Puheenaihe

Näin kalliiksi vegaaniruoka tulisi päiväkodeissa

Vegaaniruoan valmistaminen helsinkiläispäiväkodeisa tulisi maksamaan lähes viisi euroa enemmän päivässä kuin lihaa ja kalaa sisältävä ruoka.

Päivi Tuovinen

Lasten vegaaniruokavalio tulisi maksamaan päiväkodeissa vajaa viisi euroa enemmän kuin lihaa, kalaa ja kanaa syövien lasten ruoat.

Päiväkotihoidossa ateria maksaa keskimäärin 7,26 euroa päivässä. Vegaaniruokavalio eli ruoan valmistaminen ilman kananmunaa ja maitotaloustuotteita lisäisi kustannuksia 4,80 eurolla päivässä per ruokailija. Vuositasolla yhden lapsen ateriakulut olisivat 1 080 euroa.

Varhaiskasvatuslautakunta antaa lausuntonsa asiasta kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta vegaaniruuan saamiseksi kaupungin päiväkoteihin.

Lausunnon mukaan vegaaniruokavalion toteuttaminen päiväkodeissa lisäisi työtä suunnittelussa, raaka-aineiden hankinnassa ja -hallinnassa sekä ruoan valmistamisessa ja tarjoilussa. Palveluntuottajan aloituskustannukset olisivat 10 000 euroa.

Vegaaniruokavalioon sopivien ruokatuotteiden kehittämien vaatii aikaa ja taloudellista resurssia.

Päiväkodeille ruoat valmistaa Palmia.

Helsingissä myös koulujen kasvisruokavalio sisältää maitotaloustuotteita ja kananmunaa. Vegaaniruokavaliota noudattaville lapsille kouluateriat järjestetään kasvisruokalistan ruokalajeista, joita täydennetään aterian lisäkkeillä.

Päiväkotilapset saavat päivittäin kolme ateriaa: aamupalan, lounaan ja välipalan. Laskelmien mukaan normaaliruokavaliossa aamupalan osuus on 1,83 euroa, lounaan 3,60 euroa ja välipalan 1,83 euroa.

Kaupunginhallitus palautti helmikuussa asian uudelleen valmisteluun vegaaniruoan kulujen selvittämiseksi ja ravitsemussuositukset huomioiden.

Päivähoidossa ruokailee Helsingissä päivittäin noin 21 000 lasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Vaatimukset vain kasvavat

Vaatimukset vain kasvavat mitä enemmän annetaan periksi. Ei ole velvollisuutta tuottaa kallista palvelua vain siksi että joku vaatii. Toivottavasti eivät suostu. Riittää muilla maksattaminen tälläkin alueella. Ihminen on sekasyöjä. Piste

Aika tyypillinen ajankuva,

Aika tyypillinen ajankuva, kun jotain ei haluta toteutettavaksi todistellaan tätä pysähtyneisyyden agendaa karkeilla virhepäätelmillä. Vegaaniruokavalio ei siis todellisuudessa tulisi maksamaan yli viisi euroa muita ruokavalioita enemmän koska mainittuun summaan on laskettu mukaan kustannuksia, kuten suunnittelukulut, joita muihin ruokavalioihin ei ole. Joskus muinoin jokin ryhmä sai kuitenkin palkkaa suunnitellessaan liharuokavaliotakin päiväkotilapsille. Se että tuosta suunnittelusta on jo kauan aikaa ei silti saa niitä kustannuksia häviämään aiemmista julkisista budjeteista.

Nyt kyllä ovat laskelmat

Nyt kyllä ovat laskelmat täyttä potaskaa ja hatusta vedettyä poliittista jargonia.

Palmiasta on tullut pelkkä

Palmiasta on tullut pelkkä rahastuskone. Mutta se ei muuta sitä faktaa, että lapsille ei pidä tuputtaa höyrypäisten vanhempien muotiruokavalioita. Mikäli aikuinen haluaa tuhota oman terveytensä, siitä vaan. Mutta lapsia pitää suojella. Mikäli vegaaniruoan vaatimiselle ei ole lääketieteellistä perustetta, ihan normaali sekaravinto on parasta lapselle.

Jos vaatisin lapsilleni

Jos vaatisin lapsilleni tryffeleitä, katkarapuja ja kaviaaria päivähoidossa niin tuskin onnistuisi. Mutta samalla perusteella kuin joku vaatii vegaaniruokaa, toki voisin vaatia. On erittäin itsekästä esittää erityisruokavalioita veronmaksajien kustannuksella. Jos tuohon päädyttäisiin, tulisi yhdenvertaisuuden nimissä muidenkin lasten annoksiin satsata saman verran lisää. Vegaanit laittakoot lapsilleen eväät niin saavat syödä mitä vanhemmat tahtovat.

kummallisia kommentteja,

kummallisia kommentteja, miksi sitten muslimi saa vaatia siatonta ruokavaliota ilman lääketieteellistä perustetta??? Uskonnon oltava samalla viivalla tasavertaisesti muiden aatteiden kanssa! On erittäin itsekästä esittää erityisruokavalioita veronmaksajien kustannuksella. Jos tuohon päädyttäisiin, tulisi yhdenvertaisuuden nimissä muidenkin lasten annoksiin satsata saman verran lisää. Muslimit laittakoot lapsilleen eväät niin saavat syödä mitä vanhemmat tahtovat.

Restonomi voisi hieman

Restonomi voisi hieman päivittää tietämystään ravitsemuksesta jos väittää, että oma terveys tuhotaan vegaaniruokavaliolla. Oikein koostettuna vegaaniruokavalio on ravitsemuksellisesti täysipainoinen. Palmian luulisi ymmärtävän ravitsemuksellisen pohjan jos ruokabisneksessä on kerran mukana. Ihmeellisen lapsellista junnaamista paikallaan alati muuttuvassa ja eteenpäin menevässä maailmassa. Lapsia suojellaan juurikin terveellisellä täysipainoisella vegaaniruualla, eikä esim. yli 600-kiloiseksi kasvavan lehmän vasikalle tarkoitetulla ravinnolla. Aivan käsittämätöntä. Mahtavaa, että vegaaniruokaa ajetaan eteenpäin vaikka uutisessa ilmoitetut laskelmat ovat käsittämättömällä laskukaavalla toteutettuja. Huh huh.

Jos sitä vegaaniruokaa jotkut

Jos sitä vegaaniruokaa jotkut vanhemmat lapislleen vaalivat, niin mikäs siinä, kunhan se sitten lisätään näiden perheiden päivähoitokuluihin.

Miten, ehken aivan ymmärtänyt

Miten, ehken aivan ymmärtänyt, ehkä oma syykin, tarkoittaako tama, että kaikille tulisi vain vegaaniruokaa tarjolle ? Mutta onko se soija-ruuan valmistuskaan aivan ilman luontohaittoja ?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu