Paikalliset

Valtaosa maahanmuuttajanaisista väkivallan uhreja – "Jopa 90 prosenttia uhreja"

Maahanmuuttajanaisten kokema väkivalta ei ole vähentynyt viime vuosina.

Sanna Heikkilä

Suomessa asuvat ulkomaalaistaustaiset naiset kokevat lähisuhteissaan väkivaltaa kolme kertaa useammin kuin kantaväestöön kuuluvat naiset, sanoo maahanmuuttajanaisia auttavan Monika-Naiset liiton toiminnanjohtaja Reet Nurmi.

Arvio perustuu poliisin vuodesta 2005 keräämiin tilastoihin sekä asiaa koskeviin useisiin selvityksiin.

Ilmiön laajuudesta huolimatta maahanmuuttajanaisten ahdinko jää Nurmen mukaan yhä usein piiloon.

Naisten kokemuksia on selvitetty nyt tuoreessa tutkimuksessa, jossa on ollut mukana 12 900 Monika-Naisten matalan kynnyksen toimintayksikön asiakasta. Kuuden vuoden aikana kerättyjen tietojen mukaan joka kymmenes liiton Voimavarakeskuksessa asioineista naisista on kokenut seksuaalista väkivaltaa.

– Luvussa ovat mukana vain ne, jotka ovat tuoneet asian esiin. On harvinaista, että avioliitossa tapahtuva raiskaus miellettäisiin rikokseksi, huomauttaa Voimavarakeskuksen johtaja Natalie Gerbert.

Kun kaikki väkivallan tyypit otetaan huomioon, nousee uhrien määrä Nurmen mukaan erittäin suureksi.

– Arvioisin jopa, että yli 90 prosenttia kaikista Suomessa asuvista maahanmuuttajataustaisista naisista on kokenut väkivaltaa jossakin muodossa, Nurmi sanoo.

Nurmen arvio perustuu siihen, että iso osa naisista tulee ns. kolmansista maista, joissa väkivalta ei ole rikos. Paremmassa tilanteessa ovat EU-maista muuttaneet.

– Mutta esimerkiksi Venäjällä, josta muuttaa tänne suuri osa avioliiton kautta, väkivalta ei ole rikos. Myös uusimmissa EU-maissa lainsäädännössä on vielä kehittämistä. Aasian maista muuttaneet altistuvat niin ikään herkemmin väkivallalle, Nurmi sanoo.

– Iso osa työtämme on sitä, että pyrimme valistamaan ja jakamaan tietoa naisille heidän oikeuksistaan, Nurmi toteaa.

Joidenkin näkemysten mukaan syynä maahanmuuttajamiesten väkivaltaisuuteen on uuteen maahan ja kulttuuriin sopeutumisen paineet.

Nurmi ja Gerbert eivät tätä selitystä niele.

– Jos laittaa väkivallan maahanmuuton piikkiin, on se sama kuin väittäisi, että kännissä oleminen on syy väkivaltaan, Nurmi sanoo.

Syy on Nurmen mukaan syvällä yhteiskunnan rakenteissa.

– Väkivaltaisella ihmisellä on sisäistettynä ajatusmalli, jonka mukaan väkivalta on normaalia käyttäytymistä. Stressitilanteessa se voi toki purkautua.

Monika-Naisten matalan kynnyksen toimintayksikkö on toiminut kymmenen vuotta. Sinä aikana suomalaisviranomaisten tietämyksessä ja toiminnassa on tapahtunut suuri muutos.

– Enää ei tapahdu esimerkiksi sitä, ettei rikosilmoitusta (väkivallasta) otettaisi vastaan, Nurmi kertoo.

Nurmen mukaan peruspalveluissa tunnistetaan ja osataan jo puuttua näkyvän väkivallan merkkeihin.

– Jos niitä ei ole, on tunnistaminen vaikeaa, koska ei ole yhteistä kieltä, Nurmi kertoo.

Tuhannet hakevat apua joka vuosi

Maahanmuuttajanaisten kokema väkivalta ei ole vähentynyt viime vuosina. Ohjaus- ja neuvontapalvelua maahanmuuttajanaisille tarjoavasta Monika Naisten Voimavarakeskuksesta hakee vuositasolla apua noin 4 500–5 000 naista yli 60 eri maasta.

Monikulttuurinen Voimavarakeskus Monika on Monika-Naiset liiton ylläpitämä, vuonna 2001 perustettu väkivaltatyön osaamiskeskus.

Se tarjoaa matalan kynnyksen apua ja vertaisryhmätoimintaa maahanmuuttajataustaisille naisille, lapsille ja tytöille. Sen toimintaa rahoittavat Raha-automaattiyhdistys sekä Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit.

Monika-Naiset liitto ry on vuonna 1998 perustettu eri etnisiin ryhmiin kuuluvien naisjärjestöjen kattojärjestö.

Maahanmuuttajanaisille annettavan tuen ohella liitto tarjoaa myös koulutusta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Lähde: monikanaiset.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Aiheesta muualla: 

http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/105951-monen-pakolaistyton-arki-on-rajua-...

Kommentit (10)

Kommentit

Väkivaltaisuus ja naisten

Väkivaltaisuus ja naisten piekseminen on suomalaisten miesten kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre. Pekat ja matit eivät kerta kaikkiaan osaa olla kunnolla.

Hallis facessa:

Hallis facessa: "Terveisiä ECR:n kokouksesta Kalastajatorpalta. Äskeisessä sessiossa paneeliin kuulunut ja muutenkin sekavia puhunut toimittaja Susanna Turunen (Yle) kertoi kansainväliselle yleisöllemme, että vaimon ja lasten hakkaaminen on suomalaisten geeneissä ja että tämän vuoksi tarvitsemme enemmän maahanmuuttajia tuomaan uutta verta." Verovaroin rahoitettu YLE siis rakentaa mielenkiintoista Suomi -brändiä ulkomaalaisille...

Onkohan suomalaisilla

Onkohan suomalaisilla naisillakin joku geneettinen ertyispiirre? He kun syyllistyvät miehiä useammin perheväkivaltaan sekä henkirikoksiin ja pahoinpitelevät lapsiaan miehiä useammin. Entä miehet muissa maissa? Maailmassa on satoja miljoonia miehiä jotka eivät tunne edes syyllistyvänsä mihinkään rikokseen naisia hakatessaan. On myös maita joiden vankiloissa hakataan naisia joka ikinen päivä ja se on täysin normaalia ja hyväksyttävää. Tilastojen valossa suomalaiset miehet ovat maailman rauhallisinta porukkaa.

ööö hetkinen... näinhän se

ööö hetkinen... näinhän se juuri on. Ei ihmiset selvinpäin tappele vaan kännissä tai krapuloissa. "– Jos laittaa väkivallan maahanmuuton piikkiin, on se sama kuin väittäisi, että kännissä oleminen on syy väkivaltaan, Nurmi sanoo."

Mutta menepä sanomaan kuka on

Mutta menepä sanomaan kuka on syyllinen maahanmuuttajanaisien kohtaamaan väkivaltaan, kuka heitä hakkaa, niin saat syytteen rasismista.

Aika erikoinen valinta otta

Aika erikoinen valinta otta esimerkiksi juuri venäläiset eikä esimerkiksi muslimeja joiden kulttuurissa miehillä on oikeus tai oikeammin velvollisuus kurittaa vaimoaa fyysisesti mitä pienimmistäkin asioista.

" Mutta esimerkiksi

" Mutta esimerkiksi Venäjällä, josta muuttaa tänne suuri osa avioliiton kautta, väkivalta ei ole rikos. Myös uusimmissa EU-maissa lainsäädännössä on vielä kehittämistä. Aasian maista muuttaneet altistuvat niin ikään herkemmin väkivallalle, Nurmi sanoo." Onneksi sentään Afrikasta ja Lähi-idästä saapuneet ovat auvoisassa turvassa! Mitään tilastojahan ei enää diskreettiyssyistä kerätä.

Muslimi kulttuurista ollaan

Muslimi kulttuurista ollaan kumman hiljaa.Just tuli tutkimus Ruotsissa naisten pahoinpitelyistä ja murhista.72% oli alkuperältään ulkomaalaisten tekemiä.Kunnia murhistakin ollaan yllättävän hiljaa.

Venäläiset on nostettu tässä

Venäläiset on nostettu tässä esille siksi, että Monikanaiset on pääasiassa venäläisten naisten tukijärjestö. Ja heillä on varmasti eniten kokemusta venäläisten maahanmuuttajien kokemuksista. Musliminaisten tukijärjestöjäkin varmaan on, mutta suomalainen pakolaisia auttava systeemi on mielestäni keskittynyt pääasiassa auttamaan muslimeita perustamaan järjestöjä joiden tarkoitus on rahastaa suomalaisen yhteiskunnan tukia mieluumin kuin parantamaan esim. naisten asemaa. Tässä voisi olla pohdittavaa itse kullekin maahanmuuttajien kotouttamisen kehittämistä haluavalle. Mutta sen sijaan mediassa ja julkisessa keskustelussa tunnutaan mieluummin hyssytteltävän näitä maahanmuuton parissa työskentelevien ihmisten kertomia tosiasioita ja mieluummin repostellaan otsikoilla kyseenalaisien oikeuden päätöksien arvostelemisistä ja erään puolueen yksittäisten poliitikkojen edesottamuksista. Miksei tätä Monikanaisten esiin nostamaa todellista ja huolestuttavaa ilmiötä käsitellä valtamediassa? Mikseivät Vapaavuoret, Tuomiojat ja kumppanit ole huolestuneita ja puhu tästä? Miksei?

RKP:n Thorshan sanoi kerran,

RKP:n Thorshan sanoi kerran, että tuhmuuksia tekevät mamut ovat ottaneet oppia suomalaisilta - tarkoittaen tietenkin suomenkielisiä suomalaisia, ei suomenruotsalaisia laisinkaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu