Puheenaihe

Poliisi aikoo selvittää väitteet etnisestä profiloinnista – LP: "Suomen romaneille arkea"

Poliisiylijohtaja: Valvontatoimenpide ei siis saa perustua pelkästään tai ratkaisevassa määrin henkilön todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään.

Long Playn jutun mukaan poliisi tekee etnistä profilointia, vaikka se on laissa kielletty. Varsinkin haastatellut Suomen romanit olivat kokeneet pysäytyksiä niin paljon, että se oli heille täysin arkista. He katsovat, että usein pysäytysten syy on heidän etninen taustansa. Samanlaisia kokemuksia on ulkomaalaistaustaisilla esimerkiksi poliisin tekemästä ulkomaalaisvalvonnasta.

Arkisto/Lotta Åberg

Poliisihallitus selvittää, ovatko ulkomaalaisvalvonnan käytännöt kaikilta osin lainmukaisia.

Selvityksen tekemisestä päätettiin lauantaina sen jälkeen, kun pitkiin juttuihin erikoistunut Long Play -verkkopalvelu julkaisi ulkomaalaisvalvontaa ja etnistä profilointia koskevan artikkelin lauantaina.

Long Playn jutun mukaan poliisi tekee etnistä profilointia, vaikka se on laissa kielletty. Varsinkin haastatellut Suomen romanit olivat kokeneet pysäytyksiä niin paljon, että se oli heille täysin arkista. He katsovat, että usein pysäytysten syy on heidän etninen taustansa. Samanlaisia kokemuksia on ulkomaalaistaustaisilla esimerkiksi poliisin tekemästä ulkomaalaisvalvonnasta.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Kati Pietarinen, joka on osallistunut Turun yliopiston aihetta koskevaan tutkimushankkeeseen ja haastatellut sekä profilointia kokeneita että poliiseja.

Lain mukaan poliisilla on oikeus tarkastaa, onko ulkomaalaisella henkilöllä oikeus olla maassa. 

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan jutun tiedot ovat niin huolestuttavia, ettei poliisi voi ohittaa niitä ilman selvitystä.

– Etnisen profiloinnin kielto on kirjattu ulkomaalaislakiin ja Poliisihallituksen ohjeeseen selkeästi. Valvontatoimenpide ei siis saa perustua pelkästään tai ratkaisevassa määrin henkilön todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään. Poliisin ylijohdon antamissa ulkomaalaisvalvontaohjeissa etninen profilointi on ollut nimenomaisesti kielletty ainakin vuoden 2013 alusta alkaen, Kolehmainen muistuttaa.

Etninen profilointi nousi puheenaiheeksi jo huhtikuussa, kun yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto ilmoitti aikovansa vaatia Helsingin poliisilta selvitystä sen toimista ulkomaalaisten valvonnassa.

Toimisto oli saanut useita ilmoituksia poliisin ja rajavartiolaitoksen ulkomaalaisiin kohdistuneista tarkistuksista. Moni tarkistusten kohteista oli kokenut, että heidät oli valittu tarkastettavaksi etnisin perustein.

Ilmoitukset liittyivät poliisin ja rajavartiolaitoksen huhtikuussa toteuttamiin neljään ulkomaalaisten tehovalvontaiskuun Helsingin keskustassa.

Lain mukaan poliisilla on oikeus tarkastaa, onko ulkomaalaisella henkilöllä oikeus olla maassa. Suomessa henkilöllisyyspapereita ei ole lain mukaan pakko pitää mukana. Jos tarkastettava henkilö ei pysty todistamaan henkilöllisyyttään, poliisi voi tarkistaa hänen tietonsa rekisteristään. Jos tietoa ei löydy rekistereistä, poliisi voi käydä henkilön kotona tai hotellihuoneessa nähdäkseen tämän henkilöllisyystodistuksen.

Lue myös: Näin kohu poliisien rasistisista FB-kirjoituksista eteni – "Poliisilla on sananvapaus, mutta se on lain perusteella rajoitettua"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Milloin poliisi saa tarkastaa henkilöllisyyden? Listasimme 9 kysymystä ja vastausta ulkomaalaisvalvonnasta12.7.2016 12.00
223 säilöönotettua ulkomaalaista eristettiin – käräjäoikeus ei käsitellyt asianmukaisesti18.5.2017 15.11
Ulkomaalaisvalvonta paljasti rattijuoppoja ja karkureita31.5.2012 12.19

Kommentit (15)

Kommentit

Taas kerran, poliisi

Taas kerran, poliisi selvittää poliisin toimintaa, tämähän on jo lähtökohtaisesti väärin. Eivät sellaiset selvitykset, joita tekee selvityksen kohde, voi olla millään tavalla uskottavia. Suomeen on saatava riippumattomia valvontaelimiä, joilla on riittävät valtuudet valvoa päättäjien ja virkamiesten toimia. Jopa Yhdysvalloissa on kongressin ja senaatin valvontakomiteat, jotka seuraavat hyvin tarkkaan ylimpien päättäjien ja virkamiesten toiminnan laillisuutta.

Tätä olen miettinyt aika

Tätä olen miettinyt aika paljon: Jos 90% tietystä kansanryhmän edustajista syyllistyy jatkuvasti erilaatuisiin rikoksiin, heitä ei sen perusteella saa profiloida. Jos 90% suomalaisista ei ole rasisteja, heidät saa profiloida kansanryhmänä rasistiseksi vain suvakkien mielipiteistä poikkeavan ajatusmaailman vuoksi. En tajua.

Tämä nyt on vain niin sairas

Tämä nyt on vain niin sairas maa,mitään et saa tehdä,etkä puhua. Paitsi jos asia koskee kantasuomalaista. Nyt ovat romanitkin keksineet tämän rasismin,niin aivan surutta käyttää hyväkseen sitä korttia.

Pillerikauppa , olen nähnyt

Pillerikauppa , olen nähnyt Dixin asemalla kiinniotto kaupanteon jälkeen.Tikkurissaa takavuosina avoimesti kauppaa harjoitettiin ja terkkarista haetaan reseptit. Ikävä että suomessa esiintyy niin paljon poliisivihaa.Pitäisi eduskunta säätää lait jotka antavat poliisille valtuudet toimia eikä sitoo heidän kädet seläntaakse.

Kyllä juttu on niin, että

Kyllä juttu on niin, että Suomessa on poikkeuksellisen vähän poliisivihaa. Olemme maailman kärjessä sen suhteen, miten poliisiin luotetaan ja asennoidutaan positiivisesti. Tällaiset uutiset ovat ikäviä ja siksi on hyvä, että asia pengotaan. Se lisää luottamusta.

Jos on väärin, että kun

Jos on väärin, että kun poliisi suorittaa ulkomaalaisvalvonta ja tarkistaa ulkomaalaisilta maassa olemisen edellytykset, että silloin vain ulkomaalaisnäköisiltä tarkistetaan paperit. Ja paperit pitäisi tarkistaa kaikilta, myös suomalaisilta. Niin minusta on väärin myös, että kun poliisi suorittaa raskaanliikenteen valvontaa, niin pysäytetään ainoastaan kuorma-autot, bussit ja rekat. Mielestäni tämä on syrjintää myös. Autoja ei saa profiloida pelkästään ulkonäön perusteella. Ja silloin pitäisi tarkistaa myös henkilöautot, pyöräilijät ja jalankulkijat. Ettei syrjittäisi ketään!

Meniköhän sun juttusi vähän

Meniköhän sun juttusi vähän neliskulmaiseksi...?

Neliskulmaista on se, että

Neliskulmaista on se, että kun suoritetaan ulkomaalaisvalvontaa ja etsitään maassa laittomasti olevia, ei muka saisi käyttää näkö- ja kuulohavaintoja. Eli sitä, että joku näyttää ja kuulostaa ulkomaalaiselta, koska se on muka rasismia.

Tietääkö joku maailmassa

Tietääkö joku maailmassa yhtäkään maata, missä romanit eivät olisi käytöksensä vuoksi tilanteessa, missä kiinniotot "ovat täysin arkista". Eikö silloin pitäisi lakata syyttelemästä valtaväestöä ja miettiä omaa käytöstä.

Vantaalla romanian

Vantaalla romanian mustalaiset penkoo jätekatoksien jajätehuoneden astioita.Tunkeutuvat lukittuihin tiloihin . Ilmoitettu poliisille, kaupungin valtuutetulle sekä ympäristöntarkastajille.Heitä ei kiinnosta pätkääkään.Suomeen voi tulla ulkomaalaisia tekemään ihan mitä tykkäävät.Leiriintymään mihin haluavat.Erikoista on se että kymmeniä penkojiaa on käynyt meidän lukitussa jätehuoneessa kaikki eri porukkaa joten jätteiden penkominenkin on organisoitua.

Jatkossa poliisikin voi

Jatkossa poliisikin voi tiedottaa rikoksentekijöistä tai -epäillyistä malliin: "ihmisen näköinen olento, jolla kaksi jalkaa ja kaksi kättä ja pää, ryösti ja pahoinpiteli toisen vastaavanlaisen olennon." Ai hitto, syyllistyin profilointiin, sillä onhan niitä yksijalkaisiakin ja -kätisiä...anteeksi, tulen oikeusistuntoon vihapuheistani ja profiloinneistani nöyränä...anteeksi kun olen rasistinen kaksijalkainen ja -kätinen...oi anteeksi taas profiloin...oi anteeksi että synnyin, sori että olen olemassa...oi taas meni profiloinniksi..olemattomiakin on...eli poliitikot...oi taas meni pr...

Näinpä, aina löytyy "hyvä"

Näinpä, aina löytyy "hyvä" syy loukkaantua ja pöyristyä sekä nähdä vääryyttä yms.

Hah....pikkuhiljaa alkaa tämä

Hah....pikkuhiljaa alkaa tämä yletön poliittinen korrektius ja rasismin näkeminen joka asiassa kypsyttämään.

"Suomen romaneille arkea"

"Suomen romaneille arkea" Jep, on se niin epistä kun 90% porukasta leimaa koko kansanryhmän!

Samanlaisia kokemuksia on

Samanlaisia kokemuksia on ulkomaalaistaustaisilla esimerkiksi poliisin tekemästä ulkomaalaisvalvonnasta,voi jessus mitä pelleilyä.pitäiskö kantasuomalaisten alkaa valittaa samasta asiasta kun etsinnässä on joku ihan valkoihoinen suomalainen niin ihme ja kumma harrastetaan etnistä profilointia

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu