Puheenaihe

Erikoisraportti: Tämä on Ruisrockin ydin – katso huippuvalokuvaajan upeat otokset 47 -vuotiaasta festarista

TAPAHTUMA Ruisrockia kutsutaan monesti niin artistien kuin kävijöidenkin toimesta kesän ykkösfestariksi. Lähdimme huippuvalokuvaaja Nadi Hammoudan kanssa ikuistamaan Ruisrockin vuosimallia 2016 ja selvittämään, mikä siitä tekee niin suositun.

Ruisrock on kokemus, joka yhdistää ihmisiä sukupolvien välillä.

Nadi Hammouda

Ruisrock näyttää kuolleelta tivolilta.

Ruissalo tulisi täyttymään perjantaina kymmenistä tuhansista ihmisistä, mutta vielä torstai-iltana on kuin tyyntä ennen myrskyä.  Esiintymislavat ja kymmenet kojut ammottavat tyhjyyttään.

Ainoa ääni tulee Michael Monroesta, joka ottaa itsestään selfietä rockvessan edessä. Rocktähti on jo 17 Ruisrockin veteraani ja hänellä on alueelta moni muistoja.

– Takavuosina kun olimme täällä Hanoi Rocksin keikalla, paikalla oli tullimiesten tarkistus. He tutkivat meidät läpikotaisin kenkiä myöten, että meillä ei ole mitään kiellettyjä aineita. Yhdellä bändikaverillani oli sellaisia hajupommeja, you know, stink bombs. Hän paiskasi ne suoraan tullimiesten jalkoihin ja haju oli kammottava, rokkari kertoo lehdistölle järjestetyllä esittelykierroksella.

– Ongelmia tuli kun Whitesnake saapui paikalle melkein heti sen jälkeen. He luulivat, että hajuhyökkäys oli heitä varten ja olivat siitä aika upset, Monroe nauraa.

Michael Monroe on Ruisrockin veteraani, joka juhli jopa 50-vuotissyntymäpäiviään ruissalossa. (NADI HAMMOUDA)

Ruisrock on järjestetty 47 vuotta peräkkäin ja sen historia sisältää satoja Monroen tarinan kaltaisia tapahtumia. Se sisältää alkaneita romansseja, särkyneitä sydämiä, kaameita krapuloita ja elämää suurempia hahmoja.

Siitä vaikuttaa muodostuneen kesän ykköstapahtuma niin artisteille kuin kävijöillekin. Festivaalin perjantai ja lauantai olivat tänä vuonna loppuunmyytyjä.

Festivaalibussilta alueelle johtavaa pitkää kävelymatka kutsutaan Via Dolorosaksi (NADI HAMMOUDA)

Kate Kavanagh saapui todistamaan festivaalia Irlannista saakka.

– Ystäväni suosittelivat tätä ja ottivat minut mukaansa. Olen pitänyt festarista todella paljon. Irlannissa on myös isoja tapahtumia, mutta en tiedä onko mitään näin isoa, nuori nainen ihasteli.

Vuonna 2016 Ruisrockin kävijäprofiili vaikuttaa nuorelta. Festivaali päästää yli 70-vuotiaat ilmaiseksi, mutta viikonlopun aikana seniorikansalaisia näkyy vain kourallinen.

Ruisrockin tämän vuoden kattaus oli suunnattu nuorelle yleisölle, mutta festivaalilla viihtyi myös vanhempaa väkeä (NADI HAMMOUDA)

Ensimmäinen vesibussi matkalla kohti festarialuetta perjantaina (NADI HAMMOUDA)

Kyseessä on nuorten tapahtuma ja se näkyy myös artistikattauksessa. Mukana ovat muun muassa Antti Tuiskun, Anna Abreun ja JVG:n kaltaisia nykymusiikin supertähtiä.

Ruisrockissa ei ole ehkä enää paljon rockia, mutta Michael Monroella on viesti asiasta keskustelupalstalla valittaville.

– Rock on lopulta vaan asenne.

Kamerakännykät olivat oleellinen osa Ruisrockin kokemista. Sosiaalinen media täyttyi viikonlopun aika festivaaliaiheisista kuvista ja päivityksistä. (NADI HAMMOUDA)

Kate Kavanagh (keskellä) oli tullut Ruisrockiin Irlannista suomalaisten ystäviensä kutsumana. (NADI HAMMOUDA)

Perjantaina Ruisrockin korkkasi tämän hetken suositumpiin nuoriso-idoleihin kuuluva Sanni. Nuorelle naiselle kokemus festarista on hyvin erilainen verrattuna omiin ikätovereihin.

– Tosi vähän ehditään tehdä mitään tai hengailla oman keikan jälkeen. Yleensä se on sitä, että lähdetään suoraan nukkumaan tai bussiin, jossa nukutaan. Herätään sitten seuraavassa paikassa, Sanni toteaa.

– En ole paljon kerennyt käymään festareilla elämäni aikana. Muistan kuitenkin ikuisesti muutama vuosi sitten kun olin katsomassa Ruisrockin rantalavalla PMMP:tä. Mira Luoti huusi että ”Nyt ne vitun viinapullot esiin sieltä tissien välistä ja vähän äkkiä, pidetään hauskaa”. Se jäi jotenkin inspiraationa mieleen.

Sanni rokkasi perjantaina Ruissalossa. (NADI HAMMOUDA)

Artistien kokemaa kiirettä edusti festareilla hyvin Roope Salminen & Koirat, jonka keikka alkoi perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 1.30. Samana lauantaina bändi soitti vielä Torniossa.

– Lähdetään tästä oikeastaan suoraan koneeseen. Sunnuntaina on jo keikka sitten Helsingissä, Roope Salminen nauraa.

Roope Salminen & Koirat ei montaa tuntie ehtinyt Ruisrockissa viettää ennen lentoa seuraavalle keikalle. Se ei kuitenkaan menoa haitannut (NADI HAMMOUDA)

Backstagella ei siis nähdä kovin riehakkaita bileitä, vaan se on enemmän täynnä sinkoilevia avustajia ja festivaalin työmuurahaisia, eli vapaaehtoisia talkoolaisia.

– 90 prosenttisesti artistin elämä festarilla on odottamista. Odotetaan sitä omaa tunnin ikkunaa, jossa voi näyttää omaa osaamistaan. Jotkut lukevat, jotkut makaavat rannalla, jotkut menevät katsomaan keikkoja. Itse en tykkää käydä paljon katsomassa muiden esityksiä, sillä koen sen häiritsevän omaa keskittymistäni, Ricky Tick Big Band & Julkisen Sanan kanssa lauantaina esiintynyt Tommy Lindgren kertoo.

Festarialueella kaveria ei jätetä. (NADI HAMMOUDA)

Jos etsii Ruisrockin syvintä olemusta, se ei kuitenkaan löydy backstagelta.

Festarielämän olennaisimmat osat näkee esimerkiksi leirintäalueella, jossa koetaan todennäköisesti se suurin toverihenkisyys. Majoittujat kertovat kuinka yöllä on harrastettu letkajenkkaa ja sytytetty tuli leirijohdon valvonnan avulla, jotta sen luo pääsee yhdessä lämmittelemään.

Jokaiselle teltalle tuntuu olevan tervetullut ja saapa monesta paikasta kylmän oluenkin käteen. Ihmiskunta näyttää kekseliäisyytensä rajattoman potentiaalin miettiessään tapoja pitää alkoholijuomia kylminä.

Yhdessä telttaryhmässä mietitään kuumeisesti kuinka salakuljettaa alkoholia alueelle.

Löytyypä leirintäalueelta elämää suurempia hahmoja, kuten jo 8 vuotta paikalla ollut Ruisrockin keisari. Miehen tarkemman haastattelun pääset lukemaan tästä.

Ruisrockin "keisari" huudattaa joukkojaan teltta-alueella. (NADI HAMMOUDA)

Illan pimetessä Ruisrock kuitenkin näyttää synkemmän puolensa. Nuori festarikansa on ollut juhlahumussa koko päivän ja se alkaa näkyä.

Ilmassa on jopa hiukan aggressiivinen tunnelma ja vähän väliä joku törmää silmät päässä seisovaan kanssajuhlijaansa, joka puskee väkijoukon läpi voimalla. Eräs nuori mies päättää osoittaa arvostustaan festarijärjestäjille ottamalla vauhtia ja potkaisemalla täpötäyden roskiksen kumoon.

Sadat kertakäyttöastiat leviävät ruissalon nurmelle.

Ruisrockin ilmapiiri muuttui illan pimetessä astetta agressiivisemmaksi. Poliisin mukaan tavanomaista isompia järjestyshäiriöitä ei kuitenkaan ollut, (NADI HAMMOUDA)

Poliisin mukaan päihtymisiä tai tappeluita ei ollut tavanomaista enempää. Ikävän pohjavireen tuo kuitenkin kaksi epäiltyä raiskaustapausta, joissa toisessa uhri on ollut alaikäinen.

Häiriötapaukset eivät kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että Ruisrock oli jälleen onnistunut tapahtuma.

Jätetään viimeinen sana Tommy Lindgrenille.

– Kuvittele, että joku ehdottaisi tänä päivänä, että järjestetään 30 000 ihmistä päivässä vetävä kolmen päivän musiikkifestari luonnonsuojelualueella. Ei taitaisi ihan onnistua. Se kertoo minusta aika paljon, että kyseessä on spesiaali tapahtuma.

Ruissalo perjantain ja lauantain välisenä yönä mereltä katsottuna (NADI HAMMOUDA)

Kommentit (1)

Kommentit

Yllättävän tylsiä kuvia...

Yllättävän tylsiä kuvia... Facebookfiideissä näkynyt paljon siistimpiä ja ne kuvattu vain kännyköillä. Näistä puuttuu "jotain".... En tiedä...

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu