Ruoka

Päiväkotien vegaanikokeilu oli susi – "Sadan lapsen joukosta kasvisruokaa syö kaksi"

PÄIVÄKODIT Vegaanikokeilu Helsingin päiväkodeissa ei ole saanut suurta suosiota. Kokeilun jatkosta ei ole tehty päätöstä.

Päiväkotien vegaanikokeilu ei ole ollut suuri hitti. Kasvisruokaa on ollut tarjolla jo aiemmin ja sen voi valita kaikkialla vaihtoehdoksi.

Päivi Tuovinen/Arkisto

Helsingin kaupungin päiväkotien vegaaniruokakokeilun tulevaisuus on yhä auki. Vuoden mittainen kokeilu 20 päiväkodissa päättyy ensi viikolla, mutta sen jatkamisesta ei edelleenkään ole tehty päätöksiä.

– Nyt tilanne on se, että teemme parhaillaan arviota kokeilun onnistumisesta. Osa hankkeen raportoinnista on kesken, joten en vielä voi ottaa kantaa siihen, mitä kokeilulle tapahtuu jatkossa, arvioi varhaiskasvatuksen ruokapalvelupäällikkö Erja Suokas.

Vaikka kokeilujakso umpeutuu ensi tiistaina, mukana olevissa päiväkodeissa tarjotaan vegaaniruokaa ainakin lokakuun loppuun saakka. Helsingin Uutiset kertoi kaupungin suunnitellessa kokeilua, että vegaaniateriat maksavat päivässä lähes 5 euroa enemmän kuin tavallinen päiväkotiruoka, joka maksaa keskimäärin 7,26 euroa päivässä.

Kovin vankkaa suosiota ei vegaaniruokakokeilu kuitenkaan ole taakseen saanut, sillä 20 päiväkodissa on tällä hetkellä vain noin 30 vegaaniruokaa syövää lasta.

Useassa kokeiluun osallistuvassa päiväkodissa ei siis ole ainuttakaan vegaanilasta.

Yksi kokeiluun osallistuneista päiväkodeista on Viikinmäessä sijaitseva Maarianmaan päiväkoti. Noin sadan lapsen päiväkodissa vegaaniruokailijoita on tällä hetkellä kaksi.

– Kokeilu on sujunut aika mutkattomasti, eikä vegaaniruoan valmistaminen ja tarjoilu työllistä henkilökuntaa erityisesti, luonnehtii päiväkodin johtaja KatjaJärviölä.

Sadan lapsen päiväkodissa vegaaniruokaa syö kaksi."

– Ennen kokeilua tehdystä kyselystä kävi ilmi, että ei vegaaniruoan suosio nyt niin hurja ole. Mutta toki vegaaniperheille tämä on tärkeä hanke ja ymmärrän sen täysin.

Päiväkotien vegaaniruokailun "isä" on kaupunginvaltuutettu LeoStranius (vihr.), joka on periaatteessa tyytyväinen vegaanikokeiluun. Häntä ei hämmennä kokeilussa olevien lasten pieni määrä.

– Tuo vegaanilasten määrä esimerkiksi Maarianmaan päiväkodissa kuulostaa melko lailla keskimääräiseltä, kun ajatellaan kaikkia kokeilussa mukana olevia kohteita, Stranius pohtii.

– Toivon tietenkin, että hanketta jatkettaisiin. Minua ihmetyttää se, että vegaanikokeilusta ei tämän syksyn aikana ole tihkunut ainakaan minulle juuri lainkaan tietoa.

Kokeilussa mukana olevat päiväkodit ovat: Flora, Haikara, Isoniitty, Itämeri, Kannelmäki, Kesäheinä, Koralli, Lapinlahti, Linnunlaulu, Masto, Neulanen, Maarianmaa, Munkkivuori, Oulunkylä, Perttu, Pikkusuo, Saniainen, Särki, Terhi ja Tuorinniemi.

Lue myös: Alba, 1, ei saa ruokaa päiväkodissa edes lääkärintodistuksella.

Vegaanipäiväkotien lounaslista

Ma 9.10.: kasvis-kaalilaatikkoa luomuohrasta

Ti 10.10.: kukkakaali-lehtikaalisosekeittoa, yrttimarinoitua luomutofua

Ke 11.10.: juurestarhan papu-kasvispataa, riisi-moniviljasuurimoita

To 12.10.: porkkanapihvejä

Pe 13.10.: paahdettuja juureksia ja vehnänjyviä

Lisäksi tarjotaan vegaaniaamupala ja -välipala.

Lähde: Palvelukeskus Helsinki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Alba, 1, ei saa ruokaa päiväkodissa – edes lääkärintodistus ei kääntänyt kunnan päätä24.9.2017 19.05
Vegaaniruoan kokeilu alkaa lokakuussa – Nämä Helsingin päiväkodit ovat mukana23.9.2016 19.07
Pärjääkö lapsi pelkällä vegaaniruoalla? – "Ei tämä ole vain ruokaa koskeva valinta"23.9.2017 18.02
Missä tilanteessa lapsi on oikeutettu vegaaniruokaan koulussa? – "Keittiön täti" vastaa28.1.2017 09.00
Valtuutettu kasvisruokapäivästä: ”Sain vegaaneilta tappouhkauksia”5.6.2014 16.04
Helsingin ensimmäinen vegaaninen lippakioski avaa ensi viikolla – pysyy auki syksylläkin11.8.2016 12.22
Näin kalliiksi vegaaniruoka tulisi päiväkodeissa2.4.2015 13.39

Kommentit (12)

Kommentit

Että näin. Kaikki lapset

Että näin. Kaikki lapset kituvat pahalla ruualla, jotta pari marginaaliperhettä saisi tahtonsa periksi. Ei kovin demokraattista.

Vihreät voisivat itse

Vihreät voisivat itse kustantaa kotkotuksensa, eikä käyttää yhteiskunnan rahoja heidän oman poliittisen agendansa ajamiseen. Jokunen vuosi sitten yksi äiti halusi että hänen lapsensa täytyy saada kuuvettä, jotta lapsi pysyisi terveenä ja saisi voimaa. Tähän taikauskoon ei onneksi suostuttu. Koulujen kasvisruokapäivä on myös ollut valtava menestys, joka on osoittanut miten tärkeästä ja toivotusta parannuksesta on ollut kysymys. Lapset ottavat pienen nokareen kasvisruokaa lautaselle, levittävät sen ympäri lautasta jotta näyttäisi siltä kuin sitä olisi ollut paljon ja syövät päivän ateriana useamman näkkileivän nälkäänsä. Osalla on karkkia mukana koulussa. Ikinä ei lasten mukaan ole yhtä paljon ruokaa jätesangoissa kuin kasvisruokapäivinä, koska lapsille ei kaikki outoudet vain maistu, vaikka vihreät yrittävät niitä pakolla syöttää. Tuohan oli vielä mukava uutinen, että tämä poliittinen ateria maksaa vielä vitosen enemmän kuin ruoka jota syötäisiin, eli oikein kunnon tuhlausta jossa käytetään oikeasti luonnonvaroja kuin esimerkiksi liharuokapäivänä, koska käytännössä kaikki tehty ruoka menee jätesankoon. Mutta tuota älyttömyyttä ei voida lopettaa, koska se osoittaisi vihreiden olevan väärässä ja nämä pitävät kasvisruokapäivän vaikka maailman tappiin asti välittämättä siitä että oppilaat eivät sitä syö.

Kasvaville lapsille ja

Kasvaville lapsille ja nuorille pitää antaa monipuolista ravintoa. Ihminen on luonnostaan sekasyöjä, kuten vaikka karhut ja villisiat. Kasvispyörykät ovat periaatteessa hyvänmakuisia, mutta niistä syntyy suolistokaasua eikä kellään ole kivaa.

Muttakun viherpiiperöt haluaa

Muttakun viherpiiperöt haluaa näin,jokaisella pitää olla vapaus syödä mitä vaan,kuhan se on tofua ja porkkanapihvii.

Kasvissyöjä kuvittelee

Kasvissyöjä kuvittelee olevansa jonkinlainen malli-ihminen, jota kaikkien lihansyöjien on seurattava kumarrellen...laitetaan nyt sitten ne tofupihvit siihen linjan loppuun lihamurekkeiden ja kanankoipien jälkeen...nyrhiköön ituhippi siitä iloksensa!

Kuinkahan kalliiksi kaikki

Kuinkahan kalliiksi kaikki vihreiden kotkotukset tulevat vielä veronmaksajille? Olis ehdotus: muuttakaa takaisin maalle sekä edustajat, että äänestäneet.

Vihreät ajaa tämän maan

Vihreät ajaa tämän maan konkurssiin.

Ja me veronmaksajat maksamme

Ja me veronmaksajat maksamme kaiken, kaksi syö sadasta! Ja vihreät vielä toivoo jatkoa asialle. Huh huh!

Kasvispohjainen ruokavalio on

Kasvispohjainen ruokavalio on sekasyöntiä halvempaa jos ei mukana ole mitään lihakorvikkeita yms. Jos vegaaninen on 5€ kalliimpaa niin silloin jotain on pahasti vialla. Aika vähällä pääsee hyvinkin ravitsevaan ja tasapainoiseen ruokavalioon vegaanisena (kaikki kuidut, rauta, magnesium, zinkki, proteiini, B12, kalsium, C-vitamiini turvattuna). Leivät, margariinit, peruna, riisi, papu, makaroni, spaghetti, kasvikset, hedelmät, soijamaidot yms. ovat pääsääntöisesti halpaa tavaraa ja liha taas on erittäin kallista. Jokin nyt ei täsmää noissa kuluissa.

Ihme pelleilyä veronmaksajien

Ihme pelleilyä veronmaksajien kustannuksella. Vegaanilapsille omat eväät mukaan!

Kai kuitenkin halal-lihat

Kai kuitenkin halal-lihat kuuluu ruokalistaan?

Terveet, tavalliset lapset

Terveet, tavalliset lapset eivät tarvitse lihaa joka päivä. Jos tarjolla on kasvisruokaa, mukulat syövät sitten sitä tai ovat syömättä. Päiväkodin aterioissa liha on yleensä jauhelihan tai kinkun murusia, ei siellä mitään tirisevää filettä tarjoilla (pienet lapset muutenkin tukehtuvat lihanpaloihin). Jos lapsilta kysytään, he söisivät kalapuikkoja, kananugetteja, ranskalaisia, burgereita ja pizzaa. Jälkkäriksi karkkia ja jäätelöä. Tuskin kukaan heistä ajattelee, että esim. ranskalaiset perunat ja pizzan voi valmistaa täysin vegaanisena. Ja huom. pojat eivät tarvitse lihaa sen enempää kuin tytötkään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu