Puheenaihe

Espoolaismies paiski töitä palkatta 2 kuukautta – Lehdet: Jopa kymmenet tuhannet samassa asemassa Suomessa

Moni työharjoittelija tai te-keskuksen määräämässä työkokeilussa oleva tekee työtä palkatta.

Kuvituskuva

Palkaton työ eri muodoissaan näyttää vakiintuneen kiinteäksi osaksi Suomen työmarkkinoita.

Mediatalo Keskisuomalaisen julkaisema Sunnuntaisuomalainen kertoo, että viime vuonna palkatonta työtä teki kymmeniätuhansia ihmisiä. Palkatonta työtä tehdään muun muassa työkokeiluissa sekä esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa.

Sunnuntaisuomalaisen haastattelema espoolainen Risto Illi kertoo kuinka hän iloitsi päästessään palkattomaan työkokeiluun viime vuoden marraskuussa. Illi työskenteli vahtimestarina, ja kuukauden kokeilu sujui niin hyvin, että häntä pyydettiin jatkamaan toinenkin kuukausi.

Illi suostui, sillä hän uskoi saavansa lopulta palkallista työtä.

Työkokeilun päätteeksi esimies ilmoitti kuitenkin, että talossa on rekrytointikielto.

– Tunsin itseni petetyksi, koska minun oli annettu ymmärtää, että saisin töitä. Mutta ehkä yritys halusikin vain ilmaisen työntekijän vähäksi aikaa, Illi sanoo.

Kokeilun aikana Illi oli kirjattuna työvoimahallinon aktivoimaksi työnhakijaksi. Työmarkkinatuen lisäksi hän sai yhdeksän euron kulukorvauksen työpäivältä.

Sunnuntaisuomalaisen mukaan palkaton työ voi Suomessa lisääntyä, sillä tänä vuonna työantajat saavat käyttöönsä uuden palkattoman työn muodon, eli rekrytointikokeilun.

Asiantuntijoiden näkemykset palkattomasta työstä vaihtelevat. 

Työoikeuden professori Seppo Koskinen sanoi äskettäin Ylelle, että sosiaalisessa mediassa esitetään kärjistettyjä väitteitä orjatyöstä, ja väitteet pikemminkin sotkevat kuin selkeyttävät asioita.

Oma lukunsa on, että yhteiskunta tukee verovaroin palkatonta harjoittelua, jota moni pitää yhtenä palkattoman työn muotona. Koskinen muistuttaa, että yhteiskunnassa on paljon töitä, jotka jäisivät tekemättä ilman yhteiskunnan tukea. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (13)

Kommentit

Miksi ihmeessä kukaan

Miksi ihmeessä kukaan palkkaisi suorittavan työn tekijää, koska ilmaisiakin saa?

Hyvät työntekijät palkataan

Hyvät työntekijät palkataan aina.

Eikä palkata . Käytäntö on se

Eikä palkata . Käytäntö on se että jos saa ilmaisen työkokeilussa olevan tai työharjoittelijan , niin se otetaan eikä palkkaa tarvitse maksaa senttiäkään . Nuorten kohdalla ihan arkipäivää . Totta kai on työpaikkoja joihin palkataan ihan rahalla ja euroilla , mutta ne on asia erikseen ne . Näin Sipilän hallitus työllistää ja siivoaa tilastoja sekä suosii yrittäjiä . Vasemmisto nukkuu samoin elitisti demarit eivätkä piittaa pskaakaan enää työläisestä .

Soili Nurminen

Miksei kirjoiteta niistä

Miksei kirjoiteta niistä jotka saavat palkkaa tuottamatta mitään lisäarvoa. Ei tarvitse kun katsoa julkisiin organisaatioihin, joissa jengi istuu palavereissa tietämättä miksi. Tai ne jotka ottavat saikkua kun työ ei maistu tai muuten vaan on tarvetta ylimääräiselle lomalle. Näitä on paljon, mutta niistä ei kirjoiteta.

Tuo Koskinen elää jossain

Tuo Koskinen elää jossain omassa maailmassaan.

"Työmarkkinatuen lisäksi hän

"Työmarkkinatuen lisäksi hän sai yhdeksän euron kulukorvauksen työpäivältä." kirjoittaa toimittaja. Vaikea on näköjään ymmärtää työttömyystukea sananmukaiseksi väliaikaiseksi tuoksi. Kansa nostaa näitä sosiaalitukia itsestään selvinä "minulle kuuluvina", eikä ymmärrätä vastikkeen tekemistä tai uuden ammatin hakemista. Ei se ammattitaito istumalla tule.

Minkälainen työmotivaatio on

Minkälainen työmotivaatio on henkilöllä, jolle ei makseta palkkaa, mutta joka tekee samoja tehtäviä kuin oikeat palkolliset? Olematon.

Tuoko ei muka ole

Tuoko ei muka ole ihmiskauppaa?

Kuinkahan kauan verorahat

Kuinkahan kauan verorahat riittää tuollaisten työntekijöiden "palkanmaksuun" eli työttömyyskorvaukseen ja ylläpitorahaan ? Yrittäjät ottaa kuntatyöllistäjän ohella tästä kaiken irti . Voimme todeta että veroja maksavat joutuvat maksamaan kaikkien työttömyyspäivärahalla ja 9e korvauksella työtä tekevien " palkat" .

Soili Nurminen

Jos "palkkaa" vaikka 100 000

Jos "palkkaa" vaikka 100 000 työtöntä tekemän työtä josta pitäisi maksaa 2500€/kk palkkaa pelkästään 550€/kk työttömyyskorvausta vastaan, niin tulee säästöä. 200 000 000 €/kk. Kun on niin fiksu päättäjä että säästi 20 miljoonaa eroa jättämällä palkat maksamatta, niin hyvällä omatunnolla voi ottaa itselleen 50 miljoonan boonukset ja 50 000€/kk palkan. Ja suomessa joka kymmenes tekee työtä ilman palkkaa.

Kuinkahan moni on töissä esim

Kuinkahan moni on töissä esim:pitzerioissa saaden samalla työkkäristä €

Se sallitaan ihan

Se sallitaan ihan viranomaisten toimesta . Ei heitä kiinnosta tuo yleensä ulkomaalaistaustainen porukka joka rikastuttaa itseään noilla keinoilla . Tiedän , että nuo työntekijät saa palkan aina käteen ja epämääräisen palkkakuitin siitä . Se esitetään kun muita yhteiskunnan maksamia tukia haetaan . Työ on aina muutama tunti päivässä ja palkka sen mukainen . Se maksaako kukaan eläke ym. työnantajan maksuja näistä työläisistä ei myöskään kiinnosta ketään . Kun yritys menee konkkaan tai lopettaa ilmestyy se kohta uudella nimellä taas y-rekisteriin ja jopa samat tyypit tai sukulaiset hakee starttirahoja ym. tukia . Katsokaa noita pizzerioita ja kebab paikkoja . Kaikkiin ei pääkaupunkiseudulla, jossa paikkoja vieri vieressä , riitä asiakkaita nimeksikään . Työläisiä usein kolme neljä ja silti kannattaa pyörittää yritystoimintaa . Viranomaiset ei ehdi selvittää koska pitää vahtia köyhiä kantasuomalaisia jottei 20 tilillepano vain jää toimeentulotukea myönnettäessä huomioimatta tuloksi.

Soili Nurminen

Pizzapaikka uusi bemari ja

Pizzapaikka uusi bemari ja kaikki tuet päälle näin se menee.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Klikkaa uusin lehti!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu