Puheenaihe

Tästä pakolaistekstistä nousi Selänne-kohu – julkkikset ja tavikset ottavat nyt kantaa

Tämän Aleksi Valavuoren Facebook-kirjoituksen Teemu Selänne jakoi Twitterissä ihmetellen, miksi seksuaalirikoksista ei saisi puhua suoraan.

Kuvakaappaus

Entisen jääkiekkoilijan ja Leijona-tähden Teemu Selänteen maahanmuuttoaiheisista Twitter-viesteistä on noussut valtava kohu, johon ovat ottaneet kantaa jo muun muassa ex-urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas.) sekä toimittaja Tuomas Enbuske.

Keskustelu ryöpsähti valloilleen tiistaina, kun Selänne jakoi Twitter-tilillään urheilun ja median asiantuntijan Aleksi Valavuoren Facebook-tekstin.

Tekstissä Valavuori otti suorasanaisesti kantaa turvapaikanhakijoihin liittyviin seksuaalirikosepäilyihin sekä maahanmuuton kustannuksiin. Samalla hän kehotti urheilutermejä käyttäen avointa pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa ajaneita poliitikkoja nostamaan kätensä pystyyn "virheen merkiksi".

Selänne "retweettasi" Valavuoren tekstin ja otti keskusteluun kantaa myös jälkikäteen.

Jääkiekkosivusto Jatkoaika.comin päätoimittaja Antti Wennström syytti Valavuoren kirjoitusta populistiseksi. Hän katsoi, että teksti sisälsi rasistisia sävyjä ja kysyi onko Selänne Geneven sopimuksen kritisoija.

Selänne vastasi ihmettelevänsä, missä kohtaa Valavuoren kirjoituksessa on rasismia.

Paavo Arhinmäki puolestaan ihmetteli, "ketkä poliitikot ovat ajaneet sitä, että Suomeen tulee yhtäkkiä paljon turvapaikanhakijoita". 

Arhinmäki twiittasi myös, ettei ole tavannut ketään, joka hyväksyy turvapaikanhakijoiden tekemiä rikoksia. Vasemmistojohtajan mielestä rikosten perusteella syyllistetään kaikki turvapaikanhakijat.

Alla poimintoja keskusteluun osallistuneiden näkemyksistä.

– Paavo Nurmi juoksi Suomen maailmankartalle. Ja Teemu Selänne twiittasi meidät sieltä pois (Tuomas Enbuske).

– Selänne räjäytti Twitterin, eikä jääkiekkoa edes mainittu (toimittaja Kirsi Alm-Siira).

– Nyt alkaa valjeta, miksi helsinkiläiskoulu kielsi leijona-riipuksen käytön koulussa. #Selänne #Leijonakuningas (komissaari Jyrki Kataisen kabinettipäällikkö Juho Romakkaniemi).

– Ennen Selänne oli MVP [Most valuable player] nyt pelkästään MV (Twitter-käyttäjä Henri Manninen).

– Tässä Selänne-keississä tulee  hyvin esiin se, että itseään erittäin suvaitsevaisena pitävät ihmiset eivät suvaitse muiden mielipiteitä (Twitter-käyttäjä Pekka Helmikoski). 

– Valavuori ja Selänne pelaa somessa rasistien pussiin. Olisin odottanut näiltäkin herroilta vähän enemmän (Lauri Kolehmainen).

– Selänne ja Valavuori ottivat ison askeleen keskustelun avaamisessa. Entisenä pakolaisena en kyllä ymmärrä miksi heitä syytetään rasisteiksi. Muunlaisia mielipiteitä ei siis sallita rasistileiman pelossa? (kokoomuspoliitikko Fatbardhe Hetemaj Facebookissa)

Jotkut ovat myös epäilleet, ettei Selänne ole kirjoittanut twiittejään itse.

 

Kannattaako Teemu Selänne mielestäsi rasismia?

Ei
96% (2269 ääntä)
Kyllä
4% (102 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2352

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Aleksi Valavuori: Näitä kolmea asiaa urheilussa ei vieläkään tajuta16.1.2016 19.20
Teemu Selänteen naapurustoon 100 pakolaista – seurakunta avaa uuden paikan2.10.2015 10.26
Iltamakasiini: Tauski herkistyi Selänne-dokkarista – teki biisin Leijonille4.2.2015 21.00
Selänne nuorten MM-kisojen suojelijaksi – haussa 600 vapaaehtoista8.12.2014 13.09
Långvikin edustaja: Teemu Selänteen hallihanke yhä ajankohtainen7.5.2015 17.36
Selänteen pelipaita pääsi ravintolan seinälle10.12.2014 13.44
Teemu Selänne lyödään harkkoon2.12.2014 11.08

Kommentit (15)

Kommentit

On se niin epämukavaa kun

On se niin epämukavaa kun joku uskaltaa sanoa totuuden. Politikot ei myönnä virhettään edes silloin kun meillä on lähiöitä johon edes poliisi eikä palokunta uskalla mennä.

Hienoa Selänne! Hyvä avaus

Hienoa Selänne! Hyvä avaus jolla voidaan pelastaa suomi!

Selänteellä on selkärankaa

Selänteellä on selkärankaa

Kaksi kahdeksasta

Kaksi kahdeksasta kannanotosta esitettynä tässä artikkelista olivat ns. Teemua vastaan. Miksi? Olette selvästi puolueellinen!!! Joka ikinen lehti vääristelee uutisia ja kääntää asiat päälaelleen. Kuvottavaa!

Ei se nyt hirveästi

Ei se nyt hirveästi selkärankaa vaadi jos ilmaisee olevansa huolissaan uudesta muoti-ilmiöstä nimeltään "taharrush game". Selänne vaati tämän lajin harrastajille kovempia rangaistuksia, eikä oikeastaan sen kummemmin ottanut kantaa maahanmuuttajiin.

Kyllä se tuntuu julkisuuden

Kyllä se tuntuu julkisuuden henkilöillä vaativan sitä selkärankaa että ylipäätään kommentoidaan näitä tapahtumia

Selänne on tyttären isä siinä

Selänne on tyttären isä siinä kuin moni muukin. Hänellä on sananvapaus kuten muillakin. Maahanmuuttoa saa myös vastustaa ja sen lieveilmiöitä saa kritisoida, kunhan ei käydä henkilöön loukkaavasti. Samalla tavalla kuin saa kritisoida yhteiskunnan muita ilmiöitä. Raiskauksethan eivät ole mikään luonnonvoima/ilmiö, vaan ne ovat aina tietoisia ihmisten tekemiä tekoja ja rikoksia. Menkää lukemaan, mitä ihmiset ovat mieltä vaikka Saksan ja Ranskan lehdissä.

Missä kohtaa Selänne vastusti

Missä kohtaa Selänne vastusti maahanmuuttoa?

Sananvapaus on yksi toimivan

Sananvapaus on yksi toimivan demokratian tunnusmerkeistä. Sana on vapaa tarkoittaa myös sitä, että rasisti- tai natsikortti ei heilahda heti ja perustelematta, jos yksittäinen henkilö tai (poliittinen) ryhmä esittää kritiikkiä nykyiselle sallivalle maahanmuuttopolitiikalle. Nykyisestä maahanmuuttopolitiikasta pitää voida puhua ja kirjoittaa leimautumatta. Vapaassa demokratiassa maahanmuuton hyviä ja huonoja puolia pitää saada vapaasti tuoda esiin. Pitää muistaa, että voimalla on aina vastavoimansa: Maahanmuuttomyönteisyys synnyttää lähes aina myös maahanmuuttokielteisyyttä, joka ilmenee mm. äärioikeistolaisina äänenpainoina jopa liikehdintänä. Mm. Saksassa on avoimesti keskusteltu siitä, miten saksalaisviranomaiset ovat epäonnistuneet kotouttamispolitiikassaan. Saksalaisilla on oma historiallinen painolastinsa, ja he joutuvat tarkoin miettimään, mitä voivat puhua leimautumatta uusnatseiksi. Kuitenkin sielläkin sallitaan maahanmuuttokriittiset puheet, koska sananvapaus on yksi toimivan demokratian tunnusmerkeistä, sen käyntikortti.

Toivottavasti Selänteen ja

Toivottavasti Selänteen ja Valavuoren esimerkki innostaisi myös muut julkisuuden henkilöt ottamaan kantaa yhteiskuntaamme ravistelevaan ajankohtaiseen ongelmaan. Keskustelua asiasta ei tähän mennessä ole oikein ollut, vaan enimmäkseen on saatu kuulla vihervasemmistoa edustavien poliitikoiden ja valtamedian rasismisyytöksiä ja tuomioita eri mieltä oleville.

Taidan kesällä vuokrata

Taidan kesällä vuokrata pikkubussin ja haen vokista poikia piknikkiretkelle westendin uimarannalle. Saattaisi silmäätekevien mielipiteet muuttua nopeasti.

Joo, partalasten beach party

Joo, partalasten beach party lines! Lapsoset päättäjien miljööseen levittämään kulttuurien kirjoa ja ihastuttavaa lähestymistapaansa! Olisi siinä auvoinen hetki, kun päättäjäpoliitikko ja partalapsi yhdessä rakentaisivat monikulttuurista hiekkalinnaa...ai ai ai...

Hyvä Selänne! Jatka

Hyvä Selänne! Jatka keskustelua maahanmuutosta ja niistä valtavista kustannuksista,mitä pienelle Suomelle niistä koituu.Enemmän politiikoilta haluais kuulla kustannuksista,mutta niistä ei puhuta.Kiintiöpakolaisuus on aivan eri asia ,kuin nämä valtavat miesmäärät mitä tänne saapuu.Sananvapaus kunniaan ja maahanmuuttoa pitää saada kritisoida.Ylen toimittajat tukkii heti kritisoijat.

Miten pihalla ihminen voi

Miten pihalla ihminen voi ollakaan? Aivan pölhöä, Tuomas.

Luin twiitin.

Luin twiitin. Siinä ei mainittu kertaakaan mitään ihmisten rodusta tai ihonväristä. Tekstiä ei siis voi millään tavalla tulkita rasistiseksi. Hallitsemattoman maahantulon vastustaminen ja rasismi ovat kaksi täysin eri asiaa. Selkeyttäkää ajatuksenne, olkaa hyvät.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu