Puheenaihe

Professori varoittaa leimaamasta nuoria – ”Punaniskainen muukalaiskammo ei sovi Suomeen”

Sosiaalityön professori Timo Harrikari on huolissaan erityisesti nuorten tilanteesta työelämän rakennemuutoksen kourissa.

Ari Peltonen

Helsingin yliopiston sosiaalityön professori Timo Harrikari juo kahvia ja katselee ympärilleen. Hän on huolissaan ihmisistä – ja erityisesti nuorista – tänä yksilökeskeisenä, tehostuvan kontrollin, työelämän rakennemuutoksen ja globaalin ympäristömuutoksen aikana.

– Julkisessa keskustelussa esiintyy jatkuva kriisintunne ja huoli lasten ja nuorten pahoinvoinnista, mutta konkreettiset teot puuttuvat.

Yksilöllistymistrendin ja 1990-luvulta alkaneen uusliberaalin politiikkamuutoksen myötä ovat esimerkiksi nuorten harrastusmahdollisuudet kaupallistuneet ja siksi entistä vaikeammin kaikkien ulottuvilla.

Suurin osa Suomen nuorisosta voi ja käyttäytyy paremmin kuin koskaan ennen. Samalla kuitenkin ongelmat monimutkaistuvat, kärjistyvät ja kasautuvat pienen nuorisojoukon elämässä.

Vaikka nuorten tekemien rikosten määrä on tosiasiassa selkeästi vähentynyt niin kuin nuorten tupakan ja alkoholin käyttökin, kertovat lastensuojelun ja mielenterveyspalveluiden piiriin kuuluvien nuorten kasvavat määrät ristiriitaista tarinaa nuorten pahoinvoinnista.

– Ei ole selvää, missä määrin pahoinvointi on todella lisääntynyt ja missä määrin kysymys on yhteiskunnan herkistymisestä asialle, puuttumiskynnyksen madaltumisesta tai tilastoinnin muutoksista.

– Nuoret joutuvat tekemään omat elämänratkaisunsa, kuten ammatinvalinnan, globaalin talouden heilahtelujen ja työmarkkinajoustojen armoilla, mikä ymmärrettävästi aiheuttaa epävarmuutta ja turvattomuutta.

Lastensuojelun tämänhetkisiin kuumiin keskusteluaiheisiin eli aiheettomiin huostaanottoihin ja nuorisojengien rikosaaltoihin Harrikarilla on selkeä näkemys.

– En usko, että Suomessa tehdään suuressa määrin aiheettomia huostaanottoja. Tutkimukset eivät sellaista tue, eikä kokemukseni hallinto-oikeuksistakaan puhu sen puolesta.

Hänen mukaansa huostaanottokynnys on ikuisuuskysymys, jossa toiset valittavat niitä tehtävän perusteettomasti tai liian aikaisin ja toiset taas, että liian myöhään.

Lastensuojelulaki määrittää kuitenkin huostaanottokriteerit selvästi.

Avohuollon tukitoimien vaihtoehdotkin on Harrikarin mukaan lueteltu lastensuojelulaissa hyvin kattavasti.

– Eri asia on, onko kunnilla resursseja tarjota lakisääteisiä palveluja.

Julkisuudessa paljon kuohuttaneita pääkaupunkiseudun nuorison rikos- ja väkivaltatapauksia Harrikari pitää monella tapaa ikävinä.

– ’Nuorisojengeistä’ melskaa vain media. Nämä porukat ovat usein löyhähköjä ja satunnaisia lössejä, joissa niin sanotusti tyhmyys tiivistyy.

Epäiltyjen tietojen julkaiseminen netissä ja katupartioiden muodostaminen muistuttaa Harrikarin mielestä amerikkalaistyyppistä punaniskameininkiä, joka sopii huonosti Suomen kaltaisen oikeusvaltion kulttuuriin ja oikeusperiaatteisiin.

Asiantuntijoiden toimia pidetään alimitoitettuina ja oikeutta otetaan omiin käsiin.

Maahanmuuttopolitiikan vetäminen mukaan keskusteluun on Timo Harrikarin mukaan kansainvälisistä muukalaisvihakeskusteluista tunnettu ilmiö.

– Suomessa alaikäiset lainrikkojat ohjataan tuomioistuinten sijaan tai ohella lastensuojelupalveluihin, joissa arvioidaan lapsen yksilöllisiä tarpeita.

– Tutkimusten mukaan sopeutumattomuutta osoittavat nuoret tarvitsevat toki rajojakin, mutta ensisijaisesti monimuotoista huolenpitoa, luottamuksellisia ihmissuhteita ja korjaavia kokemuksia.

Harrikarin mukaan on pyrittävä nuoren positiivisen minäkuvan tukemiseen ja vältettävä leimaamista, joka saattaa helposti ajaa nuoren epätarkoituksenmukaisten alakulttuurien pariin.

Harrikarin teesit

Nuorten ja aikuisten välistä luottamusta tulee vahvistaa. Kontrollin lisääminen osoittaa epäluottamusta ja usein vain heikentää luottamusta.

Lapsia ja nuoria koskevaa positiivista julkisuutta tulee lisätä.

Vastuullinen uutisointi, jossa vältetään räväköitä otsikoita, vähentää radikaaleja, aggressiivisia reaktioita.

Yhteiskunnan tulee tehdä merkittäviä taloudellisia panostuksia lapsiperheisiin pelkkien juhlapuheiden sijaan.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvia toimenpiteitä tulee arvioida kokonaisvaltaisesti ja monitasoisesti ilman ”yhden asian liikkeitä” ja yksinkertaistuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Sosiaalityön konkari ei yllättynyt katuväkivallasta – ”Tekijöiden vastuuta ei pidä vähätellä”10.10.2014 07.10
”Yhdellä iskulla maahan” – Nuoria hakkaava jengi toi rajun villityksen pk-seudulle7.10.2014 12.36
Miksi poliisi ei varoittanut väkivaltaisesta jengistä? Nuorin uhri 10-vuotias8.10.2014 15.31
Helsingin katujengiläiset nyt oikeudessa – uhri hakattiin 1,50 euron tähden8.12.2014 19.45
Nettipoliisi Forss: Poliisilla ei ollut kokonaiskuvaa katuväkivallasta15.10.2014 11.24
Heurekan puistossa hakatun isä joutui sairaankuljettajaksi – ”Poliisi ja hätäkeskus jättivät pojan yksin”14.10.2014 12.10

Kommentit (30)

Kommentit

Mitä jos puhuttaisiin niistä

Mitä jos puhuttaisiin niistä uhreista eikä näistä rikollisista, olivat he sitten miten löysiä porukoita tahansa? Heidän asiat kuuluu oikeuslaitokselle.

"Professori" Timo Harrikari

"Professori" Timo Harrikari puhuu roskaa. USA on siirtolaisvaltio eikä mikään "punaniskaisten" katupartioiden maa. USA:ssa ongelmia ovat viime kuukausina aiheuttaneet kaduilla mellakoivat mustat, jotka ryöstelevät kauppoja. Maahanmuuttopolitiikka on aivan keskeisessä osassa, että estetään ghettojen muodostuminen Helsinkiin. Toisin kuin "professori" väittää.

Yhdysvalloissa poliisi tappaa

Yhdysvalloissa poliisi tappaa vuosittain yli 400 ihmistä, mutta miksi ainoastaan 3-4:stä mustasta nousee kauhea haloo mediassa? Ovatko loput 397 ihmistä valkoihoisia, eikä niistä saa "poliisi on rasisti" juttua lehden etusivulle?

Otsikoihin nousevat

Otsikoihin nousevat nimenomaan jutut, joissa poliisin tai vigilanten toiminta on ollut arveluttavaa, on esimerkiksi ammuttu vatsallaan maassa käsiraudoissa ollutta kaveria selkään "vahingossa". Tai seurattu mustaa poikaa ympäri naapurustoa ja sitten teloitettu tämä.

Juu, poliisi ampui tahallaan

Juu, poliisi ampui tahallaan viattoman nuorukkaisen, joka ihan vahingossa rikkoi poliisiauton ikkunan ja peilin, löi kahdesti nyrkillä autossa istunutta poliisia kasvoihin, tavoitteli sen asetta ja kun poliisi käski häntä pysähtymään, jatko sitäkin huolimatta hyökkäystä. Tai kun poliisi tuli tarkistamaan ilmoitusta mahdollisesta aseesta ja käski epäiltyä nostamaan kädet ulos, hän yhtäkkiä vetikin asen takin alta esin. Tässäkin tapauksessa tosi paha poliisi ei ottanut huomioon mahdollisuutta, että ase saattaakin olla vain muovinen lelu, eikä ottanut riskiä pelastaakseen viattoman nuorukaisen hengen, vaan ampui sen. Hyi, paha poliisi!

Huonosti voivat ja kapinoivat

Huonosti voivat ja kapinoivat nuoret ovat mieleltään sairaampia kuin koskaan ennen. Väkivallanteot puhuvat puolestaan eikä professoreiden ja kirjanoppineiden viisaat neuvot huonosti käyttäytyvään lapseen tai nuoreen tehoa. Rangaistuksia ei saisi antaa, vain silityksiä ja poskipusuja vaikka nuoren rikolliset teot olisivat samaa luokkaa aikuisten vuosikymmeniä alalle olleiden ammattirikollisten kanssa. Useinhan nuorten teot ovat vielä pahempiakin kuin ammattirikollisten tekemät. Julkisuudessa olleet rangaistuspartiot ovat yksi toimiva keino (laittomasta keinovalikoimasta) jota voi käyttää jos ei kotona ole saatu tarpeeksi selkään eikä yhteiskunta halua puuttua tekoihin. Kantasuomalaisten nuorten teot ovat yhtä lailla rangaistavia kuin maahanmuuttajienkin. Onko proffan mieleestä normaalia, että nuoret kantavat mukanaan aseita julkisilla paikoilla?

Jep, tuomiot kovemmiksi!

Jep, tuomiot kovemmiksi! Jos nälkäinen varastaa ruokaa kaupasta, niin jos hänelle 90€ sakon näpistyksestä sijan annettaisiin 500e sakko, niin nälkäisiä ei enää suomessa olisi. Samoin jos kodittomalle annettaisiin 3000€ sakko laittomasta majoituksesta sillan alla, niin suomessa ei olisi enää kodittomia. Mitä suuremmat rangaistukset ja sakot, sitä parempi hyvinvointi!

Haastatellun käyttämä termi

Haastatellun käyttämä termi "punaniska" on rasistinen kansanryhmää halventava termi. Hän kuuluu ryhmään, jota demonisoi.

Mitä kansanryhmää tuo termi

Mitä kansanryhmää tuo termi 'punaniska' halventaa? Kuka loukkaantui? Kuulutko mahdollisesti tuohon kansanosaan, mikä se sitten lieneekään?

"Professori" yrittää nimetä

"Professori" yrittää nimetä halventavasti nuoria punaniskoiksi. USAn etelävaltioiden maalaisia siis? Punaniska- ja muiden fasistitermien käyttäminen osoittaa arvostelukyvyttömyyttä. Suositellaan "herralle" lämpimästi jotakin muuta alaa vihan "melskatessa" sekä muukalaisissa että mediassa .

Pannaan nämä viattomia

Pannaan nämä viattomia ihmisiä sairaalakuntoon potkivat tyypit maksamaan uhriensa hoitokulut oikeasti. Muutama murtunut hammas vaatii vuosien mittaiset operaatiot. Yhteiskunnan pitäisi rangaista kovemmin mukamas kovia.

Millä maksat, jo ei ole rahaa

Millä maksat, jo ei ole rahaa? Ja kannattako sen jälkeen enää edes hakea töitä, jos koko palkka menee ulosottoon?

"– Tutkimusten mukaan

"– Tutkimusten mukaan sopeutumattomuutta osoittavat nuoret tarvitsevat toki rajojakin, mutta ensisijaisesti monimuotoista huolenpitoa, luottamuksellisia ihmissuhteita ja korjaavia kokemuksia. Harrikarin mukaan on pyrittävä nuoren positiivisen minäkuvan tukemiseen ja vältettävä leimaamista, joka saattaa helposti ajaa nuoren epätarkoituksenmukaisten alakulttuurien pariin." .... Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että maahanmuuttajille osoitetaan lisää positiivista diskriminaatiota, kun voivat hyödyntää uhkaa, että mukula syrjäytyy, jos ei saa sitä, tätä ja tuota.

Mamujengi hakkailee huvikseen

Mamujengi hakkailee huvikseen ja "saadakseen kokemuksia" kantasuomalaisia nuoria - ja puhe kääntyy suorilta suomalaisten muukalaisvihaan. Kai tässä joku logiikka on; en vain löydä sitä.

Ei voi kun toivoa, että

Ei voi kun toivoa, että suvaitsevaiset ja heidän lähipiirinsä joutuisivat itse maahanmuuttajien rikosten uhreiksi - sillä muuten nuo eivät usko edes rikostilastoja ja onhan se oikeudenmukaisempaakin, että ryöstäjiä, raiskaajia, hakkaajia ja ääri-islamisteja maahan hamuavat saisivat sitten itse kantaa tekojensa seuraukset, eivätkä tällaisten ihmisten maahanmuttoa vastustavat joutuisi sivullisina kärsimään. Muslimimaista tulevat ovat raiskaistilastojen kärjessä pääkaupunkiseudulla - muslimimamujen lukumäärään suhteutettuna luvut ovat aivan karmeita. Ja tosiaan, nämä jengimamuthan ilmoittivat iltapäivämedian mukaan hakeneensa vain kivoja kokemuksia, eivätkä osoittaneet mitään katumusta tekojaan kohtaan ja jotkut ovat median mukaan jo uusineet tekonsa kiinnijäämisensä jälkeenkin. Muslimivaltaisten mamujengien rikosten uhreiksi olivat joutuneet kantisten lisäksi myös monet länsimaiset mamut, esim. venäläiset, noin nimistä päätellen. Muslimit kun eivät pidä ns. vääräuskoisia ihmisinä, joten kaikille vääräuskoisille voi tehdä mitä lystää. Turun Varissuollakin aikanaan muslimimamut ryöstelivät vammaisia ja vanhuksia - on se jostakin mukamas sotaa paenneesta elintasopakolaisesta varmaan hauskaa pakottaa suomalainen sotaveteraanivanhus aseella uhaten maahan - suomalaiset vanhukset sentään oikeasti kärsineet sodasta ja kantaneet vastuuta kotimaastaan, toisin kuin karkuun luikkivat muslimimiehet. Tätä vauhta Suomeen tulee palavia gettoja, no-go -zoneja, sillä muslimien integraatiohan päinvastoin huononee sukupolvesta toiseen, näin ainakin on käynyt esin. Saksassa ja monessa muussa Euroopan maassa. Suvaitsevaiset luulevat, että kun muslimit tulevat länteen, nämä havaitsevaiset länsimaisen kulttuurin, ihmisoikeudet ja demokratian omia arvojaan paremmiksi - mutta ei se mene näin! Päinvastoin länteen tulleet muslimit pääsääntöisesti pitävät islamilaista kulttuuriaan vieläkin suuremmassa arvossa kuin kotimassaan tekivät ja yrittävät muuttaa länsimaatkin muslimaiden tapaiksi, mikä tietysti tarkoittaa yhteiskuntia, joissa mikään ei toimi - eli "paskastaneita."

Vaatimukset nuorilla

Vaatimukset nuorilla itsellään on usein liian korkealla joka tuottaa tuskaa kuin ei ole vaan mahdollista kaikkien kuulua siihen 1% menestyvään klikkiin.

Mitkä vaatimukset? IT-alan

Mitkä vaatimukset? IT-alan maisterin papereilla ei oteta töihin edes kirjastoon, neuvomaan mummoja käyttämään tietokoneita, tai vahtimestariksi. Puhumattakaan, että yritin jo 5 kertaa päästä raitiovaunukuljettajaksi, minne on myös joka kerta yli 400 hakijaa per paikka. Oman alan töistä on turhaa kai unelmoidakaan, kun joka paikkaan on vaatimuksena vähintään 3-5 ja joskus jopa 10 vuoden työkokemus. Ja mistä sen saa, jos koulupenkiltä joutuu heti kortistoon 10 000 opintolainat niskassa.

Eiköhän taksikuskin ja

Eiköhän taksikuskin ja siivousalan töitä löydy.

Sinäkö maksan ajokortin? Se

Sinäkö maksan ajokortin? Se kun nykyään maksaa yli 2000€. Ja siivoustöitäkään ei saa, pitää olla monen vuoden työkokemus tai sitten siivousalan koulutus.

Harrikarin kliseiset teesit

Harrikarin kliseiset teesit voi tiivistää seuraavasti. Sulkekaa silmät. Kirjoitelkaa kiiltokuvatarinoita. Jakakaa paljon lisää rahaa.

Kyllä taas hävettää olla

Kyllä taas hävettää olla suomalainen! Mikä meitä punaniskoja oikein vaivaa?

Suurinta osaa suomalaisista

Suurinta osaa suomalaisista ei vaivaa mikään, vaan ihan terveellä tavalla ovat huolissan omasta elinympäristöstään toisin, kuin tekopyhä impivaara, joka naukuu kaikkialla ja itse ei tee asioiden eteen mitään! Jokaisen maan on suojattava omat rajansa ja puolustettava maatansa jota ovat rakentaneet Isien Isät raskaalla työllänsä, sitä ei saa lahjaksi jakaa vieraalle, joten impivaaran sietääkin hävetä asennettaan ja ajattelemattomuuttaan!

Kyllä meidän punaniskojenkin

Kyllä meidän punaniskojenkin olisi silloin tällöin terveellistä vilkaista kuplamme ulkopuolelle. Silloin taitaisi tosin häpeän tunne täyttää kotikutoisen pottunokankin.

"Suurin osa Suomen nuorisosta

"Suurin osa Suomen nuorisosta voi ja käyttäytyy paremmin kuin koskaan ennen. Samalla kuitenkin ongelmat monimutkaistuvat, kärjistyvät ja kasautuvat pienen nuorisojoukon elämässä." Suomalaiset ovat vihdoin pääsemässä eroon omista sotatraumoistaan, elintaso on yleisesti parantunut ja jne. - miksi heti pitää tuoda maahan ulkolaisia sopeutumattomia ja jopa rikolllisia? Miksi emme voi nauttia omasta maastamme, rauhasta ja elintasosta edes vähän aikaa, vaan Suomeen pitää vyöryttää kaiken maailman väkivaltaisia muslimeita rauhaamme häirköimään ja elintasoamme alentamaan? Suomi on kovassa murrostilassa taloudellisesti, joten emme tarvitsisi mahamme ihmisiä, jotka kokonaisuutena katsoen aiheuttavat uskontonsa takia vain ongelmia, stressiä ja kuluja. Muslimitkaan eivät ole tyytyväisiä Suomessa, joten kukaan ei voita tässä kuviossa - vaan kaikki häviävät. Suomeen pitäisi ottaa kohtuudella vain sopeutumismiskykyisiä ja -haluisia pakolaisia, esim. kristittyjä ja aasialaisia. Muslimipakolaiset pitäisi ohjata toisiin muslimimaihin; Arabiemiraatteihin, Saudi-Arabiaan, Qatariin, Kuwaitiin ja muihin sellaisiin muslimimaihin, joilla on sitä paitsi myös varaa elättää nämä omat muslimiveljensä.

Olen samaa mieltä, että

Olen samaa mieltä, että Suomeen ei enää turvapaikanahakijoita eikä pakolaisia Afrikan- ja Lähi-idän maista. Parempi asuttaa ihmiset mahdollisimman lähelle kotimaataan ja kulttuuriaan. Olisi varmaan helpompi palata, sitten kun olosuhteet paranevat. Ei täältä Suomesta varmaan kukaan halua palata lähtömaihinsa, kun täällä on tarjottu hyvät suuret asunnot ja ruhtinaalliset edut, jotka paranevat, mitä enemmän jälkikasvua tehdään. Täällä ei tarvitse pistää tikkua ristiin elämänsä aikana ja kaikki annetaaan mitä vain keskii pyytää. Kiitoksen sanaa ei tule, vaan valitusta ja syyllistämistä,jos joku asia ei mene mielen mukaan. On ollut suuri virhe antaa näille ihmisille Suomen kansalasiuus. Väliaikainen oleskelulupa riittää ja varmistus siitä, että sinne kotimaahan palataan heti, kun tilanne sallii.

Hyvin sanottu eikä tätä ei

Hyvin sanottu eikä tätä ei paremmin voisi sanoa!

"Yhteiskunnan tulee tehdä

"Yhteiskunnan tulee tehdä merkittäviä taloudellisia panostuksia lapsiperheisiin pelkkien juhlapuheiden sijaan." Moniavioiset jättiperheet taitavat vetää tukia enemmän kuin professorit palkkaa...

Niin ja kaikki mitä

Niin ja kaikki mitä professorit sanovat ei pidä paikkaansa!

Yhteiskunnan tulee mielestäni

Yhteiskunnan tulee mielestäni ottaa nuo pakolaisina ja turvapaikanhakijoina tulleiden ihmisten tukirahat tarkastuken kohteeksi ja karsia niitä tiukalla kädellä. Sitä rahaa jaetaan liian avokätisesti,koska heillä on varaa lähetellä rahaa kotimaihinsa tukeakseen terrortismia. Tuo sosiaaliturvan varassa eläminen pitäisi laittaa määräaikaiseksi, että parin- kolmen vuoden jälkeen perheet joutuvat vastaamaan kuluistaan. Ei voi olla oikein, että veronmaksajat joutuvat elättämään tämän porukan koko elämän ajan.

Yhteiskunnan EI kuulu tehdä

Yhteiskunnan EI kuulu tehdä mitään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu