Puheenaihe

Alkon hylkäämä hotelli rapistuu – katso kuvat

HOTELLI Asukkaat ovat huolissaan rannan säilymisestä yleisessä käytössä.

Matti Hetemäki osti muutama vuosi sitten asunnon taustalla olevasta talosta, jonka hotellihuoneita muutettiin asunnoiksi jo vuonna 2010. Lenkkiseurana Nammi-koira.

Sanna Jompero

Entisen hotelli Vuorannan seinässä oleva postilaatikko on tyhjä. Punatiilisen talon betonisilla kaiteilla kasvaa paksu sammalkerros.

Hotelli suljettiin jo nelisen vuotta sitten ja vähintään siitä lähtien suojeltujen rakennusten ympärillä on käynyt kuhina siitä, mitä taloille tapahtuu.

– Täällä ei ole ollut toimintaa moneen vuoteen. Sääli sinänsä, koska rakennukset rapistuvat, sanoo pasilalainen Jukka Kinnunen, joka istuu hotellin laiturilla narraamassa siikoja.

Kallahdenselkä siintää taustalla keväisessä auringossa.

Kinnusen viereen on istuttanut retkituolinsa miehelle entuudestaan tuntematon Heiki Sillasoo, joka on niinikään tullut laiturille paistattelemaan päivää.

Kuhinaa rauhassa rapistuvien talojen talojen ympärillä on myös kirjaimellisesti, sillä pitkä rantaviiva on ulkoilijoiden suosiossa. Aurinkoisena päivänä koiranulkoiluttajia ja lenkkeilijöitä putkahtaa rantakallioiden takaa kuin lentokoneita Helsinki-Vantaan horisontissa.

– Toivottavasti edes rannat pysyisivät julkisina. Olen jutellut monen koiranulkoiluttajan kanssa asiasta. Monet paikalliset pelkäävät, että rannat muuttuvat yksityisiksi, Kinnunen sanoo ja viittaa myös vieressä oleviin laitureihin, joista osa on yksityisessä käytössä.

Pelot rantareitin ja laiturin rajaamisesta yksityiseen käyttöön ovat ainakin lähivuosina kaupunkisuunnitteluviraston toimistopäällikkö Anri Lindenin mukaan turhia.

– Tontin kautta kulkee tällä hetkellä virkistysreitti, jonka on tarkoitus pysyä tontilla. Valmisteilla olevassa yleiskaavassa rantareitti on myös nostettu esiin, joten en näe mitään syytä sen poistamiselle.

Entisen hotelli Vuorannan tontti on kaupparekisterin mukaan sijoituspalvelualalla toimivan venäläistaustaisen yrityksen omistuksessa. Helsingin Uutisten tavoittama, yrityksen yhdeksi vastuuhenkilöksi merkattu nainen kertoo, että hotelli- ja kongressitoiminta saattaa rakennuksissa tulevaisuudessa jatkua. Suunnitelmia ei ole vielä tehty.

Ainakin yhdessä aavehotellin huoneessa on iltaisin nähty valoa. Muuten hotellihuoneiden ja saunarakennuksen tiedetään olevan pääosin tyhjillään lukuunottamatta satunnaisia tv-sarjojen ja ohjelmien kuvauksia. Rakennukset ovat peruskorjaamisen tarpeessa.

Entisen hotellin rakennukset ovat suojeltuja, eikä niitä siis voi purkaa. Tontilla ei ole vireillä olevaa kaavaa, joten ainakaan lähivuosina mitään suuria muutoksia ei ole tapahtumassa.

– Tontille voi mahdollisesti rakentaa lisää, mutta tätä ei ole tutkittu, Linden toteaa.

Kauimpana rannasta olevan talon hotellihuoneet muutettiin asunnoiksi jo vuonna 2010. Koiransa Nammin kanssa rannassa lenkkeilevä Matti Hetemäki osti asunnon talosta muutama vuosi sitten. Remontin yhteydessä hotellihuoneita yhdistettiin ja parvekkeiden väliseiniä poistettiin.

– Olisihan se kiva, jos näistäkin tulisi asuntoja, Hetemäki vilkaisee tyhjillään seisovia taloja.

Alkon koulutustiloista asunnoiksi

Entinen hotelli Vuoranta valmistui 1960-luvulla Alkon koulutuskeskukseksi. Paikka oli auki vain Alkon henkilökunnalle ja alkoholilan toimijoille. Tavallisilla kansalaisilla sinne ei ollut asiaa.

Sponda osti koulutuskeskuksen Alkolta ja myi sen vuonna 2009.

Hotelli Vuoranta lopetti toimintansa noin neljä vuotta sitten.

Tämän jälkeen rakennukset ovat olleet tyhjillään ja toimineet lähinnä tv-sarjojen ja ohjelmien kuvauspaikkana.

Osa hotellihuoneista muutettiin asunnoiksi vuonna 2010.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Puu-Pasilan jäänne odottaa tyynenä puskutraktoreita – katso kuvat12.5.2014 20.30
”Helsingin hotelleista ei löydy kansainvälisen tason palvelua”2.4.2013 11.58
Haluatko mukaan bisnekseen? Taidehotelli etsii rahoittajia21.3.2015 18.00
Tyhjillään seissyt arvotalo saa uuden elämän Haagassa15.10.2014 11.00
Helsingissä makaa paljon rakennusmaata tyhjillään27.12.2012 10.25
Jääräpäinen norjalainen painaa suomalaisella sisulla – hotelli Helsinkiin vasta kolmannella yrittämällä3.3.2015 15.54
Herttoniemenrannan hotellitontille asuntoja ja kahvila10.4.2014 14.40
Taivallahden kylpylä ei kiinnosta sijoittajia – alueelle ehkä uusi kaava21.5.2013 13.01
Rapistuvaa Lapinlahtea remontoidaan13.12.2014 16.00

Kommentit (4)

Kommentit

Kyseisessa

Kyseisessa hotellirakennuksessa oli useita vakavia homeongelmia loppuaikana. Huomasin tämän työharjoittelun kaltaisen työskentelyjaksoni aikana. Hiljaisen liikemieshotellin toiminnan jatkaminen olisi vaatinut reippaita investeinteja remonttiin ja liike-idean kehittämistä. En usko homeongelmien kadonneen mihinkään tyhjillään seisottamisen aikana. Hometta esiintyi etenkin katoissa ja muissakin perusrakenteissa. Betoninen tasakattorakentaminen ei kaipaa kuin purkamista. Paikkahan on todella hieno mutta huonokuntoinen rakennus kiinnostanee korkeintaan epämääräisiä keinottelijoita.

Onkohan omistajilla

Onkohan omistajilla tarkoituskin että rakennus rapistuu niin saa purku luvan kun ei ole enää mitään suojeltavaa ja tilalle voi sitten rakentaa asuntoja.

Luontaisten rantojen arvo

Luontaisten rantojen arvo pitäisi tunnistaa eri puolilla Helsinkiä. Ihmiset virkistyvät paremmin, kun ympärillä on vettä ja vihreää. Lisäksi vesilinnut tarvitsevat asuinsijoja kuten myös rantojen siivekkäät. Vuoden sisään on uutisoitu esimerkiksi lintukantojen romahtamisesta Euroopassa. Vesilintujen kantojen taas on uutisoitu romahtaneen niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Myös kaupungin lomaan tarvitaan oikeaa luontoa, jotta ihmiset jaksavat paremmin ja linnuilla on paikkoja pesiä.

Hotelli on laskujeni mukaan

Hotelli on laskujeni mukaan ollut enimmäkseen tyhjillään jo lähes viisi vuotta, sillä Sodexho lopetti muistaakseni kesällä 2010. Hyvä, että jutussa oli kiinnitetty huomiota Lohiniemenrannan vaivihkaa tapahtuneeseen yksityistymiseen. Nythän Lohiniemenrantaa uhkaa Planmecan halu laajentaa "koulutustoimintaansa" Villa Harbon tuntumassa. Alueen linnuille Planmecan nykyinenkin toiminta on erittäin häiritsevää, sillä yritys ajeluttaa vieraitaan vesijeteillä, vaikkei se ole alueella edes sallittua.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu