Paikalliset

Lapset eivät saaneet leikkiä pihalla – helsinkiläisgraafikko kävi vastaiskuun

Graafikko Kasper Strömmanin laatimissa kylteissä lasten leikkikieltoa käsitellään mustalla huumorilla.

Kasper Strömman


Kun Helsingissä Sörnäisissä sijaitsevan ruotsinkielisen esikoulu Åshöjdensin lapsilta kiellettiin leikkiminen taloyhtiön sisäpihalla, Kasper Strömman lähti vastaiskuun.

Strömmanin tytär käy kyseistä esikoulua ja vuoden graafikko vuosimallia 2013 päätti laittaa taitonsa käyttöön. Hän päätti ”auttaa” taloyhtiötä ongelmassaan tehtailemalla pihalle kylttejä, joissa lapsia kielletään leikkimästä ja oleskelemasta alueella.

– Taloyhtiön ja isännöitsijän mukaan lapset syyllistyvät rikokseen leikkiessään alueella. Mielestäni on aika lapsellista laittaa juristit kuusivuotiaiden lasten kimppuun. Päätin kuitenkin vähän auttaa, graafikko kertoo.

Taloyhtiön hallitus päätti lokakuussa, että esikoulun lapset eivät saa käyttää taloyhtiön pihaa. Tämän johdosta lapset joutuvat nyt leikkimään lähialueen muissa leikkipuistoissa.

Strömmanin kylteissä muun muassa taloyhtiönpiha on sallittu kaikille muille paitsi lapsille. Eräässä kyltin kuvassa myös aikuinen henkilö lapio lapsia ulos pihalta.

– Pitihän tässä kerralla tehdä selväksi, mitä ajetaan takaa, Strömman myhäilee.

Miestä huolettaa asenne, että lapset pitää laittaa hiljaa leikkimään sisälle.

– Ehkä tämä on vähän tällainen ennakkotapaus ja tähän suuntaan meidän yhteiskunta on menossa. Minulle tämä on henkilökohtaista, koska oma tytär on koulussa, mutta tätä pitää mielestäni miettiä laajemminkin. Minusta koko tapaus on ihan älytön.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (38)

Kommentit

Talon sisäpiha on talon

Talon sisäpiha on talon asukkaille omaan käyttöön, ja lapset leikkikööt leikkipuistoissa. Sitä vartenhan leikkipuistot on tehty. Ei kukaan halua kuunnella talon sisäpihalla kiljuvia kakaroita. Graafikon kannattaisi lukea taloyhtiön järjestysäännöt. Löytynee myös ruotsiksi.

Niinpä, päiväkoti tekee rahaa

Niinpä, päiväkoti tekee rahaa ja asukkaat maksavat leikkikentän korjaukset ja kulutuksesta johtuvat kulut. Yhtä hyvin voisi perustaa hotellin ja viedä turistit taloyhtiön saunaan peseytymään, maksaka te vaan asukkaat. Tai miten olisi pesula, joka pesisi asiakkaitensa pyykit taloyhtiön pesukoneissa?

Jos päiväkoti on taloyhtiössä

Jos päiväkoti on taloyhtiössä, niin kyllä he maksavat myös vastiketta.

Jos minä asun taloyhtiössä ja

Jos minä asun taloyhtiössä ja maksan vastiketta 10€/kk, saanko perustaa yrityksen ja pestä 2000 asiakkaani pyykit taloyhtiön pesulassa?

Saat pestä ne omassa

Saat pestä ne omassa asunnossasi, jos se on yhtiöjärjestyksessä määritelty liiketilaksi.

heh, heh miltähän

heh, heh miltähän vuosisadalta järjestyssäännöt on? Lasten normaalia leikkimistä ei voida kieltää. Asukkaat voi muuttaa palvelutaloon, niin ei ole elämisen ääniä.

Eli siis olisi ihan ok, että

Eli siis olisi ihan ok, että yksityinen firma saisi käyttää taloyhtiön piha-aluetta omaan liiketoimintaansa?

"Kun Helsingissä Sörnäisissä

"Kun Helsingissä Sörnäisissä sijaitsevan ruotsinkielisen esikoulu Åshöjdensin lapsilta kiellettiin leikkiminen taloyhtiön sisäpihalla, Kasper Strömman lähti vastaiskuun." Tuo kertoo ihan tarpeeksi tapauksen taustoista.

Kyllä, laki se on

Kyllä, laki se on humoristeillekin.

Tuli kyllä heti sama mieleen.

Tuli kyllä heti sama mieleen. Suorastaan noloa. Sanoisivat edes suoraan!

toivottavasti taloyhtiö tekee

toivottavasti taloyhtiö tekee rikosilmoituksen Kasperista taloyhtiön omaisuuden töhrinnän johdosta...

No huhhuh! Muuttakaa ihmeessä

No huhhuh! Muuttakaa ihmeessä pois Helsingistä, kaikki lapsiperheet ja jättäkää se kyläpahanen niile, joille se kuuluu, eli sitruunan nielleille rusinapullille! Du också, Kasper Strömman: jag rekommenderar varmt! Mulle riitti kolmekymmentäviisi vuotta yhtäjaksoista kerrostaloasumista kaupungissa. Vähempikin olisi riittänyt. Täällä landella lapsetkin ovat yhteiskunnan sallittuja ihmisiä, eikä porukoiden hermot ole läheskään yhtä kyttyrällä kuin jossain hitsin pölypalleroisessa Sörkassa, joka ilmeisesti on mainettaan umpimielisempi trendikaupunginosa - vai onko se sitä vielä; trendikaupunginosa? En liioittele sanoessani, että minun käy sikäläisiä lapsia vähän sääliksi. Olen itse ollut pesunkestävä kaupunkilaiskakara, syntynyt Helsinkiä suuremmassa kaupungissa aikoinaan, eikä säälini näin ollen perustu pelkkään ohimenevään fiilikseen. Seitsemän vuotta sitten meidän pikkuperhe otti jalat alleen ja muutti Helsingin kantakaupungista kirjaimellisesti korpeen rakennettuun omakotitaloon, eikä olla kaduttu hetkeäkään. Itse huomasin vuoden täällä asumisen jälkeen, että turha kiihkomielisyys oli ollut poissa hyvän aikaa, pulssi tasainen eikä elämän pikkuasiat, kuten esim. muiden, eri-ikäisten ihmisten olemassaolo, olleet enää aikoihin muuttuneet sellaisiksi, että olisi tuntunut tarvetta alentaa itsensä typerälle käytökselle kaiket päivät. Helsingissä sellainen on arkipäivää ihan joka puolella ihan kaikenikäisissä ihmisissä ja oli olennainen osa omaa käytöstäni myös siellä asuessani, valitettavasti. Täällä korvessa ei tarvitse pingottaa toisten ihmisten tekemisistä ja lasten normaali ääntelykin on musiikkia korville kaikenmaailman aikuisiin ja ennalta-arvaamattomiin päihdeörveltäjiin verrattuna, joita Helsinki on pullollaan. Täällä myös hyväksytään muut ihmiset helpommin kuin Helsingissä. Kokemusta on! Mieluummin ajan myös pari valkohäntäpeuraa pois ikiomalta takapihaltani kuin katselen ja kuuntelen pakon edessä vähintään joka perjantai-ilta känniääliöiden edesottamuksia taloyhtiössä, jossa oma yksityisyys on pelkkä myytti ja asuinneliöitäkin vähemmän tai ehkä nippa nappa saman verran kuin seitsemän pollen hevostallissa (säkäkorkeudeltaan yli 1,70 m kokoisten hevosten ja karsinan minimikoon mukaan laskien). Ennen ihmettelin, miksi pöndet aina dissaa Helsinkiä, mutta nyt ymmärrän sen tasan tarkkaan. Eihän siellä ole mitään ihmeellistä - ellei sitten noita Sörkan neurootikkoja ja kieltokylttien kopioija halua mennä pällistelemään (kai tuosta porukasta jonkinlaisen turistinähtävyyden saa aikaan, vai kuinka?). Kansainvälinen lentokenttäkin on toisessa kaupungissa.

"Eli siis olisi ihan ok, että

"Eli siis olisi ihan ok, että yksityinen firma saisi käyttää taloyhtiön piha-aluetta omaan liiketoimintaansa?" Mitenköhän tuo liittyy tähän kysymykseen, jossa kaupungin päiväkodissa pidettävän esikoulun lapset leikkivät korttelin yhteisellä pihalla? En usko että kaupunki mainittavaa bisnestä noilla esikouluilla tekee, mutta tiedä häntä - en vielä silti kaikkein paatuneimmaksi kapitalismiksi olisi luokittelemassa.

Eli lapseni saavat ihan

Eli lapseni saavat ihan vapaasti mennä Kasperin kotipihalle leikkimään. Kiitos luvasta, Kasper. Tosin taidat heti olla kaivelemassa poliisin numeroa, jos niin kävisi todellisuudessa.

Ihan oikein toimittu.

Ihan oikein toimittu. Vähänkuin: naapuri saa korjata autoaan parkkipaikalla, muttei perustaa sinne autokorjaamoa jossa vuoden jokainen arkipäivä rempataan päivästä toiseen.

Asun talossa jossa asuu vain

Asun talossa jossa asuu vain yli 60 vuotiaita.Joskus toivoisin näkeväni lapsia pihallamme leikkimässä. Lapsethan on meidän tulevaisuus. Aina on leikitty pihalla,joskus ainakin meitä kiellettiin jopa lähtemästä pois omalta pihalta. Miksi maailma muuttuu niin ettei edes lapset saa olla enään lapsia. Ketä se häiritsee jos lapset leikkii ja pitää ääntä.Ennemmin pitäisi puuttua aikuisten tekemisiin,ei ole kiva katsella juoppojen örveltämistä. Annetaan lasten olla lapsia,joskus heistä kumminkin tulee aikuisia.

Lapset ulkoilevat

Lapset ulkoilevat päiväsaikaan muutaman tunnin verran ja täällä(kin) puhutaan kuin nämä valtaisivat puistot aamusta iltaan metelöiden ja tuhoten omaisuutta. Menkää itseenne! Kyllä tei

lässyn lässyn, tämä pelle

lässyn lässyn, tämä pelle vaan haluaa osoittaa kuinka erinomaisen hauska ja nokkela hän on.

Piti jatkaa että kyllä

Piti jatkaa että kyllä teillekin kelpais lähialueella oleva päiväkoti ja esikoulu (jos itsellä olisi sopivan ikäisiä lapsia) ja haluaisitte että he pääsevät ulos leikkimään turvallisesti. Milloin lapsista tuli jotain mikä ei saa näkyä eikä kuulua koskaan missään mitenkään? Ja ei, minulla ei ole lapsia.

Taloyhtiön piha on

Taloyhtiön piha on tarkoitettu taloyhtiön asukkaiden käyttöön ja taloyhtiö saa päättää kuka siellä oleskelee oli se sitten leikkimistä tai grillailua. Milloin näistä tiloista on tullut julkisia tiloja? Kävikö kellään mielessä että ehkä pihan ei katsota olevan turvallinen ilman vanhempiaan liikkuvien lasten leikkeihin?

En puutu siihen pitäisikö

En puutu siihen pitäisikö lasten saada olla siellä vai ei, mutta toi sun kommentti siitä onko se turvallinen vai ei on juuri tätä nykypäivän täysin fiaskoa ajattelua. Jos lapset leikkisivät siellä ja niille kävisi joku haaveri niin sitten taloyhtiötä ei pitäisi rokottaa rangaistuksilla. Joskus se vain on niin että käy vähän huonosti tai vähän enemmän huonosti, ilman että se suoranaisesti on jonkun vika. Siitä nyt ei tule yhtään mitään jos lapsilla pitää olla kypärä päässä kun istuvat hiekkalaatikolla. Kaiken maailman "otetaan nyt jokaikinen skenaario mietintään" ja varaudutaan kaikkiin mahdollisiin asioihin on syy miksi suomalaiset jäävät istumaan kun tatit kun esim. työ menee alta. Kaikki vaan odottaa että yhteiskunta aina pelastaa eikä kenelläkään ole minkäänlaista vastuuta itsestään. Saamattomuus iskostetaan ihmisiin jo lapsi-iässä. Sitäpaitsi kun ollaan puhuttu byrokratiasta ja suomen mahdottoman ison julkisen sektorin kustannus niin juuri tällainen toiminta jossa kukaan ei ikinä ota itsestään/kanssaihmisistään vastuuta niin sitten meillä on miljoona ihmistä jossain työryhmissä ja komiteoissa ja vielä työryhmän komitean komitoissa jne. Herätkää nyt jo. Te pilaatte kaiken ja teette kaikista passiivisa "voi ei mä kaaduin, auttakaa ylös etten jää makaamaan, kun en itse viitsi/osaa nousta"-ihmisiä

Talossa päivisin oleskelevat

Talossa päivisin oleskelevat vanhukset pihamaalle lasten kanssa leikkimään. Vuorotyöläisille korvatulpat.

Väsynyttä tämä Kasperin

Väsynyttä tämä Kasperin tekonokkeluus..

Mä en myöskään ymmärrä miksi

Mä en myöskään ymmärrä miksi nykyään taloyhtiöiden ja yrittäjien välisistä kiistat vedetään kaikkien yhteiseksi asiaksi. Miten niin "tätä pitää miettiä laajemmin"? Tottakai taloyhtiö voi päättää omista tiloistaan ja tottakai voi myös kieltää yksityisen yrittäjän harjoittamasta liiketoimintaa omalla pihallaan, oli kyse lapsista tai ei.

Ei kovinkaan yhteisöllisyyttä

Ei kovinkaan yhteisöllisyyttä edistävää toimintaa tuo hallituksen päätös. esim. Arabianrantaan suunnitellut yhteispihat on todella hieno juttu. Taloyhtiöillä ei ole aidattuja alueita, vaan koko korttelille on rakennettu yhteispiha. Yhteispihat on koko alueen asukkaiden käytössä. "Paljon parempi kuin se, että jokainen leikkiköön siellä omalla pihallaan ja tänne ei sitten muilla ole asiaa" Jos taloyhtiö on tälle yrittäjälle vuokrannut tilat taloyhtiöstä, niin kovin on erikoista ettei siinä vaiheessa ole jo tehty selväksi että ulkoilu piha-alueella on muuten sitten kielletty.

Ensimmäisen maailman ongelmat

Ensimmäisen maailman ongelmat...

Junantuomat Akateemiset

Junantuomat Akateemiset lantsarit pitävät Stadia kotikylänään.. Jos nämä urpot eivät ymmärrä kaupunkiasumisen eroa kyläpahaseen, kannattaa myydä pankin omistama luukku ja pakata romppeet messiin periferiaan. Omasta mielestäni skidit kuuluu stadin pitskuille äänineen ja leikkeineen. Se on vain elämää. Kalliossa skolen käyneenä voin sanoa, ettei galtsista saa Eiraa, vaikka kuinka hipsterit sitä yrittääkin dusata. Näiden mielensäpahoittajien kandee käydä lisää skolea, että saa parempaa liksaa ja pääsee Aidolle elitistialueelle..

Tällaisiahan nämä uutiset

Tällaisiahan nämä uutiset nykyään ovat: Kauhistellaan ja nostetaan joku sankariksi, kertomatta oikeasti mistä on kyse. Artikkeli ei esim. kerro: -Onko ao. päiväkoti tässä taloyhtiössä -Onko "lähialueella", esim. kadun toisella puolella iso puistoalue tai muu julkinen leikkialue -Miksi päätös tehtiin: periaatteelliset syyt (liiketoiminnan rajoittaminen taloyhtiön omaisuudella), vastuukysyykset, lasten aiheuttama häiriö, joku muu, riippuen vielä tuosta ekasta kysymyksestä Päätös on hyvinkin ymmärrettävä, ja tuon "sankarin" toiminta on helppo ymmärtää ihan rehelliseksi vandalismiksi (rumien lappujen kiinnittely toisen omaisuuteen) ja kiusaamiseksi (ahdistanee sekä kuvia katsovia lapsia, että taloyhtiön tarpeellisia päätöksiä tekeviä ihmisiä).

Taidat olla kyseisen

Taidat olla kyseisen taloyhtiön vatipäähallituksen jäsen? Eivät nuo ahdista normaaleja ihmisiä ja missään ei näy ilmoitusten laittamista kieltäviä kylttejä. Vandalismista et taida edes ymmärtää sanan merkitystä.

Kyllä täytyy ihmetellä, mistä

Kyllä täytyy ihmetellä, mistä tollasia mörököllejä syntyy.. aikanaan lapsuudessa Hgin Kumpulassa juostiin pihalta toiselle, varsinkin suurempien talojen pihoilla, vaikka olihan silloinkin jotain täysidiootteja omakotitalojensa herroina.. mutta enpä muista ainoatakaan, joka olisi ryhtynyt kieltämään örkkimäisesti lasten leikkejä, jos omia lapsia oli. Lapsettomat ja ilottomat sekä vihaiset vanhukset sitten erikseen. Brrr. Voisin nähdä itseni teippaamassa noita lappuja kerrostalon pihalle, jos olisin noin onnettomassa tilanteessa.. ja jos joku itseään yhteiskunnan vankkumattomana tukipilarina pitävä kuten sinä, tulisi selittämään jotain potaskaa vandalismista ja kiusaamisesta,

http://tinypic.com/r/11hqrll

http://tinypic.com/r/11hqrll/8 Näin Järvenpäässä. Kielletään kaikki! Myös aikuiset!

HARVOIN tällaisia jaksaa

HARVOIN tällaisia jaksaa kommentoida mutta nyt on mennyt Strömmanilla asiat sekaisin!!!!! Ei varmaan kukaan ole ollut lapsia vastaan mutta on TÄYSIN sama asia tällöin että kyseinen henkilö ottaa koko koulun lapsiporukan OMALLE pihalleen leikkimään. Siinä ei ole kyse lasten syrjinnästä silloinkaan jos tämä henkilö sitä ei tekisi että kaikki koulun lapset tulisivat joka päivä omalle pihalleen hyppimään, se on vain perussääntö jokaisen omalle pihalle että sitä ei ulkopuolisten vapaa-ajan toimintaan käytetä. Ja juu, aikoinaan juostiin toisten pihoille lapsina joskus, mutta se oli silloinkin "väärin" ja siitä aiheesta sanottiin, ei ketään viety oikeuteen ei, mutta ennenkin oli perussäännöt.. hah voi hyvänen aika.

Ihmeellistä uutisointia:

Ihmeellistä uutisointia: mitään taustoja ei kerrota, toista osapuolta ei kuulla lainkaan. Miksi siis kiellettiin, varmaan jokin syy on ollut olemassa.

Eikö jo se riitä syyksi,

Eikö jo se riitä syyksi, ettei taloyhtiö todennäköisesti ollut vuokrannut pihaa leikkikoululle/esikoululle. Tuskin sinne saa mennä, mikään muukann ulkopuolinen yhteisö säännöllisesti tekemään jotakin. Varmasti tulisi porttikielto, jos esim. jokin pesula tulisi kuivattamaan taloyhtiön pyykkinarulle pyykkejään. Entä, jos jokin urheiluseura tulisi pitämään harjoituksiaan taloyhtiön sisäpihalle? Kyllähän sen nyt järkikin sanoo, että taloyhtiö ylläpitää sisäpihaa etupäässä ko. talon asukkaiden käyttöön.

Taloyhtiö ei siis ollut

Taloyhtiö ei siis ollut kieltänyt lasten leikkimistä pihalla yleensä. Todennäköisesti taloyhtiön lapset ja heidän kaverinsa saavat edelleen leikkiä pihalla. Kielto koski sitä, ettei esikouluryhmä saa tulla esikoulutoiminnan puitteissa pihalle leikkimään. Jotenkin luonnollista, jos pihaa ei ole vuokrattu kyseiselle päiväkodille. Voisinko minä tulla työkavereideni kanssa teidän talon grillikatokseen päivittäin grillaamaan lounasta? Ai ei vai? Onko teidän taloyhtiössä grillaaminen kielletty aikuisilta? Onko tämä jotain ikäsyrjintää? Kyllähän sen nyt järkikin sanoo, että on erikseen yleisiä leikkipaikkoja, yleisiä grillauspaikkoja jne. ja sitten yksityisiä, jotka on varattu tiettyhen ihmisten käyttöön. Tässä tapauksessa taloyhtiön asukkaiden ja heidän vieraidensa olivatpa sitten lapsia tai aikuisia. Jostain syystä toisilla ihmisillä looginen ajattelu lakkaa heti kun kyse on heidän lapsestaan.

Katsoppas, tuttu takapiha

Katsoppas, tuttu takapiha uutisen kuvissa. Kyllä on tältä taloyhtiöltä aika perhanan takaperoista toimintaa, mikäli uutisen tiedot ovat totta. Olen vilpittömästi pahoillani kaikkien niiden puolesta, jotka ovat tämän vuoksi mielensä pahoittaneet, koska mokoma NIMBYily on kertaluokkaa typerintä, mitä kaupunkiasumisessa ikinä voi tehdä. Taloyhtiön osakkaana lupaan, että tämän tyylinen p*****ly ei ainakaan tule jatkossa olemaan mikään yksipuolinen päätös.

Monet tekevät töitä

Monet tekevät töitä kodeistaan käsin ja lapsilaumasta lähtevä meteli häiritsee. Talot ovat tarkoitettu asumiseen ja laki turvaa kotirauhan. Ei ole kovin vaikea asia ymmärtää. Lapsille kuitenkin on lähialueella paikkoja leikkimiseen. Taitaa graafikolla olla duunit tiukassa kun on aikaa näperrellä näin typerien asioiden parissa. Iso mies.

Tilannetta voisi ajatella

Tilannetta voisi ajatella myös käänteisellä tavalla: Baareihin ei enää otettaisi yli 18 ikäisiä, koska aikuiset käyttäytyy meluisasti.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu