Makumaailma

Krishnat perustivat oman ravintolan

KASVISRUOKA Krishnojen Govindam-ravintolassa maistellaan äiti-lehmän antimia ja tieteellisesti maustettuja kasviksia.

- Teemme remonttia ja etenemme pikku hiljaa. Govindam on vasta pieni alku, Suomen Krishna-liikkeen johtaja Tapio Paljakka kertoo.

Johanna Erjonsalo


Pääkokki on Intiassa ja ravintolasali remontissa, mutta houkutteleva ruuan tuoksu leijailee jo vanhassa hirsitalossa.

– Tässä vaiheessa mikään normaali yritys ei vielä esittelisi toimintaansa, Suomen Krishna-liikkeen johtaja Tapio Paljakka sanoo.

Mutta Govindam ei ole mikään tavallinen yritys. Sen omistaa Suomen Krishna-liike ja se tarjoilee vedalaisen perinteen mukaan valmistettua lakto-vegetaarista kasvisruokaa.

– Ravintolan tuotolla on tarkoitus sitten aikanaan rahoittaa ilmaisruokajakelua ja koulutusta, Paljakka kertoo. Sitten joskus toteutuviin suunnitelmiin kuuluvat myös ruokakurssit, erillinen ravintolarakennus ja oma maatila.

Govindam aloittelee Malminkylän kartanossa remontin keskellä. Kesällä aterioitiin vanhan hirsitalon lasiverannalla, nyt pöydät on siirretty pieneen aulaan.

Tärkeässä roolissa on mausteutus.”

Kokit valmistavat länsibengalilaista kasvisruokaa. Tärkeässä roolissa on mausteutus.

– Se perustuu tuhansia vuosia vanhaan tietämykseen siitä, miten eri mausteet vaikuttavat ihmiskehoon, Paljakka kertoo.

Govindamin pääkokki Samuli Hirvi viettää loppuvuoden Intiassa syventäen tietämystään huippuasiantuntijoiden koulutuksessa.

– Kyseessä ei ole mikään mutu-tuntuma, vaan vedalaiseen kirjallisuuteen perustuva tiede.

Krishnat eivät syö lihaa, mutta käyttävät lehmänmaitoa.

– Tärkein öljy on kirkastettu voi eli ghee, joka kuljettaa ravintoaineet ihanteellisesti eri puolille kehoa. Ja esimerkiksi kurkuman terveysvaikutukset ovat parhaimmillaan, kun se kiehutetaan maidossa, Paljakka kertoo.

Veda-kulttuurissa lehmää pidetään erittäin tärkeänä.

– Lehmä on äidin asemassa, se antaa meille maitoa läpi elämän, Paljakka muistuttaa.

Govindam toimii myös tilausravintolana ja pitopalveluna sekä valmistaa ruokaa Krishna-temppelin tapahtumiin. Siellä tehdään keskikaupungilla myytävät piiraat ja toreilla ilmaiseksi jaettava ruoka.

– Asiat ovat hyvin mallillaan, vaikka etsimme vielä henkilökuntaa ja alkupääomaa. Kasvisravintolalle näyttää olevan täällä tarvetta ja yhä useampi on kiinnostunut kasvisruuasta, Paljakka arvioi.

Paljakka korostaa, että Govindamiin voi tulla pelkästään syömään,  krishnojen toimintaan ei tarvitse osallistua

Kasvisravintolan ovet ovat avoinna lounasruokailijoille kaksi kertaa viikossa.

Malminkylän kartano

Helsingin kaupunki päätti vuonna 2013 myydä Krishna-liikkeelle Malminkylän kartanon.

Kaksi yksityishenkilöä valitti myyntipäätöksestä. Valitus on nyt hallinto-oikeuden käsittelyssä.

1.1.2014 lähtien krishnat ovat olleet vuokralaisina Malmilla ja remontoineet tiloja.

Päärakennukseen on kunnostettu temppelisali ja ruokasalia kunnostetaan kasvisravintolaa varten.

Kasvisravintola Govindam (Latokartanontie 11, Helsinki) on avoinna keskiviikkoisin kello 11–13 ja lauantaisin kello 13–15.

www.govindam.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Krishnat käynnistävät miljoonaluokan hankkeen Malmille3.9.2013 11.38
Krishnojen remonttilasku paisuu Malmilla – ”Yllätyksiä tullut”14.5.2014 07.00
Entinen Krishna-munkki ryhtyi pitämään kasvisruokakursseja20.10.2014 21.00
Suosittu kasvisravintola syntyi rakkaudesta ruokaan ja joogaan19.9.2014 08.00
Peshawar pitäytyy pakistanilaisessa: possu ei pääse listalle14.9.2014 15.00

Kommentit (10)

Kommentit

Jee! mäkin perustan

Jee! mäkin perustan verottoman uskontoparasiittiyhteisön ja tienaan rutkasti enempi verottomana ku tavalliset raflat, jee!

Ravintolaa alkaa

<p>Ravintolaa alkaa käynnistysvaiheen jälkeen pyörittää Govindam Oy, joka kaupparekisterin tietojen mukaan on voittoa tavoittelematon (tuottamaton) yhtiö.</p> <p>Yhtiön toimiala on ravintolatoiminta pitäen sisällä kasvisruoan valmistamisen ja myymisen; pitopalvelun; leipomon; kasvisruoanlaittokurssit; muut ravinto-oppiin liittyvät kurssit; Ayurveda-kurssien järjestäminen; kirjojen maahantuonti; kirjojen painatus ja myynti; äänitteiden tuottaminen ja myynti; yrttituotteiden, luontaistuotteiden ja kosmetiikkatuotteiden maahantuonti, valmistus ja myynti; kankaiden, vaatteiden, korujen, käsitöiden maahantuonti, valmistus ja myynti. Hare Krishna Food For Life -ilmaisruokajakelu; Bhaktivedanta-korkeakoulun (-yliopiston) tukeminen ja kehittäminen; jooga-kurssit, muut kurssit. &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;&nbsp;</p>

Luulenpa, että perustat

Luulenpa, että perustat paskanjauhantahautomon.

Hienoa että uutta

Hienoa että uutta ruokakulttuuria tulee enemmän ja enemmän. Entisenä ravintoloitsijanakin tiedän sen olevan haastavaa vaikka konsepti olisi uusikin, harrastus oli kallis aikoinaan ja kuten tiedetään myös nykyään,haastavampi.. Ei siinä säästetty vaan tuettiin yksityisyrittäjänä suomalaiseen pykäläviidakkoon uskoen kaikki maksut ja vähän enemmänkin puhumattakaan ay-liikkeen vaatimuksista. No ei oo sitäkään harrastusta eikä työllistäjää. Luojan Kiitos! Ja kaikki hoidettiin pienyrittäjänä. Onnea ja iloista mieltä kaikille oman pienen yrityksen suunnittelijoille,joista tulee joistakin,joskus,menestyviä ja hyvin toimeentulevia,helvetinmoisen työmäärän ja satojen unettomien öiden jälkeen!

Tämäkin verovapaa yhteisö

Tämäkin verovapaa yhteisö joutaisi samalle viivalle muiden ravintoloitsijoiden kanssa, ja maksamaan verot ja palkkojen sivukulut samalta perustalta kuin oikeat yrittäjät. Epätasa-arvo vallitsee mm. ravintola-alalla ja kulttuurialoilla, kun osaa tuetaan julkisin varoin ja annetaan vielä verovapauskin, kun ollaaan olevinaan niin kovin uskonnollista leiriä. Pah, sanon minä!

ja taas uskonlahko

ja taas uskonlahko porskuttelee verovapaana !

Niin, onhan tässä se puoli.

Niin, onhan tässä se puoli. Ei tämä ole erityisen reilua muita ravintola-alan yrittäjiä kohtaan. Toiselta pois, niin sanotusti.

Tulipahan sielläkin syötyä!

Tulipahan sielläkin syötyä! Sattui olemaan tosi kylmä ja sateinen päivä. Istuimme odottamassa kylmässä eteistilassa ruokaa joka oli todella katettu terassille!!!!? Siis lokakuussa!!!! No, kaiken nähneenä en kyllä enää ihmettele mitään!!!

Teille, jotka ihmettelette

Teille, jotka ihmettelette "verovapautta", suosittelen perehtymään käsitteeseen yleishyödyllinen. Jos joku yhteisö ei toiminnassaan tavoittele voittoa ja osoittaa tämän kirjanpidossaan ja veroilmoituksessaan, niin mistäs sen veron nyhjäset, tyhjästäkö? Yleishyödyllisesti toimivat monet yhteisöt, jotka tuottavat palveluja tai levittävät tietoa yms. Eiköhän kaikki liitot Ensikotien liitosta, Sydänliittoon ym. edusta juuri "verovapaata" yleishyödyllistä toimintaa. Verottaja sitten arvioi sen yleishyödyllisyyden.

Tässä keskustelussa on kyllä

Tässä keskustelussa on kyllä mennyt puurot ja vellit sekaisin. On kaksi eri asiaa. Govindam Oy on osakeyhtiö ja sen toiminta on veronalaista kuten minkä tahansa osakeyhtiön. Krishna-liike ISKCON on rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Sen verotus on kuten muillakin uskonnollisilla yhdyskunnilla. Eli Govindam Oy maksaa kyllä veronsa, joten siitä ei kannata huolehtia.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu