Puheenaihe

Sisäministeriön Nerg vastaa: Migri ei tiedä, kuinka moni turvapaikanhakija esiintyy väärällä nimellä

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Anne Sirvio

Maahanmuuttovirastolla Migrillä ei ole tietoa siitä, kuinka moni turvapaikanhakija esiintyy väärällä nimellä turvapaikkaprosessissa, kertoo sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg.

– Hakijat saattavat muuttaa antamiaan henkilötietoja turvapaikkaprosessin aikanakin. Jos Migri ei ole pystynyt luotettavasti selvittämään hakijan henkilöllisyyttä, niin päätökseen tehdään asiasta merkintä (henkilöllisyys varmistamatta), Nerg kertoo haastattelussa sähköpostitse.

Nerg kertoo, että noin 70–80 prosenttia hakijoista saapuu Suomeen ilman passia tai muuta henkilöllisyyden vahvistavaa asiakirjaa.

Viikonloppuna selvisi, että Turun puukotusten pääepäilty oli esiintynyt Suomessa väärällä nimellä ja kertonut viranomaisille väärää tietoa iästään. Poliisi on aiemmin kertonut Turun puukotusten pääepäillyn tulleen Suomeen viime vuonna turvapaikanhakijana.

Viime vuonna Nerg sanoi Ylen Turvattomuus-illassa, että Suomessa "tiedetään jokainen henkilö, joka tänne on tullut" ja että rekisteröinnin kautta pystyttäisiin näkemään, minkälaisia taustoja Suomeen saapuneilla on.

Miten tämä [Turun puukotusten pääepäillyn henkilöllisyyteen liittyvä tilanne] on mahdollinen, jos Suomen viranomaiset todella pystyvät rekisterin kautta näkemään, minkä tyyppisiä ihmisiä maahan tulee ja tietämään kaikkien taustat?

Nerg vastaa kysymykseen toteamalla, että valtaosalla turvapaikanhakijoista on puutteelliset tiedot.

– Esimerkiksi jos lähdetään sotatilasta, on ymmärrettävää, ettei henkilöllä ole mukana siistiä kansiota, josta kaikki todistukset löytyvät hyvässä järjestyksessä. Lisäksi Maahanmuuttovirastosta ei voida olla turvapaikanhakijan kotivaltion viranomaisiin yhteydessä, koska jos henkilö todella on vainottu, tieto kulkeutuisi sinne, Nerg toteaa.

– Usein vainoaja on juuri henkilön kotimaan viranomainen. Tiedot on säädetty laissa salassa pidettäväksi, hän jatkaa.

Turvapaikkatutkinnassa Migri selvittää aluksi ihmisen henkilöllisyyden, matkareitin sekä sen, voidaanko tämän hakemus käsitellä Suomessa.

Käsittelyvastuuta määrittäessään Migri tarkistaa yhteisistä eurooppalaisista rekistereistä, löytyykö niistä merkintöjä hakijasta.

– Näistä rekistereistä Eurodac-sormenjälkitietokanta on tarkoitettu nopeuttamaan vastuuvaltion määrittämistä. Kukin asetusta soveltava jäsenvaltio tallentaa sormenjäljet sinne, jos henkilö on hakenut turvapaikkaa tai ylittänyt jäsenvaltioiden ulkorajan laittomasti. Rikoksen toisessa Euroopan valtiossa tehnyt henkilö saatetaan joissain tapauksissa kirjata Euroopan yhteiseen Schengen-tietojärjestelmään esimerkiksi maahantulokiellon tai etsintäkuulutuksen perusteella, Nerg vastaa.

Mikäli Suomi on vastuussa henkilön turvapaikkahakemuksesta, hakemus käsitellään aineellisesti Suomessa ja Migri pitää hakijalle turvapaikkapuhuttelun. Lisäksi Migri voi tehdä turvapaikanhakijasta tiedusteluja muihin Dublin- eli vastuunmäärittämisasetusta soveltaviin valtioihin. Näitä ovat EU-maat, Norja, Islanti, Sveitsi sekä Liechtenstein.

– Jos hakija esittää henkilöllisyysasiakirjoja ja niiden aitoutta on syytä epäillä, Maahanmuuttovirasto pyytää lausunnon Rajavartiolaitokselta tai KRP:ltä, Nerg kertoo.

Turvapaikkaprosessissa hakijasta etsitään Nergin mukaan tietoja myös kansallisista rekistereistä. Silloin selvitetään esimerkiksi, onko hakijasta tietoja poliisin järjestelmissä sekä tarkistetaan hakijan tiedot väestötietojärjestelmästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Turun joukkopuukottajaa ei käännytetty Saksaan – Migri selittää Dublin-asetuksella29.8.2017 20.24
Turun puukotusten pääepäilty ei olekaan 18-vuotias – STT: Esiintyi myös väärällä nimellä28.8.2017 08.30
Lähes sata marokkolaista haki turvapaikkaa Suomesta viime vuonna – Migri kertoo, kenelle paikkoja on myönnetty21.8.2017 19.05
Supo: Viranomaiset saivat alkuvuonna vihjeen Turun puukotuksista epäillystä – "Epäilty vaikuttaa radikalisoituneelta ja on kiinnostunut ääriajattelusta"21.8.2017 11.56

Kommentit (22)

Kommentit

Sama Nerg sanoin pari vuotta

Sama Nerg sanoin pari vuotta sitten, että he tietävät tarkkaan ketä Suomeen on tullut ja ketä täällä on. Silloin epäiltiin, että terroristit tulee turvapaikanhakuprosessin kautta Suomeen.... Noh jälkiviisaus se on parasta viisautta, mutta tässä tapauksessa olisimpa itsekin ollut väärässä... Todellisuudessa nämä ei yhtään tiedä ketä tänne on tullut ja osa on hävinnyt viranomaisilta. Silti sinnikkäästi mietitään isis taistelijoiden ottamista ja vieläpä jonon ohi, että kämpät on valmiina ja kaikki järjestyy. Mitä hulluutta tämä on, mitäs meillä Suomessa juuri nyt tapahtuu?

https://youtu.be/OlMoHL_AbN8

https://youtu.be/OlMoHL_AbN8 Tässä on ihan akan omasta suusta.

Toisin sanoen Migri ei

Toisin sanoen Migri ei myöskään tiedä kuinka moni turvapaikanhakija esiintyy oikealla nimellä.

Toisin sanoen Migri ei

Toisin sanoen Migri ei myöskään tiedä kuinka moni turvapaikanhakija esiintyy oikealla nimellä.

Vai tietääkö se yhtään mitään

Vai tietääkö se yhtään mitään?

Me ei tiedetä kuka täällä on,

Me ei tiedetä kuka täällä on, mutta nukkukaa rauhassa. Kohta on 80 tappamiseen tottunutta isis taistelijaa lisää jotka suomi toivottaa tervetulleeksi sankareina. Nukkukaa. Rauhassa.

Virossa ei ole näitä ongelmia

Virossa ei ole näitä ongelmia, ehkä siellä on virastossa paremmat duunarit jotka pitäisi palkata suomeen.

Kyllä,katse ja oppi pitäisi

Kyllä,katse ja oppi pitäisi ottaa sieltä puolelta,eikä aina tosta ruotsista joka on aivan kujalla koko hommasta.

Tämän valehtelijan suu

Tämän valehtelijan suu pitäisi tukkia, sillä kuka häntä enää uskoo? Yhtäällä maahan tulvii kymmeniä tuhansia ihmisiä ilman virallista matkustusasiakirjaa, ja heidän p****ttään nuollaan kilpaa ja heidän raskaita rikoksiaan vähätellään. Sitten tulee yksi rehti veronmaksaja, arvatenkin paljon veroja maksava, purjeveneellä ilman passia takaisin kotimaahansa, ja jotkut s****nan pöljät viranomaiset vaativat hänelle rangaistusta täysin laillisesta maahantulosta. Tässä eivät riitä edes rumimmat kirosanat kuvaamaan tätä älyttömyyttä. Homma on niin mätää, että sen on pakko olla tahallista, sillä kukaan ei ole oikeasti näin tyhmä.

Tämän sadan tonnin sakot

Tämän sadan tonnin sakot laittomasta maahantulosta saaneen miljonäärin olisi pitänyt käyttäytyä ylimielisesti kuin Euroopan omistaja ja sanoa tullimiehille: "Asylum, you faggots!" ja sen jälkeen olisi saanut kertoa olevansa yksintullut 17-vuotias turvapaikanhakija Syyriasta, nimi Mohammed Ahmed ja kotipaikassa on kovat henkilökohtaiset vainot päällä joten siksi hakee kansainvälistä suojelua. On unohtanut arabiankielen uidessaan Englannin kanaalin yli matkalla Suomeen stressin takia, jolloin passi hävisi,meren pohjaan, mutta iPhone 14S latureineen onneksi selvisi ja oppikin siinä samalla englanninkielen. Sen jälkeen 1,5-2 vuodeksi odottamaan turvapaikkaa VOK:iin viiden lämpimän aterian kera, valtion maksama lakimies tekee paperit, valittaa niitä viiteen kertaan jonka jälkeen kertoo lopulta eilisiltana vartin yli seitsemän jälkeen huomanneensa olevansakin kristitty homo ja siksi muuttuneiden syiden perusteella hakee nyt uudelleen turvapaikkaa, koska olisi vainottu Syyriassa. Viranomaiset siinä selvittävät kun kaverista ei mitään löydy ja paperia syntyy paperin perään + lakimiesten laskua.. Eiköhän se valtiorajarikos ehdi tuossa välissä vanheta ja aina voi lähteä kälppimään VOK:sta vaikka ensimmäisenä päivänä ja jatkaa elämäänsä Suomessa sen oikean henkilöllisyyden turvin jos ilmainen seikkailumatka veronmaksajien rahoilla ei kiinnostakaan. Tällaista pelleilyä me nyt maksamme 32000:lle Sipilän kutsumalle äärimmäistä vainoa paossa olevalle naiselle, lapselle ja perheelle, joita tulijat televisio- ja lehtikuvien mukaan näyttävät pääasiassa olevan.

Nergin tapaus osoittaa, mitä

Nergin tapaus osoittaa, mitä virkamiehen virkavastuu tarkoittaa Suomessa: ei mitään. Virkamies saa valehdella kansalaiselle aivan päin naamaa, eikä siitä ole minkäänlaisia seuraamuksia. Ministeri on ministeriön päällikkö, hänen tehtävänsä on pitää alaisensa (virkamiehet) "nuhteessa". Nykyinen vanha juoppo ministeri ei siihen kykene.

Nergin sinisilmäisyys, kuten

Nergin sinisilmäisyys, kuten poliitikkojenkin, on käsittämätöntä! Noissa asemissa oleville ihmisille pitäisi tehdä jonkinlainen pakollinen älykkyystesti ennen virkaan pääsyä. Ei pitäisi olla mahdollista, että matalan ÄO:n omaavat pääsevät korkeissa viroissa tuhoamaan oman valtion turvallisuuden ja hyvinvoinnin? Korjatkoon joku, jos muista väärin sanoessani Nergin olleen Tarja Halosen suosikki ja puoliväkisin valitsema nainen sisäministeriön virkaan? Ehdolla oli useampia miehiä "oikeilla koulutuksilla ja kokemuksilla", mutta eivät kelvanneet Haloselle, kun olivat miehiä.

Nerg oli silloisen

Nerg oli silloisen sisäministerin, Päivi Räsäsen, valinta kansliapäälliköksi. Nerg on Räsäsen uskonsisar, samanlainen kiihkouskovainen kuin Räsänenkin, joka "hyvillä" teoillaan valmistelee itselleen taivaspaikkaa. Halonen vaikutti voimakkaasti edellisen sisäministeriön kansliapäällikön valintaan, sivuuttaen useita pätevämpiä ehdokkaita, jotka sattuivat olemaan miehiä (kas, mikä sattuma). Valituksi tuli nainen ja demari (lisää sattumia).

Tattis korjauksesta, meni

Tattis korjauksesta, meni muisteluni edes "puoliksi" oikein.

Suomalaista veronmaksajaa

Suomalaista veronmaksajaa viedään kuin pässiä narussa, kupataan ja nöyryytetään. Mikään ei muutu, paitsi huonommaksi, eikä ketään kiinnosta paskan vertaa. Ja jos kiinnostaakin, niin vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomat, kanavia ei ole..

Hämmästyttävää miten tässä

Hämmästyttävää miten tässä maassa äärimmäisen typeryyden ennätyksiä murskataan kerta toisensa jälkeen.

"äärimmäisen typeryyden

"äärimmäisen typeryyden ennätyksiä" Et voisi enää paremmin sanoa, loistavaa!!! Ettekö te nyt siellä migrissä ja ennenkaikkea eliittipoliitikoissa tajua, syntymäviisaat, että JOS niitä papereita ei ole TAI ei voi todistaa TUTKINNASSA luotettavaa henkilöllisyyttä TAI taustoja ei ole tiedossa, niin vittuun täältä ja vähän äkkiä! Rehellisyys tässäkin asiassa maan (turvapaikkamaan) perii!! Herätkää typerykset siellä kovapalkkaisissa viroissanne ja "luottamus"toimissanne!!

'Käsittelyvastuuta

'Käsittelyvastuuta määrittäessään Migri tarkistaa yhteisistä eurooppalaisista rekistereistä, löytyykö niistä merkintöjä hakijasta.' Mitä tietoja rekistereihin on merkitty? Jos ei ole sormenjälkiä tai iiriksen kuvaa ja valokuvaa oheessa on mahdotonta sanoa kuka kukin on. Meillä ei ole kokemusta henkilöistä jotka suhtautuvat vihamielisesti yhteiskunnan sääntöihin ja uskontoon, etusijalla oman onnen tavoittelu hinnalla millä hyvänsä. Migri, Nerg ja mitä niitä onkaan eivät ole ajan tasalla. Vaihtoon.

IS: "Vantaan kaupunki on

IS: "Vantaan kaupunki on sisäministeriölle antamassaan lausunnossa antanut ymmärtää, että taistelualueilta tulleille tulisi luoda ohituskaista asuntoon, toimeentuloon ja kuntoutukseen. Jos ohituskaistaa ei rakennetta on riskinä, että kyseinen ryhmä jää ilman tarvitsemiaan palveluja ja radikalisoituvat."

Voi tsiisuksen kraistus tätä

Voi tsiisuksen kraistus tätä Vantaan kaupungin poliitikoiden ja virkamiesten TYPERYYTTÄ!!! Pelätään nyt ihan yhessä että nää partalapset tulee vihaisiksi kun heitä ei kammata ja kiilloteta kenkiä joka päivä! Voisiko Vantaa millään palkata jokaiselle partalapselle hlökohtaisen avustajan (mielellään joku kantasuomalainen toki!), joka herättelisi partalapsen aamupäivällä rukoushetkeen ja aamiaiselle, sitten hakisi tukirahoilla lehden ja uudet stereot, kun eilen hajotti edelliset vihaisena, kun ei saanut illalla ajoissa maksullista seuralaispalvelua suoraan kotiinsa...sitten toki autokaupoille ja uusi tonnin älypuhelinkin pittäis saaha...miettii vielä keskustakolmiossaan partalapsi, että miksi vääräuskoiset tyhmät suomi-idiootit tee enemmän töitä ilmatteeksi, jotta saisin nopeamman laajakaistan päästäkseni radikalisoitumaan tässä kurjuudessa...

Onko kadonnut ymmärryksen ja

Onko kadonnut ymmärryksen ja kaiken muun lisäksi vielä oman elämän suojeluviettikin, kun ollaan valmiita ottamaan terroristeja täyshoitoon mutta omat työttömät ja köyhät ja sairaat jopa vanhukset jotka rakensivat hyvinvointivaltion omista mukavuuksista luopuen jotta tulevilla sukupolvilla olisi helpompaa. Kiitokseksi jätetään heitteille ja yhteinen omaisuus yksityistetään ja siirretään paratiisi pankkeihin. Kun kansan halu on muiden elättäminen niin oma byrokratia voidaan lopettaa ja rahat ottaa käyttöön, kun kutsutaan ne miljoona uuden kulttuurin lähettilästä opettajiksi onnelliseen elämään. Herätkää ennenkuin uni muuttuu painajaiseksi.

80% saapuu maahan ilman

80% saapuu maahan ilman passia, ja 20% saapuu maahan väärällä passilla. Siinä sitten arpomaan nimiä, ikiä ja kansalaisuuksia. Millä helvetin meriiteillä utare-tutkija Nerg on päässyt nykyiseen tehtäväänsä? Sivistymätön ja maailmaa näkemätön, sinisilmäinen maalaistollo!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu