Vaalikoneemme on nyt avattu!

Asuminen

Selviäisitkö, jos Suomeen iskisi poikkeustila? Pelkät elintarvikkeet eivät riitä kotivaraksi – katso mitä kaikkea tarvitaan

Anu Heikkilä kokosi viikon varan nelihenkiselle perheelle. Jokaisen perheen kotivara on erilainen, Heikkilän perheessä on pari kasvissyöjää, joten kotivaraan kuuluu herneitä, linssejä ja palkokasveja. Heikkilän naapuri Mika Stankevitsch vinkkasi, että vauvan kosteuspyyhe käy moneen, ja sillä irtoavat jopa maalitahrat. Ne ovat myös edullisempia, kuin monet muut kosteuspyyhkeet.

Anne Koski

Oletko koskaan miettinyt, miten sinä ja perheesi pärjäisitte, jos yhteiskunnan toiminta häiriintyisi?

Yllättävä tilanne voi tulla eteen monesta syystä. Myrsky katkaisee sähköt, tulee lakko tai liikenneyhteydet katkeavat. Voi myös sattua onnettomuus, jonka takia kaupat joudutaan sulkemaan tai ulos ei voi lähteä.

– Kotivara on tarkoitettu esimerkiksi tilanteisiin, joissa ruoan tai laajemmin päivittäistavaroiden saatavuus on häiriintynyt. Syynä voi esimerkiksi olla maksujärjestelmien häiriö tai vaaratilanne estää ulkona liikkumisen. Yksilötasolla myös sairastuminen voi estää kauppaan pääsyn, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön varautumisjohtaja Karim Peltonen.

Tällaisiin tilanteisiin olisi hyvä varautua. Kotivara tarkoittaa sitä, että kotiin hankitaan ruokaa ja päivittäin tarvittavia tavaroita vähän enemmän.

Kotivaraa käytetään päivittäin parasta ennen -suosituksia noudattaen, ja uutta hankitaan tilalle, jotta elintarvikkeet säilyvät käyttökelpoisina.

Tuusulan Nuormarttojen puheenjohtaja Anu Heikkilä on virallinen, piirin kouluttama ruokamartta, ja hän on saanut koulutuksen myös kotivara-aiheeseen.

– Koulutuksessa suurin yllätys minulle oli se, miten paljon vettä yksi ihminen tarvitsee viikossa, 16 litraa pelkkään juomiseen, Heikkilä sanoo.

Hän säilyttääkin kotona pullovettä ensihätään.

– Sen lisäksi meillä on isoja mehukanistereita, joihin vettä voidaan kriisitilanteessa hakea vedenjakelupisteestä. Juomaveden lisäksi vettä tarvitaan hygienian ylläpitoon, Heikkilä sanoo.

Myös Peltonen muistuttaa, että kotona pitäisi varautua veden varastointiin.

– Suomalainen kuluttaa yli 130 litraa vettä päivässä, kotivaraan lasketaan minimissään noin 2–3 litraa henkeä kohden, Peltonen sanoo.

Kotivara on muutakin kuin ruokaa ja vettä.

– Joskus näkee kotivarasta sellaista määritelmää, johon kuuluu pelkästään elintarvikkeita, mutta siihen kuluu myös muita välttämättömyystarvikkeita, kuten valonlähde ja kannelliset astiat, Heikkilä huomauttaa.

Myös ensiapupakkaus on hyvä olla.

– Lisäksi edelleen suositellaan, että kotona olisi myös jodi-tabletteja.

Heikkilä muistuttaa myös, että kotiin kannattaa varata kynttilöitä, tulitikut sekä paristokäyttöinen taskulamppu ja radio.

– Ja tarkistaa, että toimivia paristoja on saatavilla. Kännykän varavirtalähde aika monesta kodista nykyään löytyykin.

Heikkilä uskoo, että ainakin vanhempi polvi osaa varautua poikkeustilanteisiin.

– Nuoremmilta ei ehkä löydy, paitsi jos poikkeustilanne on tullut aiemminkin vastaan, Heikkilä sanoo.

Spek suosittaa, että kotivaran tulisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi. Saksassa on keskusteltu jopa 10 päivän kotivarasta.

Taloussanomat kertoi 22.8., että Saksa suunnittelee suosittelevansa kansalaisia keräämään koteihinsa ruokaa, juomaa ja muita tarvikkeita varmuusvarastoon katastrofin tai aseellisen hyökkäyksen varalta. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten kylmän sodan.

Peltonen pitää Saksan tavoiteaikaa korkeana.

– Mutta en tunne perusteluja. Viikon suositus on meilläkin osin vanhentunut ja olemme puhuneet 72 tunnista eli kolmesta vuorokaudesta. Tuon ajan pitäisi riittää siihen, että toiminnot on palautettu tai jotenkin korvattu, hän sanoo.

– Nykyoloissa yli viikon ruokatarpeiden varastointi voi olla hankalaa. Myös tämä puoltaa lyhyempää aikaa, Peltonen lisää.

Esimerkki

Yhden henkilön viikon kotivara voisi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

Perunaa 0,5 kg, riisiä ja makaronia 0,5 kg, öljyä ja rasvoja 0,5 kg, sokeria 0,5 kg, UHT-maitoa 1 l sekä vettä.

Lisäksi juomia, vettä ja herkkuja 16 l + 1 kg, leipää ja viljavalmisteita 1,5 kg, maitoa ja maitotuotteita 1,3 kg, hedelmiä ja marjoja 1 kg, vihanneksia ja juureksia 1,5 kg, lihaa, kalaa, kanaa ja kananmunia 1 kg.

Muista erikseen lapset, vanhukset ja sairaat. Muista myös vesi.

Lähde: varaudu.info.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Just pari viikkoa sitten

Just pari viikkoa sitten uutisoitin, että saksalaisia kehotettiin varautumaan kriisitilanteeseen. En nyt muista, että oliko kyseessä ulkoinen vai peräti sisäinen uhka, mutta kuitenkin. Pitääkö kansan suhtautua varauksella tällaisiin uutisentapaisiin, vai onko Euroopassa tapahtumassa jotain, mitä meille ei haluta kertoa?

Itselläni on tarpeeksi

Itselläni on tarpeeksi säilyviä ruokatarvikkeita, kuivamuonaa, säilykkeitä, pakasteita, kynttilöitä jne, et luulisimme pärjäävän, mut koskaan ei tiedä, jos tiukka paikka tulee:(

Mulla on 3kk vuokrarahat

Mulla on 3kk vuokrarahat kaapissa, se on kuitenkin ainoa millä on mitään merkitystä. Paperilla tässä maassa annetaan kuolemantuomioita, lue rivin välistä. Lennät kämpästä ulos kriisin keskellä niin ei siinä hernesoppa auta eikä vauvan pyyhkeet. Tärkeintä on että olemme hyviä orjia ja maksamme paljon elämisen perusasioista piste. Myös pyöräily on tärkeää.

Riippuu täysin poikkeustilan

Riippuu täysin poikkeustilan laadusta ja kestosta. Myös se on ratkaisevaa, onko tilanteeseen aikaa varautua tunti vai kolme päivää? Tuleeko kokoajan vettä ja sähköä ja lämpöä? Ihan ensimmäisenä ei kuitenkaan tulisi mieleen ruveta hinkkaamaan maalitahroja vauvojen kosteuspyyhkeillä...

Täytyy vielä lisätä, että

Täytyy vielä lisätä, että valonlähteet ja kannelliset astiat on ihan jees, mutta toisiksi tärkein asia, veden jälkeen unohtui täysin. Lääkkeet! Jos vanhusten ja pitkäaikaissairaiden lääkkeet on lopussa monta päivää tai viikkoa, niin silloin vasta on hätä. Esimerkiksi diabeetikko ilman insuliinia. Eikö pitäisi korostaa, että myös lääkkeitä on oltava hätävaraksi asti kotona?

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu