Puheenaihe

Eutanasia-aloite kerää nimiä hurjaa tahtia – nimekkäät vaikuttajat asialla

Kuvituskuva

ESM-arkisto

Pitkän linjan poliitikot Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Osmo Soininvaara ja Ilkka Taipale laittoivat maanantaina vireille Eutanasia-aloitteen hyvän kuoleman puolesta.

Maanantaiaamuna allekirjoituksia oli runsaat 3 000. Ruokatunnin alkaessa kannatusilmoituksia oli jo 5352.

Aloitteen alullepanijat ehdottavat, että eduskunta ryhtyy lainvalmistelutoimenpiteisiin eutanasialain säätämiseksi ja eutanasian laillistamiseksi Suomessa.

Kreikankielinen sana "eu" merkitsee "hyvää" ja "thánatos" on "kuolema". Eutanasia on siis suomeksi "hyvä kuolema".

Eutanasialaki tarvitaan lisäämään elämän loppuajan vaihtoehto niille kanssaihmisillemme, jotka eivät saa sietämättömiin kärsimyksiinsä riittävää lievitystä hyvästäkään palliatiivisesta hoidosta.

Lain säätämisen ohella on tärkeää huolehtia siitä, että kunnat ja/tai sairaanhoitopiirit velvoitetaan järjestämään adekvaattia – asianmukaista ja korkeatasoista palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa ja että niitä on saatavilla kattavasti koko Suomessa, todetaan aloitteessa.

Jos muu hoito ei riitä lieventämään kuolevan ihmisen kärsimyksiä, esitämme aloitteessa eutanasian sallimista Suomessa seuraavien kriteereiden täyttyessä:

– Potilaalla on sietämättömiä fyysisiä ja/tai psyykkisiä oireita, kipuja ja kärsimyksiä, joita ei voida hyvänkään saatto- tai palliatiivisen hoidon avulla ja lääketieteen keinoin olennaisesti lievittää.

– Potilas sairastaa parantumatonta kuolemaan johtavaa tautia ja kuolema toteutuu lähitulevaisuudessa ilman eutanasiaakin. Potilaan tilan on oltava lääketieteellisesti arvioiden toivoton, ilman toivoa paranemisesta.

– Potilas on oikeustoimikelpoinen, täysi-ikäinen ja kognitiivisesti kompetentti.

– Lääkäri on informoinut potilasta tämän tilanteesta, ennusteesta sekä käytettävissä olevista hoitovaihtoehdoista.

Kukaan ei saa eikä voi tehdä eutanasiapäätöstä kenenkään muun puolesta.

 

Pitäisikö Suomessa sallia eutanasia?

Kyllä
88% (369 ääntä)
Ei
12% (50 ääntä)
Ääniä yhteensä: 419

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Ehkä äänestäjät käsitti

Ehkä äänestäjät käsitti väärin, jos ne luuli että eutanasiaa tarjottiin vain työttömille.

Suomalaiset näyttävät

Suomalaiset näyttävät galluppien mukaan olevan vahvasti eutanasian sallimisen kannalla. Tämä kansalaisaloite on tekstiltään hyvin muotoiltu ja selvästikin asialle on tilaus. Hiukan tragikoomiselta näyttää miten kirkko on tässäkin asiassa aivan pihalla; reisille menee sen kannalta jo toinen iso juttu lyhyen ajan kuluessa. Arvojohtajalla on pallo hukassa pahemman kerran...

Kuuntelin aamulla Hämeen

Kuuntelin aamulla Hämeen radiosta kun tätä uutista luettiin. Paikalle oli haastettu "saattohoitolääkäri", joka kiirehti heti esittämään kantanaan, että mitään eutanasiaa ei tarvita. "Mitä lähempänä hoitohenkilöstö on kuolevaa potilasta, sitä vähemmän hän kannattaa kuolinapua". Saattohoitolääkäri korosti oman alueensa ammattitaitoa, mutta kuinka moni kuoleva potilas ylipäätänsä saa tavata saattohoitolääkärin ennen kuolemaansa? Kuinka monta saattohoitolääkäriä Suomen sairaanhoitolaitoksissa on, ja missä he työskentelevät? Ei taida saattohoitolääkärienkään ammattikunta tietää mikä on todellisuus tavallisen kansan parissa?

Kyllä tavallinenkin lääkäri

Kyllä tavallinenkin lääkäri osaa kuolevan potilaan hoitaa oikein samoin hoitaja. Ei tarvitse olla erikseen ´saatto- sanaa. Näillä lääkäreillä vain on asiantuntemusta jakaa muille esim. kivunhoidossa. Kyllä mä uskon saattohoidon lääkäreillä olevan tietoa, miten potilaat hoidetaan eri paikoissa. Mutta rahasta lienee puute siinäkin, ettei kuolevan potilaan hoitoon panosteta. Tulisi varmaan edullisemmaksi hoitaa eutanasialla kaikki, jotka sitä haluavat.

Eutanasian salliminen tekisi

Eutanasian salliminen tekisi loven lääketehtaiden ja Ko. lääkäreiden tilipussiin siitähän vastustuksessa on lähinnä kysymys.

Eutanasia on kauniimmin

Eutanasia on kauniimmin sanottuna itsemurha elämän lopuksi. Nykyään ihmisten elämä on niin pinnallista ja halutaan sysätä syrjään epämielyttävät asiat kipu ja kuolema. Ennen mummon ja vaarit viettivät kotitilalla kiikkutuolissa viimeiset päivät ja olivat perheen ympäröiminä -kuolema oli luonnollinen asia ja osa elämää. Nykyisin kuolevat on siirretty laitoksiin ja on monelle kaukainen asia ja siksi myös iankaikkiset ja uskonnolliset kysymykset jää usein pohtimatta. Pikainen elämän lopetus vie mahdollisuuden kelata elämän tarkoitusta viimeisinä hetkinä. Ehkä kivunkauttakin voi tulla jotain uutta sisältöä elämään. Omat isovanhempani elivät koko elämän kaaren ja kestivät lopun kärsimyksetkin arvostettavan urheasti. Setäni kuoli juuri haimasyöpään ja hän pääsi toiselle puolelle kivuitta ilmeisesti hyvän kipulääkityksen ansiosta. Käytännössä voidaan kipu ongelma ratkaista lääkityksellä,

Lääketieteen tehtävä on

Lääketieteen tehtävä on pyrkiä parantamaan ja lievittämään kipua. Mutta sen tehtävä ei ole pitää väkisin hengissä henkiöä, jolla ei ole pienintäkään mahdollisuutta selvitä ja, jolla on kovat kivut, joita ei pystytä hoitamaan. Eutanasia pitäisi sallia ja niin, että jokaiselta vaadittaisiin hoitotestamentti siinä vaiheessa, kun on henkisesti vielä vahva ja kykenevä harkitsemaan asioita ilman muita tekijöitä. Kaikkea kipua ei pystytä hoitamaan ja se pitäisi jo ymmärtää ja hyväksyä. On myös seikka, jota ei haluta tähän keskusteluun, mutta ainakin itse mietin usein. Jos vanhus on niin heikkko, ettei pysty liikkumaan, on täysin muiden ihmisten auttamisen halun vankina, on elänyt hyvän ja pitkän elämän, onko oikein, että sellainen ihminen sidotaan sänkyyn, kukaan ei pese, ei puhdista, syöttää, jos ehtii, juottaa jos muistaa, ulosteet pursuaa ja vaippa on litimärkä. Että päivää vaan, kuka pitää tuollaista edes ihmisoikeuksien mukaisena toimintana? Jos nämä hoitolaitosten virheelliset toiminnot, hyvä ja laadukas saattohoito ja korkatasoinen kipulääkitys saataisiin kuntoon, jäisi tarve eutanasialle, joka pitäisi olla oikeutettu, hyvin pieneksi. Nyt on kyse inhimillisyydestä, ihmisoikeuksista ja elämän ylläpidosta silloin, kun se on elmämisen arvoista. Vakavasti sairaan, jolla ei ole toivoa tulevasta ja kivut on sitämättömät, kun lääkitys ei enää tehoa, pitää olla oikeus ja mahdollisuus päästä pois.

Eutanasia-asiaa pitäisi alkaa

Eutanasia-asiaa pitäisi alkaa vakavasti harkita ennenkuin valtiovallan hanke kaiken valtion virastoissa tapahtuvan asioinnin muuttamisesta internetvälitteiseksi astuu voimaan vuonna 2018. Silloinhan nimittäin putoavat kartalta kaikki ne, joilla ei vähäisen varallisuuden, tai terveydellisten seikkojen vuoksi ole mahdollisuutta a) hankkia kallista mobiililaitetta, b) maksaa kuukausittaisia operaattorin maksuja, c) mahdollisuutta opetella/oppia monimutkaisten laitteitten käyttöä. Ja kun et enää pysty osallistumaan mitenkään omien asioittesi hoitamiseen saati yhteiskuntaelämään, lienee elämän jatkaminen täysin turhaa?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu