Maksuhäiriöisiä enemmän kuin koskaan – "Kasvulle ei näy loppua"

Kuvituskuva.

Tiina Örn

Maksuhäiriöisiä henkilöitä oli maaliskuun lopussa jo lähes 374 000, eli enemmän kuin koskaan, selviää Suomen Asiakastiedon tiedoista.

Tämän vuoden alusta noin 150 000 henkilölle on rekisteröity reilusti yli puoli miljoonaa maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriöiden määrä on kasvanut 11 prosentilla verrattuna viime vuoden alkuun.

Suomen Asiakastiedon liiketoimintajohtajan Jouni Muhosen mukaan maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvulle ei näy loppua.

Muhosen mukaan kuluttajien maksuhäiriöt johtuvat ensisijaisesti siitä, että he ovat yhtä aikaa velkaantuneet liian moneen suuntaan.

– Yksittäisten luottojen korkoprosentit eivät kuluttajan taloutta kaada, vaan ongelmat ovat usein kasaantuneet ajan kuluessa. Nyt olemassa olevat ja ehdotetut korkokatot eivät ole vähentäneet maksuhäiriöisten määrää, vaan pikemminkin päinvastoin. Korttitalo romahtaa, kun rahalainojen lisäksi pitää maksaa myös muut elämisen kulut, sanoo Muhonen.

Hänen mukaansa monelle kuluttajalle on vaikeaa seurata omaa maksukykyään ja herätä ajoissa, kun se on pettämässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän riikka.jokinen@media.fi kuva
Riikka Jokinen

Kommentit (4)

Kommentit

Ystäväni on yksi heistä ja vain siksi kun kaikki pitää olla vimpan päälle, osamaksuilla ostettu.
On telkkareita, kallis puhelin, vaatteita, matkoja jne joita lyhentää ja kun palkka ei riittänyt enää niihin meni luottotiedot.
Hän kyllä oli jopa huojentunut, kun nettishoppailuun jää koukkuun sen helppouden vuoksi. Nyt ei enää voi heräteostoksia tehdä vaan pitää säästää jos jotain haluaa.

Viisari

Kyseistä ongelmaa ei haluta Suomesta pois, vaan se liittyy Reaganin talouspolitiikkaan joka tuli markkinoille 80-luvun alussa. Tämä talouspolitiikka on yli kolmekymmentä vuotta vanha, mutta sitä ei haluta muuttaa, koska se on luonut oman "aateliston'" tai "kommunismista" hyötyvät.

Ongelma olisi hyvin helppo korjata, mutta kellään ei ole halua siihen, koska maksuhäiriöiset rikastuttavat rikkaita.

Tämä on vain Yhdysvalloista kopioitua talouspolitiikkaa.

ma_vaan

Olet täysin oikeassa, ongelma olisi saatu pois yhdessä yössä jos olisi haluttu.
Mutta kun on liikaa poliitikkojen rikkaita taustavoimia jotka hyötyvät tilanteesta.

AsukasX