Puheenaihe

Pakolaisten tuet voidaan hinnoitella eri tasoille – huippuasiantuntija Ylellä: "Elintasomme laskee"

Professori Martti Koskenniemi arvioi, että pakolaisten tuet voitaisiin Suomessa hinnoitella eri tasoille.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Maailman arvostetuimpiin kansainvälisen oikeuden asiantuntijoihin kuuluva professori Martti Koskenniemi Helsingin yliopistosta sanoo, että Suomi ja muut EU-maat voivat maksaa täältä turvapaikan saaneille ihmisille erilaisia sosiaalitukia kuin omille kansalaisilleen.

Koskenniemi sanoi Ylen Radio1:n Ykkösaamun haastattelussa keskiviikkona, että kansainväliset sopimukset eivät velvoita Suomea maksamaan turvapaikan saaneille ihmisille samanlaista tukea.

– Sopimusten mukaan samassa asemassa olevia ihmisiä pitää kohdella samalla tavoin. Erilaisessa asemassa oleville ihmisille eivät automaattisesti kuulu samat oikeudet. Sopimukset määrittelevät minimistandardin, Koskenniemi sanoi.

Samalla Koskenniemi korosti, että Suomella on muilla EU-mailla on sopimusten sitoma velvollisuus ottaa vastaan turvapaikanhakijoita ja selvittää heidän hakemuksensa. Hän tyrmäsi tiukkasanaisesti vaatimukset Ruotsin vastaisen "rajan sulkemisesta".

– Sellainen on idioottimaista populismia! Koskenniemi jyrähti.

Koskenniemen mukaan nykytilanteen pohjimmainen ongelma on, ettei vuodelta 1951 olevan Geneven pakolaissopimus vastaa nykytodellisuuden asettamiin paineisiin.

Koskenniemi näkee, että nykyisessä pakolaisvirrassa on kyse valtavasta elintasokuilusta pohjoisen ja etelän välillä.

– Etelästä tulee jatkuvasti ihmisvirtoja. Se on isompi ongelma, johon vuoden 1951 sopimus ei vastaa.

Hän allekirjoittaa myös arvion, että seuraava suuri kansainvaellus tulee kohdistumaan Eurooppaan Afrikasta, jonka väestö kasvaa rajusti.

Koskenniemen mukaan Euroopassa joudutaan nyt sopeutumaan siihen, että viime vuosikymmeninä saavutettu elintasoero kapenee. Sen sijaan elintasomme laskee, Koskenniemi sanoi.

Eurooppa joutuu professorin mukaan nyt maksamaan 350 vuotta pitkästä kolonialismista, jossa entiset eurooppalaiset mahtimaat riistivät alusmaitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

”Vastuutonta” – HS: Arvostettu historioitsija syyttää laatumediaa harhaanjohtavasta pakolaisuutisoinnista16.9.2015 08.22

Kommentit (9)

Kommentit

Niin kenen elintaso laskee

Niin kenen elintaso laskee työtä tekevän tai sossupummin jäi epäselväksi?

Älä itke, kun halittus

Älä itke, kun halittus pakottaa pakolaisia tekemän esim siivoustyötä työtä 300€/kk palkalla, niin sen jälkeen kukaan ei palkkaa suomalaisia siivoushommiin, koska suomalaisille pitäisi maksaa ainakin 1200€/kk samasta työstä, joten sinustakin tulee työtön sossupummi.

Suomella ei muistaakseni ole

Suomella ei muistaakseni ole ollut siirtomaita tai muitakaan kolonialistisia toimia, vaan olimme silloisten eurooppalaisten suurvaltojen miehittämiä aina itsenäisyyteemme asti, joten miten tämä Afrikan kriisi nyt Suomea koskee. Belgia, Saksa, Iso-Britannia, Italia ja Ranska siivotkoon jälkensä Afrikan suuntaan. Vahva arvio on, että turvapaikanhakijoiden määrä ylitää tänä vuonna 65000 määrän, joten pelkät vastaanottokustannukset tulevat lähestymään miljardin euron määrää. Jos vaikka puolet saisi turvapaikan, niin perheenyhdistämistoimien jälkeen normaalilla sosiaalituella (asuminen, toimeentulotuki, työttömyystuki, lapsisilät, virkistysmatkat jne.) elävien määrä lisääntyy yli 35000 hengellä. Jostain tuo raha pitää alkaa säästämään. Toinen kysymys onkin, että kuinka monta tulijaa on ensi vuonna. Meneekö 190 000 uuden hakijan määrä rikki? Koskenniemi on siis oikeassa: elintasomme laskee aivan varmasti. Se tulee pyytämättä ja yllätyksenä.

Erikoista on että

Erikoista on että vihervasemmisto jaRKP eivät voi hyväksyä tulevaa elintason laskua, jonka aiheuttaa elintasopakolaisten suuri määrä. Erityisen paljon vihervasemmistolaisia ja RKP-läisiä on pesiytynyt korkeakouluihin (viroissa ja opiskelijoina). Puolustamalla hallitsematonta maahanmuuttoa he sahaavat omaa oksaansa. Elintasopakolaisuus tulee aiheuttamaan noin 7 miljardin kustannukset vuoteen 2018 mennessä, joka vuosi, ja kulut vielä kasvavat seuraavina vuosina. Nuo rahat on otettava samoista valtion ja kuntien kirstuista kuin mistä maksetaan mm korkeakoulujen menot. HY:n 1 200:n virkaa koskevat YT-neuvottelut ovat vasta alkua. Kieliitaitoisten ja korkeasti koulutettujen sijasta hallitusta on pyydetty aloittamaan uusi "kärkihanke": kymmenien tuhansien maahanmuuttajien opettaminen luku- ja kirjoitustaitoisiksi sekä suomen ja englannin kielen opettaminen sadoille tuhansille maahanmuuttajille. Kyllä, nykyvauhdilla heitä olisi v. 2020 yli 500 000, kun perheiden yhdistäminen ja lapsilisien vauhdittamat perheenlisäykset huomioidaan. Muuten, millä rahalla Suomeen rakennetaan Helsingin kokoinen uusi muslimikaupunki tai vastaavat hajasijoitetut asuntoalueet? Toisaalta kunnollisella kotouttamisella voidaan vähentää rikollisuuden kasvua. Uutta "kärkihanketta" on perusteltu jopa sillä että kotouttamisella voidaan vähentää Suomessa asuvien muslimien liittymistä ISISin riveihin. Minusta tuo kuulostaa jo kiristykseltä. Miksi vihervasurit ja RKP-läiset eivät voi tunnusta sitä tosiasiaa, ettei rahaa riitä kaikkeen. He näyttävän edelleen uskovan että "raha tulee taikaseinästä" ja "halpaa lainaa saa vielä 2020-luvullakin", ja että Suomen elinkeinoelämän kilpailukykyä voidaan parantaa lopettamalla korkeakoulujen tutkimushankkeita ja tuhansien tohtoreiden ja maistereiden virkoja. Noita leikkauksia olisi hallitus pakotettu jatkamaan monien vuosien ajan, jotta rahat riittäisivät hallitsemattoman maahanmuuton aiheuttamien 4 ... 10 Mrd euron laskujen maksamiseen joka vuosi. Mitä saadaan sen vastineeksi että tutkimus- ja kehitysvirkoja lakkautetaan korkeakouluissa? Ei mitään muuta kuin lukkarinkouluja muslimeille.

Ainoa oikea ratkaisu yllä

Ainoa oikea ratkaisu yllä kuvatun mielettömyyden torjumiseksi on karsia selvät elintasopakolaiset pois turvapaikkajonoista ja kiristää turvapaikan myöntämisperusteita, siten että turvapaikka annetaan alle 15 prosentille nykyisen noin 38 prosentin sijasta. Tuskin oikeasti hätää kärsiviä pakolaisia tulijoiden joukosta löytyykään. Toinen, vielä kiirellisempi toimenpide on pienentää turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajille maksettavat korvaukset eurooppalaiselle tasolle (noin 33% pienemmäksi, samaksi kuin Ruotsissa). Kolmas keino on käännyttää Irakista ja Somaliasta tulevat noiden maiden turvallisille alueille, mielellään ennen heidän lähtöään Suomeen - näin estettäisiin se että sukulaisten lähettämät Kelalta ja Migriltä peräisin olevat eurot edistävät salakuljettajien liiketoimintaa.

Korjaus: 2. lauseen pitää

Korjaus: 2. lauseen pitää olla: Oikeasti hätää kärsiviä pakolaisia tulijoiden joukosta tuskin löytyy tuota 15:ä prosenttia enempää.

Asiantuntija Martti

Asiantuntija Martti Koskenniemi ei nähtävästi ole huomannut että Ranskalla on ollut Italian vastaisella rajallaan rajatarkastukset kesäkuusta 2015 lähtien ja näistä rajatarkastuksista EI pääse läpi ilman Ranskaan tuloon oikeuttavaa matkustusasiakirjaa eli paperittomat turvapaikanhakijat jäävät italian puolelle samoin kuin sellaiset turvapaikanhakijat joilla on esim. somalian, irakin, afganistanin tai muun maan passi jolla ei voi matkustaa eurooppaan ilman viisumia eli Ranskan raja on KIINNI näille turvapaikanhakijoille. Ranska pitää rajatarkastuksilla Ranskaan pyrkivät turvapaikanhakijat Italian puolella ja jos joku onnistuu livahtamaan Ranskan puolelle esim. junilla joita ei pysäytetä rajalle niin Ranskan poliisi ottaa heidät Ranskan puolella olevilla juna-asemilla kiinni pistotarkastuksilla ja palauttaa heidät HETI takaisin Italiaan. Ranska perustelee toimintaansa sillä että RANSKA EI OLE ENSIMMÄINEN MAA joten Ranska pitää turvapaikanhakijat Italian puolella ja palauttaa myös läpi livahtavat heti takaisin Italiaan Dublin-sopimukseen vedoten. Suomi voisi toimia TÄYSIN SAMOIN ruotsin vastaisella rajallaan jolleivat Juha Sipilä ja Petteri Orpo ja Alexander Stubb ja Timo Soini olisi täysiä nahjuksia jotka eivät uskalla tehdä mitään omia ratkaisuja ilman että kysyvät siihen luvan ruotsista tai saksasta. Ranska on laittanut Italian vastaisen rajansa kiinni turvapaikanhakijoille RAJATARKASTUKSILLA mutta kaikki muut kulkevat rajan yli vapaasti henkkareita Ranskan rajapoliisille nopeasti vilauttaen.

Tässä MTV3:n uutinen Ranskan

Tässä MTV3:n uutinen Ranskan toiminnasta Italian vastaisella rajallaan: Syyriasta alle viikko sitten Italiaan tullut kurdi Ahmed kertoo sitten. Ahmed, kuten monet muut hänenkaltaisensa, oleskelee Ventimiglian väliaikaisessa vastaanottokeskuksessa kaupungin juna-asemalla. Ventimiglia sijaitsee Italian rannikolla, Ranskan rajan tuntumassa. Monen siirtolaisen matka kohti pohjoista Eurooppaa on tyssännyt tänne. – Olen yrittänyt rajan yli Ranskaan viisi-kuusi kertaa. Kun menen Nizzaan, he lähettävät minut takaisin. Kun menen Marseilleen, he lähettävät minut takaisin. Ranska aloitti tiukennetut rajatarkastukset Italian raja-asemalla kesäkuussa, mikä käytännössä tarkoittaa, ettei rajan yli ole enää kulkua. Ranska puolustaa päätöstä EU:n Dublin-menettelyllä, jonka mukaan maahanmuuttajan turvapaikkakäsittely tulee hoitaa jäsenmaassa, jonka kautta hän on tullut Eurooppaan. http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/salakuljettaja-vei-ahmedin-vaarennetyn-passin-yrittanyt-monesti-ylittaa-rajaa/5335480

Yritysten omistajat

Yritysten omistajat rikastuvat koska työvoima on kolme kertaa halvempaa tällä keinoin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu