Puheenaihe

Irakista paennut sotilaslentäjä ymmärtää suomalaisten pelkoja – ”Näin naisten asema poikkeaa meillä”

AJ Aifan hakee Suomesta turvapaikkaa.

Toni Tervo


Irakilainen AJ Aifan , 29, edustaa ulkoisesti kaikkea, mikä turvapaikanhakijoissa suomalaisia epäilyttää. Hän on isokokoinen, lihaksikas mies, joka puhuu hyvää englantia.

Moni voisi leimata hänet ensikatsomalta niin sanotuksi elintasopakolaiseksi. Taas yksi hyväkuntoinen nuori irakilaismies. Heitä on tullut Suomeen jo tuhansia.

Aifanin mukaan syy nuorten miesten tulvaan piilee raa’assa fysiikassa.

– Nuoret ja vahvat ovat täällä siksi, koska tänne pääsy vaatii eniten voimaa ja jaksamista. Matka on todella pitkä. Vanhukset esimerkiksi harvoin pääsevät Saksaa pidemmälle, Aifan sanoo.

Aifan kertoo tulleensa Suomeen, koska hänen henkeään uhattiin.

– Olin sotilaslentäjä Irakin armeijassa seitsemän vuoden ajan. Kotimaassani tilanne on sellainen, että erilaiset sotilaalliset ryhmittymät eivät enää kunnioita hallitusta, poliisia ja armeijaa. Ja kun sanon että eivät kunnioita, tarkoitan, että he tappavat meitä.

Aifan ehti kokea kotimaassaan isoja myllerryksiä alkaen Yhdysvaltain johdolla tehdystä hyökkäyksestä 2003 ja maan vähittäisestä luisusta sekasortoon.

Lähtöpäätöksen jälkeen Aifanin matka Eurooppaan eteni nopeasti. Suomeen hän kertoo suunnanneensa, koska kuuli matkalla, että maa on turvallinen, ja täällä ihmisiä kunnioitetaan.

Aifan asuu nyt vastaanottokeskuksessa Helsingin Pitäjänmäessä. Hän on yksi lähiöön parin viikon sisällä saapuneista 650 irakilaismiehestä.

Miesten saapuminen on herättänyt Pitäjänmäessä huolta. Moni pelkää etenkin naisten ja tyttöjen turvallisuuden puolesta.

Vastaavia huolia on esitetty ympäri Suomen.

Aifan sanoo, että ymmärtää suomalaisten pelkoja. Hän haluaa kuitenkin huomauttaa, ettei asia ole mustavalkoinen.

– On väärä käsitys, että emme kunnioittaisi naisia. Irakissa on itse asiassa hyvin vahva naisen arvostus. Ero tulee siinä, että meillä yksin asuvia naisia ja esimerkiksi yksinhuoltajaäitejä ei juuri ole.

– Kun nainen täyttää Suomessa 18, hänelle sanotaan, että mene, olet vapaa. Irakissa nainen on vapaa, kun hän menee naimisiin. Tämä seikka ehkä hämmentää maanmiehiäni, mies pohtii.

Aifan myöntää, että Irakista löytyy alueita, joissa naisia ei kunnioiteta.

– Varsinkin kaupunkien ulkopuolella on varmasti tämmöisiä ihmisiä. Meidän tulee kuitenkin kaikkien sopeutua tänne Suomeen, mies sanoo.

Aifan on asunut Pitäjänmäessä parisen viikkoa. Siinä ajassa hän on tajunnut, että avain sopeutumiseen on suomen kieli.

Kielen opettelu on hänen mielestään ensimmäinen asia, joka turvapaikanhakijan tulee tehdä.

Joutenolo ei sovi nuorille miehille.”

– Ensin kieli haltuun, sillä ilman sitä emme voi oikeasti sopeutua tähän yhteiskuntaan. Toiseksi, meidän täytyy saada työpaikka. Joutenolo ei sovi nuorille miehille ja se tulee aiheuttamaan ongelmia, jos ihmiset tylsistyvät.

– Tällä hetkellä olemme vastaanottokeskuksissa vähän kuin kanat. Vain syömme ja nukumme.

Mies toivoo työllistyvänsä mahdollisimman pian ja ehkä jonain päivänä saavansa myös perheensä Suomeen, jos tilanne sen sallii. Lapsia hänellä ei ole.

Sillä, mitä työtä Aifan tekisi, ei aluksi olisi niin väliä. Hän vastaa, että olisi jopa valmis harkitsemaan lentäjän uraa Suomen puolustusvoimissa, jos häneltä sellaista pyydettäisiin.

Aifan on kuitenkin tyytyväinen jos näin ei käy.

Olen saanut tarpeekseni armeijasta.”

– Monella tapaa olen saanut tarpeekseni armeijasta. Olen saanut tarpeekseni aseista ja pommeista. Haluan vain hyvän ja rauhallisen elämän.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Miksi tulee vain nuoria miehiä? Tutkija: Järjestelmämme auttaa vääriä ihmisiä19.8.2015 12.28
Hämmästys Helsingissä: Turvapaikanhakijat ostavat olutta – kansoittavat Alkoa ja baareja19.10.2015 15.21
650 irakilaismiestä mullisti lähiön arjen – ”Miten voimme yhtään tietää keitä he ovat”19.10.2015 21.17
Turvapaikanhakijoille jo toinen vastaanottokeskus Pitäjänmäkeen6.10.2015 11.41
Selvä käänne rajalla – näin turvapaikanhakijoiden määrä vähenee8.10.2015 12.25
Turvapaikanhakija törmää Sääntö-Suomeen – ”Missään ei kerrottu että pelaaminen on kielletty”23.9.2015 05.55
HU vieraili Koskelassa: ”I love Helsinki – Irak, problem”27.8.2015 17.10

Kommentit (15)

Kommentit

Onkohan nyt kaikki Ismot

Onkohan nyt kaikki Ismot Kasinolla... Lentäjäksi Suomen armeijaan...heh :) Ja pitäähän meidän ymmärtää, että yksinäisiä naisia saa saalistaa kun se on monikylttyyristä ihhanan kansainvalista värinää. No onnea vaan entiselle sotilaslentäjän uralle, bussikuskina voisi ehkä työllistyä - kutsutaan sitten Irakista jos tarvetta tulee joskus. Ei jatkoon.... Ei mulla muuta.

Se oli kuin vanhasta,

Se oli kuin vanhasta, huonosta suomalaisesta mustavalkoelokuvasta: elämänohjeita lentojätkältä. Tällaista sotasankaria Suomen Puolustusvoimat on ollutkin paitsi: mies jätti perheensä Irakiin ! Olisipa tuonut lentsikan mukanaan, ilmavoimat kun suunnittelee lentokaluston uusimista.

Ei näköjän auta

Ei näköjän auta kirjautumispakko. Typerää sontaa on näköjään pakko päästä kirjoittelemaan. Olisipa Suomessa enemmän jutussa haastatellun kaverin kaltaisia miehiä.

Meinaatko, että uusittaisiin

Meinaatko, että uusittaisiin Ilmavoimissa samalla kertaa lentäjätkin, kun uusitaan lentokalusto. Lentojätkijä kun kerran enempi kaipailet.

Ihan hyvä jos tulisikin

Ihan hyvä jos tulisikin osaavia ihmisiä jotka oppisivat suomenkielen ja pääsisivät töihin. Tuskin tämä henkilö kuitenkaan pääsee lentokoneeseen töihin, ainakaan moneen vuoteen, jos koskaan, Suomessa. Muistissammehan on se WTC isku. Tänne tulijoille on vain saatava päähän, että naiset täällä eivät ole vapaata riistaa, huolimatta siitä millaisiin napapaitoihin ovat tälläytyneet :=))

Iranin naiset kävelivät 60 ja

Iranin naiset kävelivät 60 ja 70-luvulla julkisesti minihameessa ja Saddamin Irakissa naiset olivat yliopistossa enemmistönä. Jotain on tullut käsitys että naisten vapaampi asema on näille käsittämätöntä, koska vuosituhannen perinteet. Päin vastoin 40 vuodessa on Afganistanissa,Irakissa ja Iranissa naisista tehty epäihmisiä ja lapsivaimoja. Ja ei se naisen asema Suomessakaan ollut 50 vuotta sitten sama kuin nyt. Naisen asema ei ole niin kaksinen tuolla ollut mutta nyt se on romahtanut, mitään takeita ei ole ettei näin kävisi Euroopassakin. Suomessa en sentään usko naisen aseman romahtamiseen, mutta jos muuallakin niin käy niin toki se kapenee, DDR-halonen rättipäämiehiä tapasi huivipäässä. En usko kenenkään suomalaisnaisten tehneen niin suurta vahinkoa noiden maiden naisille kuin huivi-Halonen.

Afganistanissa oli

Afganistanissa oli esimerkiksi 60-luvulla naisilla samanlainen länsimainen tyyli mitä Euroopassakin. Talebanien tultua sotkemaan asiat kaikki muuttui.

Onneksi saatiin tänään päätös

Onneksi saatiin tänään päätös entistä tiukemmasta linjasta irakilaisten suhteen. voimme siis toivottaa tervemenoa mm tälle sotilaskarkurille. Jos päätös tiukemmasta linjasta olisi tehty jo kesällä, valtio olisi säästynyt tämän lentojätkän palauttamisessa palavat rahat.

Irakissa nainen on vapaa kun

Irakissa nainen on vapaa kun hän menee naimisiin????. Vai on siellä niin.

Tämä kaveri saattaa olla yksi

Tämä kaveri saattaa olla yksi siitä pienestä tulijoiden vähemmistöstä, joka todella ajattelee noin - ellei hän sitten harjoita taqiyyaa meitä "vääräuskoisia" kohtaan. Sitä ei hänen kanssaan puhumatta voi selvittää. Tosiasia kuitenkin on, että joka puolella Suomea nämä pakoloiset ovat alkaneet ahdistella naisia ja myös pikkutyttöjä. Tällaiset raiskaajat ja muut rikolliset pakoloiset pitää heittää niskaperseotteella tästä maasta ulos ja estää pääsy takaisin! Mutta meillä suomalaisilla on ongelmana se, että miten pystymme erottamaan loisista ja islamististeista sen pienen vähemmistön joka oikeasti on turvapaikan tarpeessa, eikä ole tullut tänne vain sosiaaliturvan perässä tai tekemään islamistista invaasiota. Oikeita, todellisen turvapaikan tarpeessa olevia ihmisiä me isänmaalliset suomalaiset emme toki syrji, ainoastaan pakoloisia ja islamisteja.

Irakissa he ehkä

Irakissa he ehkä kunnioittavat maannaisiaan, mutta ei enää kotimaansa ulkopuolella vääräuskoisia. Julkisuudessa olleiden juttujen mukaan jopa alaikäisiä seurataan, kuvaillaan ja kosketellaan. Kaikki ahdistelun kohteiksi joutuneet voisivat kertoa medialle kokemuksistaan, niin tulee totuus esiin.

Ehkä kannattaisi ottaa

Ehkä kannattaisi ottaa reilusti yhteyttä turvapaikanhakijoihin yötä heidän kanssaan tekevien kautta ja puhua asioita. Moni ennakkoluulo hälvenisi ja saataisiin enemmän ymmärrystä puolin ja toisin.

Onpas kaverilla tuhannen ja

Onpas kaverilla tuhannen ja yhden yön tarinat, no toivotaan että uppoaa baariseuraan...todellisuudessa kaveri on lentänyt vain korkeintaan matolla :)

NAISET; Tässä olisi kunnon

NAISET; Tässä olisi kunnon ammatin omaava, inhimillinen, hyvän ja hoidetun, huolitellun ulkonäön omaava AJ Aifan 29vee, Naisia Kunnioittava. Kiinnostaisiko sua tämä mies jatkossakin, toivottavasti:) Anna Hänelle mahdollisuus turvalliseen elämään maassamme;) Mieti asiaa....Tuttavani tapasi netin kautta irakilaispakolaisen, tapailivat, rakastuivat, ovat naimisissa, Onnen täytti suloinen lapsi, heillä pyyhkii hyvin:)

https://www.youtube.com/watch

https://www.youtube.com/watch?v=swJ10usbFw4 Ei mulla muuta...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu