Puheenaihe

Maahanmuuton kustannukset ovat mysteeri – korkeakoulut kieltäytyivät tutkimasta

RAHA Kaupungeissa ei tiedetä pakolaiskriisin kustannuksia. Helsingin yliopisto ja muitakin korkeakouluja kieltäytyi maahanmuuton kulututkimuksesta.

Irakista saapuneet Karrar Hamid Mtashar ja Sa’ad Jwad Mohammed viettivät aikaa Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaan Jumbon lähistöllä. Miehet kertoivat olevansa helpottuneita päästyään rauhalliseen maahan.

Jari Pietiläinen

Pääkaupunkiseudun kaupungeissa ei ole laskettu tai arvioitu pakolaiskriisin tuomia kustannuksia. Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla ei tiedetä oleskeluluvan saavien uusien kuntalaisten aiheuttamia vuosikuluja.

Espoon maahanmuuttoasioiden päällikön Teemu Haapalehdon mukaan keskimääräisiä kuluja yhtä oleskeluluvan saanutta kohden on mahdoton arvioida.

– Nämä ovat monimutkaisia asioita. Kustannukset riippuvat ihmisen koulutuksesta, iästä, terveydentilasta, kielitaidosta, työllistymismahdollisuuksista, hän listaa.

– Jos oleskeluluvan saanut perusterve aikuinen hyödyntää vuoden aikana vain terveydenhuoltoa, kustannukset voivat jäädä hyvinkin edullisiksi, huomauttaa Helsingin maahanmuuttopalveluiden päällikkö Sari Karisto .

Kyse voisi olla tällöin tuhansista euroista vuodessa. Kariston mukaan vakuuttavia kululaskelmia ei ole tehty – ei kunnallisia eikä valtakunnallisia.

– On vain arvioita eri palveluiden hinnasta. Esimerkiksi vastaanoton järjestäminen maahanmuuttoyksikössä maksoi 1 352 euroa per talous vuonna 2014. Oleskeluluvan saaneen yhteissummaa ei ole laskettu.

Vantaa yritti hankkia maahanmuuton kululaskelmia perussuomalaisten valtuustoaloitteen johdosta, mutta useat korkeakoulut kieltäytyivät tutkimuksen teosta.

– Helsingin yliopiston 15. syyskuuta 2014 lähettämästä vastauksesta käy ilmi, ettei yliopistolla ole riittävää tieteellistä asiantuntemusta, käsitellyssä vastauksessa todetaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksissa on nyt noin 3 720 turvapaikanhakijaa. Viraston uusimman arvion mukaan turvapaikanhakijoita saapuu tänä vuonna Suomeen jopa 50 000. Valtio maksaa heistä aiheutuvat kulut, peruskouluikäisten koulutusta lukuun ottamatta.

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen sanoo, että Vantaalle asettuu näillä näkymin enintään 1 350–1 400 hakijaa.

– Jos valtakunnallinen arvio pitää, heistä noin 40 prosenttia saa oleskeluluvan.

Kaupunki ei ota kantaa siihen, montako uutta kuntalaista Vantaa saa turvapaikanhakijoista. Samaa sanoo Espoon Haapalehto.

Helsinkiin saattaa asettua asumaan tuhansia oleskeluvan saaneita.

– Asuntoasioiden yhteydessä on julkisuudessa puhuttu arviolta 7 500 henkilöstä, Karisto kertoo.

Oleskeluluvan saavien määriä on vaikea arvioida – osin myös siksi, että maahanmuuttovirasto on ehkä tiukentamassa turvapaikkalinjaansa.

Virasto ilmoitti jäädyttävänsä toistaiseksi irakilaisten ja somalialaisten turvapaikanhakijoiden päätökset. Valtaosa Suomeen viime kuukausina saapuneista hakijoista on irakilaisia ja joka kymmenes on Somaliasta.

Pk-seudun turvapaikanhakijat

Helsingin vastaanottokeskukse t

Punavuori n. 200 (+ kirkoissa ym. hätämajoituksissa 200)

Kaarlenkatu n. 250 (+ väliaik. hätämajoituksissa reilut 100)

Kirkkonummi n. 300

Koskela n. 260

Metsälä/Niittylänpolku

n. 100 (+ yht. 460 hätämajoituksissa Laajasalossa ym.)

Vuorilahti 80

Muiden ylläpitämä t

Vantaa n. 1 000 (SPR ja

Luona Oy)

Espoo n. 600 (Luona)

Pitäjänmäki n. 170 (Luona)

Yhteensä n. 3 720

Lähde: Maahanmuuttoviraston tilastot 5.10. Luvut eivät kata kaikkia yksityismajoituksissa asuvia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Uusi raja rikki – turvapaikanhakijoita nyt 20 1426.10.2015 12.23
Turvapaikanhakijoille jo toinen vastaanottokeskus Pitäjänmäkeen6.10.2015 11.41

Kommentit (11)

Kommentit

Kaupunkeihin on tulossa

Kaupunkeihin on tulossa tuhansia, jopa kymmeniä tuhansia uusia tulokkaita, mutta poliitikot, yliopistot ja virkamiehet pyörittelevät silmiä päässään ja toteavat, että ei osata laskea eikä budjetoida tulevia menoja. Onpa hyvissä käsissä meidän asioiden hoito.

Maksoi mikä maksoi,

Maksoi mikä maksoi, ihmishenkiä ei voi rahassa mitata eikä korvata! Ihan turhia ovat tällaiset rasistiset keskustelut, joilla ei ole mitään merkitystä!

Punavihertauti on helppo

Punavihertauti on helppo testata kysymällä itseltään: Olenko kiltti vai rehellinen? Tarkemmat ohjeet voi lukea netistä: http://www.eeropaloheimo.fi/jako-kahteen

Tuo testi ei välttämättä auta

Tuo testi ei välttämättä auta, koska punavihertauti on hyvin muuntautumiskykyinen ja osaa piiloutua sanojen taakse. Tästä on hyvä esimerkki sana suvaitsevaisuus. Tästä ei ole kovin kauan, kun taiteellisilla Tom of Finland kuvilla niin postimerkeissä kuin lakanoissa ja pyyhkeissä haluttiin antaa vahva suvaitsevaisuuden viesti. Nyt tätä viestiä ei jostain syystä haluta jakaa uusille maahanmuutajille. Heillehän voitaisiin jakaa noita homoikonin kuvilla varustettuja postimerkkejä, jotta he voisivat kirjoittaa kotiin Irakiin, että ovat päässeet vihdoin turvallisesti perille tähän suvaitsevaan maahan. Punavihertauti osaa myös hallita oientamisen, jolloin vanhoja historiallisia dokumentteja ja kirjoja muokataan uusiin merkityksiin. Ruotsissahan ollaan jo poistettu vanhoista lastenkirjoista sanoja, jotka voisivat johtaa ajatusrikokseen. Samoin on poistettu sukupuolta kuvaavat pronominit. Punavihertauti epidemian muodossa muokkaa nopeasti yleistä mielipidettä. Taudin pahin ilmenemismuoto on uuskieli, jota puhuvien on mahdotonta ajatella väärin. Kielestä puuttuvat vahingollisten ajatusten ilmaisuun tarvittavat sanat, jolloin suuri massa ajattelee ja käyttäytyy taudin muokkaamalla tavalla.

Eihän niistä mitään

Eihän niistä mitään kustannuksia tule,he ovat koneinsinöörejä aivokirurgeja ja tuottavat heti ensimmäisestä päivästä lähtien,joka muuta väittää on pölhöpopulisti.

Vastuunpakoilijat, piikki on

Vastuunpakoilijat, piikki on auki mutta kukaan eibuskalla sanoa laskua ettei leimata rasistiksi. Kekkosen sanoin:saatanan tunarit.

Totta, mm kielitaito

Totta, mm kielitaito vaikuttaa suuresti kustannuksiin, jopa vuosien tai vuosikymmenien ajan. Tämmöiset tapaukset eivät ole mitenkään harvinaisia: Joensuussa piti erään maahanmuuttajan päästä lääkärin vastaanotolle. Somalin kielen tulkkia ei ollut käytettävissä. Niinpä hänet tilattiin Helsingistä. Tulkki matkusti taksilla Helsingistä Joensuuhun ja pian takaisin. Kielitaito, siis tässä tapauksessa puuttuva suomen kielen taito, vaikutti suuresti kustannuksiin. VIralliseen 13 200 tai 15 000 €/vuosi tuollaisia kuluja ei tietenkään ole laskettu (nekin lienevät arvioitu väärin, vastaanottokeskuksien ilmoittama 44 €/vrk x 365 vrk = 16 065 €, siis vuodessa. mikä on aika lähellä tämän jutun 1 352 €/kk x 12 kk = 16 224 €). Nämä summat lienevät sovellettavissa myös turvapaikan saaneisiin, jo vuosia Suomessa oleskelleisiin. Todelliset kulut ovat paljon suurempia. Ne ovat osa sosiaaliturva-, terveydenhuolto- ja koulutusmenoja. Menot ovat niin järkyttävän suuria, että on ymmärrettävää ettei yliopistolla ole suurempia haluja niitä selvittää. Yliopistoväki kun on innokkaasti esiintynyt joka käänteessä maahanmuuttoasiantuntijoina, ja puolustanyt nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa, jota heidän mukaansa pitäisi edelleen noudattaa. Mutta enää se ei ole mahdollista, hyvin yksinkertaisesta syystä: valtiolla ei ole enää mahdollisuuksia jatkaa rahan kylvöä, kun maahanmuuttajien lukumäärä kasvaa mielettömän suureksi.

"...Kustannukset riippuvat

"...Kustannukset riippuvat ihmisen koulutuksesta, iästä, terveydentilasta, kielitaidosta, työllistymismahdollisuuksista", Tästä on haastateltava jättänyt pois hyvin oleellisen tekijän: turvapaikanhakijan ja maahanmuuttajan lähtömaan tai etnisen ryhmän. Syynä kai se ettei kustannuksia liene tilastoitu etnisen ryhmän tarkkuudella, sellainen kun on virhjeellisesti katsottu olevan rasistista toimintaa. No, ei kestä kauaa kun suomalaiset heräävät karuun arkeen ja alkavat kysyä minkä ihmeen takia valtion ja kuntien pitää haaskata vuosittain miljardeja euroja elintasopakolaisten elättämiseen. Veikkaan että tuon heräämisen jälkeen kustannusten tarkka seuranta, tilastoida ja analysointi tulevat luvallisiksi.

Kun yliopistoon on etusijalla

Kun yliopistoon on etusijalla ruotsinkieliset ja punavihreät pilvenpolttajat ei voi vaatia liian vaikeita tutkimuksia.pitää olla oikea puoluekanta että pääsee etenemään uralla ja esiintymään Ylellä päivystäväna dosenttina.aivan liikaa koulutetaan kaiken maailman kulttuuritulkkeja ja maahanmuuttokoordinaatoreita ym.

Tuo "on mahdotonta arvioida"

Tuo "on mahdotonta arvioida" tarkoittaa, että ei halutakaan tietää tai ei ainakaan haluta kertoa. Paljon monimutkaisempiakin taloudellisia asioita pystytään selvittämään ja selvitetään. Järjestelmiin kirjataan tietoja suunnilleen kaikesta mahdollisesta. Tosiasiassa kohtuulisen oikeiden tietojen esille kaivaminen ei ole edes kovin vaikeaa.

"On mahdotonta arvioida"

"On mahdotonta arvioida" tarkoittaa luultavasti sitä, että ei uskalleta kertoa kansalle todellisia kustannuksia. Pelätään, että kansa alkaa kapinoimaan. Halutaan antaa kuva jossa monikulttuurisuus tulee rikastamaan elämäämme. Ehkäpä tuleekin, mutta kyllä oman maan kansalaiset jotka ovat rakentaneet meille tämän "hyvinvointivaltion" pitäisi hoitaa ensin eikä jättää heitteille!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu