Paikalliset

Koulun maine vaikuttaa rajusti asuntohintoihin

Koulun maineella on merkittävä vaikutus siihen, kuinka paljon asunnot koulun ympärillä maksavat.

Veera Visuri

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n tuoreen tutkimuksen mukaan peruskoulujen väliset erot vaikuttavat merkittävästi asuntojen hintoihin Helsingissä.

Vanhemmat eivät siis tee kouluvalintoja pelkästään valitsemalla koulun oman oppilaaksiottoalueen ulkopuolelta, vaan he myös ostavat asuntoja sieltä, mihin haluavat lapsensa kouluun. Näin he lähikouluperiaatteen avulla varmistavat lapsensa pääsyn haluttuun kouluun.

VATT:n tutkijoiden Mika Kortelaisen ja Tuukka Saarimaan sekä Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkijan Oskari Harjusen tekemästä tutkimuksesta selviää, että mitä paremmat oppimistulokset koulussa ovat, sitä korkeammat ovat asuntojen hinnat sen oppilaaksiottoalueella.

Koulun oppimistulosten noustessa keskimääräisestä parhaaseen 10 prosenttiin asuntojen hinnat nousevat keskimäärin 2,5 prosenttia.

Vaikutus on samaa suuruusluokkaa kuin Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa, joissa koulujen väliset erot ovat aiempien tutkimusten mukaan Suomea suurempia.

Tutkimuksen aineistona käytettiin 4 000 toteutunutta asuntokauppaa oppilaaksiottoalueiden rajojen läheisyydessä. Koulujen ominaisuuksia mitattiin kuudennen luokan standardoidulla matematiikan kokeella sekä koulun erityis- ja vieraskielisten oppilaiden osuuksilla.

Toisin kuin oppimistulokset, koulun erityis- tai vieraskielisten oppilaiden osuus ei vaikuta alueen asuntojen hintoihin. Tutkimuksen lisätarkastelut viittaavat siihen, että asunnonostajille on tärkeää koulun oppilaiden sosioekonominen tausta, ei niinkään koulun vaikutus oppimiseen.

Tutkimuksen päätelmissä todetaan, että lähikouluperiaate voi osaltaan lisätä asuinalueiden eriytymistä, että koska asuntojen hinnat toimivat pääsylippuna tietyn koulun alueelle.

Onko tutkimuksen tulos sinulle yllätys?

Ei
86% (43 ääntä)
Kyllä
14% (7 ääntä)
Ääniä yhteensä: 50

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Sosiaalirasismiahan tuo

Sosiaalirasismiahan tuo asunnonhintojen muodostuminen on - Suomessakin. Vuosia sitten Marjaniemessä papparaiset vastustivat kymmenpaikkaista vammaisasuntolaa verissä päin. Syynä ja perusteluna asuntojen hinnat. Ukkojen naamat olivatkin näkemisen arvoisia, kun naapuriin muutti parituhatta somalia.

Niin - onhan se vitun hauskaa

Niin - onhan se vitun hauskaa kun asunnon arvo tippuu mädättäjien toimien takia.Hauskasti ne somalit eivät koskaan päädy mädättäjien asuntojen viereen.Ihan helvetin koomista että apinalauma tiputtaa hintoja.Laita kusipää aika ja paikka niin nauretaan yhdessä.

Miksi et voi vaan suvaita?

Miksi et voi vaan suvaita? Kyllä SDP osaa nämä asiat varmasti päättää sinun puolestasi paljon paremmin kuin sinä itse. Sinä vaan maksat.

Ai tämähän onkin Juhana

Ai tämähän onkin Juhana Vartiaisen laitoksesta saatu hutkimus! No ilmankos tuntui olevan toisesta maailmasta, kuten vartiaisen omatkin ideat siitä, että työtä saadaan lisää, jos on enemmän työttömiä. heh, aivan pelle laitos ja sirkuskouluksi voisi sen huoletta nimittää, niin kauan kuin tämä tumpelo siellä häärää ja nukkuu päiväuniaan.

Kontulassakin toimiii

Kontulassakin toimiii maineikas yhteiskoulu, muttei se ole asuntojen hintoja nostanut. Kyllä aivan muut seikat vaikuttaa asuntojen hintaan kuin koulut tai päiväkodit.

Vanhemmat eivät vain tajua,

Vanhemmat eivät vain tajua, kuinka helppoa koulushoppailu on.

Vai meneekö se niin päin,

Vai meneekö se niin päin, että hienoimmille ja kalleimmille paikoille on varaa vain hyvin koulutetuilla rikkailla. Ja koulutustasolla on taipumus perityä, monellakin tavalla.

Hys hys, tämä vartiais-tontun

Hys hys, tämä vartiais-tontun laitos ei tarkoittanut tätä eikä sitä varsinkaan ääneen saa sanoa...

Sehän on selvää, että väki

Sehän on selvää, että väki pakenee sieltä, missä on paljon mamuja. Vähitellen muutamat kaupunginosat, kuten Vuosaari, Kontula, Jakomäki, jne. muuttuvat mamujen asuttamiksi ghetoiksi tai slummeiksi. Suomalaiset eivät halua asua siellä, missä on paljon mamuja eivätkä halua panna lapsiaan niihin kouluihin, joissa on paljon mamujen lapsia. Sitä valinnanvapautta ei onneksi ole vielä valtion taholta kielletty. Mitä siitä lasten opiskelusta tulee, jos esim. 1/3 tai 1/4 luokan oppilaista ei edes osaa kunnolla suomen kieltä? Ja suomalaisten lasten pitäisi sentään OPPIA asioita, suomen kielen kun he jo OSAAVAT ! Päättäjät elävät varmaan jossain ihmemaailmoissa, haavekuvissa, utopioissa ja luulevat kai, että mamut kotoutuvat Suomeen ja oppivat suomalaisten tavat ja uskonnon ja ahkeruuden ja työteliäisyyden ja luonteenlaadun ja käyvät kouluja ja sivistyvät ja suorittavat yliopistollisia tutkintoja ja pääsevät hyvään asemaan. Katin kontit. Mamut ovat mamuja. Heille riittää, kun saavat sossusta rahaa tai KELA:lta työttömyyskorvausta. Näkeehän sen maamme ns. romaneistakin. Heitä on ollut Suomessa jo ainakin 1800-luvulta lähtien, eivätkä he ole tuon ylemmäksi yhteiskunnassa päässet eivätkä tuon paremmin kotoutuneet. Kuinka monta filosofian tohtoria, lääketieteen tohtoria, professoria, toimitusjohtajaa, diplomi-insinööriä, ekonomia ym. korkeasti oppinutta on Suomessa asuvien mamujen tai romanien joukossa ? Kysynpä vain. Ja vastaan samalla: ei monta. Toimittajien niin mielellään käyttämä sana "kantasuomalainen" pitäisi jo kokonaan unohtaa. Me olemme suomalaisia, ja mamut ovat mamuja. Ja sillä siisti. Suomalaiset ja mamut ja romanit, käykää kouluja ja opiskelkaa ja hankkikaa itsellenne ammatti. Niin te pääsette elämässä eteenpäin, vihreälle oksalle ja saatte, toivottavasti, helpommin ja nopeammin työpaikan kuin kouluttamattomat. Kaikkea hyvää tämän jutun lukijoille ja iloista mieltä ja reippaita ulkoilulenkkejä tässä kevättä ja kesää odotellessa!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu