Asuminen

HU vieraili Koskelassa: ”I love Helsinki – Irak, problem”

Irakista kotoisin oleva Mohammad saapui torstaiaamuna kolmilapsisen perheensä kanssa Koskelan vastaanottokeskukseen hakemaan turvapaikkaa. Perhe ohjattiin Pasilan poliisilaitokselle. Vieressä tytär Lina.

Sanna Jompero

Vastaanottokeskukseksi alkuviikolla muuttuneen Koskelan sairaalarakennuksen aulassa oli torstaiaamuna ruuhkaa.

Aamutoimista päästyään turvapaikanhakijat järjestäytyivät uuteen päivään ja seisoskelivat aulassa. Odotusta, puhetta, välillä tupakkaa, epätietoisuutta tulevasta.

– Kukaan ei tiedä, ei edes henkilökunta, vastaa Ali tulkkina toimivan maanmiehensä avustuksella kysymykseen, milloin siirto uuteen paikkaan on edessä.

Ali kertoo olleensa Suomessa vajaan kuukauden ja saapuneensa keskiviikkona Koskelaan Uudenmaankadun vastaanottokeskuksesta.

Vuosia tyhjillään olleesta sairaalarakennuksesta kannettiin aamulla pois vanhoja sairaalakalusteita pihalla odottavalle jätelavalle.

– Onhan tämä tällaista kaaosta. Ihmisiä tulee lisää päivittäin. Yritämme ottaa käyttöön lisäkerroksia sitä mukaan kun kerkeämme. Kalustaminen on nyt se suurin homma, kertoo aulassa häärivä Metsälän vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Mikko Mäkinen.

Koskela on Metsälän vastaanottokeskuksen alainen yksikkö.

Uusia turvapaikanhakijoita tulee noin 30:nen päivävauhdilla. Koskelaan sijoitetut turvapaikanhakijat ovat kotoisin pääosin Irakista, Syyriasta ja Afganistanista.

Onhan tämä tällaista kaaosta. Ihmisiä tulee lisää päivittäin.”

Viidestä entisen sairaalarakennuksen kerroksessa käytössä on tällä hetkellä yksi. Tarkoituksena on ehkä jo lähipäivinä saada käyttöön kaksi seuraavaa kerrosta. Koko viisikerroksinen talo on käytössä todennäköisesti ensi viikon aikana.

Kesken aamuhässäkän vastaanottokeskuksen ovelle ilmestyy kuin tyhjästä kolme miestä ja nainen kolmen lapsen kanssa.

– Who are you? yrittää kysyä paikalle saapunut Mäkinen.

Kielimuuri estää kommunikoinnin. Tulkin saavuttua paikalle käy ilmi, että ihmiset ovat turvapaikanhakijoita, jotka ovat saapuneet suoraan Koskelaan.

Perhe kuljetetaan pienen huikopalan jälkeen Pasilan poliisiasemalle, jossa heidän on ensin ilmoittauduttava turvapaikanhakijoiksi.

– Tämä on ensimmäinen kerta täällä, kun näin käy. Helsingin keskustassa sijaitsevaan kahteen isompaan yksikköön ihmisiä on aina välillä yrittänyt tulla suoraan, Mäkinen kertoo.

Pieni tyttö ja hieman isommat pojat liikkuvat aikuisten mukana mukisematta. Perheen isä pyyhkii välillä kasvojaan. Takana on viiden päivän matka laivalla, junalla ja bussilla Irakista Suomeen.

Torstaina Koskelaan oli sijoitettuna 80 turvapaikanhakijaa, kaikki miehiä. Paikkoja on yhteensä 240. Ne tulevat Mäkisen mukaan täyteen alta aikayksikön.

Hätämajoitus toimii näillä näillä näkymin syyskuun loppuun asti.

– Paikkoja ei enää ole. Helsingin vapaat paikat ovat nyt tämän katon alla, Mäkinen toteaa.

Osa Koskelan vastaanottokeskuksen miehistä siirtyy torstaiaamuna aulassa seisoskelun jälkeen rakennuksen ulkopuolelle tupakoimaan.

– I love Helsinki. Irak, problem, sanoo mies, joka ei halua kertoa nimeään.

Mies näyttää lihaksiaan ja yrittää kysyä, missä sijaitsee lähin kuntosali.

Helsingin vapaat paikat ovat nyt tämän katon alla.”

Mohamad kertoo tulleensa Suomeen veljensä kanssa samasta syystä kuin kaikki muutkin: kotimaassa on levotonta ja miehet on yritetty tappaa.

Päivät turvapaikkapäätöstä odottaessa kuluvat miesten mukaan istuen, odottaen, kävellen ja jalkapalloa pelaten.

Hakijoiden määrä on jo tuplaantunut viime vuodesta

Maahanmuuttovirasto neuvottelee Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien kanssa vastaanottotoiminnan laajentamismahdollisuuksista torstai-iltana.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut kesän aikana rajusti koko Euroopassa.

Suomesta turvapaikkaa on tänä vuonna hakenut jo noin 6 000 ihmistä.

Koko viime vuoden luku oli 3 651.

Eniten hakijoita on tullut Irakista, Somaliasta, Albaniasta ja Afganistanista.

Myös syyrialaisten määrä on kesän aikana noussut.

Maahanmuuttoviraston tavoitteena on perustaa lisää uusia vastaanottokeskuksia syksyn aikana.

Vastaanottokeskuksen kustannukset maksaa valtio.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Helsinki: Turvapaikanhakijoiden paine ei voi kohdistua vain tänne18.8.2015 09.24
Koskelaan tulee väliaikainen vastaanottokeskus – avataan pikavauhtia24.8.2015 17.51
Propaganda leviää vastaanottokeskuksen liepeillä – tästä on kyse27.8.2015 08.50
Turvapaikanhakijoille hurja avustustulva – ”Nyt tarvitaan pieni paussi”26.8.2015 19.20
Kidutettuja perheitä ja hyvin pärjääviä opiskelijamiehiä – Analyysi: Näin turvapaikanhakijat eroavat toisistaan25.8.2015 14.28
Maahanmuutosta tuli hornankattila – lue päätoimittajan parahdus Kirkkonummelta26.8.2015 09.27
Valmistelu tehtiin salassa: Helsingin turvapaikanhakijat Kirkkonummelle12.8.2015 14.50
Espoo sijoittaa pakolaislapsia jopa hotelleihin27.8.2015 09.57
Poliisi selvitti vastaanottokeskuksen turvallisuusriskit – ”Ei poikkeuksellista”17.8.2015 16.03

Kommentit (40)

Kommentit

"Mies näyttää lihaksiaan ja

"Mies näyttää lihaksiaan ja yrittää kysyä, missä sijaitsee lähin kuntosali." Tyypillinen huolenaihe hengenhädässä olevalle.

Eihän hän enää ole

Eihän hän enää ole hengenhädässä, kun on Suomessa. Vai pitääkö turvapaikanhakijan maata peloissaan toimettomana kiitellen Suomea hänen henkensä säästämisestä? Jokaisella on ollut syynsä lähteä omasta maastaan ja tässä maassa he saavat tehdä mitä haluavat.

Totta, saavat tehdä ihan mitä

Totta, saavat tehdä ihan mitä haluavat!

Ei tässä maassa voi tehdä

Ei tässä maassa voi tehdä ihan mitä "he haluavat". Kyllä täällä eletään ihan Suomen lakien mukaan.

Mikäs Suomen laki sitten

Mikäs Suomen laki sitten kieltää kuntosalilla käynnin?

Sinähän kirjoitit, että"

Sinähän kirjoitit, että" täällä saa jokainen tehdä mitä haluaa", minähän vain tarkensin, että täällä ei voi tehdä ihan mitä haluaa., tarkoitin että täytyy elää maan lakien mukaan, eikä muslimien tapojen mukaan.

Hei, ihan sama. Suomen valtio

Hei, ihan sama. Suomen valtio maksaa. Ei se ole meidän pussista pois.

Itse asiassa on.

Itse asiassa on. Väittämän mukaan ei ole tarpeeksi rahaa enää edes suomalaisten perusturvaan. Joko väittämä on vale tai sitten tosiaankin se on suoraan suomalaisen elämisestä pois.

Juu tänne vaan, niin annetaan

Juu tänne vaan, niin annetaan menolippuu Viroon samantien.

Oikeassa olet, laki on laki,

Oikeassa olet, laki on laki, mutta se miten lakia luetaan ja tulkitaan onkin aivan toinen juttu.

Palautus siihen EU-maahan,

Palautus siihen EU-maahan, minkä kautta ovat tulleetkin.

" tässä maassa he saavat

" tässä maassa he saavat tehdä mitä haluavat." Niinhän nämä turvapaikkaturistit yleensä kuvittelevat...

Ihmettelen nyt vain sitä,

Ihmettelen nyt vain sitä, mihin on viety kaikki sairaat, vanhukset ja muut yösijaa ja hoitoa tarvitsevat suomalaiset? Eikö heitä olekaan vai ovatko nämä vierasmaalaiset tärkeämpiä "hoidettavia"?

Kyllä me valkoihoiset

Kyllä me valkoihoiset joudetaan todella kuolla pois maailmasta, jos näin hulluja olemme, öh anteeksi,.. näin inhimillisiä ja suvaitsevaisia olemme.

Ihmettelen sitä kun

Ihmettelen sitä kun pakolainen pitäisi palauttaa siihen ensimmäiseen eu-maahan jonne he ovat tulleet. Nyt sanotaan että ei ole selvää näyttöä maasta. NO HALOO! jos niitä tulee maata pitkin tai laivalla ruotsista, virosta tai mistä hyvänsä, eikö siinä ole näyttöä. Vai kuvitteleeko joku että ne pakolaiset materilisoituu tyhjästä laiva terminaaliin tai pohjoisessa rajalle??? Mutta ei mitään. Onnea Ahmedille sali treeneihin.

Juuri tästä syystä

Juuri tästä syystä laivayhtiöt pitää saada kustannusvastuuseen. Jos päästävät laivaan "epäselvyyttä" aiheuttavia tapauksia, maksakoot lystin.

Suomeen ,paperittomia mamuja

Suomeen ,paperittomia mamuja tuovat laivayhtiöt syyllistyvät rikkeisiin,jotka lailla määrättiin,Estonian uppoamisen jälkeen.Luulisin, koska asiasta ei ole tehty rikosilmoitusta,valtiolla on jonkin sortin sopimus laivabisnestä pyörittävien yritysten kanssa.Samanlainen kuin suomalaisen lentoyhtiön kanssa.Voi olla et oon väärässä

Suomen laivayhtiöt pitäisi

Suomen laivayhtiöt pitäisi panna vastuuseen siitä, että edistävät Suomen kansan alkoholismia. Onneksi saamme maahanmuuttajista raitista ja työteliästä väestöä elättämään laiskoja kantasuomalaispummeja.

Eihän noita sun juttuja

Eihän noita sun juttuja selvin päin kestä.

Laivalla tulleet pakolaiset

Laivalla tulleet pakolaiset tulevat Euroopan maiden välisessä liikenteessä, lauttaliikenteessä useinmiten Schengenmaiden välillä. Pitää muistaa, että laivayhtiöt hoitavat liikennettä rajatarkastuspisteiden välillä, eivätkä ole viranomaisia, jotka kontrolloivat matkustusta. Passintarkastus ja tullaus kuuluvat valtion viranomaisille, ja Shengenmaiden tapauksissa on sovittu kuten on sovittu. Syytä siis niitä poliitikkoja, jotka sopimuksen allekirjoittivat. Eri asia on etelä-eurooppalainen ihmissalakuljetus, jossa rikollisille pitää tuomita isot tuomiot ja ankarat takavarikot. Eihän ole mitään älyä, että haaksirikoutunut pakolaisilla ylilastattu alus palaa kolmen viikon päästä liikenteeseen takaisin laittomaan liikenteeseen.

"Vuosia tyhjillään olleesta

"Vuosia tyhjillään olleesta sairaalarakennuksesta" Miksi ollut vuosia tyhjillään, eikö asunnottomille voinnut järjestää majoitusta tms.? "...kannettiin aamulla pois vanhoja sairaalakalusteita pihalla odottavalle jätelavalle." Sairaalasängyille oli varmaan ollut ottajia. Miksi eivät kelpaa turvapaikanhakijoille? "Kalustaminen on nyt se suurin homma," Uutta ja hienoo toivoille.

Mamuille on sitouduttu

Mamuille on sitouduttu järjestämään majoitus. Kantis-asunnottomien kohdalla taas velvoitetta asumisen järjestämiseen ei ole. Juuri tämänkaltaiset eriarvoistukset lisäävät "rasismia" eli tyytymättömyyttä eri ryhmien erilaiseen kohteluun.

Kaupungin linjana on

Kaupungin linjana on vanhuspalveluissa kotihoidon tukeminen laitostamisen sijaan. Vanhainkotien sairaalapaikkoja on lakkautettu. Koskelan rakennukset ovat suojeltuja eli niitä ei saa purkaa. Kunnostaminen nykyvaatimusten mukaiseksi - vaikkapa asunnottomien asuntolaksi - tulee tolkuttoman kalliiksi, mutta väliaikainen käyttö on mahdollinen ilman remonttia. Vanhat kalusteet ovat todennäköisesti vuosikymmenien takaa, eivätkä pelkästään sairaalasänkyjä. MIten luulet olevasi pätevämpi arvioimaan niiden käyttöä väliaikaisessa majoituksessa kuin kaupungin tilakeskuksen asiantuntijat, joilla on tietoa vähäisessä käytössä olevasta kalustosta muissa kaupungin toimipisteissä? Kun et todella tiedä, onko Koskelaan tuotu uusia kalusteita, älä ala laukoon ennakkoluuloihisi perustuvia väitteitä.

Meillä siis on varaa

Meillä siis on varaa makuuttaa suojeltua rakennusta homepesäksi. Onko tarkoitus saada museovirastolta purkulupa vai mistä tämä makuuttaminen johtuu, rahanpuutteestako. Näin lama-aikaan rakentaminen ja kunnostaminen kannattaa jo pelkästään työpaikkojen luomisenkin takia. Kuntapuolella makuutetaan myös ihmisiä kortistoissa ja uutuutena raavaita turvapaikan hakijoita. Näille miehille voisi järjestää toimintaterapiaa työllä mm. Koskelan sairaalan saneerauksena, maksaisivat sillä oleskelukustannuksiaan ja saisivat samalla työharjoittelun ohessa tekemisen iloa. Naispuoliset hoitavat lapset, vanhukset, jos heitä sattumoisin on, ja muonituksen. Samalla heitä ohjataan kielenopiskelussa ym. Pakolaistatuksen saatuaan heillä olisi helppoa integroitua Suomeen ja suomalaisuuteen. Sen verran monta kunnallisen puolen tyhjennystä seurattuani voin kertoa, että hyviä, käyttökelpoisia kalusteita viedään kaatopaikalle surutta ja uusiin tiloihin hankitaan uutta, verorahoin tietenkin. Käyttöjärjellä ajateltuna parempi sängyssä kuin kylmällä lattialla. Mutta onhan se niinkin, että näille koulutetuille (ei ihan pers'aukisista suvuista tule) ei sovi laittaa kuin uutta tilalle.

Turvapaikanhakijat tulisi

Turvapaikanhakijat tulisi laittaa tutkinnan ajaksi suljettuun leiriin, jossa olot olisivat asialliset. Hakijoissa voi olla rikollisia, tarttuvia tauteja sairastavia ja Suomeen terroritekoja tekemään lähetettyjä. Suomalaista yhteiskuntaa tulee suojella eikä suomalaisten keskuuteen saa päästää keitä tahansa. Suljetulla leirillä pitää myös huolehtia hakijoiden turvallisuudesta. Heidän joukossaan lienee niin shioja kuin sunneja. Kaikki Syyrian sisällissodan osapuolet voivat olla edustettuja. Sana "vastaanottokeskus" antaa mielikuvan, että Suomessa avosylin olisi odotettu hakijoita ja että kun kerran hakija pääsee keskukseen, pääsee myös Suomen pysyväksi asukkaaksi täysin sosiaalieduin. Keskuksesta tulisi käyttää jotain muuta nimeä, olisiko "Turvapaikanhakijoiden tutkintakeskus" sopivampi. Perustelen vartioitua ja suljettua keskusta myös sillä, että hylkäyspäätöksen saaneet voivat ryhtyä väkivaltaisiksi. Se on yksi syy, miksi turvapaikanhakijoita ei saa päästää vapaasti yhteiskuntaan. Heille voi syntyä mielikuva, että ovat jo saaneet pysyvän asumisoikeuden. Hakijoille tulisi tutkintakeskuksessa antaa vaatimaton, mutta asiallinen majoitus ja riittävä ravinto. Ei mitään taskurahoja.

Täsmälleen samaa mieltä.

Täsmälleen samaa mieltä.

Moni ryhtyy väkivaltaiseksi

Moni ryhtyy väkivaltaiseksi jo ennen päätöksen saantia. Albanialainen rikollisjengi esimerkkinä. Niin Ruotsista kuin Suomestakin on lisäksi tapauksia, että on tehtailtu rikoksia, jotta saisi jäädä suomalaiseen vankilaan.

Maalle, Ahvenanmaalle!

Maalle, Ahvenanmaalle!

Jokainen näkee, että tämä ei

Jokainen näkee, että tämä ei ole enää kenenkään hallinnassa. Itse tarkoitus on saada kaikkiin tyhjiin tiloihin maahanmuuttajia, ja laittaa yhteiskunta tapahtuneen tosiasian eteen eli tehdään tilanne mahdottomaksi korjata jälkikäteen - ainakaan helposti. Lakia ei noudateta: Schengenin sopimus on muuttunut vitsiksi ja poliisi ei edes yritä sitä noudattaa. Sisäministeri on piilossa eikä kanna poliittista vastuuta. Visionääri Kari Suomalainen näki jo vuosikymmeniä sitten mihin tämä johtaa: http://1.bp.blogspot.com/-CO2m8UCRGWU/UaHobUusmoI/AAAAAAAAACQ/rHT2DvoYYCw/s1600/rasismi93.GIF http://api.ning.com/files/fxTtUFWbwsp4P9FukSzN8orozVNzxWJNBvM3Ald6nEfwJFT03JD7vAki0jXPV*YeYyZcVyWTtURBaNhEhlCzxn6DIBMLB3VaflpmsY5jEDM_/karisomali.png http://1.bp.blogspot.com/_i7GCCRRU5hE/RmbNaZ5PDjI/AAAAAAAAAA0/_gaXDeWNPEc/s1600/viisumi.png

Oliko Koskelassa minkä verran

Oliko Koskelassa minkä verran lapsia ja naisia?

Haastattelu. Näpäytä kuvan

Haastattelu. Näpäytä kuvan alareunasta cc niin suomenkielinen teksti: https://www.youtube.com/watch?v=nZhNqMHXxJ8

Tuo selvitti paljon,

Tuo selvitti paljon, minkälaista väkeä olemme haalineet ristiksemme. Nyt vain odotellaan, milloin alkaa paukkua. Onnea vain, punavihreät hyödylliset idiootit!

Karmaiseva video, huhhuh.

Karmaiseva video, huhhuh. Kiitti vinkistä " EI MULLAMUUTA". (löysin näin: klikkaus kuvaan, ratas-pylpyrä ja siitä valitsin suuomenkielisen tekstityksen)

Suurta kus*tusta ja kaiken

Suurta kus*tusta ja kaiken maksavien elämää sen kun kurjistetaan lisää. Onnea eurooppa, kohti sisällissotia ja uskonsotia ollaan menossa, sen jälkeen ollaankin kehitysmaata koko mantere. Onnea siinä sitä on unelmaa.

Mielenkiintoinen näkökulma,

Mielenkiintoinen näkökulma, fiksua juttua amerikkalaiselta: https://www.youtube.com/watch?v=a4LPpwNRQ9g

"I love Helsinki", ihmekös

"I love Helsinki", ihmekös tuo, kun alkoi ilmainen elämä ilman mitään velvoitteita.

Tämä kuntosalia kyselevä mies

Tämä kuntosalia kyselevä mies perheineen tulee käännyttää. Mistä hän tuli. Ruotsistako vaiko Saksasta tai peräti Turkista. Takaisin vaan. Ne ovat turvallisia maita. Ja tiedoksi. Irakissa on turvallisia alueita. Jos pitää islamista, niin ISIS:in hallussapitämät alueet miellyttänevät. Jos on kurdi, voi mennä kurdialueelle. Kaikki muut voivat pysytellä Bagdadin hallituksen valvomilla alueilla.

Joka iikka takas ja rahat

Joka iikka takas ja rahat Suomalaisille köyhille Lapsiperheille sairaille ,vanhuksille työttömille.he saavat niillä fyrkilla elää herroiks mitä noi mamut tulee maksamaan.Tarvetta on kotimaisilla köyhillä ei riitä muille.

Mikäs täällä ollessa kun

Mikäs täällä ollessa kun asiat tehdään hyvin sopiville henkilöille. Mutta aika hassua vain hiilijalanjäljen kannalta, miksen Syyriasta tai Irakista mennä esim. Iraniin tai Pakistaniin pakolaisiksi ?

Nämä ihmiset käyttävät

Nämä ihmiset käyttävät pakolaisuutta keinona päästä ilmaisen elämän äärelle Suomeen. Osasyynä lienevät myös huhut Ruotsin hyvistä oloista. Suomestakin lienee liikkellä kaikenlaisia huhuja. Tällaiset huhut voivat olla toiveajattelun synnyttämiä tai ihmissalakuljettajien liikkeellepanemia. Kannattaa lukea minkälaiseksi Ruotsi uskotaan. Paavotajukankaan blogissa on huhusta suomeksi. Googlaa sanoilla "Syyrialaisten pakolaismiesten keskuudessa villi huhu". Jopa valtamedia Ruotsissa on julkaissut aiheesta uutisen. Googlaamalla sanoilla "Här är de rena lögnerna som lurar flyktingar till Sverige" löytyy Östersund Posten -lehden uutinen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu