Puheenaihe

Järeitä koirien koulutusvälineitä myydään surutta – "Koirat huutavat kivusta"

KOIRAT Eläinsuojelujärjestön johtajan mielestä myös sitruunapanta on ongelmallinen koulutusväline.

SEY:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist toivoo, että uusi eläinsuojelulaki kieltää koirille kipua aiheuttavien koulutusvälineiden myynnin. Kuvan koiraa koulutetaan vain eettisen tarkastelun kestävillä tavoilla.

Ulla Yliherne

Kuka tahansa voi tänä päivänä hankkia koiralle kipua ja pelkoa aiheuttavia koulutusvälineitä. Suomen Eläinsuojeluyhdistysten Liitto SEYn toiminnanjohtaja Maria Lindqvist on hyvin huolissaan siitä, että verkkokaupoista voi hankkia jopa sähköiskuja koiralle antavia pantoja.

–Pannan aiheuttaman sähköiskun voimakkuutta voidaan säätää. Olen kuullut kerrottavan, että koirat jopa huutavat suoraa huutoa pantaa käytettäessä.

Lindqvist lisää kuulleensa, että myös ihmiset ovat testimielessä kokeilleet itselleen kyseisiä välineitä ja olleet järkyttyneitä niiden aiheuttaman kivun voimakkuudesta.

Sähköpantoja myydään monin eri nimin, joista osa on Lindqvistin mielestä hyvin kaunistelevia.

Koulutusvälineiden käytön valvonta jää tällä hetkellä viranomaiselle.

–Eli valvonta ei toimi. Eihän viranomainen ole valvomassa ihmisten kodeissa tai koulutuskentillä esimerkiksi sitä, millä voimakkuudella sähköä johdetaan ja miten se vaikuttaa koiraan.

Eläinsuojelulainsäädännössä määrätään, ettei koiraa saa kouluttaa kovakouraisesti tai väkivaltaisesti tavoilla, jotka aiheuttavat koiralle kärsimystä, kipua tai vahingoittavat sen terveyttä tai hyvinvointia. Laki ei kuitenkaan yksiselitteisesti säädä, minkä koulutusvälineen käyttö on sallittua.

–Elintarviketurvallisuusvirasto ja SEY ovat esittäneet maa- ja metsätalousministeriölle, että sähköpanta säädettäisiin kielletyksi koulutusvälineeksi.

Sitruunapantaa käyttämällä ei pureuduta ongelman syihin."

Sähköpantojen lisäksi Lindqvist pitää ongelmallisena myös koiralle pelkoa tai ahdistusta aiheuttavia välineitä. Sellaiseksi hän luokittelee muun muassa sitruuna- ja ultraäänipannan.

–Tänä päivänä on eläinten käyttäymisestä ja kouluttamisesta niin paljon tietoa, ettei kipua, pelkoa tai ahdistusta aiheuttaviin koulutusmenetelmiin pitäisi joutua turvautumaan.

Lindqvist korostaa, ettei sitruunapantaa käyttämällä pureuduta ongelman syihin, vaan esimerkiksi yksinoloon liittyvä pelko voi koiralla vain lisääntyä.

–Koira voi myös yhdistää pannan suihkaisun johonkin aivan muuhun asiaan kuin oli tarkoitus. Olen kuullut tapauksesta, jossa koira alkoi sitruunapannan käytön seurauksena pelätä parrakkaita miehiä. Osa koirista taas ei reagoi suihkaisuun ollenkaan.

Ylipäänsä Lindqvistin mukaan olisi tärkeää päästä siitä ajattelusta, että rankaiseminen on järkevä tapa kouluttaa eläintä.

–Ihmislastenkaan kohdalla ei enää hyväksytä väkivaltaista kohtelua ja pelottelua. Se on laitonta ja koetaan epäeettiseksi. Myös jokaisen koiranomistajan pitäisi olla sen verran viitseliäs, että päivittäisi tietonsa eläinten kouluttamisesta ajan tasalle. Eettisen tarkastelun kestäviä menetelmiä ja kurssejä löytyy kyllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Haluatko tietää mitä lemmikkisi puuhailee päivisin? – Tämä pantaan kiinnitettävä apuväline auttaa14.7.2016 20.00

Kommentit (2)

Kommentit

Koirankoulutus toimii niin

Koirankoulutus toimii niin että ensin pehmeät keinot jos ei se auta niin täytyy aina koventaa keinoja kunnes päämäärä on saavutettu mutta paljon mitään välineitä siihen ei tarvitse eikä väkivaltaa.

Pitää muista että tällaisen

Pitää muista että tällaisen toiminnan takana on ihminen. Jotkut jopa tämän tyyppisten harrastuksiensa parissa varmasti myös parhaimmillaan... :-) -Ultraäänillä kun saa aiheutettua tietyillä taajuuksilla pahaa oloa ihan ihmisillekkin. -ja sehän on monelle häiriintyneelle mielelle jo mieleistä, josta saa antoisan lähtöalustan mahdolliselle uudelle harrastukselleen vaikka naapurin tai ihan vaikka koko naapuruston iloksi hämmästyttämään ihmismielen luonteen yhdestä laadusta. Voi Koirat kun vain ymmärtäisitte ja pystyisitte olemaan mahdollisimman kaukana näistä teidänkin koulutusta näillä välinein aloittavista.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu