Hyvinvointi

Koirakouluttajat sanovat suoraan: Käytösongelmat johtuvat yleensä omistajista – "Ihmiset ottavat rotuja väärin perustein"

Pertti Vilander ja Emilia Rainetoja sanovat, että koirat tarvitsevat vapautta. Kuvassa seisoo koirakouluttaja Tiia Toijanaho sylissään Katri Helena.

Anton Soinne

– En sanoisi, että on liian vaikeita koiria, mutta ihmiset ottavat haastavia rotuja väärin perustein, sanoo koirakouluttaja Emilia Rainetoja, joka pitää ongelmakoiria kouluttavaa Koirakorjaamoa.

– Esimerkiksi ihmiset, jotka eivät aio metsästää, ottavat metsästyskoiran tai ihmiset, jotka eivät aio tehdä mitään, ottavat aktiivisuutta vaativia koiria, hän jatkaa.

Jo eläkkeellä oleva ongelmakoirakouluttaja Pertti Vilander allekirjoittaa tämän.

– Seurakoiria olisi pilvin pimein, mutta esimerkiksi parsonrusselinterrierit ja jackrusselinterrierit ovat yleistyneet hirveästi, koska ne ovat söpöjä. Ne ovat metsästyskoiria ja niiden kanssa on hirveästi ongelmia, kun ne eivät pääse toteuttamaan itseään, hän täydentää.

Esimerkiksi seurakoira coton de tulear on Vilanderin ja Rainetojan mukaan hyvin harvoin ongelmakoira.

– Ne ovat kilttejä, söpöjä ja vähän hölmöjä, Vilander hymyilee.

Hän lisää, että yleisesti useimmat seurakoiraryhmään kuuluvat aiheuttavat vähemmän ongelmia kuin metsästys- ja palvelukoirarodut.

Koirien käytösongelmat ja aggressiivisuus puhuttavat yhä useammin. Keski-Uusimaa-lehti uutisoi tällä viikolla tapauksesta, jossa koira oli purrut naista takaa päin Järvenpäässä Citymarketilla. Koirakurin puute myös muuten on aiheuttanut keskustelua kaupungissa.

Kouluttajat sanovat, että useammin näkee huonosti käyttäytyviä kuin hyvin käyttäytyviä koiria. Jotkut ottavat jopa tarkoituksella aggressiivisia koiria.

– Ongelmakäytös on hyvin yleistä ja moni koiranomistaja ei pidä sitä ongelmana ollenkaan. Ihmiset haluavat kovia, hurjia ja rohkeita koiria, mutta ongelmaksi tulee, kun ihmiset eivät hallitse niitä vaan koirat hallitsevat ihmisiä, Vilander miettii.

– Kun kasvatin kaukasianpaimenkoiria, niin jotkut soittelivat ja kyselivät, että tuleeko niistä varmasti vihaisia. Sanoin, että ei tule, eikä ideologialleni sovi muutenkaan myydä koiraa, jolla on jo valmiiksi ongelmia, hän jatkaa.

Hänen mielestään suurin syy ongelmakäytökselle on se, että koiria ei pidetä vapaana. Asia on vaikea, koska koiran fysiikka ja mieli vaatii vapautta, mutta laki vaatii kiinnipitoa aina yleisillä paikoilla.

– Sellaisia koiriakin on, joita ei kehdata käyttää lenkillä, koska ne murisevat toisille koirille. Sitten niitä käytetään vain takapihalla. Se on kaikkein pahin, Vilander sanoo.

Rainetoja on huomannut, että myös asenne koiria kohtaan on Suomessa erilainen kuin vaikkapa Kölnissä, jossa hän oli vastikään matkalla.

– Siellä ihmiset olivat puistossa piknikillä ja kaikilla oli koirat vapaina eikä se häirinnyt ketään. Kaikki koirat käyttäytyivät hyvin. Suomessa tällainen ei onnistuisi.

– Kerran meille tuli koira, joka ei ollut ollut neljään vuoteen vapaana. Käytös eskaloitui niin, että se puri vierasta miestä. Kun päästimme koiran irti, se kulki hyvin vapaana, Vilander sanoo ja jatkaa, että kun koiran päästää kulkemaan vapaana ja palkitsee luokse tulemisesta, se oppii.

Huono käytös näkyy kouluttajien mukaan rähjäämisenä vastaantuleville koirille tai ihmisille, hihnassa vetämisenä tai siinä, että koira ei ota omistajaansa huomioon. Koiran ei kuitenkaan orjallisesti tarvitse kävellä taluttajansa vierellä.

– Me uskomme siihen, että koira saa kulkea pitkässä hihnassa ja haistella paljon, kunhan ei vedä eikä kuvittele, että vie omistajaansa, Rainetoja sanoo.

Vilander jatkaa, että omistaja pärjää, kunhan koira osaa kolme sanaa: ei, tänne ja odota.

– Jos sanotaan ei, niin koira lopettaa, mitä on tekemässä. Jos sanotaan tänne, niin koira tulee aina luokse, vaikka olisi pupun perässä. Jos sanotaan odota, niin koira pysyy paikallaan niin kauan, kunnes sille sanotaan, että saa mennä.

Positiivinen asia on kuitenkin se, että kouluttajien mukaan yhä useampi koiranomistaja tuo koiransa koulutettavaksi. Rainetoja arvelee, että tietoisuutta asiasta ovat levittäneet esimerkiksi koirakoulutukseen liittyvät televisio-ohjelmat.

– Ihmisillä on nykyään enemmän tietoa siitä, että asialle voi tehdä jotain, hän sanoo.

– Ongelma on lähinnä se, että kouluttajia ei ole tarpeeksi, Vilander jatkaa.

Hänen mukaansa hauva kannattaa viedä pentutunnille ensimmäisen kerran tulee 12-viikkoisena, jotta nähdään, mihin suuntaan kasvattamisessa ollaan menossa.

Vilander muistuttaa, että huonosti käyttäytyvät koirat ovat usein kipeitä, ja joskus ratkaisu pulmaan löytyy eläinlääkäristä.

Koira näyttää, kun haluaa tilaa

Kouluttajat sanovat, että hyökkääminen ei ole koskaan koiralle normaalia käytöstä, jos se ei puolusta itseään tai esimerkiksi luutaan.

– Esimerkiksi takaapäin hyökkäävällä koiralla voi olla sairaus tai luonnevika, Vilander sanoo.

Terve koira ilmaisee aina, jos se ei halua, että sitä lähestytään. Merkkejä ovat esimerkiksi jäykistyminen, irvisteleminen, muriseminen ja silmänvalkuaisten muljauttaminen.

– Se on normaalia ja silloin koira pitää kiertää. Sellaista koiraa ei tosin pitäisi jättää alueelle, josta ihmisiä kulkee läheltä, Rainetoja ohjeistaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Tutkija: Koira rakastaa omistajaansa kuin vauva äitiään14.9.2015 06.00
Kuvat: Koira putosi hurjasti 20 metrin matkan kallion kielekkeelle Espoossa – pelastusoperaatio kesti 6 tuntia29.6.2017 08.30
Mopolla hurjastelija tappoi rakkaan Federer-koiran – Omistaja haluaa jakaa järkyttävät kuvat "jotta vastaavaa ei tapahtuisi enää ikinä"29.6.2017 07.15
Voiko koiran laittaa automatkan ajaksi takakonttiin? – tässä pelisäännöt karvakavereiden kuljetukseen21.6.2017 19.00
Suosittujen koirarotujen vakavat terveysongelmat pöyristyttävät – Eläinlääkärit: "Tuhiseva koira voi olla joidenkin mielestä hellyttävä"19.6.2017 20.05

Kommentit (9)

Kommentit

Suurin ongelma on se että ei

Suurin ongelma on se että ei ole kuin 1% hyviä koirankouluttajia loput neuvoo päin helvettiä niin koirat että omistajat menevät sekaisin.Yksi suurempia virheitä mitä näkee on se kuin opetetaan tekemään suurta sirkusta niin helposta asiasta kuin siitä että koirat tulee lenkillä vastakkain toiset pysähtyy ottaa leluja ja nameja ja vaikka mitä esiin ja tekevät yksinkertaisesta asian maailman suurimman tapahtuman joka sitten loppupeleissä hermostuttaa toisen vastaantulevan koiran totaalisesti ja kuulemma on neuvottu tekemään näin.Riittäisi vaan se että molemmat kulkevat normaalisti ja äkkiä pois tilanteesta jos haukkumista tulee ja tiukka ei sana riittää.Mutta sitten vielä vihaisiin koiriin jotka on kyllä työkoiriksi tarkoitettuja yksilöitä josta kasvattajat ovat saaneet geenejä yhdistämällä liian työnintoisia ja heidän kanssa on ominaisuuksia mitä ei millään koulutuksella saa pois mutta sen kuin omistaja tietää niin ei kannatta mennä mahdottomiin tilanteisiin koska on koiria on niin kuin ihmisissäkin jotka ei muuta tyyliä tai tahtotilaa millään koulutuksella mutta onneksi ryhmä on pieni.Ei Cesar kouluttaja aina onnistu vaan ottaa pahimmat yksilöt vaihtoon.

Juuri näin. Nämä

Juuri näin. Nämä koirankouluttajat ovat ihan oikeassa. Sitten voisi vielä lisätä sen, että tarviiko ihan tosissaan jokaisen ottaa koira, muutama koira tai koiralauma, pieniin tiloihin kerrostaloon? Sittten nämä kouluttamattomat "kulta-puppelit-lässynlää" räkyttävät asunnoissa, hisseissä ja rapuissa. Jos ei ole aikomustakaan koiraa kasvattaa, niin voi ottaa pehmolelun ja hinata sitä perässään kuralätäköissä.

Itseäni on todella

Itseäni on todella harmittanut kun näen miten ihmiset ulkoiluttaessaan koiriaan tempoo niitä hihnasta hullun lailla . Kaulapanta repii niskaa ja kurkkua eikä taluttaja näytä ollenkaan piittaavan vaikka pää lemmikiltä irtoaisi. Jos hankkisivat edes kunnon hartioita kiertävä talutus laitteen ei olisi vaaraa että niskat murtuu . Koitan pitäisi näköjään vielä liikkua viivasuoraan nuuskimatta tai pysähtelemättä ja nehän ovat juuri koiran tarpeellisia käyttäytymisen muotoja . Omistajat eivät näytä ymmärtävä mitä eläimen ulkoilutus ja liikunnan tarve tarkoittaa . Usein näyttää olevan niin , että kun tehdään parin sadan metriin lenkki niin sen pitää riittää , eikä muuta liikuntaa eläimelle suoda. Ajatelkaa eläin parkaa , suurin piirtein koko ajan vain sisällä 12kk , koko elämänsä ajan lyhyitä kakka ja pissa lenkkejä lukuun ottamatta . Ne näyttää kestävä 10-20 min. korkeintaan ainakin niillä koirallisilla naapureilla joita itse tiedän . Miksi koiran ovat ylipäätään ottaneet , sitä en jaksa lakata ihmettelemästä ?

Soili Nurminen

Kannattaa kokeilla itse 8-10h

Kannattaa kokeilla itse 8-10h x 5pv viikossa kotona olemista, mitä se tekee mielenterveydelle. Sen jälkeen kiireinen ulkoilutus remmissä, tätä on suurimman osan koirien elämää

Itse olen lähes 24/7 viikossa

Itse olen lähes 24/7 viikossa kotona, mitä se tekee minun mielenterveydelleni?

Minua ihmetyttää juurikin,

Minua ihmetyttää juurikin, että miksi otetaan kaupunkiympäristöön laumanvartija yms. -rotuja. Niitä ei kaava-alueen sisäpuolelle tulisi ottaa ollenkaan, niiden tehtävä on tilalla vartioida karjaa ja tilaa. Samoin myös koiratappeluihin jalostettuja molossirotuja otetaan, usein vielä omistajat on tatuointien (nyt tatuoidut koiranomistajat saa suuttua, jos eivät ymmärrä mitä tässä tarkoitan) peitossa ja habitus juuri sellainen stereotyyppinen rap -videoiden kaltainen. Kyllä pitäisi koiranajokortti tulla pakolliseksi.

Ärsyttäviä ovat etenkin

Ärsyttäviä ovat etenkin pienet räksyttäjät jotka haukkuvat kaikkea ja kaikkia. Taatusti luonnevikaisia ja omistajat myös, -tartuttaneet sen koiriinsa.

Pitää paikkansa, että

Pitää paikkansa, että koirankouluttajiakin on monenlaisia ja itsekin olen saanut päinvastaisia ohjeita. Sekin pitää mielestäni paikkansa, että koirarodun valinta on tärkeää. Koiran kun pitäisi saada toteuttaa itseänsä ja luontoansa. Vapaasti olo on koiralle hyväksi jo maalaisjärjellä ajateltuna ja näkyy myös koiran tyytyväisyydessä. Koira kun saa liikkua omaan tahtiinsa, pysähdellä, haistella ja levähtää, kun haluaa. Kaikkien rotujen kanssa se ei onnistu. Minä uskon, että johdonmukainen toiminta ja ne ne muutamat sanat, joita koiralle opetetaan, kantavat kyllä pitkälle. Jos koira ei saa tarpeeksi liikuntaa, virikkeitä ja sosiaalisuutta, se rupeaa näkymään. Pikkukoirat räksyttävät herkästi, ei se välttämättä mitään luonnevikaa koirlla ole eikä omistajalla. Vahtikoirat myös haukkuvat liikettä, joka tulee lähelle tai omalle alueelle. Se on kyllä ihan luonteen mukaista toimintaa. Se on kyllä totta, että kun etsitään itselle seuraa, olisi hyvä valita sopiva koira vaikkapa se edellämainittu cottoni.

Koirilla on Suomessa sentään

Koirilla on Suomessa sentään melko hyvät oltavat ja kasvattajat, jos nyt ajatellaan YLEn tämän päivän uutisessa kerrottua barbaarista ja taikauskoista tapaa Espanjassa. Metsästyskoirat tapetaan kauden päätteeksi mahdollisimman julmalla tavalla. Mitä enemmän se kärsii, sitä parempi metsästysonni seuraavalla kaudella. Elävältä poltamisia, hitaasti hirttämällä ohueen lankaan... Asian harrastajina on mm. espanjalaisia poliiseja ja poliitikkoja. Sivistys on tainnut Espanjassa jäädä keskiajan tasolle.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu