Puheenaihe

Palkka-ale 400–1000 euroa – Puolustusvoimien muonittaja leikkaa pienipalkkaisilta naisilta

Puolustusvoimien muonitushuolto ulkoistettiin valtion omistamaan yhtiöön 2012.

Päivi Tuovinen

Puolustusvoimien muonitushuollossa työskenteleviä uhkaa tuntuva palkanalennus – paitsi johtajia.

Henkilöstön palkanalennukset ovat 400 eurosta yli 1 000 euroon kuukaudessa, mutta johtajille palkanalennuksia ei tule, arvostelee Maanpuolustuksen henkilökuntaliitto (MPHL).

Alennukset kohdistuisivat pääosin jo valmiiksi pienipalkkaisiin naisiin.

– On aivan käsittämätöntä, että suuripalkkaiset johtajat voivat tehdä näin henkilöstölleen. Kuinka tällaisen loukkauksen jälkeen voi vaatia henkilöstöltään sitoutumista yhtiöön?, tiukkaa MPHL kannanotossaan.

Puolustusvoimat ulkoisti muonitushuollon valtion kokonaan omistamalle Leijona Catering Oy:lle vuoden 2012 alusta. Henkilöstö siirtyi puolustusvoimista yhtiölle liikkeenluovutuksella.

Henkilöstölle neuvoteltu neljän vuoden suoja-aika takasi heille muun muassa saman palkkatason, joka heillä oli puolustusvoimissa.

Ilman suoja-aikaa palkat olisivat laskeneet heti noin kolmanneksella, MPHL toteaa. Yhtiö järjestäytyi työnantajaliittoon, jonka yleissitova työehtosopimus antoi perusteet palkanalennuksille.

Suoja-aika päättyy tämän vuoden lopussa. MPHL:n mukaan yhtiö aikoo alentaa palkkoja ensi vuoden alusta. Alennukset kohdistuvat ravitsemistyöntekijöihin, kokkeihin ja ravintolapäälliköihin.

MPHL pitää aiottuja alennuksia järkyttävinä ja kohtuuttomina, kun työn sisältö säilyy ennallaan. Liitto huomauttaa, että johtajille palkanalennuksia ei tule. Leijona Cateringin toimitusjohtajan vuosipalkka on 191 000 euroa ja yrityksen johdolle on maksettu viime vuonna palkkaa ja palkkioita yhteensä 741 000 euroa. Summa sisältää toimitusjohtajan, hallituksen ja muun johdon palkkiot.

Yhtiön kokoon nähden johtajia on hallinnossa runsaasti, liitto katsoo ja vaatii kohtuuden nimissä myös johdon palkkojen alentamista, mikä palkkojen alentamiseen lähdetään.

MPHL ei silti näe taloudellisia perusteita palkanalennuksiin jo tällä haavaa pienipalkkaisille naisille, sillä yhtiö on tuottanut kolmen vuoden aikana melkoista voittoa.

”Puolustusvoimista on ulkoistettu myös muun muassa kunnossapito Millog Oy:lle. Siellä on kuitenkin henkilöstön palkkatasosta huolehdittu eikä vastaavan tasoisia palkanalennuksia ole tehty”, liitto toteaa.

Uuden hallitusohjelman mukaan puolustusvoimien ruokahuolto avataan kilpailulle 2017. MPHL kysyy, pitäisikö ulkoistaminen peruuttaa ja ottaa toiminta takaisin puolustusvoimille.

Leijona Cateringin liikevaihto oli viime vuonna 66 miljoonaa euroa. Yli 70 000 ateriaa päivässä toimittavassa yhtiössä työskentelee noin 500 henkeä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (12)

Kommentit

Harvalta pienipalkkaiselta

Harvalta pienipalkkaiselta voi leikata 1000 euroa kuussa. Onkohan palkkoihoin pesiintynyt oikeasti ylimääräistä, ruoka-ainakin on hirveää että pizzeriat kukoistavat varuskumtien lähellä ja pizzakuskin palkasta tonnia ei voi nyhjäistä.

Tuskin se ruoan laatu

Tuskin se ruoan laatu työntekijöistä on kiinni, vaan raaka-aineista tai annetuista ohjeistuksista. Yhtiö on tuottanut runsaasti voittoa, joten jostain on tingitty. Mutta lisää pitäisi saada, jo on ahneus huipussaan!

Totuushan on se, että meillä

Totuushan on se, että meillä eletään ahneuden aikaa. Ei kylläkään köyhälistön toimesta. Ahneita ovat monet firmat, poliitikot ja useat virkamiehet. Suurten firmojen pomoista nyt puhumattakaan. Ja se vaan tunnutaan hyväksyttävän.

Ei ole kaipa palakt nousee

Ei ole kaipa palakt nousee työsuhteen keston ja vaativuuden mukaan. Mutta on kyllä törkeä palkan alennus , ei muuta kuin käräjille ja jos ei onnistu sitten kaikki marssii ulos.

Mutta tämähän on

Mutta tämähän on HYVINVOINTIVALTIO Herrat & Narrtit voivat hyvin. Tässä sen taas näkee ahneus on huipussaan.

Onhan meillä varaa.Nyt

Onhan meillä varaa.Nyt tarvitaan nopeasti 86 miljoonaa somalia työvoimapulaa paikkaamaan.

Yleissitovat

Yleissitovat työehtosopimukset ovat jo aikansa eläneitä keksintöjä. Nyt vain eri ammatiiliitot mustasukkaisina kilpailevat työntekijöistä omille listoilleen työntekijän edun täysin unohtaen.

alimmillaan palkat ovat 2000€

alimmillaan palkat ovat 2000€/kk ja siitä lähtee n,25% eli 400€/kk ;(

Jos totta niin hyvä keneltä

Jos totta niin hyvä keneltä se tuhat euroa otetaan.

Armeijan palkat voisi kautta

Armeijan palkat voisi kautta linjan vähentää 1000 euroa kuussa on niin hyvät edut muutenkin.

Eipä ole armeijalla mitään

Eipä ole armeijalla mitään tekemistä muonittajan kanssa, asiakassuhde ainoastaan. Puolustusvoimat ei palkkoja maksa...Ja jos 2000€ kuukausipalkasta on mielestäsi ok ottaa 400 pois, niin taidat aika vähällä pärjätä? 1600 -verot (350€)-vuokra/vastike (550€)-puh.lasku (20€)-bensat töihin (200€)ruoka perheelle kuukaudeksi (200€)-lasten harrastukset (100€)= jää vielä 250€, hmm...joo, voishan siitä vielä pistää säästöönkin. Voi hitsi, unotu liitonmaksut ja ruokaraha, jonka työnantaja vielä ottaa palkasta (110€)...

Kaikista valtion ja kuntien

Kaikista valtion ja kuntien työpaikkoista vähennettävä palkkoja ja reilusti koska Suomi velkaantuu päivä päivältä valtion menojen törsäyksen takia.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu