Hyvät eväät vaikuttamiseen

Yläasteen kahdeksannella luokalla koulupäivän päätteeksi järjestettiin vierailu taidenäyttelyyn Helsingissä. Vierailu kesti iltaan asti, joten me oppilaat kysyimme opettajalta, järjestääkö koulu meille eväitä. Vastaus oli kielteinen.

Ajattelimme porukalla, että eihän se niin voinut mennä. Varsinaisen koulupäivän jälkeen tehty reissu olisi pitkä ja nälkä siinä varmasti tulisi.

Luokan pisimpänä poikana minut lähetettiin rehtorin kansliaan vääryyttä oikaisemaan.

Rehtori hoiti asian oikealle tolalle ja saimme eväät mukaan retkelle. Eikä siinä vielä kaikki: luokkamme aktiivisuuden seurauksena koulu lupasi järjestää pysyvän välipalan kaikille, joiden koulu jatkui pitkälle iltapäivään.

Se oli ensimmäinen poliittinen tekoni, vaikka en sitä silloin täysin ymmärtänytkään.

Myöhemmin lähdin ehdolle kotikuntani Vantaan nuorisovaltuustoon. Yhdessä muiden vantaalaisten nuorten kanssa ryhdyimme tarmokkaasti laittamaan nuorten asioita kuntoon.

Saimme hankittua Vantaan kaupungintalolle hissin, jotta liikuntarajoitteisetkin pääsisivät kokouksiin. Ajoimme myös joukkoliikenteen lippuihin opiskelija-alennusta, joka toteutui muutaman vuoden kuluttua.

Yhteiskunnan on tarjottava kaikille hyvät eväät elämään.Mausteet voi sitten jokainen valita itse."

Evästarina opetti minulle jotain merkityksellistä. Itselle tärkeät asiat koetaan usein omassa arjessa sekä omassa lähiympäristössä ja niihin on mahdollista vaikuttaa omalla aktiivisuudella. Siitä syntyi myös ajatukseni, että yhteiskunnan on tarjottava kaikille hyvät eväät elämään. Mausteet voi sitten jokainen valita itse.

Huhtikuun 9. päivänä järjestetään Suomessa kuntavaalit. Jokaisella meistä on silloin mahdollisuus vaikuttaa, ketkä kotipaikkakuntamme – oman arkemme ja lähiympäristömme – asioista päättävät. Mikä tärkeintä, jokaisella meistä on myös mahdollisuus asettua itse ehdolle ja lähteä aktiivisesti vaikuttamaan asioihin.

Loppujen lopuksi kunnallisessa päätöksenteossa on kyse arjen asioista. Siinä jokainen meistä on ammattilainen kunnan asukkaana ja toimijana. Lähdetään yhdessä vaikuttamaan siihen, että kaikki pidetään mukana ja jokainen saa hyvät eväät elämään.

Kommentit (5)

Kommentit

Näinhän se usein menee: vierailujen aikana järjestetään erityispalveluja, joita ei sen jälkeen tarjota vierailukoulussa eikä missään muuallakaan. Mitenkäs tässä kävi? Nytkö ryhdyttiin tarjoamaan Lindmanin myötävaikutuksella välipaloja kaikissa Vantaan kouluissa. Kuuluiko se logan niin, että jokainen meistä voi vaikuttaa? Jotkut ehkä kuitenkin enemmän kuin toiset vai mitä?

Kesäriistaveteläinen

Pienestä pitäen on Lindtman osannut kasvattaa julkisen sektorin kuluja. Jos olisi "lintu" hakeutunut aikanaan oikeisiin hommiin, pikkupoliitikkojen suojatöiden sijaan, olisi vantaalaiselta veronmaksajalta säästynyt pitkä penni ja olisi Peltomäen loistovalinta kaupunginjohtajaksikin jäänyt tekemättä. Lindmanin kuningasajatus kun sekin valinta oli.

Vantaan Jeppe

Kun olet ollut Antti näistä ihmisten asioista päättämässä jo monta vuotta, niin miksi asiat eivät ole vieläkään kunnossa! Huolestuttavia uutisia on kuulunut omaishoitajien taholta myöskin kun Vantaa on kieltäytynyt tukemasta omaisia. Kouluissa myös ryhmäkoot kasvaneet ja erityisopettajien määrää laskettu. Kaikki tämä tulee maksamaan yhteiskunnalle tulevaisuudessa. Onko asiasi taas vain oma itsesi vai pitäisikö nyt keskittyä ihmisten asioihin?

kari vierinen

Joo, Antti on aina perustanut kaiken malliin : Minulle kaikki ja heti, muut maksakoon, minä en osallistu kuluihin.
Tämähän se sossujen kuvio on aina ollut, ja nykyäänkin sossut luulee ja uskoo että eduskuntatalon ja kunnantalojen alakerroissa on setelipainot joista euroja tulee tuutin täydeltä, niitä ei tarvi yhtään pihtailla.

lahela5

Antti Lindtman

Kirjoittaja on kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Tervetuloa Helsingin Uutisten blogeihin!

Helsingin Uutiset tarjoaa kaikille mahdollisuuden pitää omaa blogia. Blogistit ovat pääosin aktiivisia helsinkiläisiä, mutta joukkoon mahtuu myös kirjoittajia muualta. Lue tältä sivulta uusimmat blogikirjoitukset tai klikkaa oikeasta palstasta tiettyyn blogiin.

Haluatko blogistiksi? Oletko aktiivinen kansalainen, joka haluaa tuoda mielipiteensä julki laajalle yleisölle? Ota yhteyttä toimitukseen.