Puheenaihe

Hammaslääkäri kypsyi verorahojen tuhlaukseen – "Onko heille kerrottu, ettei kantaväestö saa ilmaista hoitoa?"

Yksityisellä terveysasemalla työskentelevä hammaslääkäri kummastelee, miksi turvapaikanhakijoita ei ohjata tulemaan heille varattuun hoitoon,

Kuvituskuva

Nimimerkin suojissa Helsingin Sanomien mielipidesivuille kirjoittava hammaslääkäri ihmettelee, miksi kymmenet turvapaikanhakijat jättävät jatkuvasti tulematta heille varattuun ja verorahoista kustannettavaan hammashoitoon.

Yksityisellä hammaslääkäriasemalla Helsingissä työskentelevän lääkärin mukaan jopa kolmannes turvapaikanhakijoista jättää tulematta vastaanotolle sovittuun aikaan.

Lääkärin mukaan tilanne on jatkunut samankaltaisena jo pitkään.

– Sopimuksen nojalla hoidamme vastaanottokeskuksista lähetettävien, päivittäin kymmenien turvapaikanhakijoiden akuutteja hammasvaivoja etupäässä juurihoidolla, paikkaamalla ja poistamalla hampaita. Valitettavasti noin 30 prosenttia varatuista ajoista jää käyttämättä, koska asiakkaat eivät tule paikalle. Taas istuin kaksi tuntia tyhjän panttina, koska jokainen kolmesta vastaanottokeskuksesta varatusta ajasta jäi käyttämättä ilman ennakkoperuutusta. Tilanne on samanlainen myös muiden hammaslääkäriemme kohdalla, lääkäri kirjoittaa.

Lääkärin mukaan verorahoja palaa hukkaan, kun myös tulkeille maksetaan täysi korvaus peruuttamattomista ajoista. Myös hoitaja on varattu hoitoa varten. Lisäksi hammaslääkäriasema perii 45 euron peruutusmaksun.

– Asiakkaalle varataan uusi aika, joka jää usein uudelleen käyttämättä ilman peruutusta, lääkäri ihmettelee.

Lääkäri sanoo seuraavansa tilannetta vihaisena.

Lääkärin kritiikki kohdistuu vastaanottokeskuksiin."

Hänen kritiikkinsä kohdistuu vastaanottokeskuksiin, joilta hän haluaisi vastauksen, miksi niin monet asiakkaat jättävät tulematta hoitoon.

– Onko turvapaikanhakijoille kerrottu, ettei kantaväestö saa ilmaista hammashoitoa yksityisellä puolella, vaikka kyseessä olisi akuutti hoito? Suhtaudun turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen hyvin myönteisesti, mutta tällaista veroeurojen tuhlausta ja lääkärien ajan haaskausta en voi hyväksyä, lääkäri kirjoittaa.

Katso tästä, mitä väitteeseen vastaa vastaanottokeskuksen johtaja

Lue myös: Syynä hammaslääkärin välttelyyn voivat olla kulttuurierot  

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vastaanottokeskus kiistää hammaslääkärin kommentit – "Peruuttamatta jääneet ajat veloitetaan turvapaikanhakijoilta"7.10.2016 09.40
Jäikö lääkäriaika peruuttamatta, turvapaikanhakija? – Tässä voi olla karu selitys7.10.2016 15.28

Kommentit (37)

Kommentit

Tolkun lääkäri, mutta on

Tolkun lääkäri, mutta on vaarana, että itseään älykkäänä pitävät taiteilijat leimaavat hänet autistiseksi rasistiksi.

Veit jalat suustani. Sama

Veit jalat suustani. Sama kävi mielessäni.

Totta. Paleface saattaa tehdä

Totta. Paleface saattaa tehdä uuden videon jossa on murhaaja (Puotilassa murhattu vanhus) ja on muuten myös Arhinmäkikin, samassa kuvassa vielä. Tuomitsevat vielä lääkärin rasistina. Arhinmäen kannattaisi kyllä tuomita Antifan toimet. Ja jännä ettei mediat kerro tästä mitään. Auta armias jos perussuomalainen olisi vastaavalla videolla, Soinilta olisi jo kuristettu tuomitseminen. Ai niin mutta rasismin pelko...

Kas, ULLATUS! Sensuuri iskee

Kas, ULLATUS! Sensuuri iskee täälläkin. Mutta kukin voi googlata: puotila murha video Luulisi ettei edellä mainituissa sanoissa ole mitään kiellettyä?

40e sakko tai seuraava aika

40e sakko tai seuraava aika 2kk päähän.

Itse autoin joku aika sitten

Itse autoin joku aika sitten ilmeisesti turvapaikanhakijaa löytämään Hammaspeikko-lääkäriasemaa. Olen lähistöllä töissä, Hammaspeikko on Hietaniemenkadulla. Turvapaikanhakijalle annettu kartta oli täysin kelvoton, se oli erittäin pieni, siihen oli merkitty vain joitakin katujen nimiä, ja nekin erittäin pienellä ja epäselvästi. Kaupunkia tuntemattomalle hammaslääkäriaseman löytäminen oli vähintään haastavaa. Johtuisiko tämä aikojen käyttämättä jättäminen mahdollisesti jostain tällaisesta syystä? Eli paremmat liikkumisohjeet hakijoille. Tämäkin miespolo oli kävelemässä täysin väärään suuntaan, ennen kuin uskalsi minulta kysyä neuvoa.

Suomi on pieni läntti

Suomi on pieni läntti maailmankartalla ja osas ne silti tänne. Helsinki on todella pieni verrattuna niihin kaupunkeihin josta he tulivat. Kaikilla on älypuhelimet kartalla varustettuna. Kyllä he löytävät perille jos vain viitsivät.

Tällä miehellä ei ollut

Tällä miehellä ei ollut puhelinta, eikä hän osannut oikein englantiakaan. En ota kantaa siihen, pitääkö turvapaikanhakijoille järjestää hammashoito. Mutta jos siis päätetään järjestää, pitäisi minusta huolehtia siitä, että osaavat mennä sinne, minne pitää. Muuten menee rahaa paljon hukkaan.

Meitä yksinkertaisia

Meitä yksinkertaisia suomalaisia valistettiin viime syksyn turvapaikkatulvan aikana tulijoiden uusinta mallia olevien älypuhelinten osalta seuraavasti: "Lähi-idän alueella älypuhelin on arkinen väline. Älypuhelimet eivät ole Lähi-idässä kateutta herättävä ylellisyys, vaan niitä on ihan jokaisella vähänkään tienaavalla. Puhelimella pidetään yhteyttä perheeseen ja kavereihin. Sieltä katsotaan tärkeitä tietoja, selvitetään aikatauluja ja mitä milloinkin". (Lähteet: Yle Uutisten Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian, Suomen Punaisen Ristin Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen / kioski.yle.fi / 8.9.2015 klo 14:35 ) .

Pakolaisbisnes on

Pakolaisbisnes on pikavippibisneksen ohella ehkä moraalittomimpia bisneksiä mitä tässä maassa voi tehdä. Laillista verorahojen kuppaamista puettuna "auttamiseksi", kun oikeat hädänalaiset, naiset ja lapset eivät koskaan pääse pakolaisleiriä kauemmas. Tätä järjestelmää puolustelevat ovat yksinkertaisesti pahoja ihmisiä.

RLKIURU: Vikahan on aina

RLKIURU: Vikahan on aina meissä tai jossain meidän tekemissä kartoissa, ohjeissa, neuvoissa jne jne jne. Ei toki ikinään pakolaisissa. Kun kartat ja neuvot ovat niin huonoja, pitäisikö valtion ottaa taas pari sataa miljoonaa lainaa jotta kotoutus ja kartat saadaan sellaiselle tolalle että lukutaidottoman aivokirugitastronautit osaavat sinne meidän maksamaan hammashoitoonsa. Kulttuuristahan tuo myöhästely ei toki johdu.

Ja kun ei osata lukea ohjeita

Ja kun ei osata lukea ohjeita eikä tulkkeja ole saatavilla.. Turvapaikkaturisteilla ei ole mitään muuta kuin aikaa. Luulisi, että luku- ja kirjoitustaito etenisivät hurjalla tahdilla, kun siihen on käytettävissä kaikki aika mikä säästyy ilmaiselta terapialta, ilmaiselta terveydenhuollolta jne. Mutta tuolla ne hengailevat esim. Jumbossa päiväkaudet. Älypuhelimineen ja Maps -softineen. Uusi kieli ja uusi ympäristö ja traumat eivät ole mikään syy. Minulla oli hirviövanhemmat joiden kielellinen opetus oli haukkumista ja kiroilua, mutta opin silti kolmevuotiaana lukemaan ja vuotta myöhemmin kirjoittamaan suomen kieltä ilman, että kukaan minulle sitä opetti.

In Finland we have this thing

In Finland we have this thing called ”reilu meininki”, eli tummat saa kaiken kuin manulle illallinen, kantaväestö ei saa mitään tai vähintään joutuvat selkänahasta sen repimään.

Jutussa syyllistetään

Jutussa syyllistetään turvapaikanhakijoita, mutta eiköhän sen syyttävän sormen pidä osoittaa vastaanottokeskusten suomalaista (huom!) henkilökuntaa, joka ei ohjeista turvapaikanhakijoita oikeista käytännöistä. Ja jutussa on virhe: vastaanottoajan käyttämättä jättäjälle ei varata automaattisesti uutta aikaa, se pitää varata itse.

Tuo itse varaaminen taitaa

Tuo itse varaaminen taitaa koskea vain meitä, jotka maksammekin itse.

Samaa mieltä. Mielestäni

Samaa mieltä. Mielestäni vastaanottokeskuksen työntekijöiden pitäisi ottaa tämä juttu haltuunsa ihan perusteellisesti. 1. Kertoa tärkeää tietoa hampaista. 2. Pestä turvapaikanhakijoiden hampaat 3 kertaa päivässä. 3. Laulaa illalla tuutulaulu.

Ja niin edelleen...

Ja niin edelleen...

Vaikka verorahalla ei

Vaikka verorahalla ei saataisi mitään aikaan, on (viher)vasemmistolainen virkamies ja poliitikko tyytyväinen, sillä onhan se kuitenkin joltakin pois. Ja mikäpä olisi parempi verho sille kuin käyttö kaikkien pyhimpään eli terveiden parikymppisten miesten pitäminen hoidokkeina. Eihän vanhaa ja sairasta ole kiva hoitaa.

Eivät he varmasti tiedä vielä

Eivät he varmasti tiedä vielä paljonkaan veroista ja länsimaisesta yhteiskunnasta. Yleensä eivät osaa englantia saatikka suomea, joten asioiden hoitamiseen tarvitaan aina suomalainen avustaja, kuin lapselle. Tähän kannattaisi laatia selkeät ohjeet (heidän kielilleen käännettynä) tasa-arvoisesti suomalaisten kanssa - kun varatulle ajalle ei saavuta, siitä seuraa jotakin eli peritään sakkomaksu. Hehän saavat täällä ilmaista rahaa, sakon voi nipsaista vaikka siitä. Ehkä motivaatio lisääntyisi? Monella on takuulla harhaluuloja, että täällä on kaikki ilmaista ja voi tehdä mitä lystää. VOKeissakaan ei ole läheskään aina tulkkeja paikalla eivätkä monetkaan työntekijät siellä puhu eksoottisia kieliä. Ts. tp-hakijat ovat pitkälti sen varassa, mitä omalla kielellä netistä löytyy. Toisaalta kännyköihin saa esim. karttasovelluksia ja niiden avulla kyllä löytää osoitteeseen kuin osoitteeseen. Kaikillahan kuitenkin on kännykät.

Muutama vuosi sitten oli

Muutama vuosi sitten oli hammas niin surkeassa kunnossa, että hammaslääkäri antoi vaihtoehdoksi pitkät juurihoidot tai irtirepimisen. Koska ei ollut varaa juurihoitoon, niin päätin vain repiä hampaan irti. Onneksi sentään takahammas. On se hienoa, että toisilla on kuitenkin erilaiset palvelut. Jotka minä tietysti kustannan.

Miksi ihmeessä

Miksi ihmeessä turvapaikanhakijoille tarjotaan hammashoit o yksityisillä hammaslääkäriasemilla ja täysin ilmaisena, kun taas kantaväestö joutuu tyytymään kunnallisiin hammashoitopalveluihin, joihin joutuu jonottamaan useita kuukausia ja jotka yleensä ovat heikompilaatuisia kuin yksityiset? Tässäkin asiassa kantasuomalaisia syrjitään. Sinä veronmaksaja maksat elintasopakolaisten hyysäämisen ja saatat jäädä varojen puutteessa ilman kunnallista tai kunnollista hammashoitoa!

Sikäli kun varatun ajan

Sikäli kun varatun ajan käyttämättä jättäminen on näin systemaattista katse maahanmuuttaja-/pakolaisasiassa kääntyy todennäköisimmin vastaanottokeskusten henkilökuntaan. Apua on tarvittu jo majoittamisesta alkaen, ei sitä kukaan ole itse itselleen järjestänyt. Tuskin myöskään itse hammaslääkäriaikaa varannut. Ongelma ei sitä paitsi taida olla maahanmuuttajaspesifiikki, kantasuomalaiset syyllistyvät kuulemma ihan samaan. Heille laskun lähettäminen saattaa kyllä olla hiukan helpompaa, vaikka eipä sekään varmaan mitään korvaa. Olisikohan tarkemman työhönopastamisen paikka vastaanotosta vastuullisille?

Ja jos kyse on turvapaikan h

Ja jos kyse on turvapaikan h a k i j a s t a niin miksi ihmeessä sitä pitää hoitaa jos ei ole henki lähdössä. Suomi haluaa väkisin olla velkarahalla koko maailman sosiaalitoimisto.

Tasokasta keskustelua kuten

Tasokasta keskustelua kuten aina, kun mainitaan sana maahanmuuttaja. Tällä kertaa Rajat kiinni -symppaajien Hampaattomat-osasto vauhdissa.

Onko sinulla kotona jo elätti

Onko sinulla kotona jo elätti?Jos ei, mitä muita arvostelet ja mariset.

Tiesitkö, että useimmiten ne,

Tiesitkö, että useimmiten ne, joilla ei ole mitään omaa sanottavaa, päätyvät vain kommentoimaan keskustelun tasoa?

Vantaalla oli itse paikalla

Vantaalla oli itse paikalla seuraamassa tätä touhua . Tulkki odotti , hammaslääkäri odotti ja ketään ei kuulunut . Porukka eli ulkomaalainen perhe pari lasta mies ja vaimo valuivat paikalle löntystellen , tunnin myöhässä . Tulkki oli jo poistunut ja tälle mamusakille sanottiin että teidän tulee tilata uusi aika ja tulkki uudelleen tilataan viran puolesta paikalle . Tämän heille selitti hoitaja kaksikko moneen kertaan ja eri kielillä . Meni perillä ja mies poistui tuohtuneen oloisena vaimon ja lasten seuratessa nöyrinä parin askeleen päässä . Näitä turvapaikan hakijoita parveili koko ajan hammashoitolaan kun vuoroani odotin . Ihmettelen miksi he saavat ilmeisesti välittömästi ajan hammashoitolaan kun tänne ilmestyvät ? Onko heillä kaikilla hampaat sökönä ? Kantasuomalainen saa odottaa kauan ennen kuin hoitoon pääsee ja tarkistukseen pääsee vain parin vuoden välein . Selvää rasismia kantasuomalaista kohtaan. Sitten oli tilanne että paikalle oli tilattu väärän kielen tulkki , ei auttanut muuta kuin jonkin ajan huutelun jälkeen piti hoidella tulkkaus puhelimitse . Nämä asiat selvisi kun keskustelut käytyiin odotusaulassa eri tapauksista . Odotettiin sillä myös omaan kansaamme kuuluvaa "kulmahousumiestä" , jota huhuiltiin moneen kertaa , mutta ei tämäkään ilmaantunut paikalle . Miksi sen jälkeen kun 15min on mennyt eikä asiakas tule varatulle ajalle miksi ei oteta seuraavaa ? Koko jono seisoo kun näitä arvonkansalaisia odotellaan ja heidän tulkki ym. asioitaan selvitellään . Kaikki tuo maksatetaan kantasuomalaiselle veronmaksajalla tuhansia euroja kaiken muun päälle . Mielestään erittäin väärin ja antaa näille ulkomaalaisille viestin että kyllä suomalainen palvelee , odottaa arvon vierasta ja palvelee ja maksaa vielä kaiken . Älytöntä !

Soili Nurminen

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijat kuormittavat Suomen sotea, mikä on suunniteltu vain suomalaisia varten. Ylimääräiset kulut hallitus repii suomalaisten selkänahasta verotuksella ja törkeillä leikkauksilla.

Turvapaikanhakijat

Turvapaikanhakijat kuormittavat ennen kaikkea viemäriverkostoa, onko niitä vokeissa mitoitettu moiseen.

Kyllä sääntöjen pitää olla

Kyllä sääntöjen pitää olla samat kaikille. Samantekevää, tuohtuuko siitä joku. Varmasti tulijoilla on hampaissa vikaa, jos ei ole ehkä ikinä hammaslääkärissä käynyt. Mutta ei sekään ole muiden jonottajien vika.

Pystyykö hampaista arvioimaan

Pystyykö hampaista arvioimaan potilaan iän?

Arvoisa Käet taskussa - siitä

Arvoisa Käet taskussa - siitä ei saa puhua, hiljaa näin Hiljan päivänä !

Vanhukset vaan ajetaan kotiin

Vanhukset vaan ajetaan kotiin kuolemaan,että saadaan mamut hoitoon. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016100722431908_uu.shtml

Koska Suomeen ja varsinkin

Koska Suomeen ja varsinkin Vantaalle on otettu mahtavat määrät pakolaisia ja turvapaikan saaneita sekä hakijoita kuormittavat he kaikkia terveydenhoidon palveluja . Johtunee varmaan siitä että et saa aikaa muulle kuin hoitajalle ellei henki ole lähdössä . Tästä johtuu myös palvelujen karsiminen ja hintojen nousu . Kaikki sosiaalituilla elävät niin kantasuomalaiset kuin maahan muuttaneet saavat ilmaiseksi ko. hoidot ja resepti lääkkeet toimeentulotuen osana . Kun jatkossa diabeteksen lääkityksen korvaukset vähenevät Kelassa siirtyy valtavat kustannukset toimeentulotuen menoihin nekin . Siitä johtuu myös toimeentulotukimenojen jatkuva kasvu . Maahanmuutto on rikkautta väittää suvakki . Ei vaan missään näy talouden kasvu heidän Suomeen saapumisen seurauksena vaikka osa on ollut maassamme kohta 30 vuotta . Henkisen puolen rikkaudesta Suomen kansalle ei viitsi edes keskustelua avata . Suvaitsevaisto väittää tulijoita lukeneiksi , pitkälle opiskelleiksi kaiken taitajiksi . Nyt taas kun hammashoidossa ajanvaranneet pakolaiset eivät saavu paikalle , eivät edes hoitopaikkaa löydä paljastetaan etteivät tietenkään löydä kun eivät osaa lukea eivätkä puhua mitään ymmärrettävää kieltä . Näin valheet murenee ja totuus paljastuu vähä vähältä .

Soili Nurminen

Kyllä se toimeentuki myös

Kyllä se toimeentuki myös varmasti ajetaan alas tässä pikku hiljaa. Kuten asumistuet yms. Sehän ajetaan tietenkin alas kaikilta maassa oleskelevilta, koska muunlainen toiminta olisi syrjivää.

Mitäs jos tuo 45€

Mitäs jos tuo 45€ peruutusmaksu peritään turvapaikanhakijoiden rahoista? Luulisi vähän lisäävän motivaatiota siihen että on ajoissa oikeassa paikassa. Ja näitä luku- ja kirjoitustaidottomia ihmisiä jotka eivät osaa pitää aikatauluista lainkaan kiinni otetaan tänne kymmeniä tuhansia ja valehdellaan että heistä tulee tulevaisuuden veronmaksajia vaikka ei noita entisiäkään olla koskaan saatu töihin...

Saattaahan se olla että

Saattaahan se olla että peruutusmaksu peritään t-paikan hakijalle annettavasta käyttörahasta , joka tosin on ensi kerätty suomalaiselta veroina ja annettu erilaisten instanssien kautta t-paikanhakijalle . Siis jos se häneltä perintään , mitä en vielä oikein jaksa uskoa . Edelleen jaksan ihmetellä tuota kiirettä eli miksi heti hammashoitoon kaikki t-paikan hakijat ja pakolaiset ?

Soili Nurminen

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu