Puheenaihe

HU selvitti: Kohutun pakolaiskeskuksen taustayritystä haetaan konkurssiin

Evitskogin pikkukylään Kirkkonummelle sijoitetaan enimmillään 250 turvapaikan hakijaa.

Paavo Rantalainen


Väliaikaiseksi vastaanottokeskukseksi Kirkkonummella muutetun majoitusyrityksen taustalla on pikavippibisneksestä aiemmin tunnettu liikemies Tuomo Mäki. Hän oli julkisuudessa viimeksi vuonna 2010, jolloin viranomaiset epäilivät hänen firmojaan muun muassa koronkiskonnasta.

Sittemmin Mäen bisnekset ovat kiinnostaneet verottajaa, joka hakee Kirkkonummen majoituskeskuksen taustayritystä, Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistö Oy:tä nyt konkurssiin.

Mäki on ollut Evitskogin pikkukylässä sijaitsevan ”KN Keskuksen” toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa jäsen vuodesta 2006.

Keskuksesta nousi kohu viime viikolla, kun Maahanmuuttovirasto kertoi yllättäen, että sinne majoitetaan väliaikaisesti enimmillään 250 turvapaikanhakijaa. He tulevat Kirkkonummelle Helsingistä, jonka vastaanottokeskukset ovat täynnä ja joka ottaa vastaan suuren osan Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista.

KN Keskus on aiemmin majoittanut lähinnä virolaisia ja venäläisiä keikkatyöläisiä, jotka kokevat nyt tulleensa hätistetyiksi tiloista.

Asiakastiedon rekisterin mukaan verottaja haki Kirkkonummen Aktiivikeskus Kiinteistö Oy:tä konkurssiin tämän vuoden toukokuussa laskurästien vuoksi.

Yrityksellä on ollut perintätietojen mukaan laskuja perinnässä yli 8 000 euron arvosta.

Konkurssihakemus oli maahanmuuttoviranomaisten tiedossa, kun sopimusta Mäen yrityksen kanssa tehtiin.

Johtaja Jorma Kuuluvainen sanoo, että sopimus tehtiin tästä huolimatta, sillä muita paikkoja vastaanottokeskukselle ei löytynyt kiireisellä aikataululla.

– Tämä verottajan hakemus oli meillä tiedossa. [Turvapaikanhakijoiden] tilanne on kuitenkin Helsingissä niin akuutti, että tällainen väliaikainen sopimus tehtiin, Kuuluvainen sanoo.

Espoossa kirjoilla oleva Mäki oli poliisin ja kuluttajaviranomaisten tutkinnan kohteena vuonna 2010, jolloin häntä epäiltiin laittomasta koronkiskonnasta ja osakeyhtiörikkomuksesta.

Mäen pyörittämien tuottoisien yritysten vetovastuu on sittemmin siirretty ulkomaille. Viimeinen siirto on helmikuulta 2015.

Jorma Kuuluvaiselle nämä tiedot tulevat uusina.

– Tältä osin en tiennyt yrittäjän taustasta, hän sanoo.

Eikö sopimuskumppanin tausta paina, kun Maahanmuuttovirasto etsii yksityisiä yrittäjiä vastaanottokeskuksien tilanvuokraajiksi?

– Periaatteessa painaa kyllä, ja pyrimme tietenkin tekemään selvitykset yrityksistä. Tässä tapauksessa meillä oli kuitenkin pakkotilanne ja jouduimme tekemään nopean ratkaisun.

Kuuluvainen korostaa, että sopimus KN Keskuksen kanssa on tehty väliaikaiseksi. Se on voimassa kolme kuukautta.

Uusia väliaikaisia vastaanottokeskuksia tarvitaan jatkossa lisää, ja Kuuluvaisen mukaan niitä voi tulla myös Uudellemaalle, koska paine Helsingissä on niin kova.

Helsingin kaikki vastaanottokeskukset ovat tupaten täynnä, ja jo 200 ihmistä on jouduttu majoittamaan hostelleihin eri puolille Helsinkiä.

– Kun uusia väliaikaisia vastaanottokeskuksia avataan, aiomme tutkia yritysten taustat tarkasti.

– Mitään konkreettisia suunnitelmia meillä ei tällä hetkellä kuitenkaan ole uusista väliaikaisista paikoista, Kuuluvainen sanoo.

Kirkkonummella tieto väliaikaisesta vastaanottokeskuksesta tuli yllätyksenä paitsi asukkaille, myös suurelle osalle luottamushenkilöistä. Minkä takia asiaa valmisteltiin salassa ja miksi prosessi ei voisi olla avoimempi?

– Ei tätä asiaa ole mitenkään salattu. Tiedustelu vastaanottokeskuksesta meni meiltä Kirkkonummen kuntaan, jossa ei haluttu tehdä kuitenkaan nopeaa ratkaisua.

– Me teemme kuitenkin edelleen yhteistyötä ja selvitämme asiaa kunnan kanssa, Kuuluvainen sanoo.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Poliisi selvitti vastaanottokeskuksen turvallisuusriskit – ”Ei poikkeuksellista”17.8.2015 16.03
"Nuorukaisia, joilla on iPhonet ja tabletit" – Virossa kohistaan Suomen pakolaisista17.8.2015 09.49
Valmistelu tehtiin salassa: Helsingin turvapaikanhakijat Kirkkonummelle12.8.2015 14.50
Uusien vastaanottokeskusten sijainti salataan – selvitystyötä tehdään vauhdilla27.7.2015 14.26
Pakolaisten vastaanottamiseen ehdotetaan 19,5 miljoonan euron lisärahoitusta24.6.2015 18.06

Kommentit (13)

Kommentit

Melkoinen kaveri

Melkoinen kaveri selittelemään ainakin.

Maahanmuuttovirasto voi

Maahanmuuttovirasto voi maksaa laskun suoraan verottajan tilille, olisi noista edes jotain hyötyä suomelle.

kansalaiset haluaa tietää

kansalaiset haluaa tietää paljonko me joudumme maksamaan siitä 3 kuukaudessa.mihin lie tuo firma veronsa maksaa, varmaan tallinnaan.suomen verottaja ja ulosotto jäää nuolemaan näppejään.

hankala mielipide,

hankala mielipide, rehellisesti olisko jossain Liisa Kulhian kaltainen tutkija. Siis mitä, mihin, kenelle, kuka päättää lyhyesti qui bono eli kuka hyötyy maahanmuuttobisnsklusterin palvelutuotannosta. Siis salakuljettajasta aina vastanottokeskuksen ylläpitäjästä tulkkipalveluiden kautta kotouttamis ja voimaattumisvalmentajiin.

Helsingin Uutiset tekee sitä

Helsingin Uutiset tekee sitä mitä muut valtamediat eivät osaa. HU tekee tutkivaa journalismia! Kiitokset tästä artikkelista.

Punavihreää rehellisyyttä ja

Punavihreää rehellisyyttä ja avoimuutta huokuvaa toimintaa kaikin puolin.

Mamutusbisnes on suurta

Mamutusbisnes on suurta kusetusta ja ennen kaikkea vielä suurempaa rahastusta.

Olipa yllättävän asiallinen

Olipa yllättävän asiallinen juttu. Ihmettelin itsekin, miksei kukaan tutki asian taustoja. Tässä on niin paljon mätää ja varmaan nyt on vasta raapaistu pintaa. Harmittaa käydä töissä ja maksaa veroja, jolla mahdollistetaan tällainen kikkailu. Nuoret sällit ovat kuin lomalla ja joku pikavippivedättäjä tekee isoa tiliä.

Eipä taida olla

Eipä taida olla kilpailutuksia tehty tai edes mietitty poissusulkemnisperusteita tuossa tapauksessa? Tässä tapauksessa on "tarkoitus" antanut luvan tehdä omat toteutukset "aatteen eduksi"? VM:llä on kyllä selkeät ohjeet hankinnoista, mutta mamuviraston ei ilmeisesti tarvitse niitä noudattaa? Hieman heikon kuvan herra Kuuluvainen antaa tiedoistaan ja osaamisestaan tai sitten ko. virastolla omat ohjeet ja saavat toimia eri "vapauksilla"? Eipä ole paljon taidettu yhteiskunnallisten velvoitteiden suorittamista tuossa tapauksessa kysellä? Sivulla 10 ja kohta 13.1 esimerkkinä noista... https://www.hansel.fi/media/cms_page_media/23/Tietopaketti%20Hanselin%20kilpailutuksiin%20osallistuville.pdf

Valtion virastoilla on hyvin

Valtion virastoilla on hyvin tarkat hankintaohjeet. Hankinnat tulee kilpailuttaa ja kilpailutuksen tulee olla julkista. Tarjoajien tulee esittää todistus muun muassa veroveloista. Maahanmuuttovirasto on hyvin todennäköisesti rikkonut hankintalakia. Jos meillä olisi Suomessa rehellistä tutkivaa journalismia, niin virasto jäisi kiinni. Nykyiseen valtamediaan ei voi luottaa.

Itse asiassa valheellisista

Itse asiassa valheellisista jutuista turhaan syytetty MV lehti selvitti tämän jo paljon aikaisemmin. Nyt huijarit rahastaa pakolaisbisneksellä ja suomalainen maksaa.

"Väliaikaista", juupa juu

"Väliaikaista", juupa juu täyttä kusetusta!

Käsittelyajan lyhentämiseksi

Käsittelyajan lyhentämiseksi vapaaehtoiset toimistoammattilaiset voisivat auttaa virkailijoita Suomessa, suomalaiset kielitaitoisemmat virkailijat auttaisivat Italiassa ja Kreikassa. Eiköhän suma alkaisi helpottua, lainan tarve pienenisi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu