Puheenaihe

Koiran vegaaniruokavalio jakaa asiantuntijoita – "Rotujen kesken on merkittäviä eroja"

Koirien kasvisruokailu jakaa mielipiteitä asiantuntijoiden keskuudessa. Osa vegaaniruokaa syövistä koiranomistajista pitää lihankäsittelyä vastenmielisenä. 

Crista Lassfolk-Feodoroff / Arkisto

Ehdoton suhtautuminen ruokaan saattaa tuottaa päänvaivaa perheissä, joissa ihmiset syövät vain kasvisruokia, mutta lemmikki onkin lihansyöjä.

Koirien osalta täysimittainen kasvisruokavalio onnistuu hyvällä suunnittelulla, mutta kissat taas vaativat myös lihaa ruokalistalleen.

Osa vegaaneista suhtautuu asiaan jyrkästi, osa taas käytännönläheisemmin. 

– Mitään tutkittua tietoa asiasta ei ole, mutta kyllä osa vegaaneista jättää hankkimatta lihaasyövän lemmikin juuri eettisistä syistä. He eivät halua, että heidän lemmikkinsäkään ovat osallisena lihansyöntiin, arvioi Vegaaniliiton ruokavastaava, kokki Petja Viittanen.

– Oma puolisoni olisi hankkinut koiran, mutta minä en sitä halunnut. Lihan käsitteleminen ei sinänsä minua inhota, mutta en yksinkertaisesti jaksanut alkaa miettiä liharuokien valmistamista ja tarjoamista koiralle.

Viittasen perheessä lemmikkiasia ratkaistiin siten, että taloon tuli koiran sijasta kani – siis totaalinen vegaanieläin.

Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen johtaja, professori Seppo Salminen muistuttaa, että kasvisruokavalion kehittäminen koiralle vaatii huolellisuutta. 

– Kyllä se periaatteessa onnistuu, jopa ilman ongelmia. Silloin tietenkin pitää huolehtia siitä, että koira saa kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja kivennäiset.

– Jos koiran ruokavaliossa on hyvin runsaasti viljaa, se varmasti haittaa ruoansulatusta, mutta toisaalta koirille on kehitetty jopa vegaanisia valmisruokia, Salminen arvioi.

Hänen mukaansa on yksilökohtaista, mille koirille kasvisruokavalio sopii. 

– Samoin koirarotujen kesken on tässä asiassa merkittäviä eroja. Nähdäkseni esimerkiksi metsästyskoirarotujen kohdalla voi kasvisruoka tuottaa aikamoisia ongelmia, Salminen pohtii.

Koiranomistajat ruokkivat nykyisin yhä useammin etenkin allergisia koiriaan raakaravinnon avulla – tällöinkin pitää huolehtia siitä, että ne saavat ruoastaan riittävästi rasvoja ja proteiineja.

Olisitko valmis ruokkimaan koirasi pelkällä kasvisruoalla?

En.
97% (471 ääntä)
Kyllä.
3% (14 ääntä)
Ääniä yhteensä: 485

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Järeitä koirien koulutusvälineitä myydään surutta – "Koirat huutavat kivusta"15.7.2016 06.30
Sunnuntaisuomalainen: Koirien maahantuonti lisääntynyt - lieveilmiöt kasvussa23.4.2017 11.14
Eläintenomistajien uusin villitys: Nyt haistellaan koirien tassuhikeä!2.12.2015 17.22
Sipsikaljavegaanit vakuuttivat buffetravintolan – uudet tuotteet vakiovalikoimaan5.6.2017 19.15
Kasvisruokien myynti kasvaa räjähdysmäisesti – Kaupoissa testataan vegehyllyjä3.6.2016 14.05
Professori: Vegaaniruoka sopii koululaiselle – "Syyt pitäisi sanoa rehellisesti"12.5.2017 19.15
"Kissaihmiset ovat itsekkäämpiä kuin koiraihmiset" – Lemmikkikiista jakaa jopa perheitä20.10.2016 19.25
Vegaaniruoka vedetään pois koululaisilta Lohjalla – ”Ei ole kasvavan lapsen ruokavalio julkisessa palvelussa”10.5.2017 11.26
Koirien turkin värjäys rantautui Suomeen10.5.2011 11.52
Söpöysvaroitus: Nelli, 8, testasi koirien oman jäätelön7.8.2016 11.05
Lemmikkikoiria kuollut sinilevämyrkytykseen – tappava annos jo turkin nuolemisesta3.8.2016 07.35
"Iltamässyjä, snagariklassikoita, lohturuokaa" – Vegaanimättövillitys synnytti kirjan19.5.2017 09.17

Kommentit (6)

Kommentit

Tämä juttu todistaa hyvin sen

Tämä juttu todistaa hyvin sen kuinka sekopäitä nuo vegaanit on.

Jättäkää viattomat

Jättäkää viattomat luontokappaleet rauhaan ideologiselta paatokseltanne. Koira ei ole kasvissyöjä eikä homoseksuaali. Niillä on vain kaksi sukupuolta, uros ja naaras.

Eläinrääkkäystä!

Eläinrääkkäystä!

Toivottavasti vegaani on

Toivottavasti vegaani on duunissa eikä elä sossun rahoilla, tulee nimittäin takuulla asiaa eläinlääkäriin tuolla ruokavaliolla.

Hullujen touhua tuo veganismi

Hullujen touhua tuo veganismi: Ensin pakotetaan lapset ja koirat syömään puutteellista ravintoa ja sitten vitamiinit, hivenaineet ja muut lisäravinteet syödään pillereinä. Lapsi voi saada tuommosesta touhusta pysyvän aivovaurion ja loputtomasti muita kehityshäiriöitä ja elää koko loppuelämänsä lääkkeiden varassa. Koiran kohtalo on kokea pitkä ja hidas kuolema.

Jup. Lihansyöjäeläimestä

Jup. Lihansyöjäeläimestä yritetään väkisin tehdä kasvissyöjää, anna mun kaikki kestää. Onhan se kiva leikkiä 'luonnon ystävää' kun se oma lemmikki ei osaa puhua. Ei voi kertoa millainen olo sillä on. Mistäs tiedätte vaikka sillä lihansyöjällä olisi koko ajan vatsakipuja vääränlaisen ravinnon takia. Mukava viettää se +-10 elinvuotta jatkuvien kipujen kanssa. Olisikohan syytä kunnioittaa sitä eläintä enemmän kuin omaa ideologiaa. Jos ei voi lihansyöjäeläimelle lihaa syöttää sitä ei oteta lemmikiksi, piste.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu