Puheenaihe

Uusin kriisi uhkaa räjähtää käsiin: Jopa 8 000 ulkomaalaista jää Suomessa kaduille

Irakilaiset Jaafar Al-Raheem (vasemmalla) ja Mustafa Mohammad ovat epätoivoisia, sillä he joutuvat pian poistumaan Auramon vastaanottokeskuksesta. Ali Murad odottaa vielä turvapaikkapäätöstä.

Jari Pietiläinen

Irakilaisen Jaafar Al-Raheemin, 30, syksystä on tullut odotettua ankeampi. Reilun vuoden mittainen oleskelu Auramon vastaanottokeskuksessa Vantaalla on katkeamassa ensi viikolla. Hän on saanut jo toistamiseen kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Hän ja tuhannet muut joutuvat poistumaan vastaanottokeskuksesta, koska Maahanmuuttovirasto Migrin päätöksen mukaan heidän asumispalvelunsa loppuvat kielteisen päätöksen myötä.

– Tämä on hirveä tilanne minulle, koska minulla ei ole mitään paikkaa minne mennä Suomessa, Mohammad kertoo tulkin välityksellä.

– Irakiin en missään tapauksessa halua mennä, sillä siellä Isiksen ja hallituksen joukot ovat pahoinpidelleet minua.

Hän näyttää muodottomaksi ruhjottua sormeaan ja selkää pitkin juoksevia arpia. Hän on hyvin masentunut ja joutuu turvautumaan rauhoittaviin lääkkeisiin.

Minua pelottaa, kun en tiedä missä voin asua."

Sama tilanne on Mustafa Mohammadilla, 20. Hän on hämmentynyt ja levoton, sillä hän joutuu lähtemään Auramosta joulukuun alussa.

– Kaikki opiskelut jäävät nyt kesken. Minua pelottaa, kun en tiedä missä voin asua. En saa edes unta kuin unilääkkeiden avulla, Mohammad toteaa.

Miehet eivät ole vaikeassa tilanteessaan yksin, sillä pelkästään Auramossa asuvista irakilaisista on kesän jälkeen saanut hylkäävän turvapaikkapäätöksen peräti 80 miestä, siis miltei puolet keskuksen asukkaista.

Lisäksi loputkin odottavat kauhulla saavansa käteensä vastaavan paperin.

– Tilanne on kieltämättä hyvin vaikea kaikille osapuolille. Kymmenet asukkaat ovat saaneet Migriltä hylkäävän päätöksen, emmekä me voi auttaa tässä asiassa muuten kuin tukemalla ja kuuntelemalla, pahoittelee Auramon vastaanottokeskuksen johtaja Nelli Kasurinen.

Kasurisen mukaan turvapaikanhakijat ovat ottaneet poliisin antamat kielteiset päätökset tyrmistyneenä vastaan.

Jos asukkaat eivät vapaaehtoisesti poistu, virka-apua pyydetään poliisilta."

– Miehet ovat olleet itkuisia ja lamaantuneita. Päätösten kuuleminen on selvästi masentanut heidät, ja monella on jopa itsetuhoisia ajatuksia, Kasurinen vahvistaa.

– Hylkäävistä päätöksistä on valitettu Migrille, mutta jos ne eivät muutu, miehet yksinkertaisesti joutuvat kadulle.

Hylkäävän päätöksen toimeenpano on vastaanottokeskusten vastuulla. Jos asukkaat eivät vapaaehtoisesti poistu, Migrin ohje on se, että virka-apua pyydetään poliisilta.

Ulos ajetut turvapaikanhakijat ovat käytännössä oman onnensa nojassa: he oleskelevat laittomasti maassa, eikä heillä automaattisesti ole oikeutta toimeentulotukeen.

Käytännössä kaikki ovat asunnottomia.

– Tilanne on inhimillinen tragedia hyvin monelle. Tähän saakka kielteisen päätöksen on saanut koko maassa jo noin 8 000 turvapaikanhakijaa, laskee Kasurinen.

Tilanne on varsin hyvin maahanmuuttoviranomaisten tiedossa.

– Laittomasti maahan jääminen ei ole kenenkään etu. Laittomasti maassa oleskelevat ovat erityisen alttiita syrjäytymiselle ja hyväksikäytölle. Siksi Migri ja vastaanottokeskukset kertovat kielteisen päätöksen saaneille tuetun vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta, kertoo Migrin viestintäpäällikkö Hanna Kautto.

Tulevaa kehitystä on täysin mahdotonta arvioida."

Lokakuun loppuun mennessä tätä paluumahdollisuutta on käyttänyt jo noin 1 160 irakilaista ja lisäksi 3 000 irakilaista on jättänyt turvapaikkaprosessin kesken Suomessa.

Helsingin seurakuntien kirkot ovat viime maanantaista lähtien tarjonneet tilapäismajoitusta asunnottomille. Kuluvalla viikolla majoitusvuorossa on ollut Lauttasaaren kirkko.

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki muistuttaa, että kirkon ovet ovat avoinna kaikille – myös heille, joiden asuminen vastaanottokeskuksissa päättyy.

– Viime syksyn vaikeassa tilanteessa Helsingin seurakunnat sitoutuivat siihen, että voimme majoittaa yhteensä tuhatkunta koditonta, mutta heitä tuli lopulta viitisensataa, Rintamäki laskee.

Hän muistuttaa, että tulevaa kehitystä on täysin mahdoton arvioida.

– Tilanne on kieltämättä hankala. Emme voi muuta kuin yrittää ratkoa tätä ongelmaa yhteistyössä Punaisen Ristin ja Helsingin seudun kaupunkien kanssa, Rintamäki huokaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Haluatko auttaa turvapaikanhakijoita? Uusi vapaaehtoistoiminnan peruskurssi alkaa13.11.2016 20.09
Riita repesi turvapaikanhakijoiden tulosta Kauniaisiin – tästä rakennuksesta kiistellään10.11.2016 13.44
Miksi turvapaikanhakijat eivät saa turvaa? Palkittu nuorisoteatteri etsii vastauksia29.10.2016 11.10
Helsinki teki Migrin kanssa uuden sopimuksen turvapaikanhakijoista18.10.2016 17.10
Auramon kiinteistön lisäksi myös näihin tiloihin tulossa pakolaisia Vantaalla16.9.2015 13.43

Kommentit (29)

Kommentit

Jos asiasa olisi noudatettu

Jos asiasa olisi noudatettu kansainvälisiä sopimuksia, ei ongelmaa olisi. Tämä ei ole tragedia kielteisen päätöksen saneille, vaan Suomen kansalle. Maahan läikkynyttä maitoa on tietysti turha itkeä, mutta toivoa sopii, että seuraukset ovat korjattavissa ja vahingosta opitaan.

Irakissa on turvalliseksi

Irakissa on turvalliseksi luokiteltuja alueita, lisää tulee koko ajan kun rohkeat miehet ja naiset siellä taistelevat isistä vastaan. Mosul esim on käytännössä vallattu takaisin. Valitusoikeus pitäisi lakkauttaa. Tavis suomalainen ei voi viedä aiheellista valitusta oikeuteen varojen puuttuessa. Suomi ei ole enää demokraattinen.

Muistutan että suomalaisia

Muistutan että suomalaisia ilman asuntoja lähemmäs 10000.

Mutta suomalaisten

Mutta suomalaisten kodittomien asia ei ketään kiinnosta. Ulkomaalaisten aikuisten miesten kodittomuus suomessa kun on paljon media seksikkäämpää, vaikka sattuukin olemaan maassa laittomasti.

Eivätkö nuo kielteisen

Eivätkö nuo kielteisen päätöksen saaneet ole sitten ollenkaan olleet tietoisia että niin saattaa heidän kohdallaan käydä ? Onko heille lupailtu liikoja vai eivätkö he ymmärrä ? Miten on sopimusten , eikö ne Suomessa pädekään ? Suomi ei missään tapauksessa voi eikä suomalaisten pidä ryhtyä muuttamaan noita sääntöjä joilla turvapaikka myönnetään . Kun kyseessä on ihmiset , joiden kustannukset jo nyt ovat miljardeja ja yhä vain kasvaa summa heidän ylöspitoon kaikkine muine kuluineen, niin mistä raha otetaan ? Heidät täytyy poistaa maasta omaan kotimaahansa tai he voivat mennä minne itse haluavat . Kertomukset , joita ollaan kuultu jos minkä laisia, osa totta ja osa uusiutuvia sen mukaan mikä parhaiten positiiviseen lopputulemaan vaikuttaa ovat "tarinoita" eikä kansa jaksa satusetiä elättää . Järkyttää ajatus että heille kaikille aletaan jakamaan toimeentulotukea kun Kansaneläkkeisiin sidotut oman kansamme , vanhustemme etuudet pienenevät ensi vuodesta . Sieltäkö ne rahat otettaan paperittomille ja luvatta maassa oleville ? Ensin tänne siirtyi Somaliasta jättimäinen varakas Siad Barren kannattaja porukka sukuinen , "kasvatteineen " eli palvelijoineen pikkuhiljaa . Nytkö sitten Irakin ja muiden maiden onnenonkijat ovat vuorossa kasvattamaan tuota All inclusive ja suomalainen maksaa , joukkoa ?

Soili Nurminen

Kaikki nuo on tulleet tänne

Kaikki nuo on tulleet tänne lakien vastaisesti sipilän kutsumana.

Luuletko että rikas Sipilä

Luuletko että rikas Sipilä tai T.Halonen joka kertoi maailmalla että Suomi kuuluu kaikille suostuu antamaan senttiäkään ? Sipilä jo pyörsi puheet annan taloni bodareille ja Tarja heiluttaa keräyspussia sinun edessäsi .

Soili Nurminen

Uskomatonta. Hallitus ei

Uskomatonta. Hallitus ei uskalla tehdä muuta kun leikata tukia köyhiltä suomalaisilta. Tälläiset laittomat maassaolijat olisi hyvin helppo palauttaa takaisin mistä tuli, eli ruotsiin. Mutta kun ei hallitusta kiinnosta.

" Laittomasti maassa

" Laittomasti maassa oleskelevat ovat erityisen alttiita syrjäytymiselle ja hyväksikäytölle." Niinpä, ja mitään muuta haittaa ei tietenkään ole olemassakaan?

Voi raukkaparkoja. Nyt

Voi raukkaparkoja. Nyt pikkujoulukauden kunniaksi annettava perhepakkaus kondomeja mieheen. Kondomia käyttämällä vähenee sukupuolitautien riski SPR:n lohduttajanaisten tarjoillessa sääliseksiä miesparoille.

Tottakai nämä on ohjattava

Tottakai nämä on ohjattava sinne mistä tulivatkin. Eli Ruotsiin.

Voisivat käydä välillä

Voisivat käydä välillä kotimaassa uusimassa Visa ja Amex kortin

Paperton siis laittomasti

Paperton siis laittomasti suomessa ilman oleskemulupaa .. joka saa kielteisen päätöksen kaiken lisäksi .. Äkkiä pois täältä. Takaisin vaan sinne mistä ovat kotoisin ja suojelemaan omaa maataan ja kansaansa minne ovat jättäneet naiset ja lapset raiskattavaksi. Ja kehtaavatkin vielä itkeä pillittää omaa kohtaloaan kun joutuu pois Suomesta missä heillä ole mitään. Aivan liian moni saa sen luvan. Pois vaan ...!!!

Mitenkähän ajattelisit, jos

Mitenkähän ajattelisit, jos kriisitilanteessa perheellesi tultaisiin sanomaan: "Nyt on lähtö jonnekin, aikaa 10 minuuttia. Mukaan tavaraa vain sen, minkä jaksatte kantaa. Jokaiselle lappu, jossa on nimi, henkilötunnus, osoite ja lähin omainen. Lappu lapsille kaulaan, muille taskuun". Näin kävi suomalaisillekin aikanaan. Joitakin kutsuttiin lännempänä ryssiksi. Ei ole ihminen muuttunut.

Ettei totuus unohtuisi.

Ettei totuus unohtuisi. Noinkin lyhyellä varoitusajallakin joutui Karjalasta evakkoon eli pakoon lähtemään suomalaisia . He lähtivät todellakin sankoin joukoin kun ryssä hyökkäsi ,tappaen ja aikomuksenaan valloittaa koko Suomi. Huomatkaa , Suomalaiset miehet, nuoremmat ja iäkkäämmätkin olivat taistelemassa hyökkääjää vastaan puolustaen isänmaataan , ja perheitään . Evakkojen joukossa vain vanhoja miehiä sekä tietenkin naisia ja lapsia Naiset , nuo arvoa vaille jääneet tuon ajan sankarit , ohjasivat niin ihmiset kuin elikot turvaan minne pääsivät . Rannikkokunnat ruotsinkieltä puhuvine asukkaineen todellakin hylkivät evakkoja ja saivatkin olla heitä asuttamatta mikä edelleen muistetaan kun asia nousee esiin . Suurin osa suomalaisista suvaitsi ja asutti koteihinsa toiset suomalaiset , nuo Karjalasta lähtemään joutuneet oma kansa . Suomalainen mies ei rynnännyt karkuun .Ei pinkonut pakoon ulkomaille valittamaan huonoa ruokaa . Ei jättänyt perhettään oman onnensa varaan kuolemaan mahdollisesti sodan jalkoihin tai valloittajan orjaksi Siperiaan . Suomeen on virrannut läpi Euroopan , hyvien maiden ja Suomea paljon varakkaampienkin kuten tiedämme ,valtaisat määrät nuoria miehiä rahalla ja ilman . Sotaa pakoon muka pinkoivat , no toki osa mutta iso joukko elintasoa katsastellen , helpommin saatava turvapaikkaa etsiskellen ja päätyen höynäytettävien viranomaisten Suomeen . Osa on jo palannut takaisin, ei ollutkaan niin kivaa, ei saatu heti autoja, ei asuntoja ja kylmäkin oli ja ruoka huonoa. Osa vielä täällä tsekkailee mitä täältä mahtaisi kuitenkin hyötyä ja saada. Malliksi hylkypäätöksen saaneet esittelee turvonneita sormiaan ja kertoilee surkeita satujaan ja uhkailee itsemurhalla jos maassaololupaa ei heru, samaan aikaan kun suomalainen heidät elättää hyvin kaikin puolin. Me kansat emme ole samanlaisia. Meissä on selkeitä luonteen ja vastuunkannon eroja . Miettikää itse miten ne eroavaisuudet ilmenee ?

Soili Nurminen

"Suomalainen mies ei

"Suomalainen mies ei rynnännyt karkuun .Ei pinkonut pakoon ulkomaille valittamaan huonoa ruokaa ." No ei kovin montaa. Vain joitakin tuhansia miehiä pakeni Ruotsiin. Lähinnä suomenruotsalaisia. Soutamalla. Mutta sotilaskarkureita oli joitakin kymmeniä tuhansia. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sotilaskarkuruus

Ei muuta kun ulos hankeen...

Ei muuta kun ulos hankeen....kukaan ei pakottanut tänne. Jos minua alkaisi jokin pelottamaan niin en hakeutuisi Havajille tai Uuteen Seelantiin "pakolaiseksi" vaan jäisin lähimpään turvalliseen maahan odottamaan tilanteen paranemista. Bussilla vaalimaalle, voitte kokeilla onneanne itärajan tuolta puolen. Ne ei tiedä sitä että EU:ssa on kielteinen päätös.

Qwerty hei.. (miksei nimeä?

Qwerty hei.. (miksei nimeä? En häpeä tuoda ilmi mielipiteitä !) Niinpä... Ei heitä ole pakotettu lähtemään omasta maasta. Ihan itse ovat päättäneet etteivät sinne jää auttamaan perhettään tai omaa kansaansa. Useimmiten yksin miehet matkalla.... täytyy olla aika summa taskussa kuitenkin että tänne asti pääsee tulemaan avustuksia hakemaan.

Eivät he mihinkään hankeen

Eivät he mihinkään hankeen joudu. Monet kunnat "joutuvat" järjestämään heille kuten muillekin asunnottomille asuinsijan ja maksamaan vielä tyhjästä oikeata rahaakin. Kun kunnat niin ovat päättäneet asunnottomien kanssa toimia.

'Ulos ajetut

'Ulos ajetut turvapaikanhakijat ovat käytännössä oman onnensa nojassa: he oleskelevat laittomasti maassa, eikä heillä automaattisesti ole oikeutta toimeentulotukeen.' He tulivat turvallisten maitten kautta tänne. Ensimmäinen maa on vastuussa. (Kreikka, Saksa, Tanska ja Ruotsi). Näistä maiste heillä on perustellumpi oikeus saada turvapaikka.

Tämä nykyinen

Tämä nykyinen turvapaikanhakusirkus pitäisi muuttaa siten että turvapaikkahakemukset pitäisi jättää ja käsitellä hakijan kotimaassa. Säästyisi matkarahat eikä kukaan joutuisi lumihankeen. Perheet pysyisivät yhdessä eikä kenenkään tarvitsisi syödä joka päivä huonoa ruokaa. Tämä nykyinen käytäntö on varmasti kallein mahdollinen sekä Suomelle että turvapaikanhakijoille. On todella irvokasta ihmiskohtaloilla leikkimistä kun Angela Merkel ja varsinkin Ruotsin ministerit ovat jo vuosia esiintyneet maailman medioissa pyhinä pakolaistenpelastajina "tulkaa tänne, meillä on sydämet auki, kyllä me teistä huolta pidetään". Eli ensin ruotsalaiset ja saksalaiset ovat kilpailleet siitä kumpi saa kutsuttua enemmän pakolaisia omaan maahansa ja nyt ne kilpailevat siitä kumpi onnistuu karkottamaan ja työntämään näitä pakolaisia enemmän naapurimaihin. Kukaan ei siis oikeasti olekaan kiinnostunut näiden ihmisten auttamisesta vaan kaikki on vastenmielistä politiikkaa. Miten se olikaan? Populistinen politiikka on sitä että luvataan jotain jota ei kyetä toteuttamaan. Ei ole ihme että turvapaikanhakijoiden pettymys on kova kun he huomaavat tulleensa huijatuiksi ja olevansa vain poliitikkojen pelinappuloita.

Kuvitteliko tulijat, että

Kuvitteliko tulijat, että kaikki tulleet saavat Suomesta asunnon ja elätyksen kun vain tulee tänne. Kun hylsy on tullut ja ehkä useampaankin kertaan, niin se tarkoittaa, ettei ole turvan tarpeessa. Ja pitää lähteä kotiin. Tänne ei pidäjäädä notkumaan. Eihän täällä voida jakaa kaikille halukkaille elätystä. Ja monesta hakijasta emme edes tiedä, keitä ovat ja mikä heidän todellinen tausta on. Jos ei lähde, niin heidät pitää ottaa talteen. Turha antaa pyöriä kaduilla. Heillä ei ole oikeutta olla Suomessa. Ei edes kirkon luvalla.

Käsittääkseni tulivat Suomeen

Käsittääkseni tulivat Suomeen omin avuin mutta poistuminen ei onnistu kaikilta edes business luokan lentokoneella. Opiskella ehtii vaikka bussissa menomatkalla seuraavaan maahan. Laiton oleskelu johtaa monesti ongelmiin.

Suomi on täynnä yli 50

Suomi on täynnä yli 50-vuotiaita, puutteessa olevia naisia jotka ovat valmiita"auttamaan". Johan he ovat ala-ikäisiäkin Helsingin rautatieasemalla ostelleet. Muistavat vain pyytää enemmän kuin sen tupakka-askin verran.

Helsingin Sanomissa oli juttu

Helsingin Sanomissa oli juttu turvapaikanhakijasta, joka oli palannut Irakiin sinne jääneen perheen vuoksi. Oli alunperin pyrkinyt Suomeen, koska oli kuullut, että täällä hyvä sosiaaliturva ja perheetkin yhdistetään helposti. Onko tämä peruste turvapaikalle.

Eikö nämä miehet ole

Eikö nämä miehet ole rintamapakolaisia? Jos tämä joukko, joka on ympäri eurooppaa olisivat taistelemassa isistä vastaan, niin isis olisi jo lyöty. Meillä rintamapakolaiset laitettiin vankilaan. Lapset ja naiset on jätetty sodan jalkoihin, on siinä miehiä. Miksi kirkko ei ole avannut suomalaisille asunnottomille ovia, on siinä kirkon päättäjä porukkaa, hyi hävetkää. Ne, jotka haluavat, että laittomasti tulleita ei saa palautta, niin antakaa edes nyt väliaikaisesti asunnot ja elättäkää, ja miettikää, että mistä olette halukkaita luopumaan, terveydenhoito, ilmainen koulutus jne...Töitä heille ei ole eikä tule olemaan.

Lauttasaaren kirkossa

Lauttasaaren kirkossa Helsingissä saa yösijan myös suomalaiset asunnottomat.

Suomen evakko ei ole

Suomen evakko ei ole ollenkaan verrattavissa tähän rintamakarkuruuteen mikä on nyt kyseessä.Nuoret sotilaat pakenevat sotaa ja jättävät vanhukset ja lapset peräänsä kärsimään.

Kyllähän nyt Helsingin

Kyllähän nyt Helsingin keskustasta Eirasta, Sörnäisten rantatien tai asemien ympäriltä tuollaiselle määrälle asunnot löytyy. Pressan linnassakin tyhjää, niin oishan Saulillakin seuraa kun mamman kimpusta pörriäisiä hätistelisi. Sauli voisi antaa päivä käskyn että kaikki Helsingin keskustan tyhjät asunnot ja ne joilla mahdollista on poistua kesä asumukselle on annettava asuntonsa kunnia vieraiden käyttöön. Miksi keskustasta? Niin pääsivät jalan tai metrolla ja ratikalla diskoon 5-päivänä viikossa kun Euroopassakin se on mahdollista. Voi muuten tulla pahoja vieroitusoireita. Osoittakaa nyt vähän myötätuntoa. Tämä ei ole sitten vitsi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu