Puheenaihe

Varoitus pakolaiskriisin vaikutuksista hyvinvointivaltiolle – HBL: "Tästä pitää puhua Suomessakin"

Norjassa ja Tanskassa on tehty nopeita muutoksia sosiaaliturvajärjestelmiin turvapaikkakriisin vuoksi. Suomessakin tämä keskustelu on nyt käytävä, sanoo hallituksen erityisasiantuntija Antti Pentikäinen.

Johanna Erjonsalo

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) nimittämä erityisasiantuntija Antti Pentikäinen sanoo, että Suomessa pitää aloittaa keskustelu turvapaikkakriisin vaikutuksista hyvinvointivaltiolle.

Pentikäinen sanoo Hufvudstadsbladetille, että Suomi sekä muut EU:n hyvinvointivaltiot ovat pakotettuja miettimään, millaisiin rakennemuutoksiin kriisi johtaa. Pentikäisen mukaan Norjassa ja Tanskassa tätä keskustelua on jo käyty ja nopeita johtopäätöksiä on tehty.

Pentikäinen varoittaa, että turvapaikanhakijoiden saapuminen ei ole loppumassa, vaan se voi jatkua 10–15 vuotta.

– Mikäli tämä jatkuu kymmenestä viiteentoista vuoteen sotien ja ympäristökriisien vuoksi, joudutaan Euroopassa muuttamaan rakenteita. Joudumme myös miettimään, miten voimme rajoittaa kokonaiskustannuksia. Norja ja Tanska ovat tehneet jo nopeita johtopäätöksiä siitä, että heillä ei ole rahaa pakolaisille, jos pohjoismainen hyvinvointimalli halutaan säilyttää. Tämä keskustelu pitää käydä nyt myös Suomessa, sanoo Pentikäinen.

Pentikäinen arvostelee myös Suomen kotouttamisjärjestelmää, joka on hänen mukaan jäykkä, tehoton, kallis ja jopa haitallinen turvapaikanhakijoille.

Pentikäisen mukaan järjestelmää pitäisi muuttaa niin, että tulijoiden työllistäminen olisi avainasemassa.

Tulijoita voitaisiin Pentikäisen mukaan työllistää esimerkiksi maatalouteen, palvelualoille ja rakennuksille rajatuilla alueilla. Nopea lyhyen tähtäimen keino olisi antaa talkootyötä.

Suomeen odotetaan saapuvan tänä vuonna noin 35 000 turvapaikanhakijaa. Hallitus antoi viime viikolla lisäbudjettiesityksen vuodelle 2016, jossa varaudutaan 450 miljoonan euron lisämenoihin kriisin vuoksi.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen näkee, että ongelma on suomalaisen sosiaaliturvan passivoivassa luonteessa.

Voidaanko Suomessa keskustella turvapaikkakriisin vaikutuksista avoimesti?

Ei
86% (1336 ääntä)
Kyllä
16% (255 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1562

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Nopeista päätöksistä ja

Nopeista päätöksistä ja melkein yhtä ripeistä peruutuksista tunnettu hallitus, vatuloi nyt väärän asia parissa. Ripeitä toimia tarvittaisiin pakolaisasiaan.

On ilmeistä, että valtio voi

On ilmeistä, että valtio voi huolehtia turvapaikanhakijoista vain tiettyyn pisteeseen asti. Siksi on ensisijaisen tärkeää antaa pakolaisten itse huolehtia itsestään sallimalla työnteko ja kouluttautuminen melkeinpä heti rekisteröinnin jälkeen. Kaikkein pahinta on makuuttaa tuhansia ihmisiä avovankilan kaltaisisa olosuhteissa passivoitumassa ilman tietoa tulevaisuudesta tai mahdollisuuksia tehdä itse töitä pärjäämisensä eteen. Holhousvaltion purkaminen pitää ulottaa samalla tavalla myös omiin kansalaisiin. Kyttääminen seis, perustulolle pohjautuva sosiaaliturva käyttöön ja ihmisille vapaus tehdä kaikki mahdollinen oman hyvinvointinsa eteen.

Suomen historian surkein

Suomen historian surkein hallitus poimii euroa lattialta innoissaan ja pösilöt ei huomaa että takataskua tyhjennetään.

On ilman muuta selvää, että

On ilman muuta selvää, että rajat tulevat näin pienellä kansakunnalla vastaan. Jo Irakilaisia on 11 miljoonaa. Meillä valtion tulot ovat verotuloja. Meillä ei ole luonnonrikkauksia (öljyä), kuten Irakissa. Hakemusten käsittelyä tulee nopeuttaa. Ruoka ja majoitus tarjotaan, mutta rahan jakaminen lopetetaan. Perheen yhdistäminen mahdollistetaan, mikäli henkilö kykenee elättämään perheensä. Olen usein ihmetellyt, miten on mahdollista lomailla koko perheen voimalla entisessä kotimaassa, mutta turvapaikkaa tarvitaan. Olisiko syytä miettiä määräaikaisten turvapaikkojen myöntämistä? Meillä ei olisi ongelmia, jos meillä olisi työpaikkoja. Nyt kielitaidottomat ja ilman koulutusta tänne tulevien työllistäminen on todella haasteellista. Ulkomaalaisten työttömyys on jo tällä hetkellä erittäin korkea. Tänne pohjolan perukoille hakeutuu todella vähän pitkälle koulutettuja. Kokonaan toinen kysymys on, miten vältämme vastakkainasettelun, kun pakkolakeja suunnitellaan ja etuuksia leikataan samaan aikaan, kun sadat miljoonat kuluvat maahanmuuttokustannuksiin.

Valtaapitävillä on sellainen

Valtaapitävillä on sellainen näkemys, että asiasta ei saa avoimesti keskustella, koska siirtolaisuuden kritisointi on rasismia. Itse en ole kuitenkaan ymmärtänyt päättäjien logiikka, miksi työpaikkaköyhään Suomeen otetaan tällainen suuri määrä ammatti- ja kielitaidotonta porukka elätettäväksi? Kun sitä olen politikoilta kysynyt, he kääntyvät pois eikä halua sanoa asiasta mitään.

Tulisi huolehtia tulijoiden

Tulisi huolehtia tulijoiden sukupuolen tasaisesta jakaumasta. Naisettomat nuoret miehet helposti tekevät itselleen pahaa tai syrjäytyvät. Lähihistoriastamme löytyy kolme karmeaa esimerkkiä naisettoman nuoren miehen pahoinvoinnista.

Juhana Vartiainen näkee

Juhana Vartiainen näkee ongelmana pakolaisasiassa olevan "sosiaaliturvan passivoivassa luonteessa" Minä olen taas ajatellut että Suomen sosiaaliturava on aktivoinut pakolaisia muuttamaan Suomeen eikä esimerkiksi Kreikkaan?? Onneksi tuokin asia selvisi ja tajusin olleeni väärässä? hyvä että on akateemisia edustajia valistamassa tyhmää kansaa??

Syyrian ympäristössä on nyt

Syyrian ympäristössä on nyt jo 19 miljoonaa kotinsa jättänyttä. Heistä moni valmistelee lähtöä eurooppaan. On siis selvää että meidän raja tulee jossain välissä vastaan ja on tehtävä valinta vastaanoton lopettamisen ja hyvinvointiyheiskunnan alasajon väillä. Joka tapauksessa teemme vain hallaa niille oikeasti huono-osaisille, jotka eivät sieltä pääse lähtemään, kun otamme heti koko kiintiön täyteen parasosaisilla, varakkailla nuorilla miehillä. Mikä taas vain pahentaa lähtömaiden tilannetta. Turvapaikkaralli on siis kaikin puolin huonoin mahdollinen ratkaisu lähi-idän kriiseihin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu