Puheenaihe

Nettiraivo repesi: Äiti jätti vauvan yksin autoon Citymarketin parkkihalliin

LAPSENHOITO  Äitien nettiraivo repesi autossa nukkuvan vauvan takia Keravalla.

Silminnäkijän mukaan vauva ehti nukkua yksin autossa 15 minuuttia. Kuva ei liity tapaukseen.

Armi Suojanen

Voiko pikkuvauvan jättää yksikseen nukkumaan autoon ostosreissun ajaksi?

Tätä kysymystä on ruodittu kovassa sävyssä Facebookissa, kun selvisi, että äiti jätti vauvansa yksikseen parkkihalliin pysäköityyn autoon.

Tapaus sattui Citymarketissa Keravalla viime viikolla. Siitä nousi iso haloo lapsiperheiden Facebook-ryhmässä, kun tapauksen silminnäkijä tiedotti asiasta palstalla.

Silminnäkijän mukaan nainen vietti kaupassa ja ruoan haussa Hesburgerista aikaa yli viisitoista minuuttia.

Mukanaan hänellä oli toinen isompi lapsi. Vauva nukkui autossa radio päällä.

Pientä lasta ei pääsääntöisesti pidä jättää valvomatta, kaupungin neuvolapalveluiden esimies Heli Hämäläinen sanoo.

– Näin me ohjeistamme neuvolasta.

– Toisaalta emme tiedä tässä tapauksessa kaikkia tosiasioita. Oliko äidillä mahdollisesti mukanaan esimerkiksi itkuhälytin?

Vauvat hätääntyvät helposti, jos heräävät yksin oudossa paikassa, Hämäläinen muistuttaa.

Ilman itkuhälytintä vauva voi ehtiä huutaa yksin pitkänkin ajan.

Kuumassa autossa muutama minuuttiakin voi koitua kohtaloksi.

Maailmalta on uutisoitu viime vuosina useita pienten lasten kuolemantapauksia, jotka ovat aiheutuneet, kun lapsi on jätetty tai unohdettu yksin autoon.

Lämpöhalvauksen vaaraa ei parkkihallissa tähän vuodenaikaan ole.

Kesällä ehdoton ei.”

– Kesällä en jättäisi lasta hetkeksikään yksin autoon. En edes avointen ikkunoiden kanssa, sillä ilma ei välttämättä kierrä riittävästi. Lämpötila saattaa nousta hetkessä vaarallisen kuumaksi, Hämäläinen muistuttaa.

Liikkuvat ja näppärät taaperot saattavat saada yksin autossa aikaan myös vaaratilanteita, Hämäläinen huomauttaa.

Äidit pohtivat Facebook-ryhmässä, pitäisikö yksin autossa nukkuvasta vauvasta tehdä lastensuojeluilmoitus.

Osa äideistä kertoo, etteivät ole uskaltaneet jättää vauvaa isompien sisarusten kanssa kotiin edes viedäkseen roskapussia.

Terveen maalaisjärjen käyttö on suotavaa lastenkin kanssa, neuvolapalveluiden esimies Heli Hämäläinen sanoo.

– En minäkään ehkä ottaisi rauhallisesti nukkuvaa vauvaa viileällä ilmalla mukaani esimerkiksi pissattaakseni esikoista huoltoasemalla tai hakiessani maitopurkkia lähikaupasta. Kauppakeskukseen en menisi.

Citymarketin parkkihallissa nukkuneen vauvan tapaus poiki Facebook-ryhmään kymmeniä kommentteja äideiltä.

Yksikään mies ei osallistunut keskusteluun.

Toimiko äiti vastuuttomasti?

Ei
71% (1551 ääntä)
Kyllä
31% (686 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2189

Kuuma auto voi tappaa nopeasti

Kuuma auto ei ole turvallinen nukkumapaikka.

Auto kuumenee kesällä varjossakin helposti 40 asteeseen.

Pieni lapsi voi saada kuumassa autossa minuuteissa hengenvaarallisen lämpöhalvauksen.

Jos huomaat hätääntyneen lapsen yksin autossa, auta hänet ulos.

Jos se ei onnistu, soita 112.

Vauvaa saa nukuttaa yksin ulkona mutta silloinkin lapsen turvallisuus on vanhemman vastuulla.

Vauvalle tulee vaunuissa helposti kylmä tai kuuma.

Lapsen ruumiinlämmön tuntee parhaiten niskasta.

Suomen laissa ei määritellä, milloin lapsen saa jättää yksin kotiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (43)

Kommentit

Onhan se äitin Hesburgerit

Onhan se äitin Hesburgerit saatava, kerrosateria dietti-kokiksella ja löysillä ranskalaisilla. Nam nam.

Miksi miehet eivät olleet

Miksi miehet eivät olleet kommentoineet mitenkään tätä?!?!?!!? Luultavasti siksi ettei heillä ole yleensä tunteita pieniä lapsia kohtaan kuin poikkeustapauksissa.

Miehet osaavat ajatella

Miehet osaavat ajatella järkevästi, ei heidät tarvitse nostaa hysteria turhista asioista. Jos vauvaa, ei saa jättää 15 minuutiksi yksin, niin äiti ei varmasti saisi käydä edes suihkussa tai pask*lla.

Ihmisiltä on terve

Ihmisiltä on terve maalaisjärjen käyttö unohtunut kokonaan. Parempi sen lapsen nukkua on, kuin että sitä turhaan herätellään vähän väliä.

Yhdysvalloissa ja monissa

Yhdysvalloissa ja monissa muissa maissa kyseessä olisi heitteillejättö, rangaistava teko, lapsi otettaisiin huostaan ja äiti tarkasteluun ja katsottaisiin jatkoa.

Mitä jos perheen kotona

Mitä jos perheen kotona ollessaan taloon osuu vaikka meteoriitti? ... voi luoja.. järkeä päähän nyt

Niin ja Yhdysvalloissa

Niin ja Yhdysvalloissa poliisi olisi todennäköisesti ampunut äitiin kuusi varoituslaukausta, mutta nyt ollaan Suomessa ja mennään sen mukaan, jookos?

No Yhdysvalloissa moni muukin

No Yhdysvalloissa moni muukin asia on "järkyttävää". Omalla parvekkeella rintsikoilla esiintyminen on lähestulkoon virallinen katastrofi. Kannata siihen maahan verrata nykyaikaa.

Jos ovet on jätetty auki,

Jos ovet on jätetty auki, voiko joku ulkopuolinen tehdä lapselle jotain tai jopa siepata? Jos taas ovet on lukossa, miten mahdollisen hätätilanteen sattuessa auttaja pääsee autoon? Mitäpä jos päälle jätetty radio tai likainen moottoritila aiheuttaa oikosulun? Jos auton sisätilat täyttyy savulla, ei lasta ehkä edes huomata. Eikö ihmiset osaa ennakoida tai muutoin suunnitella etukäteen käuppa-reissujaan. Paljon kysymyksiä, yksiselitteinen vastaus: Lasta ei koskaan, missään tilanteessa saa jättää autoon yksin!

Juu, ja minä näin kerran

Juu, ja minä näin kerran vauvan nukkuvan omakotitalon pihalla lastenrattaissa, ikkunan alla! Mitä jos kotka lentäisi ja sieppaisi vauvan?

Voi voi ja ihan 15 minuuttia

Voi voi ja ihan 15 minuuttia turvallisessa lasten istuimessa ja viileässä hallissa.

En voi käsittää kuinka joku

En voi käsittää kuinka joku jättää autoon pienen lapsen yksin ilman valvontaa. Huono ilmanvaihto ja lämpötila tulevat mieleen mutta kuinka moni ajattelee asioita pidemmälle. Autopaloja varsikin ranskalaisille autoille sattuu, mitäs jos äiti jää vaikka hissiin jumiin tai saa sairaskohtauksen kauppakeskuksessa, kuka edes tietää lapsen olevan autossa. Joskus ihmiset hukkaavat avaimiaan ja saattavat innostua shoppailusta niin että lapsi joutuu itkemään sidottuna vöissä pitkäänkin.

Tuolla tyylillä saat

Tuolla tyylillä saat hermoromahduksen hyvin ennen neljättäkymmenettä ikävuotta. Vaihtoehtoisesti voit lukea Vauva-palstaa ja saada sen jo 30-vuotiaana.

Ajatteles, vielä 90-luvulla

Ajatteles, vielä 90-luvulla oli ihan normaalia jättää lapsi viileään autoon/lastenrattaisiin nukkumaan vanhempien asioidessa. Mitään vaaratilannetta ei tapahtunut. Nykyään se olisi rikos!

Aika hyvä tuo varsinkin

Aika hyvä tuo varsinkin ranskalaisille autoille sattuvat autopalot. Eiiiiiihh! Japanilaisiin pienimpiin autoihin jää jumiin eikä pääse auttamaan takapenkillä olevaa lasta, vaikka olisi itse paikalla. Sekin voi olla erittäin ikävä loppu. Kiukuspäissä nyrkillä lyönti ohjauspyörään ja turvatyyny laukeaa....Niin, ja varsinkin kun nykyaikana ihmisillä ei ole tapana tulla auttamaan, ainoastaan kuvaamaan kännyköillä. Tulkaa jo takaisin maan pinnalle valittajat.

Järjetöntä liioittelua.

Järjetöntä liioittelua. Varsinkin tässä "lapsi on tärkein"-vouhkaajalla, miten sä uskallat tehdä yhtään mitään elämässäs?

Tulevan isän kommentti. Minä

Tulevan isän kommentti. Minä kyllä uskaltaisin jättää lapsen autoon nukkumaan, jos kävisin pikaisen ruoanhakureissun. Eri asia olisi, jos menisin kauppaan sovittelemaan vaatteita ja syömään. Varmasti parempi molemmille jättää väsynyt ja unessa oleva vauva hetkeksi sinne, kuin herättää ja raahata kauppaan itkemään. Mutta tämä on minun mielipide, joku varmasti uskaltaisi jättää 20 minuutiksikin. En minä "raivoaisi" hänelle netissä. Jotenkin muutenkin säälittävää mennä nettiin asiasta kohkaamaan. Antaisi palautteen itse äidille ja tietenkin vakavissa tapauksissa (ei tässä) viranomaiselle. Onko elämä nykyään liian helppoa, kun tällaisista asioista nousee "nettiraivot". Maalaisjärki, missä lienet?

En todellakaan itse jättäisi!

En todellakaan itse jättäisi! Mitä jos hallissa sattuu tulipalo (tämä on käsittääkseni syy, miksei parkkihalliessa jaa jättää lemmikkejäkään autoon - saati pieniä lapsia) tai itselle kauppareissulla jotain: sydänkohtaus tai onnettomuus? Todennäköisyyksillä ei passaa tässä pelata, ikinä ei tiedä milloin mitäkin osuu kohdalle.

Miksi mennä autolla? Autolla

Miksi mennä autolla? Autolla voi tulla kolari, kuljettaja voi pyörtyä, bensa voi loppua, salama voi lyödä tai puu kaatua päälle. Kannattaa linnottautua kodin kellariin eikä vahingossakaan avata luukkuja kenellekään

Mitä jos alkaa tulva ja olet

Mitä jos alkaa tulva ja olet kellarissa kotona? Oletko ajatellut sitä? Lapsi olisi hukkunut ja sinä myös!

Toimisikohan sellainen

Toimisikohan sellainen sisältä pehmustettu kuivalla maalla oleva vene. Ison tulvan sattuessa voisi kellua turvallisesti kun muut panikoi kellareissa. Tuossa olisi kyllä sellainen huonopuoli että veneeseen pitäisi kiivetä ja siinä voi nyrjähtää nilkka.

Miksi mennä kaksistaan lapsen

Miksi mennä kaksistaan lapsen kanssa mihinkään? Tai olla kotona kahdestaan? Voithan saada sairauskohtauksen koska tahansa, ja kuka silloin tietää auttaa lasta kun makaat kotona lattialla tajuttomana? Autolla kaksin lapsen kanssa ajaminen se vasta vastuutonta onkin, mitäs jos sattuu kolari, siinä vasta lapsi vaarassa onkin! Lain pitäisi paitsi velvoittaa jokaisen alle 18-vuotiaan vanhemman vahtimaan joka sekunti lastansa, mutta myös jatkuvaa turvahenkilön käyttöä. Sillä eihän se vaadi kuin vanhemman sairauskohtauksen, ja lapsi on pulassa. Varsinkin jos on yksinhuoltaja, herranjestas! Vastuulliset vanhemmat käyttäisivät todennäköisesti kahta virallista valvojaa, kolmen ihmisen samanaikainen sairauskohtaus kun on jo melkoisen epätodennäköistä (mutta mahdollista kyllä). Tämä säädös ei kuitenkaan ota lainkaan huomioon ulkoisia tekijöitä, esim katosta läpi tippuvaa lentokonetta, kaasuiskua tai ydinsotaa. Ehkäpä niitäkin varten kannattaisi vanhempien käyttää vakavaa harkintaa, ja miettiä tukevaan pommisuojaan muuttamista. Sattuman varaan kun ei passaa mitään näissä asioissa jättää.

Samaiset nettiraivoojat

Samaiset nettiraivoojat uskaltavat kyllä jättää pentunsa talon pihalle rattaisiin nukkumaan. Turhaa vinkumista. Heistä kun joku sitten valittaa, niin sit vingutaan, et puututaan muitten asioihin. Herätkää pahvit.

Mitä jos nukkuu yöllä kotona

Mitä jos nukkuu yöllä kotona ja vauva on jopa 6 tuntia vartioimatta omassa sängyssään nukkumassa vieläpä eri huoneessa kuin äiti ja isä? Mitä jos kotona syttyy vaikka jääkaapin oikosulun takia tulipalo? Mitä jos on kuuma kesäpäivä eikä kotona ole ilmastointia? Pitäskö tehä lastensuojeluilmoitus? Pitäkää prkl huoli omista asioistanne ensin ja puuttukaa sen jälkeen muiden tekemisiin.

Totta puhut, älytön

Totta puhut, älytön hysteerinen kohkaaminen näin pienen asian tiimoilta.

Mitä jos se äiti saa

Mitä jos se äiti saa sairaskohtauksen autossa. Siellä parkkihallissa tai liikenteessä. Tai ollessaan yksin lapsen kanssa kotona. Äidit ei siis saisi olla yksinään lapsen kanssa. Tästä löytyy töitä kaikille työttömille. Äitivahti, ja tietysti valtion piikkiin.

Voi Älymäärä tätä keskustelua

Voi Älymäärä tätä keskustelua, hankkikaa elämä ja lapsia, niin ymmärrätte että se pienikin voi selvitä tästä elämästä ilman teidän kommentointia...

Näkeehän sen ihan päivittäin

Näkeehän sen ihan päivittäin kun ihmiset eivät osaa edes itsestään pitää huolta, kuinka lapsistaankaan välittäisivät. Syödään, dokataan ja röökataan keho romutuskuntoon jo kolmekymppisenä, kuinka voisi odottaa että lapsestakaan osattaisiin pitää huolta.

Auto ei ole sopiva paikka

Auto ei ole sopiva paikka jättää lasta nukkumaan ilman valvontaa. Eläville ja kuolleille, on elokuva tositapauksesta, kuinka voi käydä.

Kolmen lapsen isänä toteaisin

Kolmen lapsen isänä toteaisin että ei saa jättää pientä tai isompaa lasta yksin autoon. Ei siksi että tulisi terroristeja tai meteoriitti iskisi vaan siksi että lapsi voi herätä, saada yskänkohtauksen tms joita jokainen lapsi varmasti saa. Sitten lapsi itkee yksin tyhjässä autossa. Joku totesi että ei pidä pienistä asioista huolehtia. Kyllä pitää. Se kuuluu vanhemmuuteen jos välität lapsestasi. Jos olet itsekäs niin et tietty välitä ja voit jättää lapsen vaikka kadulle yksin. Maalaisjärkeä on myös peräänkuulutettu. Maalaisjärki sanoo kokemuksen perusteella että pientä lasta ei voi jättää hetkeksikään yksin. Tämän voi todeta vaikka lukemalla uutisia ja pienten lasten hukkumistapauksia tarkastelemalla. Minä-minä cityjunteille se on vain vaikea ymmärtää

Jaakko 20 ilmeisesti maalta

Jaakko 20 ilmeisesti maalta kotoisin? Mutta en ymmärrä mitä henkilökohtaista kaupunkilaiset ovat sulle tehneet, että pitää niitä alkaa haukkumaan...

Kerrottiin että oli kaupassa

Kerrottiin että oli kaupassa 15min! Kuka odotti ja laski ajan? Nimi julki ja vastuuseen kiusanteosta! Kysyisin ko kyttääjältä että miten menettelee yksinhuoltaja, pitääkö nukkuva lapsi ottaa mukaan kun esim vie roskapussia! Otitko rekkarin ylös,jatkotoimia varten, Tiedoksi sinulle että viranomaiset kortistoi myös kyttääjiä!

"Yksikään mies ei

"Yksikään mies ei osallistunut keskusteluun." TROLOLOL!!

Todennäköisesti tämä lapsi on

Todennäköisesti tämä lapsi on ollut lopulta hyvin valvottuna, mikäli joku on ollut kellottamassa vanhamman poissaoloaikaa ja katsonut lapsen nukkuvan jne. Turhaa mussutusta siis... no toisaalta saa tästäkin hyvät raivot jos niiksen tulee.

Aika moni kommenteista on

Aika moni kommenteista on sitä mieltä että tottkai sen rakkaan lapsen voi jättää autoon nukkuun kauppareissulla. Mikäs hätä sillä siellä olisi lukossa olevaan autoon turvaistuimeen vyötettynä? Ihan turhia on lapsille pyöräilykypärätkin, eihän pyörillä pidä kaatua kun vaan polkiessa puristaa lujaa tangoista ja on pylly penkissä. Ja tietä voi ylittää katsomatta ympärilleen, kyllä suojatiellä voi kävellä jäämättä ikinä auton alle. Uimarannallakaan ei tarvi jatkuvaa valvontaa vaikka uimataidottomat lapset kahlaa rantavedessä, kyllä ne sielläkin pärjää vartin valvomatta. Junaradallakaan ei ole vaarallista kun juniakin siinä menee niin harvoin ja varsinkin talvisin kaikki ei edes kulje. Edellä mainitun ajattelutavan pohjalta seuranneista tilanteista LAPSIA ja aikuisia pelastaneena, valitettavasti vaan aina loppu ei ole ollut onnellinen. Ja valitettavasti silloin menetys on ollut omaisille kohtuuton.

Sanoisin että pommisuojaan

Sanoisin että pommisuojaan istumaan loppuiäksi ja ruokalähetit tuomaan ruokaa.Elämästä ei selviä hengissä ja samat kakarat teininä kartsalla viinaa ja huumeita vetämässä mutta totta kai ei meidän lapset.

Itse en jättäisi

Itse en jättäisi parkkihallissa lasta autoon yksinään. Entä jos hallissa syttyy joku auto palamaan? Näitähän sattuu jokunen vuodessa. Ei mene montaa minuuttia kun viereinen/viereiset autot palavat. Vaikka hallissa olisi sprinkkelit niin savua ehtii muodostua. Mutta jos joku haluaa jättää lapsen yksin autoon parkkihallissa niin se on hänen oma ratkaisu.

Kuinka monta tulipaloa

Kuinka monta tulipaloa kauppojen parkkihalleissa on sattunut viimeisen vuoden aikana? En kuullut yhdestäkään. Mutta montako ihmistä on kuollut samana aikana auto-onnettomuuksissa? Joten kumpi on todennäköisempää, että kaupan arkihallissa syttyy tulipalo, tai että kotimatkalla sattuu liikenneonnettomuus? Taita se parkkihalli on paljon turvallisempi paikka, kuin automatka.

Kovako helle Keravalla oli

Kovako helle Keravalla oli siellä parkkihallissa viime viikolla? Ei kai äidin tarkoitus ollutkaan jättää lasta sinne heinäkuuhun asti, jolloin ilmat lämpenevät. Jos lasten suurin ongelma olisi jäädä yksin autoon vartitunniksi, olisi suomalaisilla lapsilla tosi hyvät oltavat.

Kyllä tsadilaiset ovat

Kyllä tsadilaiset ovat idiootteja!

Jätetään se rasismi pois

Jätetään se rasismi pois keskustelusta.Tsadissa myös kelit sellaiset, että tuskin kukaan jättää lasta autoon edes parkkihalliin.

Mitenköhän ennen pärjättiin

Mitenköhän ennen pärjättiin.Lapsi nukkui vaunuissa ulkona yksin tai kaupan ulkopuolella,kun äiti kävi kaupassa.No,onhan maailma muuttunut siitä,nykyisin ei voi lapsia jättää hetkeksikään yksin,kun on kaikenlaisia hyväksikäyttäjiä olemassa. Eikä tämä ole äitien vika ! On tämä maailma mennyt kamalaksi !

Miten voidaan sallia

Miten voidaan sallia synnyttäminen - sillä lapsi voi kuolla tänne!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu