Tutkija vastustaa suurmoskeijaa – ”Missä opetetaan vähiten islamia, on myös vähiten jihadisteja”

Konfliktitutkija Alan Salehzadeh kertoo työskentelevänsä tutkijana ja analyytikkona esimerkiksi ajatushautomoille ja kansainvälisille organisaatioille.

Sirkku Aalto

NÄKÖKULMA   Tutkija Alan Salehzadeh pelkää suurmoskeijan kaltaisten vaatimusten koituvan kaikkien muslimien vahingoksi.

Helsinkiin ei pidä rakentaa suurmoskeijaa.

Tätä mieltä on Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh .

Esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoululle työskennellyt Salehzadeh perustelee näkemystään sillä, että islaminusko on hajautunut erilaisiin suuntauksiin eikä yksi suurmoskeija voisi mitenkään palvella kaikkia muslimeja.

Islamin kaksi pääsuuntausta ovat sunnilaisuus ja shiialaisuus, mutta suuntauksia on muitakin.

– Jos annetaan lupa yhden ryhmän suurmoskeijalle, niin myöhemmin on pakko antaa lupa myös toisen ryhmän suurmoskeijalle, iranilaistaustainen Salehzadeh sanoo.

Helsingin suurmoskeijasuunnitelmia on perusteltu sillä, että muslimien määrän kasvusta huolimatta moskeijat joutuvat yhä toimimaan muun muassa kerrostaloissa.

Suurmoskeijan puolustajat ovat vedonneet myös siihen, että se edistäisi muslimien osallisuutta yhteiskuntaan ja ehkäisisi mahdollista radikalisoitumista.

Salehzadeh on eri mieltä. Hänen mukaansa moskeijassa opetettaisiin islamin oppeja, jotka ovat ristiriidassa demokratian periaatteiden kanssa. Näin on esimerkiksi sukupuolten tasa-arvon kohdalla.

– Pienen lapsen aivot imevät tietoa kuin sieni ja hän voi toteuttaa oppeja tulevaisuudessa, Salehzadeh sanoo.

– Siellä, missä opetetaan vähiten islamia on myös vähiten jihadisteja, hän lisää.

Salehzadeh on huolissaan myös siitä, että äänekkäästi suurmoskeijan kaltaisia näkyviä uskonnon merkkejä vaativat voivat lietsoa rasismia kantaväestön ja muslimien kesken.

Mahdollinen rasismi taas koituu kaikkien muslimien vahingoksi, vaikka valtaosa Suomen noin 60 000 muslimista on suojelupoliisin (Supo) mukaan maltillisia.

– Eivät suomalaiset erota maallista ja fundamentalistista muslimia toisistaan. Hekin joutuvat uhreiksi, mikä on todella vaarallista, Salehzadeh sanoo.

Supo tiedotti marraskuussa, että väkivallantekojen uhka Suomessa on kasvanut, sillä maahan on muodostunut väkivaltaisia verkostoja.

Supon mukaan heidän joukossaan on maahanmuuttajia vastaan iskeviä ryhmittymiä, mutta myös turvapaikanhakijoina Suomeen tulleita, joilla on kytköksiä terrorijärjestöihin.

Mitä Suomen pitäisi tehdä, jotta väkivallantekojen uhka ei toteutuisi?

– Uhkaa voi lisätä, jos Suomella on sotilaita maissa, joissa on islamisteja. Toinen asia on islamisoitumisen estäminen ja maahantulijoiden huolellinen tarkistaminen, Salehzadeh sanoo.

Alan Salehzadehin haastattelu on tehty ja oheinen juttu on kirjoitettu ennen Pariisin viime perjantaisia terrori-iskuja.

Käyttäjän sirkku.aalto@media.fi kuva
Sirkku Aalto

Kommentit (11)

Kommentit

Pahin virhe mitä hyväuskoiset Suomen poliitikot voi tehdä, on sallia suurmoskeijan rakentamisen Suomeen. Se on kuin voiton merkki islamille, ja houkuttelee muslimeja Suomeen entistä enemmän. Tulevaisuuden Suomi on olla ankea paikka, jos päättäjät tekee nyt vääriä päätöksiä.

Tervapastilli

Mitä haittaa on siitä, että muslimeja houkutellaan Suomeen? Miksi islam nähdään mörkönä? Se on RAUHAN uskonto, eikä sillä ole mitään tekemistä esim. terrorismin kanssa.

Suomen islamisoituminen pitäisi hyväksyä siinä missä muidenkin uskontojen harjoittaminen.

Ollaan kaikki suvaitsevaisia

Vähän niin kuin uusnatsit, ovat rauhan järjestö! Miksi kaikki näkevät uusnatseja mörkönä?

Uusnatsit eivät hyväksy minkäänlaista väkivaltaa ja ovat aina tuominneet kaikki väkivaltaisuudet hommafoorumillan.

Uusnatseja pitäisi hyväksyä siin missä muidenkin poliittisien järjestöjen harjoittaminen!

työtön

Vielä ehdit Kansalaisaloite.fi-palvelussa allekirjoittaa aloitteen "Vastustamme suurmoskeija hanketta". Se on pahasti jäljessä 50 000:n allekirjoittajan tavoitteesta, ja aikaa on niukasti jäljellä. Mutta tavoitteen saavuttaminen ei ole mahdotonta tässä uudessa tilanteessa: ottaen huomioon viimeaikaiset terroriteot ja väkivaltaisuudet mm Ranskassa ja Ruotsissa, nyt pitäisi kaikille olla selvää ettei Islam todellakaan ole mikään rauhan uskonto.

sudeettisavolainen

Tätähän rikkaat Saudi-Arabia ym haluaa. Eivät itse ota vastuuta naapuriensa hädänalaisista, vaan pukkaavat kaikki tänne ja vielä rahoittavat näitä moskeija-hankkeita ympäri eurooppaa. mm. Saksaan ovat jo luvanneet rahoituksen 200:lle moskeijalle. Löytyy googlaamalla. Islamin päätavoite on edelleen jihad ja koko maailman käännytys islamiin, eikä se ole siitä mihinkään muuttumassa.

Pekkahhh

2000-luvulla Turussa kohistiin aikeesta rakentaa suuri moskeija Puutarhakadun päähän, lähellä satamaa. Rahoittajaksi mainittiin Saudi-Arabia. Jostain syystä hanke ei edennyt ja nyt ko. tontille on rakennettu palvelutalo. Hyvä niin, koska nykyisellä poilittisella kokoonpanolla vihervassut olisivat siunanneet hankkeen (tyyliin pikaraitiotie konkurssikypsään Turkuun).

Tammisiltalainen

Tutkija puhuu järkeä. Ei kannata edistää sitä, että islaminuskon eri suuntaukset alkavat Suomessa tappelemaan keskenään, tai että joku rikas arabivaltio ryhtyisi vielä rahoittamaan tällaista toimintaa.

Erityisasiantuntija

Totta! Meillä vaan kun meillä luulevat, että jos antaa maahanmuuttajille kaiken mitä keksivät pyytää on kaikki hyvin eikä mitään kamalaa tapahdu.
Voi kun tämä tutkija saisi äänensä kuuluviin, ja yhteiskunta tajuaisi hänen sanoman.

Viisari

Onkohan tällaisen hankkeen vastustaminen tai edes siitä negatiiviseen sävyyn puhuminen luokiteltavissa rasismiksi ja vihapuheeksi?

Käet taskussa