Puheenaihe

Helsingin suurmoskeija olisi kaksi kertaa Tuomiokirkon kokoinen – koko rakennus jopa 18000 neliötä

Helsinki on päättänyt sulkea Hanasaaren voimalan vuoden 2024 loppuun mennessä. Hanasaareen mahtuu voimalan lopettamisen myötä paitsi moskeija myös asunnot 6 000–8 000 uudelle asukkaalle.

Päivi Tuovinen

Sörnäisten rantatien varteen Hanasaareen suunniteltu moskeija olisi alustavien suunnitelmien mukaan pinta-alaltaan kaksi kertaa Helsingin tuomiokirkon kokoinen. Moskeijan yhteyteen tuleva islamilainen monitoimikeskus puolestaan olisi isompi kuin Liikuntamylly.

Hankkeen ydinryhmässä vaikuttava Pia Jardi kertoi suunnitelmista MTV:lle sunnuntaina. Jardin mukaan moskeija olisi noin 3 000 neliötä ja monitoimikeskus noin 15 000 neliötä. Monitoimikeskus sisältäisi muun muassa kulttuuri-, liikunta-, sosiaali- ja koulutustiloja.

Helsingin tuomiokirkossa on parvet mukaan lukien hieman alle 1 500 neliötä ja Myllypuron Liikuntamyllyssä puolestaan noin 12 000 neliötä liikuntatilaa.

Jopa 140 miljoonaa euroa maksavaan hankkeeseen on tulossa rahoitusta ulkomailta ja eri rahoittajatahoja koordinoi Bahrainin valtio.

Pia Jardi vakuutti MTV:n haastattelussa, ettei Bahrain tule millään tavoin puuttumaan moskeijan tai monitoimikeskuksen toimintaan.

Joukko perussuomalaisia ja kaksi kristillisdemokraattien kansanedustajaa jätti Helsinkiin puuhatusta suurmoskeijasta kesällä kirjallisen kysymyksen eduskuntaan. Kysymyksellä halutaan vastaus siihen, miten hallitus varmistaa, etteivät ulkomailta rahoitetut suurmoskeija ja toimintakeskus muodosta uhkaa Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

Kansanedustajat nostavat Mika Niikon (ps.) alullepanemassa kysymyksessä esiin myös sen, että monitoimikeskuksen kohderyhminä olisivat erityisesti lapset, nuoret, perheet ja vanhukset, ja palveluita on tarkoitus tuottaa yhteistyössä kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa.

Suurmoskeija ja siihen liittyvä keskus pyrkisivät siis aktiivisesti korvaamaan nykyisiä sosiaali- ja sivistyspalveluita siten, että muslimitaustaustaiset käyttäisivät muita palveluita kuin väestö yleensä, tulkitsevat kysymyksen allekirjoittaneet kansanedustajat.

Hanasaaren moskeija, joka alustavissa suunnitelmissa sijoittuisi nykyisen voimala-alueen laajalle parkkipaikalle, on myös saamassa minareetin eli tornin, josta muun muassa rukouskutsut kaikuvat. Pia Jardi totesi Helsingin Uutisten haastattelussa jo keväällä 2015, että "rukouskutsu ei häiritsisi asukkaita sen enempää kuin kirkonkellot".

Nyt Jardi kertoi MTV:lle, että hankkeesta on tarkoitus käynnistää kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu ensi vuoden alussa. Tontinvarausesitys on puolestaan määrä saada Helsingin kiinteistölautakunnan käsiteltäväksi jo loppuvuoden aikana.

Korjaus 11.10. klo 9:  Otsikkoa täsmennetty.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

"Ei tonttia suurmoskeijalle" – uusi puolue vastustaa3.5.2016 15.54
Helsinki ei kiirehdi suurmoskeijan kanssa – Kerro mielipiteesi, oliko päätös oikea?3.3.2016 09.40
Kaupunginhallitus myönteinen suurmoskeijalle – ”Kaikille mahdollisuus uskonnonharjoitukseen”12.2.2016 10.27
Tutkija vastustaa suurmoskeijaa – ”Missä opetetaan vähiten islamia, on myös vähiten jihadisteja”16.11.2015 12.47
Moskeija muutti pois Roihuvuoresta – uudet tilat Malmilla7.9.2016 07.30
Imaami väläyttää Ylellä: "Helsinkiin tarvitaan viisi uutta moskeijaa"28.10.2015 08.31
Punavihreät: Suurmoskeijaa kiirehdittävä Helsinkiin4.9.2015 19.10
”Ei ilmaistonttia” – SK: Suurmoskeijan rahoituskuviot edelleen epäselvät13.8.2015 14.52
Jättimoskeijaa suunnitellaan Helsinkiin – ”Rukouskutsu ei häiritse enempää kuin kirkonkellot”27.5.2015 20.10
Helsingin suurmoskeijaa vastustetaan ankarasti – ”tätä voi kannattaa vain seniili tai sosiaalidemokraatti”23.7.2015 07.30

Kommentit (34)

Kommentit

Olen asunut kirkon lähellä en

Olen asunut kirkon lähellä en edes vieressä ja kelloja soitettiin vain kerran viikossa sunnuntaisin ja sekin häiritsi. Yleistä hälytysmerkkiä kokeiltiin myös kerran viikosta mutta ei sentään vapaapäivän aamusta, kuten kirkonkelloja. Rukouksia on käsittääkseni päivittäin viisi. Eli aamusta iltaan viisi kertaa päivässä soivia kirkonkelloja ei jaksaisi edes moni kirkolle jäsenmaksunsa maksava. Rukouskutsut ei välttämättä desibeliasteikolla aiheuta kellojensoittoa pahempaa häiriötä, mutta viisi kertaa päivässä on liikaa ihan mitä mölyä tahansa.

itähelsinki olisi

itähelsinki olisi huomattavasti luonnollisempi paikka, koska asiakaskuntakin asuu pääasiallisesti lähijöissä. miksi ihmeessä moinen rakennus pitäisi tehdä kantakaupunkiin?

Suomi ei ole oikea maa

Suomi ei ole oikea maa moskeijarakennukselle. Aiemmissa uutisissa hankkeen ajajat puhuivat itsenäisestä hallintoalueesta eli sinne ei suomalainen pääsisi eikä Suomen laki olisi siellä voimassa. Moskeijan rakentamiseen rahat tulisivat ulkomailta, ne eivät voi olla muuta kuin huumeista ym laittomasta toiminnasta saatujen rahojen pesua. Sidosryhmät ajavat heille tärkeitä asioita välittämättä veronmaksajien tai lasten ja iäkkäiden turvallisuudesta. Italiassa on suljettu 5 moskeijaa koska pelätään islaminuskoisten nuorten radikalisoitumista. EU on saanut jo osakseen ihmisuhreja vaatineita hyökkäyksiä.

Eli kohta raikaa rukouskutsut

Eli kohta raikaa rukouskutsut? Näin se kolonialismi etenee.

"Kysymyksellä halutaan

"Kysymyksellä halutaan vastaus siihen, miten hallitus varmistaa, etteivät ulkomailta rahoitetut suurmoskeija ja toimintakeskus muodosta uhkaa Suomen sisäiselle turvallisuudelle." Eikö larppari-Pian sana riitä?

Epäilen että Jardin puheita

Epäilen että Jardin puheita ei usko edes hänen ukkonsa . Nainen on kuuliainen miehelle Islam uskonnossa , mutta toki häntä hyödynnetään milloin missäkin tarpeen mukaan . Muslimiksi kääntynyt suominainen ei taida olla muuta kuin " peitto" oikeille suunnitelmille ja hänen puheensa hölmöjä suomalaisia sinisilmäisiä typeryksiä varten . Kyllä se on niin että se määrää joka maksaa sanokaa mitä sanotte . Moskeija tulisi tuottamaan jatkuvaa kränää ja häiriötä ja vielä kun käyttäjissäkin on sunnit ,shiiat ja variaatioiden fanaatikot kiistoineen . Helsingin päättäjät , heihin en kyllä myöskään luota , siellä on niin monta tyhjäpäätä aatteen viemää joiden paikka olisi ihan jossain muualla kuin yhteisistä asioista ja rahoista päättämässä .

Soili Nurminen

"Muslimiksi kääntynyt

"Muslimiksi kääntynyt suominainen ei taida olla muuta kuin " peitto" oikeille suunnitelmille ja hänen puheensa hölmöjä suomalaisia sinisilmäisiä typeryksiä varten" Täsmälleen näin: Pitää aina muistaa että Koraani _edellyttää_ vääräuskoiselle valehtelemista jos siitä on muslimiaatteelle etua ja ellei näin tee, on huono muslimi. Siis joko valehtelee, koska Koraani käskee tehdä niin, tai ei valehtele ja on huono muslimi joka ei tottele Koraanin sinänsä täysin selvää käskyä. Ei ole vaikea arvata kumpaa käännynnäinen tekee.

Tämähän tuo lisää turisteja

Tämähän tuo lisää turisteja Suomeen = Me tienataan tällä! Eiku

Rakennetaan se Guggeli siihen

Rakennetaan se Guggeli siihen viereen, turistitulva taattu ja Kalasatamasta saa asuntoja pilkkahintaan meren ääreltä !

Ai että ku hyvä idea!

Ai että ku hyvä idea!

Koskahan suomessa ymmärretään

Koskahan suomessa ymmärretään että islam ei ole mikään rauhanuskonto jonka ohjenuora ei ole että elä ja anna elää.

Vaikuttaa siltä että uskontoa

Vaikuttaa siltä että uskontoa käytetään välikappaleena. Kaikki muslimit eivät kannata radikalisoitumista mutta se joukko jolle valta on tärkeä käyttävät uskontoa häikäilemättä aseenaan. Emme tiedä satavarmasti mikä taho moskeijan rahoittaisi vai kävisikö kuten Guggen yhteydessä että veronmaksajat joutuisivat maksumiehiksi. Uskonto on jokaisen henkilökohtainen, ihmisen ja Jumalan välinen.

Tästä se alkaa Suomenkin

Tästä se alkaa Suomenkin kalifaatiksi muuttuminen. Ruotsissa ollaan jo tässäkin asiassa pidemmällä. Viisi kertaa päivässä kuuluva rukouskutsu häiritsee kyllä varmasti enemmän kuin viikonloppuina soivat kirkonkellot tai hautajaiskutsu kappelin pienillä kelloilla. Mikäli julkisin varoin tähän osallistutaan edes vähän - tai palveluja tarjotaan julkisin varoin, on tilojen ja palveluiden oltava myös muiden kuin tuon "uskonnon" edustajien käytettävissä. Sanoisin ei. Islamia ei tule millään tavoin edistää maassa, jossa se rikkoo jo perustuslakia pelkästään siinä, että nainen ei ole tasa-arvoinen miehen kanssa.

Nämä moskeijat toimivat

Nämä moskeijat toimivat muuallakin Euroopassa terroristien värväyspisteinä ja jos haluaa kuulla aitoa VIHAPUHETTA, niin moskeijoissa raikaa sellainen rasistinen sotakiihkoilu vääuskoisia vastaan, ettei paremmasta väliä. Ovat jääneet näistä salanauhoituksissa kiinni. Kameroiden edessä sitten höpötetään toimittajille rauhasta ja sumutetaan muutenkin. Tämän tukikohdan rakentaminen estetään demokraattisesti tai sitten muilla keinoin. Ulkomaista rahaa ei saa ottaa hankkeeseen euroakaan, eikä näillä ole muuten sitä varaa rakentaa. Itävalta kielsi ulkomaisen rahan käytön moskeijoiden rakentamiseen. Ja tästähän ei ole tulossa kaikkien muslimien moskeija, koska ovat jakautuneet sunneihin ja shiioihin ja sitten vielä alkuperämaiden mukaan kaikki omiin rukoushuoneisiinsa täällä pk-seudulla. Ja yhteen moskeijaan sopii vain yksi poppoo. Eli näitä tarvittaisiin useampia, heidän mielestään, mutta meidän suomalaisten mielestä ei yhtäkään. Ainoa moskeija Suomessa on Järvenpäässä ja sen rakensivat ja sitä käyttävät täysin Suomeen sopeutuneet tataarit, jotka tulivat Suomeen jo yli sata vuotta sitten. Heitä ei pidä sotkea näihin muihin kehitysmaalaisiin jihadisteihin. SIIS EI SUURMOSKEIJALLE - EI TERRORISMILLE !

Tuleeko sinne myös ampuma

Tuleeko sinne myös ampuma rata?

Totta-mooses tulee,

Totta-mooses tulee, lähitaistelua opetetaan kuitenkin edelleen tapanilassa.

Invaasiolle ei nä loppua,

Invaasiolle ei nä loppua, kohta sen estäminen on jo myöhäistä. Täytyy varmaan alkaa katselemaan töitä ja asuinsijaa jostain sivistysvaltiosta.

" Pia Jardi totesi Helsingin

" Pia Jardi totesi Helsingin Uutisten haastattelussa jo keväällä 2015, että "rukouskutsu ei häiritsisi asukkaita sen enempää kuin kirkonkellot"." Silkkaa sontaahan tämä on kun rukouskutsuja huudetaan anivarhain aamulla, jo kuudelta. Jardi varmasti yrittää väittää että desibelimäärä on sama (uskokoon ken tahtoo) mutta samalla tietoisesti valehtelee koska ajankohta on aivan toinen. Tyypillistä fanaatikon selittelyä siis.

" Monitoimikeskus sisältäisi

" Monitoimikeskus sisältäisi muun muassa kulttuuri-, liikunta-, sosiaali- ja koulutustiloja." Ja jokainen varattu vain muslimeille, tottakai. Sitä ei tietenkään etukäteen sanota, jää ilmainen tontti kaupungilta saamatta muuten. Lienee selvää että millaista "koulutusta" ko. tiloissa tullaan antamaan: Se on puhtaasti koraanikoulun tarkoituksiin tehty.

"Pia Jardi vakuutti MTV:n

"Pia Jardi vakuutti MTV:n haastattelussa, ettei Bahrain tule millään tavoin puuttumaan moskeijan tai monitoimikeskuksen toimintaan." Ei tarvitsekaan, riittää että B. nimeää sopivat henkilöt johtoon, omistajan ominaisuudessa. Sitten nämä fanaatikot johtavat kompleksia aidon muslimiyhteisön tapaan, oman mielensä mukaan. Suomeksi: Silkkaa tietoista valehtelua että omistaja ei sanelisi mitä rakennuksella tehdään, alusta loppuun. Koraanikoulu, siis paikallinen aivopesuosasto, ja terroristien koulutuskeskushan siitä tulee, mitään muita vaihtoehtoja ei ole olemassa. Soluttautumispesäke, noin käytännössä. Aivan samaan tapaan kuin koraanikoulut missä tahansa maassa tähänkin asti.

Massiivisella koollaan ko.

Massiivisella koollaan ko. pytinki julistaa ja korostaa islamin ylivoimaista valtaa. Vastaavaa on käytetty esim. diktaattorien arkkitehtuurissa maailmassa ja mm. Ceausescun palatsi toiminee äärimmäisenä esimerkkinä sarallaan. Tätäkö me haluamme?

Tonttipula Helsingissä on

Tonttipula Helsingissä on niin kova että täytyy tuhota toimiva lentokenttä ja rakentaa puistotkin täyteen asuntoja, mutta tällaiselle pienen kuppikunnan mölinämessukeskukselle löytyy aina tilaa Helsingin parhaalta paikalta. Helsingin piispat ja muut kirkonmiehethän voisivat nyt näyttää suvaitsevaisuutensa ja luovuttaa suurkirkon muslimien käyttöön. Sehän näyttäkin ihan moskeijalta ja hotelli tornista saisi hyvän minareetin. Jäisi hyvää tonttimaata asunrakennuskäyttöön.

Moskeijan tarpeellisuudesta

Moskeijan tarpeellisuudesta on jo tehty tutkimus, tässä tutkijan lausuma: – Jos annetaan lupa yhden ryhmän suurmoskeijalle, niin myöhemmin on pakko antaa lupa myös toisen ryhmän suurmoskeijalle, iranilaistaustainen Salehzadeh sanoo. Pia Jard kokee itsensä tärkeäksi nyt mutta veikkaan että sen jälkeen kun moskeija on valmis hänellä pyyhitään pöytä jos sitäkään kun on vääräuskoinen ja vieläpä nainen. Uskon tueksi ei tarvita kirkkoja eikä muitakaan maallisia rakennuksia. Uskonnon varjolla maahamme ollaan perustamassa keskus jonne suomalaisella ei ole asiaa. Keskeiselle paikalle pitää rakentaa asuntoja, ei vieraan vallan rahoittamaa meille vieraan ja vahingollisen uskonnon bunkkeria.

Jösses, mikä valtaisa,

Jösses, mikä valtaisa, valtaisa pytinki olisi tulossa Hesaan? Sus siunakkoon, ettei moinen käy toteen! SUURMOSKEIJA??? HELSINKIIN?? EI IKINÄ; EI IKINÄ! Kuka tästäkin päättää, tahdomme kaikki tietää HÄNEN NIMENSÄ JULKISESTI, JOKA TÄSTÄ ON VASTUUSSA KOKO PORUKOINEEN! ETTÄ JOKU MOSKEIJA KESKELLE HESAA, JOSSA KELLOT KUMAJAVAT VÄHÄN VÄLIÄ RUKOILEMAAN, EI KÄY MEIDÄN PIRTAAN. RAJANSA KAIKELLA, PISTE.

Ei kelloja kilkuteta

Ei kelloja kilkuteta moskeijan rukouskutsussa. Kutsu tapahtuu kovaäänisten voimalla jolla uskovaisia kutsutaan rukoilemaan aikaisin aamusta yhteensä 5 kertaa päivässä. Olen kutsua kuunnellut matkoillani ja aina se pelästyttää, kun se kuuluu. Ilmeisesti nyt on länsimaalaisten vuoro saada osansa uskontojen ulkoistamisesta. Kun luterilaisuus on kuollut eikä uskonpuhdistuksesta kukaan välitä ja kirkkoruhtinaat hakevat omaa etuaan paavilta niin kuolkoon uskonto jolla ei ole virkaa ja johon kukaan ei enää usko. Kun sukupuoletkin on kiellettyjä ei tyhmyys voisi pahempaa olla joten Messutkaamme.

Härregyyd! Och Härre bevare

Härregyyd! Och Härre bevare mej väl! Ei hitossa tollasta pytinkiä Hesaan!! Nevö evö! Ja sit ne kellot kilkuttelevat useasti vuorokaudessa rukoilemaan! Ei hitossa! Tämä juttu ei kuulu tähän kaupunkiin, ei todellakaan! Ei yleensäkään Suomemme Maahan!!

Miksi moskeijaa ollaan

Miksi moskeijaa ollaan rakentamassa ylisuureksi? Eikö riitä, että maahantunkijat ovat perustaneet moskeijoita esimerkiksi kerrostalojen kellarikerroksiin häiritsemään kerrostaloissa asumaan joutuvia? Onko moskeijan tarkoitus valmistella maata maahantunkijoiden isompaa ryntäystä varten? Perustetaan valmiiksi tukikohta tänne ja ujutetaan suvaitsevaisuuden nimissä mamuja päättäviin elimiin, niin pahuus päästetään irti kokonaan. Vihreät, SDP ja Kokoomus tuntuvat nauttivan maahantunkijoista. Pistää miettimään, onko poliitikoilla seksuaaliset tarkoitusperät laittoman maahanmuuton edistämisessä.

http://national-action.info/

http://national-action.info/ Huomatkaa, maahanmuutto on ongelma koko Euroopassa kuten Englannissakin.

Sama se mulle tuleeko kirkko,

Sama se mulle tuleeko kirkko, moskeija tai mikä tahansa uskontokolossi. Kaikki kertovat samanlaisia "satuja".

Eipä tuo moskeija minua

Eipä tuo moskeija minua haittaa. Rajat kiinni! ryhmäläiset jotka tänne kirjoittelevat enimmäkseen eivät taida tietää että tällä alueella järjestetään kesäisin joka viikonloppu festivaaleja. Meluhaitat ovat olemattomia, vaikka heavyrock konsertista. Asumme kaupungin osassa, jossa ihmisiä ei tuomita uskonnon tai ihonvärin takia. Täällä viihdytään ja eletään voimakkaasti. Salaliittoteoriat tai viattomien syyttely on niin väsynyttä, ja sopii paremmin sinne Esson baariin tai Lidlin parkkipaikalle. Täällä niille viitataan kinttaalla.

Tälläistä siellä sitten

Tälläistä siellä sitten opetetaan. Koraanin lukua.Sharia laki.Terrorismi.Tappaminen. Sota vääräuskoisia vastaan.Vääräuskoisuus on kuolemaksi. http://areena.yle.fi/1-3732903

Islamilaisissa maissa

Islamilaisissa maissa vierailleena voin vannoa noiden viiden päivittäisen rukouskiekaisun ärsyttävän ympäristössä asuvia suuresti, samaten moskeijoiden ympäristössä valvotut pukeutumissäännöt. Moskeijat eivät kuulu tänne ja tänne hiljattain tulleet muslimit voisivat oppia tataareilta sopuisan yhteiselämisen mallia. Suomessa mennään tämän maan tapojen mukaan, ei sekopäisen fanaattisten muslimimaiden tapojen mukaan.

Katsottuani dokumentin http:/

Katsottuani dokumentin http://areena.yle.fi/1-3869235 (kohdasta 31:00 eteenpäin, jos haluaa mennä ongelman ytimeen) päätös oli helppo. En kerro teille mitään muuta kuin että kannattaa tsekata ja päättää itse mitä mieltä on.

YLE TV1 torstaina 9.2.2017

YLE TV1 torstaina 9.2.2017 klo 22.00 - 23.00 esitetty Ulkolinja: Šarialakia Tanskassa. Lainaus YLE:n sivulta: "Dokumentin salaa kuvattu materiaali kertoo elämästä Tanskan moskeijoissa. Tanskan koraanikouluissa opetetaan ankaraa šarialakia. Dokumentin salaa kuvattu materiaali näyttää, miten moskeijoissa eletään islamilaisen lain mukaan, Tanskan laeista tai integraatiotavoitteista piittaamatta. Dokumentti valottaa myös sitä, miksi maahanmuuttajien sopeutuminen tanskalaiseen yhteiskuntaan on kangerrellut vuosikymmenien ajan." Tätäkö osa päättäjistä ja vaaliehdokkaista todellakin haluaa tänne? Kannattaa katsoa ohjelma oheisesta linkistä. http://areena.yle.fi/1-3869235

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu