Ruoka

Bloggari neuvoo: Näin lammas paistuu uunissa melkein itsestään

RUOKA Jenni Häyriselle lammas ei ole vain pääsiäisruokaa – eikä sen valmistaminen vaadi välttämättä vaivannäköä.

Jenni Häyrisen perheessä lammasta syödään myös arkena. Juhlapyhinä, kuten pääsiäisenä, pöydässä on esimerkiksi lampaankaretta, arkisin potkaa, selkää tai lapaa.

Jenni Häyrinen

Kun Jenni Häyrinen aloitti vuonna 2006 Liemessä-blogin, Häyrinen ajatteli perustavansa verkkoon reseptivihkon itseään ja ystäviään varten.

Vaikka blogista on kasvanut Häyriselle työ, bloggarin ruokafilosofia ei ole vuosien varrella muuttunut. Häyrinen haluaa edelleen tehdä rentoa, yksinkertaista ruokaa hyvistä raaka-aineista, pilke silmäkulmassa.

– Ruoka jaksaa kiinnostaa minua vuodesta toiseen, koska aina oppii uutta ja aina voi kehittyä. Harvemmin teen samoja ruokia tai noudatan reseptejä sanatarkasti. Olen ruuanlaittajana enemmän kokeilija ja kehittelijä.

Yksi ruokabloggarin lempiraaka-aineista on silti lammas. Sitä Häyrisen nelihenkisessä perheessä syödään ympäri vuoden.

– Syömme kotona lammasta jos ei eniten, niin ainakin saman verran kuin nautaa. Lammas taipuu niin moneen. Teemme erilaisia yrttisiä tai mausteisia patoja, oluessa tai viinissä haudutettua lammasta, lammasta tomaattipohjaisessa kastikkeessa..., Häyrinen luettelee.

Lampaankaretta, paahtopaistia tai fileettä Häyrinen ostaa kuitenkin vain muutaman kerran vuodessa.

– Yleensä käytän edullisempia ja rasvaisempia, pitkään haudutettavia ruhonosia, kuten lapaa, selkää tai potkaa.

Nykyisin mietin, miten saan mahdollisimman hyvää aikaiseksi mahdollisimman nopeasti.”

Lampaan valmistaminen ei ole Häyrisen mielestä vaikeaa.

– Lampaasta on helppo tehdä esimerkiksi nyhtölammasta pitaleivän tai hampurilaisen väliin. Yksinkertaisimmillaan liha valmistuu lähes itsekseen, hän kuvaa.

Lähes itsekseen? Kyllä:

– Heitän illalla ennen nukkumaanmenoa luita ja rasvaista lammasta kannelliseen pataan. Lisään päälle olutta, yrttejä, valkosipulinkynsiä ja suolaa. Annan padan hautua yön ajan itsekseen 80–100-asteisessa uunissa. Seuraavan päivän ruoka on valmiina.

Eri ruokakulttuureista, matkoista, valokuvista, raaka-aineista ja ihmisistä inspiroituvalle Häyriselle pääsiäinen tarkoittaa hengähdystaukoa, yhdessäoloa ja ruuasta nauttimista perheen kanssa.

Lammasta perheessä syödään silloinkin.

– Pääsiäismenu elää elämäntilanteen mukaan. Jos on liikaa vapaa-aikaa, ehtii hifistellä. Nykyään lasten kanssa yritän miettiä, miten saan mahdollisimman hyvää aikaiseksi mahdollisimman nopeasti. Ruokaan kuitenkin panostamme aina, oli sitten arki tai juhla, hän sanoo.

Lue myös: Jenni Häyrisen helppo pääsiäismenu neljälle eli näit teet lammaskaretta, rosmariiniperunoita ja mämmi-juustokakun

Jenni Häyrinen

Ikä: 34 vuotta

Perhe: mies, 5-vuotias tytär ja 1-vuotias poika

Asuu: Helsingissä 1950-luvun talossa

Työ: yrittäjä Blogirinki Mediassa, ruokabloggaaja

Harrastukset: ruoka, kuntoilu, vesijuoksu, matkustaminen

Intohimon kohde: ruokavalokuvaus ja matkustaminen ruuan perässä

Tavoite: elää täyttä elämää, ja tehdä asioita joihin uskoo

Ajankohtaista? Häyrisen Katukeittiö – parempaa roskaruokaa kirjan 3. Vietnam-painos ilmestyi 23.3. Painoksen vietnamilaiset reseptit on laatinut Hannan Soppa -blogin ylläpitäjä Hanna Pilli-Sihvola.

Liemessä-blogin osoite: www.liemessa.fi

Instagram: @liemessa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tässä ovat top 10 ruokablogit18.2.2013 10.04
Sillä Sipuli -bloggariperheessä lapsetkin kokkaavat10.2.2014 15.44
Sukellus mummon resuiseen keittokirjaan inspiroi ruokabloggaria31.3.2014 10.24

Kommentit (7)

Kommentit

Olen kerran maistanut lampaan

Olen kerran maistanut lampaan lihaa, fyi faan että oli pahaa. Maistui samalta kun villalapanen jota on haudutettu kermassa ja sipulihauteessa, ja sitten paistettu 4 minuuttia, ja tarjoiltu keitettyjen herneiden ja kurpitsasalaatin kera. Nyt olen ollut lampaanlihasyömälakossa 42 vuotta ja 11 kuukautta.

Herkullinen resepti.Lammas

Herkullinen resepti.Lammas kuuluu pääsiäiseen erityisesti.

Toi jutun otsikko on kyllä

Toi jutun otsikko on kyllä kaikkien aikojen otsikko.. "näin lammas paistuu uunissa MELKEIN itsestään" En oo vielä ikinä auttanut uunissa mitään lihaa paistumaan.. mitähän tuo lammas avuksi tarvitsee että se paistuisi siellä täysin itsestään kuten kaikki muu liha.. Ps. meillä on lammaskin paistunut uunissa ihan itsestään.

Noin yleisesti ottaen lampaan

Noin yleisesti ottaen lampaan valmistuksesta on käsitys, että se on jotenkin vaativa ruokalaji paistaa ja valmistaa, niin ettei ns villat maistu. "Villasukan maku" tulee vanhasta lampaanlihasta, mutta ei nuoren lampaan lihasta.

Jaaha olipas uusi ja

Jaaha olipas uusi ja jännittävä resepti. Nyhtölammas. Kysyisitte edes oikealta kokilta näitä vinkkejänne. Nyhdetty ollaan jo vuosikausia kaikkia sikoja, nautoja kanoja yms.

Ei näitä vinkkejä kannata

Ei näitä vinkkejä kannata kysyä oikealta kokilta, kun jutun tarkoitus ei edes ole kertoa vinkkejä ruuanlaitosta vaan mainostaa näitä kahta lohjalaista siskosta. Länsi-Uusimaan toimitus tykkää jatkuvasti mainostaa kavereitaan samalla tuhoten täysin uskottavuutensa (edes) paikallisena mediana.

Maukasta ruokaa pystyy

Maukasta ruokaa pystyy kokkaamaan ilman kokin koulutusta.Maukkaan ruoan laitto taito on hyppysissä,tosin ei kaikilla. Kiva lukea ihan perheenäitien kokkailuista.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu