Ruoka

Pärjääkö lapsi pelkällä vegaaniruoalla? – "Ei tämä ole vain ruokaa koskeva valinta"

Yhä useammassa lapsiperheessä suositaan täysin kasvispohjaista ruokaa ja vegaanista elämäntapaa.

Anniina Ljokkoi opastaa lapsiperheitä vegaanielämään uudella kirjallaan Vegaanimuksu. Hänen mukaansa ruokavalion vitamiineihin ja monipuolisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Triin Maasik

Tallinnassa asuvan suomalaisen kääntäjän, opettajan ja kirjailijan Anniina Ljokkoin uusi kirja Vegaanimuksut on kotimainen tietokirja, joka opastaa lapsiperheiden vegaaniseen arkeen.

Ljokkoin mukaan kaikkein tärkeintä lapsen vegaaniruokavaliossa on huolehtia vitamiinien saannista.

– Tiettyjä vitamiineja sanotaan ”vegaanivitamiineiksi”, vaikka ihan kaikki niitä tarvitsevat. Suurimman osan ravintoaineista saa ruuasta vähän vahingossakin, mutta vegaanin täytyy huolehtia muita tarkemmin B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja jodin saannista. D-vitamiinia täytyy ottaa lisänä lähes kaikkien, B12-vitamiinia taas annetaan eläimille ja sekasyöjät saavat sitä kautta vitamiininsa. Jodista on alettu vasta viime aikoina puhua.

Toinen tärkeä seikka on mahdollisimman monipuolinen ruokavalio.

Kuten kaikki lapset, myös vegaanimuksut voivat joskus nirsoilla tai olla valikoivia ruokansa suhteen, mutta Ljokkoilla on siihenkin vinkkejä.

– Oveluus on avain. Erilaisiin pihveihin ja lettuihin on helppo piilottaa erilaisia hyviä ruoka-aineita, kuten pähkinöitä. Oma lapseni ei pitkään suostunut syömään linssejä tai papuja, vaan olisi halunnut vain makaronia ja perunaa. Löysin linsseistä valmistettuja makaroneja, jotka upposivat hyvin.

– Myös erilaisia muotoja kannattaa kokeilla: lapseni innostui syömään kurkkuviipaleita, sillä ne olivat ensin auringon, sitten haukkaamisen jälkeen kuun muotoisia, Ljokkoi opastaa.

Anniina Ljokkoin mielestä yhteiskunnan suhtautuminen vegaanilapsiin ja -perheisiin on murroksessa.

– Kahden vuoden sisällä on tullut iso muutos. Itse asun Tallinnassa ja kokemusta on lähinnä Tallinnan päiväkodeista. Suomessa riippuu kaupungista ja päiväkodista, miten asiaan suhtaudutaan.

Suomessa suurin muutos oli kansallisten ravitsemussuositusten muuttuminen: vuonna 2016 niissä todettiin, että vegaaniruokavalio sopii kaikille.

– Se velvoittaa myös ruoan tarjoajia ottamaan selvää vegaaniruokavaliosta – aiemmin vegaanit olivat vähän altavastaajia. Jostain syystä Tampere ja Turku ovat ykkösiä tässä asiassa, niissä kaupungeissa on yleisenä käytäntönä, että vegaaniruokaa on tarjolla päiväkodeissa ja kouluissa.

Suomalaisvegaanit pitävät usein Tallinnaa vegaanin unelmapaikkana hyvän ravintolavalikoiman ja tarjonnan ansioista.

Anniina Ljokkoin mukaan Virossa suhtautuminen vegaaneihin on kahtalainen.

– Täällä on kymmenen kokonaan vegaanista ravintolaa ja kahvilaa, mikä on paljon näin pienessä maassa. Tarjonta myös kaupoissa on hyvää, mutta toisaalta viranomaisten suhtautuminen on Suomeen nähden todella jäljessä. Täällä vegaaniruokavaliota pidetään jopa vaarallisena, hän sanoo.

Ljokkoi korostaa, että veganismi ei ole vain ruokaan liittyvä valinta. Vegaanius vaikuttaa myös vaatteisiin ja esimerkiksi lastenohjelmiin, leluihin ja kirjoihin.

– Vaikkapa lastenohjelmassa käytetään usein eläinhahmoja ja niissä saattaa olla vaikka possu, joka syö lihapullia. Se on niin tavanomaista, että harva edes huomaa siinä mitään ongelmaa, mutta vegaani katsoo maailmaa vähän erilaisten lasien läpi.

– Minulla on haave, että jossain vaiheessa markkinoille tulisi vaihtoehtoja vaatteissa ja leluissa – myös valtavirtaleluissa ja lasten suosikkihahmoissa, hän kertoo.

Vegaanilapsi alkaa pikku hiljaa itse pohtia ja ymmärtää vegaanista elämäntapaa ja sen arvopohjaa.

– Kaksivuotias tietää, että vegaanit eivät syö kalaa tai lihaa, mutta ei sen kummemmin pohdi, mitä siihen liittyy. 3- tai 4-vuotias käsittelee asiaa eläinten kautta, että eläimet ovat kivoja ja niitä ei syödä. Viisivuotias ymmärtää jo, että on laajemmistakin asioista kyse, on saattanut esimerkiksi kuulla ilmastonmuutoksesta, vaikkei vielä täysin tajua mikä se on. Kouluikäinen osaa jo analysoida asiaa syvemmin, Ljokkoi pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (13)

Kommentit

Kyllähän vegaaniruokavalio

Kyllähän vegaaniruokavalio sopii lapselle. Jos lapsi on jänis.

Vegaaniruokavalio sopii kyllä

Vegaaniruokavalio sopii kyllä kelle tahansa, kun on oikein koostettu, se on tullut viime vuosina selväksi joka paikasta. Eniten vaan ärsyttää, kun varmaan lähes kaikki vegaanit on myös samassa noita äärivasemmalla olevia. Siihen tunnetusti liittyy montakin ongelmaa.

Miksi lapsia pitäisi

Miksi lapsia pitäisi aivopestä pienestä asti? Antakaa lasten olla lapsia, kun lapsi täyttää 18v, niin hän voi itse päättää liittyykö kirkkoon, alkaako vegaaniksi tai äänestääkö vihreitä tai persuja. Ennen sitä kaikenlainen aivopesu pitäisi olla kiellettyä. Eikä koulussa saisi olla mitä erikoisruokalistoja veganeille tai muslimeille. Jos ei ole terveydelliisiä esteitä, kuten allergioita, niin kaikille sama ruoka. Samoin kaikille sama uleissivistä uskonto-opetus, missä kerrotaan faktatie KAIKISTA uskonnoista, eikä lueta pelkästään koraania tai raamattua. Muuten pian joku keksii, että vihreiden lapsille pitäisi järjestää oman yhteiskuntatunnit, demareiden lapsille omat ja persujen omat.

Olet oikeilla jäljillä.

Olet oikeilla jäljillä. Pitäisi antaa lapsen päättää liittyäkö kirkkoon, mutta myös päättää rahoittaako tarpeetonta eläinten kidutusta ja sen syöntiä. Tietämättäsi syyllistyt ja olet joutunut aivopesun uhriksi jos syöt lihaa. Ei näet ole mitään edellytystä syöttää lapsille lihaa. Se sisältää tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia, se on tutkitusti syöpää aiheuttava aine. Se kuormittaa monin verroin luontoa ja kaikkein tärkeintä, se tuottaa kärsimystä tietoisille eläimille joiden ei tarvitsisi kärsiä, kuolla ja kasvaa meidän ravinnoksi, sillä on ekologisempi, eettisempi ja terveellisempi vaihtoehto - veganismi. Kaikille sama ruoka, vegaaniruoka. Sillä ei ole terveydellisiä vaatimuksia, edellytyksiä syödä eläinten lihaa. Makumieltymys, kulttuuri, tottumus, eikä (nykymarkkinoiden) kätevyys ei ole argumentti lihansyönnin puolesta. Jos lapselle annetaan pinnasänkyyn/kehtoon mansikoita tai minipossu, kumpaa mahtaa lapsi upottaa hampaansa? Millainen reaktio syntyy aikuisellekin ihmiselle jos possua alkaa puukottamaan - puistatus. Onko luonnollista tuntea moista puistatusta jos se olisi meille luontainen ruokavalio? Kaiken tarvitsemansa ihminen saa kasvisravinnosta. Eläimiin B12-vitamiinia ruiskutetaan ja sitä on myös aikaisemmin saanut kasviksista huonomman hygienian ansiosta, sillä B12 on bakteeriperäinen vitamiini. Kaikissa kasviksissa on proteiinia, miten muuten esim. lehmä kasvaisi niin isoksi eläimeksi. Maidon- ja lihantuottajien propagandalla on saatu uskostettua mielikuvia kasvisten riittämättömyydestä. "Well-planned vegetarian diets are appropriate for individuals during all stages of the life cycle, including pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence, and for athletes." - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864 Eli: "Hyvin suunniteltu kasvisruokavalio on yksilöille riittävä kaikissa elävänvaiheissa; raskauden aikana, imetyksen aikana, vauvana, lapsena, aikuisena sekä urheilijalle"

Jos ihmiskunta eli siis

Jos ihmiskunta eli siis kädellisten Homo sapiens sapiens lajin yksilöt olisi kehittyneet evoluutiossansa vegaaniksi niin meillä olisi ihan erilainen purukalusto suussa ja ihan erilaiset vatsahapot ja entsyymit mahalaukussa. Saattaisipa mahalaukkujakin olla useampia. Ihminen on ravinnonkäsittelyfysiologialtaan sekasyöjä. Todennäköisesti kieppuisimme vielä puiden oksilla ilman lihaa sillä aivojen kehittyminen tähän mittaan edellyttää eläinperäisiä proteiineja. Jos nyt alkaisimme väen väkisin vääntää evoluutiota kohti pelkkää kasvisravintoa, saattaisi seurauksena myös aivojen taantuminen kasvissyöjien aivoiksi. (Tarkennus: edellinen ei tarkoita, että nykyiset vegaanit olisivat tyhmempiä sillä evoluution mukainen kehitys ei ole poliittinen valinta vaan hyvin pitkän ajan prosessi olosuhteisiin sopeutumista). Ehdotankin, että käyttäydymme lajityypillisesti ja syömme monipuolisesti erilaisia lihoja, kaloja ja kasviksia mutta vältellen synteettisiä ja manipuloituja kemikaaleja sekä liikaa prosessointia vain elimistömme tarpeen mukaan, ei enempää eikä vähempää.

"In conclusion, we see that

"In conclusion, we see that human beings have the gastrointestinal tract structure of a “committed” herbivore. Humankind does not show the mixed structural features one expects and finds in anatomical omnivores such as bears and raccoons. Thus, from comparing the gastrointestinal tract of humans to that of carnivores, herbivores and omnivores we must conclude that humankind’s GI tract is designed for a purely plant-food diet." https://www.scribd.com/doc/94656/The-Comparative-Anatomy-of-Eating Eli tuolla vertailtu ihmisen anatomiaa muiden eläinlajien anatomiaan sekä niiden luontaisiin ravintolähteisiin. Ihminen on tuon päättelyn perusteella optimoitu syömään kasvisruokaa. https://nutritionfacts.org/video/whats-the-natural-human-diet/ Ehdotankin, että syömme elimistöllemme sopivaa ruokavaliota - monipuolista vähärasvaista kasvisruokaa. Se on todistetusti terveellistä sillä se ehkäisee, pysäyttää tai parantaa monet nykyihmistä vaivaavat terveydelliset ongelmat, kuten sydän- ja verenpainetaudit, korkeat kolesterolit, liikalihavuuden, diabeteksen ja pienentää syöpien todennäköisyyksiä. Tietysti on mahdollista syödä myös epäterveellistä kasvisruokaa, esim sipsikaljavegaanit saavat liikaa rasvaa ja liian vähän vitamiineja.

Nimimerkki käyttää lähteenään

Nimimerkki käyttää lähteenään Milton R. Millsiä. Hän on washingtonilaisen United Medical Centerin tehohoito-osaston johtava lääkäri ja lienee erikoistunut kardeologiaan. Hän ei siis ole k.o. alan asiantuntija. Sitä osoittaa, että mikään asiantuntemuksestaan ja maineestaan kiinnipitävä lääketieteen tai biologian ammattijulkaisu ei ole julkaissut hänen kirjoitustaan tästä aiheesta. Sitä ei liene edes vertaisarvioitu vaan kyseessä on yksityisajatteluun perustuva maallikon mielipidekirjoitus. Nimimerkin toinen linkitys on Michael Greger:n ylläpitämään sivustoon. Greger on hullunlehmäntaudin innoittama vegaani. Toki ravitsemusalan asiantuntija mutta sitoutunut lähes uskonnollisella fanaattisuudella vegaaniuteen. Hänen rahoittajansa tausta on luonnonsuojelussa ja eläinten oikeustoiminnassa. En siis lähtisi tarjoilemaan heitä lopullisena ja ainoana totuutena ihmisen fysiologiasta ja evoluutiosta joka tähän nykyiseen tilaamme on johtanut.

Turha tuomita viestintuojia,

Turha tuomita viestintuojia, he nimenomaan käyttävät ulkopuolisia tutkimuksia lähteinään (ainakin Greger) eli eivät kyseiset henkilöt ole itse kirjoittaneet tai tehneet tutkimuksia joista puhuvat. Prof. Dr. Claus Leitzmann, joka päätynyt samaan johtopäätökseen: http://www.biohackly.com/nutrition/are-humans-carnivores-or-herbivores-prof-claus-leitzmann/ Sekä: Dr. Williams C. Roberts from the National Institutes of Health and Baylor University — who is the editor-in-chief of the American Journal of Cardiology and one of the most prominent cardiologists in the world with over 1,500 publications in peer reviewed medical journals — summarized our answer very nicely. He wrote: “Although most of us conduct our lives as omnivores, in that we eat flesh as well as vegetables and fruits, human beings have characteristics of herbivores, not carnivores. The appendages of carnivores are claws; those of herbivores are hands or hooves. The teeth of carnivores are sharp; those of herbivores are mainly flat (for grinding). The intestinal tract of carnivores is short (3 times body length); that of herbivores, long (12 times body length). Body cooling of carnivores is done by panting; herbivores, by sweating. Carnivores drink fluids by lapping; herbivores, by sipping. Carnivores produce their own vitamin C, whereas herbivores obtain it from their diet. Thus, humans have characteristics of herbivores, not carnivores.” https://www.youtube.com/watch?v=Z4NsMiOMmCY Onko se tuomittavaa jos vaikka fanaattisestikin yrittää jakaa informaatiota, joka hyödyntää ihmisiä, eläimiä ja luontoa? Veganismi ei ole myöskään mikään uskonto. En lähtisi edellisen Ad. hominem kommentin perusteella hylkäämään em. tutkijoiden paremmin argumentoitua päättelyä.

Nimimerkille tiedoksi, että

Nimimerkille tiedoksi, että lähdekritiikin harjoittaminen ei ole "ad hominem" -argumentointivirhe vaan oleellinen osa tiedonhankintaa. Jo nimimerkin tähän kommentiin lainaama teksti osoittaa ihmisten olevan paljon muutakin kuin "herbivores". Siinähän kerrotaan, että lihansyöjillä on terävät ja litteät hampaat ja kasvissyöjillä tasaiset. Ihmisellä on molempia sekä vielä ominaisuuksia hdelmiensyöjiltä j.n.e. Etuhampaat ovat litteät ja siten sopivat luiden kaluamiseen ja kulmahampaat ovat pyöreinä ja terävinä sopivat raateluun. Kun taas poskihampaat ovat nystyräiset ja sopivat kasvisten hienontamiseen. Sen sijaan meillä ei ole jyrsimiseen sopivia talttahampaita. Meidän hammaskalustomme on pikemminkin kaikkiruokaisuuteen (omnivores) sopiviat ellei meitä varten pitäisi keksiä ihan omaa sanaa: moniruokaiset eli polyvores sillä ihan kaikki ei meillekään sovellu. Mutta toisaalta lajimäärityksessä ei juurikaan ruokavaliota koska se riippuu paljon enemmän olosuhteista kuin siitä mitä pystyy käyttämään ravinnokseen. Niinpä ihan luonnollisen olosuhteista johtuvan kehityksen seurauksena ihmislajin eri populaatioiden ruokavaliot poikkeavat toisistaan paljon enemmän kuin monien muiden eri lajien, sukujen, heimojen ja lahkojen välillä. Ei todellakaan ole kiellettyä suhtautua fanaattisesti asioihin joihin uskoo ja joita haluaa noudattaa. Vegetarismi ei myöskään ensisilmäyksellä täytä uskonnon kriteerejä vaikka sen joitakin suuntauksia voisikin tarkastella myös siitäkin suunnasta. Niinpä kirjoitinkin "lähes uskonnollisesta fanaattisuudesta" vegetarismin ajamisessa. Se ei ollut tarkoitettu sanan- tai muunkaan vapauden rajoittamiseksi vaan kommentti siihen, että fanaattinen usko ei sovi yhteen tieteellisen katsannon kanssa ja sitähän nimimerkki kai yritti osoittaa linkityksillään.

Pärjääkö lapsi pelkällä

Pärjääkö lapsi pelkällä vedellä ja leivällä? Pärjääkö lapsi ilman maitoa? Pärjääkö lapsi pelkällä porkkanalla? Jne.. Ehkä pärjää ehkä ei, onko lapsi joku koekaniini? Koko kysymys on idiotismia! Miksi pitäisi pärjätä? Lihassa on paljon hyödyllisiä ravinteita, miksi pitäisi pärjätä ilman? Koska äiti on tärähtänyt hihhuli? Pärjääkö ihminen ilman seksiä? Tottakai pärjää, mutta miksi pitäisi pärjätä? Veganismi on yhtä hullua on pidättäytyminen ilman seksiä avioliiton asti. Aivopestään ja syyllistetään, että seksi on joku synti, ja sen harrastaminen on niin kamalaa ja hirveätä. Ihan samalla tavalla kuin syyllistetään, että lihansyönti on murha ja niin kamalaa, hyi hyi.. Vaikka se on pelkää ruokaa! Kettu syö kaneja, kissa syö hiiriä, karhu syö lohia, jne.. Se on täysin NORMAALIA JA LUONNOLLISTA. Ihan samalla kuin pippeli pimsaan, täysin luonnollista ja normaalia, eikä mikään syytti. Uskomatonta, että löytyy niin ahdasmielisiä ihmisiä, jotka oman hulluuden ja idioloogian takia ovat valmiita riistämään toisilta nautinnon, olipa kyse maukkaasta ateriasta tai seksistä. Ja nämä hullut vielä luulevat olevansa jotenkin parempia ihmisiä ja muiden yläpuolella, kun eivät syö lihaa tai nussi ennen avioliittoa. PS. Ja jos et tiennyt niin soijakin aiheuttaa syövän samoin monet kasvit ovat vaarallisia terveydelle ja voivat toisilla johtaa jopa kuolemaan, vaikka toisille ovat vaarattomia.

Ehdotan, että jokainen syö

Ehdotan, että jokainen syö ihan mitä haluaa, vaikka sirkkoja ja toukkia. Liharuokien syöjiä ei todellakaan tarvitse syyllistää. THL:n entiset ja nykyiset päälliköt koettavat syyllistää meitä ihan tarpeeksi. Ei saa syödä voita, eikä juoda viiniä viinasta nyt puhumattakaan. Popsi, popsi vain porkkanaa.

Jos vanhemmat pakottavat

Jos vanhemmat pakottavat syömään ruohoa tai koulussa on pakolliset vegaanipäivät, niin se ei ole enää: "jokainen syö ihan mitä haluaa". Vaan väkisin pakotetaan syömään, mitä vähemmistö käskee. Yhtä hyvin voi sanoa, jokainen uskoo, mihin haluaa, mutta jos vauvoja ruvetaan ympärileikkaamaan, koska vanhemmat sitä haluavat, niin se on jo pakottamista.

Kyllä tuo vege on niin ihanaa

Kyllä tuo vege on niin ihanaa ja ihanatonta. www.iltalehti.fi/perheartikkelit/201709292200426364_pt.shtml 1 vuotias ei saa ryhtyä päiväkodissa vegeksi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu