Paikalliset

Tutkija: Downshiftaaminen voi olla myös epäeettistä

NÄKÖKULMA Kauppatieteiden tohtorin mielestä ihmisten pitäisi ajatella itseään ensisijaisesti yhteistä hyvää edistävinä kansalaisina. Pelkällä kuluttamisella tai sen vähentämisellä ei voi auttaa.

– Downshiftaus nyky-yhteiskunnassa tarkoittaa sitä, että verotulot vähenevät ja talouskasvu hidastuu. Se on meiltä kaikilta pois. Mielestäni downshiftaaminen on epäeettistä, jos ei osallistu poliittiseen keskusteluun ja yritä tehdä sitä mahdolliseksi kaikille, Timo Järvensivu sanoo.

Aalto yliopisto

– Taisi olla joku meidän Aalto-yliopiston professoreista, joka juuri jossain haastattelussa sanoi, että lapset syntyvät nykyään kuluttajiksi. No herranen aika, hehän syntyvät ihmisiksi, puuskahtaa kauppatieteiden tohtori Timo Järvensivu.

Sinänsä Järvensivun voisi kuvitella puhuvan kuluttamisesta suopeammin. Onhan hän väitellyt markkinoinnista. Sen sijaan hän suhtautuu mainontaan ja markkinointiin varsin kriittisesti.

– Minun mielestäni on hyvin häiritsevää, että taloustieteessä oletetaan ihmisten tekevän rationaalisia valintoja. Samaan aikaan taloustieteessä on oppiaine nimeltä markkinointi, missä kyse on siitä, mistä vivusta voidaan vetää, jotta järkevyys voidaan ohittaa, Järvensivu paukauttaa.

Nykyinen järjestelmä kannustaa siihen, että ummistetaan silmät ja oletetaan, että joku muu järjestää meille hyvän tuotteen ostettavaksi kunhan teemme vain hyviä kulutuspäätöksiä.”

Järvensivun kaltaisia markkinoinnin tohtoreita taitaa löytyä koko Suomesta vain kaksi. Se toinen on hänen veljensä Paavo Järvensivu. Yhdessä veljekset pitävät verkossa degrowth-blogia.

Degrowth on termi, joka aika ajoin esiintyy julkisuudessa, mutta sen sisältö tunnetaan edelleen heikosti.

Järvensivun mukaan moni ymmärtää väärin, että liike tavoittelee talouden laskua. Hänen mukaansa degrowth haluaa saada luonnonvarojen kulutuksen kestävälle tasolle. Toinen tavoite on purkaa yhteiskunnasta pakko kasvattaa taloutta.

– Eihän sillä ole mitään väliä, kasvaako talous vai supistuuko se, jos ihmiset voivat hyvin. Niin kauan kuin talouskasvulla ei ole haittavaikutuksia, talous voi kasvaa. Samalla pitää hyväksyä ne seuraukset, mitä päästöjen vähentämisellä on talouskasvulle.

Järvensivu toteaa, että tällä hetkellä talouskasvun pakon purkaminen näyttää mahdottomalta. Esimerkiksi velan ottaminen perustuu siihen, että talous kasvaa ja velan voi maksaa myöhemmin takaisin.

Pelkkä reilun kaupan banaanin ostaminen ei Järvensivun mielestä vielä riitä, mutta tarkoituksena ei ole, että kaikki maailman ihmiset ryhtyisivät elämään penttilinkoloina askeettisesti sähköttömissä tuvissa kalastaen.

Tärkeintä Järvnsivun mielestä on, että ihmiset eläisivät ensisijaisesti kansalaisina ja vasta sitten kuluttajina.

– Kuluttajuudessa sinällään ei ole mitään vikaa, eikä siinä, että se tapahtuu markkinoilla. Me tulemme kaikki olemaan jossakin määrin kuluttajia ja aina tulee olemaan markkinoita. Ei niistä pidä pyrkiä eroon.

– Nykyinen järjestelmä kannustaa kuitenkin siihen, että ummistetaan silmät ja oletetaan, että joku muu järjestää meille hyvän tuotteen ostettavaksi kunhan teemme vain hyviä kulutuspäätöksiä. Jos taloustieteen nobelisti Milton Friedmania lukee, niin eettinen kuluttaminen on mahdoton ajatus. Eettisyys määritellään talouden ulkopuolella. Talous on vain vaihdantaa olemassa olevilla pelisäännöillä. Markkinoiden etiikkaa on vain tuottaminen, kuluttaminen ja rahan tekeminen. Eettisen kansalaisen pitäisi pyrkiä muuttamaan taloutta.

Jos lopetan työn teon, niin lopetanko samalla toimimisen paremman huomisen puolesta?”

Järvensivu suhtautuukin karsastaen ”leppoistamiseen”, eli downshiftaukseen.

– Downshiftaaminen voi sisältää hyvää ja huonoa. Jos lopetan työnteon, lopetanko samalla toimimisen paremman huomisen puolesta? Järvensivu kysyy.

Vaikka downshiftaamisen ja degrowthin välillä on yhtäläisyyksiä, kuten elämänlaadun parantaminen kulutusta ja työntekoa vähentämällä, on niissä Järvensivun mukaan myös eroja. Keskeisin ero on, että degrowth tähtää tuotannon tasapainoon luonnon kanssa ja downshifting ihmisen tasapainoon itsensä kanssa.

Järvensivun mielestä downshiftaajien ei pitäisi pyrkiä parantamaan pelkästään omaa elämänlaatuaan, vaan myös muiden.

– Downshiftaus nyky-yhteiskunnassa tarkoittaa sitä, että verotulot vähenevät ja talouskasvu hidastuu. Se on meiltä kaikilta pois. Mielestäni downshiftaaminen on epäeettistä, jos ei osallistu poliittiseen keskusteluun ja yritä tehdä sitä mahdolliseksi kaikille, Järvensivu sanoo.

Hän painottaakin, että ihmisten pitäisi ajatella itseään ensisijaisesti yhteistä hyvää edistävinä kansalaisina. Pelkällä kuluttamisella tai sen vähentämisellä ei voi auttaa.

– Yksi iso eettinen ongelma on, että kuluttajat ja tuottajat molemmat ajattelevat, että osallistumalla markkinatalouteen voi toimia niin, että parantaa maailmaa. Ei voi tuudittautua siihen uskoon, että kun osallistun vain kuluttajana, se riittää.

– Koen, että oma tehtäväni on ”upshiftata”, mutta oma tehtäväni on upshiftata poliittisessa keskustelussa, eikä kuluttajana.

Timo Järvensivu

Kauppatieteiden tohtori.

Aalto-yliopiston markkinoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö.

Erikoisaloja muun muassa verkostojohtaminen.

Työstää Degrowth.fi-projektia veljensä KTT Paavo Järvensivun kanssa. Paavo Järvensivu on talouskulttuurin tutkija.

Degrowth.fi-blogissaan veljekset haluavat kyseenalaistaa talouskasvun ideologian sekä herätellä keskustelua siitä, miten markkinakulttuuri yksipuolistaa ihmiskuvaa. Lisäksi veljet arvioivat sivullaan alan tuoreimpia julkaisuja.

Blogi löytyy osoitteesta http://www.degrowth.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Downshiftaaja: Kumpi on tärkeämpää – pankkitilin saldo vai tyytyväisyys omaan elämään?20.3.2012 10.34
Kenellä on vastuu vaatteiden eettisyydestä?16.9.2014 19.00
Tutkijasta nuorten kerskakuluttaminen on myytti31.3.2014 11.34
Professori: Täydellisyyden tavoittelussa on menty liian pitkälle15.4.2013 19.31

Kommentit (51)

Kommentit

Pitäisikö tässä muidenkin

Pitäisikö tässä muidenkin tehdä osansa? Poliitikot jakavat rahaa täysin järjettömästi mihin sattuu. Yritykset siirtävät mahdollisimman paljon voitoistaan paratiisisaarille. Nyt sitten se duunari, joka ei halua raataa perse ruvella edellä mainittujen hyväksi, on paska jätkä. Ei tämä nykyinen tilanne innosta minimiä kovempaan suoritukseen. Miksi minä, kun ei muutkaan.

Työtä ei tällä hetkellä riitä

Työtä ei tällä hetkellä riitä kaikille, joten työn jakaminen on oikea ja eettinen tavoite, josta seuraa paljon hyvää.

Ei duunarinkaan tarvitsisi

Ei duunarinkaan tarvitsisi tehdä kohtuuttomasti palkkansa eteen, mutta kohtuus kaikille. Kyllä tämä nukymeno ajaa pakoltakin koko yhteiskunnan miettimään mitä me todella tarvitsemme ja mihin maapallon rahkeet riittävät. Jos kaikille pallomme asukkaalle pyritään saamaan amerikkalaisten elintaso, niin pallomme tukahtuu mahdottomuuteen ja tuho on lopputulos. Millä saamme ihmiset tyytymään vähempään kaikkialla, siinä vaikea jopa mahdoton yhtälö.

Ompa mielenkiintoinen näkemys

Ompa mielenkiintoinen näkemys. Jos minä olen töissä ja jonakin päivänä huomaan että tulen sillä toimeen mitä minulle on jo kertynyt ja hyppään pois oravanpyörästä niin ymmärtääkseni vapautuvalle työpaikalle on suomessa kymmeniä ottajia tällä hetkellä. Jos vapautan työpaikkani sitä enemmän tarvitsevalle tämä on kyllä todellinen win-win tilanne kaikille. Jos yritys ei sitten palkkaa uutta työntekijää olinkin ilmeisesti pelkkä turha kuluerä ja kun minusta päästiin tuottaa yritys enemmän voittoa ja taas kaikki voittaa. Mutta kuten jo aikaisemmin on tullut sanottua tuotantoeläimet ja ihmislapset numeroidaan jo karsinassa/laitoksella. Tervetuloa tuottamaan...

Kyllä se on niin, että 8/10

Kyllä se on niin, että 8/10 kuluttaa valtion varoja enempi kuin maksaa veroja. Jos näistä 2/10 porukasta siirtää downshiftaa itsensä tähän 8/10 porukkaan, niin kohta nettomaksajia on vain 1/10. Sitä ei suomen talous kestä.

Timo puhuu läpiä päähänsä.

Timo puhuu läpiä päähänsä. Kokoomuksen suunnasta on selväsanaisesti tullut ohjeet että jokainen on oman onnensa seppä. Minustakin voi tulla jenkkien presidentti. Siispä saan tehdä mitä haluan sekä työajalla että vapaa-ajallani.

Vai on kansassa vikaa, heh.

Vai on kansassa vikaa, heh. No ei muuta kuin poliitikot vaihtoon, niin kyllä kansalle kelpaa Perussuomalaiset oikein hyvin, kiitos!

kunhan nyt ensiksi velkaiset

kunhan nyt ensiksi velkaiset lapsiperheet saisivat pitää työnsä ja sellaisen palkan millä tulee toimeen

Jokainen elää omien

Jokainen elää omien valintojensa mukaisesti maassa missä verot on vähintään 50-70% ostetun palvellun tai tavaran kohdalta niin ei tee mieli kuluttaa tai tehdä rahaa jossa myös tuloista äkkiä verot 35%-50% .Työnteko ja kuluttaminen liian vaivalloista Suomessa niin sen takia downshiftaan ja olen sitä mieltä että pitäkää tunkinne.

Tarvitsemme hidasta,

Tarvitsemme hidasta, hallittua nykyisen holhousjärjestelmän alasajoa ja vastaavasti oman vastuun ja omavaraistalouden kasvattamista. Se auttaa meitä pysymään terveinä sekä henkisesti että fyysisesti, antaa tyydytystä, tunteen oman elämän hallinnasta, auttaa kasvattamaan terveitä ja tervepäisiä lapsia ja vapauttaa järjestelmän orjuudesta. Luonto on ennen huolehtinut kaikista ihmisen tarpeista ja ihmisellä on ollut viisaus käyttää ja hallita sitä viisaasti. Tuo tietämys hävitettiin ihmisistä ja luotiin uskontoon, rahaan, verotukseen ja velkaan perustuva systeemi, mutta tuo ikiaikainen viisaus on edelleen elvytettävissä.. Olemme jo tottuneet, että järjestelmä huolehtii meistä. Meidän on otettava taas vastuu itsestämme ja ympäristöstämme, viljeltävä oma ruokamme ja kaikessa pyrittävä omavaraiseen talouteen ja luonnollisuuteen. Luonto huolehtii meistä, kun opettelemme työskentelemään sen kanssa yhteistyössä. Se ei ole raatamista vaan iloa työskennellä yhdessä. Linkola oli ajatusmanipuloinnin ja oman negatiivisen ajattelunsa uhri, eikä henkisesti riittävän kehittynyt vapautuakseen niistä. Ehkä aika ei myöskään ollut vielä kypsä. Nyt yhä useammat ihmiset alkavat ajatella itse. Puutarhanhoito ei ole tärkeää pelkästään puhtaan ja terveellisen ravinnon ja omavaraisuuden vuoksi, vaan ennen kaikkea se auttaa meitä saamaan takaisin tuon menetetyn luontoyhteyden ja aidon, sisältämme kumpuavan viisauden. Paikallinen kyläyhteisö huolehtii osaltaan muista tarpeista. Hallinto voidaan keventää käsittämään lähinnä ulko- ja turvallisuuspolitiikan. Näistä yhteisöistä versova luovuus tulee ylittämään nykyihmisen huikeimmatkin unelmat.

Jostain syystä ihmisten

Jostain syystä ihmisten omasta vastuusta puhuvat aina ne, jotka haluavat jättää ihmiset oman onnensa varaan, eli perimmäisenä vaikuttimena onkin itsekkyys.

Jos dowshiftaamalla saadaan

Jos dowshiftaamalla saadaan aikaiseksi uusia työpaikkoja nuorille, se on erittäin suositeltavaa. Suosin siis nuoria!

Työtä nuorille Kiinalaisille,

Työtä nuorille Kiinalaisille, Shenzenissä. Sine en työt on viety jo 15 vuotta.

Downshiftauksessa yksittäiset

Downshiftauksessa yksittäiset ihmiset vähentävät työntekoaan, jolloin työaikaa jää jaettavaksi muille halukkaille. Se on siis työllisyyttä parantava asia ja työttömyyskustannuksia vähentävä asia, ja sellaisena erittäin toivottava asia. Miksihän julkisuudessa hyvin usein näkee kirjoituksia, jotka täysin unohtavat sen todellisuuden, että koulutettua väkeä on runsain mitoin ilman omaa haluaan ja syytään työmarkkinoiden ulkopuolella? Kirjoitetaan tulevasta työvoimapulasta ja kohtaanto-ongemasta ja paljastetaan samalla oma asenneongelma, jonka mukaan jokainen työnhakija, joka ei ole siirtymässä samasta tehtävästä toiselta työnantajalta, on jotenkin epäkelpo. Tämä asenneongelma on yksi tärkeimmistä esteistä suomalaisen menestymisen edessä kuten myös työttömyyden hoidossa. Jos suomalalnen yritys ei itse osaa perehdyttää työntekijöitä tehtäviinsä tai edes anna heille mahdollisuutta etsiä itse tarvittavaa tietoa, vaan tosiaan roikkuu ulkomaalaisilta yrityksiltä putoilevan työvoiman varassa, miten kummassa kukaan voi olettaakaan viennin alkavan koskaan vetää. Samaan aikaan vietiinkin koulutettua, motivoitunutta ja erinomaisilla tiedoilla ja taidoilla varustettua koulutettua nuorta väkeä on työttömänä, etsimässä epätoivoisesti ensimmäistä kunnollista työpaikkaansa.

Onhan se lapamadonkin

Onhan se lapamadonkin mielestä epäeettistä jos isäntä kyllästyy loisen elättämiseen ja ottaa matolääkettä.

Jutun lukemisen olisi voinut

Jutun lukemisen olisi voinut lopettaa jo kuvatekstin kohtaan "talouskasvu hidastuu". Se kun ei voi olla ikuista kuten ei muukaan kasvu. Selvinnee myös tälle tutkijatohtorille toivottavasti vielä joskus.

Tämäkin tutkimus on maksettu

Tämäkin tutkimus on maksettu suurelta osin duunarin työllä.

Raha ei ole tuonut onnea

Raha ei ole tuonut onnea suomalaisilla vaan henkiset ongelmat suuremmat kuin koskaan.

onkohan tohtori tuonut

onkohan tohtori tuonut verorahaa enemmän valtion kassaan, kuin on sieltä palkkana kuitannut? jos ei, niin hyvin on mennyt leppoistellessa koko elämä

Verot käytetään väärin koko

Verot käytetään väärin koko ajan taas esimerkkinä vaikka Talvivaara.Onneksi en ole muuta kuin downshiftaja ja hölmöt maksaa valtion hölmöt menot.

jollain se onnistaa kun ei

jollain se onnistaa kun ei maksa mistään mitään veroja,selitäppä meille tyhmemmillekin miten se onnistuu,onko semmosia kortteja olemassa että kun semmosella maksaa niin verot otetaan pois päältä

Olet Rane asian ytimessä

Olet Rane asian ytimessä nimittäin verokortissa. Tee työtä niin että et tarvitse verokorttia ja siinä se. Yrittäjälle esim. kaikenlaisten alvien ja eläkkeiden maksu nyt on muutenkin heikon mielikuvituksen aiheuttamaa mielipahaa. = vapaaehtoista jos mielikuvitus on kunnossa. Alv raja 8500€/v Yel raja 7430,59€/v Ja jos ei vieläkään sytytä niin avaan sen verran että nuo rajat koskevat yritystä eivät yrittäjää. Ahkeralla yrittäjällä voi olla niin monta yritystä kuin katsoo tarpeelliseksi. Esim. 12 pääsee jo hyvin alkuun. joka kuukaudelle omansa. Pääsee jo laskuttelemaan ihan hyviä summia. Liiketoiminnan kasvessa sitten 52 yritystä ja siitä sitten 365 yritykseen. Ahkera yrittäjä tarvitsee tietysti myös hyvät verokonsultit ulkomailta ja konsultin tunnit ovat tunnetusti kalliita. Hups sinne meni ulkomaille nekin vähät. No ei vaan tämä tälläistä pohdintaa ajan kuluksi. Jos haluat oikeasti tietää miten "isot pojat pelaa" niin nouda oma aapisesi vaikka täältä, pääset alkuun. http://www.nomoretax.eu/download-our-free-ebook-how-to-make-yourself-invisible-to-the-tax-inspector/

On ovelampia ihmisiä ja

On ovelampia ihmisiä ja sitten ei.

Hohhoijaa. Voinhan minäkin

Hohhoijaa. Voinhan minäkin läppää heittää some-palstoilla, jos se minut pelastaa. Minä löin jarrut pohjaan ihan oman itseni vuoksi. Huonoa omaatuntoa en pode, sillä työnantaja sai sielustani enemmän kuin tarpeeksi. Oman osuuteni osakkeenomistajille tein.

Mä olen ymmärtänyt että

Mä olen ymmärtänyt että downshiftaus on sitä että korkeasti koulutettu vaihtaa vähän päälle viiskymppisenä duunariammattiin kuten ajamaan bussia tai rupeaa remonttireiskaksi tai kaupan myyjäksi koska ei jaksa enää pysyä mukana ja jatkuvasti kouluttautua, tai työnantaja yksinkertaisesti antaa potkut koska ei ole riittävän terävä enää.

Huomattu on: hyvä kommentti.

Huomattu on: hyvä kommentti. Jätetään vaan tyhjän päälle kaikki tuottamattomat yksilöt niinkuin lapset, vanhukset, sairaat ja työttömät ja katsotaan miten sitten käy. Luultavasti tarvitaan aika paljon enemmän hautapaikkoja. Kuulkaa taloudellista ja poliittista valtaa käyttävät: heti kun luotte ne työpaikat, olen valmis tulemaan töihin. Mutta ei näy ei kuulu.

Huh huh. Oletko koskaan

Huh huh. Oletko koskaan kuullut sellaista sanaa kuin elatusvelvollisuus. Maailmalla on vielä olemassa perheitä ja sukuja jotka pitävät huolen omistaan eivätkä kokoajan ole siirtämästä elämisen vastuita muiden hoidettavaksi. Vahmemmat elättävät lapsensa ei yhteiskunta. Sama koskee sinua. Sinä ITSE vastaat ja elätät itsesi ei se ole asia mikä ulkoistetaan poliitikoille. Töistä en tiedä mutta mahdollisuuksia itsensä elättämiseen on maailma täynnä, enemmänkuin ikinä ennen.

Missäs utopialandiassa sitä

Missäs utopialandiassa sitä oikein eletään. Suomessa noin 400 000 ihmistä tarvitsee työtä, ja uusia tarvitsijoita tulee tuutin täydeltä jokaisen irtisanomisilmoituksen yhteydessä, Niitä työtilaisuuksia ei ole kuin utopis-ideologisissa ajatusrakennelmissa. Jokaiseen kunnolla palkattuun työhön hakee kymmeniä ja usein satojakin työtä haluavia. Yksi saa paikan tai usein ei hänkään. Yrityksillä kun jostain syystä on tapana kutsua työhaastatteluun ihmisiä ilman aikomustakaan palkata ketään, mahdollisesti vain siksi, että yritykset siten saavat näyttämään itsensä elinvoimaisilta ja tilastot siltä kuin paikkoja olisi. Hakijoista parhaat kyllä saavat kuulla olevansa kaikin puolin soveltuvia tehtävään, erittäin hyviä. Ketään vaan ei valitettavasti palkatakaan. Itse en ole työtön, mutta kaikkien työttömien puolesta harmittaa tuollaiset ylimieliset asenteet ja täysin epärealistiset kuvitelmat.

Varmasti moni haluaa olla

Varmasti moni haluaa olla yrittäjä tai töissä. Sekä keksiä uusia (ekologisia) tuotteita. Mutta mitä jos jätetään jokaisen itse mietittäväksi, minkälainen ihmiskuva ja ihminen haluaa olla. Ja mitä arvoja kannattaa elämässään. Ihminen ei ole tuotantohyödyke, ihmisillä on tunteet ja elämä.

Minä lähden ihan

Minä lähden ihan perusasioista. Haluan tehdä työtä. Olen koulutettu ammattiini mutta voin tehdä muutakin. Töitä ei vaan löydy. Innovaatioihin en pysty. Ihminen ei ole tuotantohyödyke, mutta jokainen tarvitsee työpaikan maksaakseen laskunsa, syödäkseen ja elääkseen edes kohtuullista elämää. Ulkona ei voi nukkua. Ei kasvattaa lapsia. Vaikka kasvattaisin itse osan ruoastani, täytyy asua jossain, pukeutua vaatteisiin ja syödä. Kaikesta muusta voi tinkiä. En tarvitse kotiteatteria, elokuvissa tai teatterissa käyntejä, en ulkomaan matkoja enkä mitään muutakaan ylellisyyttä. Riittää tv, netti ja kirjaston palvelut. Mutta sitäkään ei köyhälle suotaisi.

Jos varakas downshiftaa niin

Jos varakas downshiftaa niin se ei ole keltään pois.

Kirjoittaja voi olla oikeassa

Kirjoittaja voi olla oikeassa, mutta kovin helpoksi hän ei suositustensa ymmärtämistä tee. Jos downshifting, jonka tavoitteena on tuoda ihminen tasapainoon itsensä kanssa, on epäeettistä ehdolla että se ei ole mahdollista kaikille, ollaan varsin lähellä mahdottomuustulosta. Siinä jokin voi muuttua vain ehdolla että kaikki muuttuu.

erkki.laukkanen.. En ymmärrä

erkki.laukkanen.. En ymmärrä pointtiasiaa. Minä keräsin työaikani pienen potin, jolla elän. Kolme vuotta ennen eläkeikää oli pakko lopettaa, pari burnoutia teki sen. Downshiftaaminen onnistuu mainiosti. Taloudellisesti pärjään paremmin, ilman mitää korvauksia.

Ei ole mitenkään epäeettistä

Ei ole mitenkään epäeettistä siirtyä suuripalkkaisesta tai kiirettä sisältävästä työstä toiseen, jossa on pienempi palkka tai jättäytyä elämään säästöillään. Päinvastoin, työpaikan vapauttaminen tarkoittaa, että joku toinen työtä tarvitseva saa sen, Mikä voisi olla eettisempää työmaailmassa? Ei ainakaan se, että yhdet ja samat kahmivat kaikki suuripalkkioiset paikat ja toiset saavat vain nuolla näppejään.

Tutkijan väittämän mukaan

Tutkijan väittämän mukaan downshiftaaminen voi olla epäeettisestä. Siis voi olla. Ei ole välttämättä aina, mutta jossain tapauksissa voi olla. Epäeettisestä downshiftaaminen on silloin, kun heittäytyy tahallaan yhteiskunnan tai muiden elätettäväksi. Loisiminen on epäeettistä.

Alle 20000 euron tuloista ei

Alle 20000 euron tuloista ei paljon veroja mene eikä varsinkaan valtionveroja.Sen takia 25 % tasavero olisi hyvä.

Downshiftaaminen paras

Downshiftaaminen paras vaihtoehto Suomessa koska työnteko ja yrittäminen liian yliverotettua ja hankalaa hommaa.

Työnverotuksen alentaminen

Työnverotuksen alentaminen olis hyvä vähentäis ns"siivelläeläjiä"johon porukkaan lasken downshiftaajat!Osa heistä on laiskoja ja aamuherätys on vaikeaa on mukavaa jäädä loikoilemaan ja mennä hakemaan luukulta rahaa kun on kauppaan menossa?Luukulta saa helposti rahaa jos työt maista!

En ymmärtänyt hölökäsen

En ymmärtänyt hölökäsen pölähtävää. En tosin jaksanut tuota kaikkea paskaa lukea. Taas kaksi täysin turhaa "tohtoria." Menisivät oikeisiin töihin kynää pyörittelemästä. Hyödyttäisivät yhteiskuntaa edes jotenkin. Nyt ovat turhanpanttina.

Tutkijalla on mennyt vellit

Tutkijalla on mennyt vellit ja puurot sekaisin aamiaisella. Jos ihminen downshiftaa, eikä ryhdy tähän olemiseen käyttämään yhteiskunnan rahaa, varmasti löytyy joku toinen, joka mielihyvin ottaa ihmisen työt hoidettavaksi. Lisäksi hänelle kerääntynyt omaisuus, jota hän nyt käyttää omaksi hyväksi, on aikanaan kerääntynyt hyödyllistä työtä tekemällä. Vaikea nähdä mitään epäeettistä siinä, että vaihtaa kovan työn kevyempään. Näinhän tämän elämän pitääkin mennä!

Kuka tässä uusliberalisti

Kuka tässä uusliberalisti KOKOOMUS oligarkiassa viitsii enää töitä tehdä? Verorahat kupataan hurjaan valtionbyrokratiaan ja jätti eduskuntaan -osaamaton tollolauma. Muuhun eivät pysty kuin huiksia halkomaan onnettomilla pikkusäännöillään, jotka tekevät kaiken toiminnan mahdottomaksi. Välistä pääsee osaaja "businesmies" putsaamaan koko veropotin itselleen ja turhille organisaatioille. EU miljardit etunenässä. Muka KESTÄVYYSVAJE. Kokoomus putsaa veroparatiisehin yksityistämisvimmassaan ja EU kiimassaan terveydenhoito-vanhustenhoito ja koulutusrahat. Miksi maksaa veroja, mitään ei saa vasteeksi? Suuret ikäluokat ovat maksaneet koulumaksut, ruokamaaksut, bussimaksu, koulukirjat, lääkärit omasta pussistaan ja hoitaneet vanhuksensa ja maksaneet satojen tuhansien verot. Onko oikein, jotta miljardeja EU:lle japankkitukiin upporikkaille etelän verojakeräämättömille 30% pimeän talouden maille? untia byrokraatteineen 400. Kunnanjohtajieen, sihteereineen. Kunnilla toimaloja jopa taiteelle, urheilulle, puoluetuille, turhille suihkukaivoille jne mutta vanhus heitteille kotiin? KOKOOMUS uusliberalistinen ryöstöpolitiikka yhdistettynä viher fundamnetalismiin on tuhon tie.

Silloin kun yhteiskuntaa ei

Silloin kun yhteiskuntaa ei tunneta omaksi, halu tehdä jotain sen hyväksi vähenee. Halu maksaa veoja vähenee. Yksi tapa vähentää omia verojaan, on vähentää omia tulojaan. Monikulttuuri heikentää valtion väestön yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Halu ylläpitää valtiota vähenee, halu käyttää valtiota hyväksi kasvaa. Valtio lakkaa olemasta yhteiskunta, koska väestön yhteisyydentunne katoaa.

Jos eläke on kuukaudessa

Jos eläke on kuukaudessa 1000e,niin sillä on vain pärjättävä (HUOM !)tuossa on jo asumistuki mukana ! Tuosta pitää maksaa vuokra ym....

Downshiftaus yleistyy jo sen

Downshiftaus yleistyy jo sen takia että kunnon työpaikkoja ei löydy niin silloin se jää hienosanaiseksi vaihtoehdoksi.

Olen organisoimassa kommuunia

Olen organisoimassa kommuunia, jossa eletään vaatimattomasti omavaraistaloudessa ja nautitaan elämästä. Kommuuni perustetaan perintöplantaasilleni Etelä-Suomeen. Ikuisjäseneksi voi liittyä lapsettomat sterilisaation läpikäyneet yksilöt. Asukkaat kieltäytyvät biologiamme tuputtamasta lisääntymisestä. Emme hanki lapsia yhteiskunnan riesaksi, olkaa kiitollisia. Pidetään hauskaa Hippie-style. Syödään itsekasvatettua luomuruokaa.

Mitä väliä epäeettisyydellä

Mitä väliä epäeettisyydellä on, sillä en meinaa hankkia lapsia tänne maailmaan kärsimään ja tämänhetkisen omaisuuteni turvin elän loppuaikani täällä maan päällä varsin mukavasti. Vastuuttomuus on iisii ja kivaa.

Älkää antako viilata itseänne

Älkää antako viilata itseänne linssiin. Lapsettomuus on oikeasti kivaa. Miksi kukaan täysijärkinen ryhtyisi ilmaiseksi lapsenhankintaan. Sehän on rasittavaa ja hermojaraastavaa puuhaa. Mitä hyötyä ihmiselle on siitä, että hänen geeninsä jatkavat elämää. Niinpä, ei mitään. Lopeta geeniesi turha kilpailuttaminen. Älä hanki lapsia. Elä vapaana ja huolettomana.

Downshiftaaminen oli parasta

Downshiftaaminen oli parasta mitä on tapahtunut minun elämässäni koska ainainen rahanperässä juokseminen on turhauttavaa hommaa missä joka päivä pitää miettiä että paljonko voi tulla voittoa tai tappiota. Se ostettu iso kivitalo hienone autoineen pihalla ja ulkomaan reissut tyhmiin kohteisiin ei anna kyllä henkistä kasvua ja mielenrauhaa ja tuskin onnea tai oikeita ystäviä kuin kaikilla raha mielessä ja yleensä stressinhoito päihteellä on se lopputulos.Minä hyppäisin pois oravanpyörästä yli 30 vuoden kokemuksella yksityisyrittäjä liikemiehenä tosin kivitalo jäi mutta muuten elämäntyyli askeettinen ja sisältää huomattavasti vähemmän työtä ja tuloja mutta elämänlaatu on huipussaan, että kiitti mulle riitti tyhmän mammonan perässä juokseminen se ei ole elämänarvoista elämää ainakaan pitkäksi aikaa mutta kaikkea pitää kokeilla.

Downshiftaajan pitäisi

Downshiftaajan pitäisi ajatella muita, PASKANMARJAT, sanon minä! Juuri muille menetetyn selkänahan takiahan sitä ihminen rupeaakin tekemään vähemmän töitä! Miksi rehkiä, kun tulos menee muille? Sitäpaitsi, vähempi työnteko ei aina tarkoita vähempää kulutusta. Kulutus saattaa vähentyä, kun henkilö ei enää välitä materiasta yhtä paljon, kuin omasta elämästään. Mielestäni tämä(kin) tohtori on tämän valtion kansalaisille täysin turha investointi. Enemmän hyötyä hänestä olisi vaikkapa kukkamultana.

Käyttääkö Downshiftaaja

Käyttääkö Downshiftaaja yhteiskunnan varoja ?? tietenkin !!

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu