Puheenaihe

Kokeilun tulos Helsingissä: vegaaniruokaa aletaan tarjota kaikissa päiväkodeissa

Ruokavaihtoehdot laajenevat Helsingin päiväkodeissa ensi vuoden alusta.

Arkistokuva

Vuoden 2018 alusta kaikissa Helsingin päiväkodeissa tarjotaan vegaaniruokaa vegaaniruokavaliota noudattaville.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti vegaaniruokakokeilun aloittamisesta vuonna 2016. Helsingissä valittiin 20 päiväkotia vuoden kestävään kokeiluun, jolla haluttiin selvittää vegaaniruokailun todellisia kustannuksia. Tämän vuoden lokakuussa päättyneen kokeilun aikana vegaaniruokaa syöviä lapsia oli vaihdellen 24-31 yhteensä 11 päiväkodissa.

Kokeilun tulosten arvioinnin perusteella vuoden 2018 alusta kaikissa Helsingin päiväkodeissa tarjotaan vegaaniruokaa lapsille, jotka noudattavat ruokavaliota myös kotona.

Alustavan kyselyn mukaan heitä on helsinkiläisissä päiväkodeissa vajaat 50.

Tällä hetkellä päiväkodin ateriat lasta kohden (aamupala, lounas, välipala) maksavat 7,26 euroa päivässä. Vegaaniruuan tarjoaminen lisäsi kokeilun aikana kustannuksia 5,49 euroa päivässä vegaaniruokailijaa kohden. Kokeilun ruokalista toteutettiin mahdollisimman samanlaisena kuin perusruokalista.

Ruuan valmistaminen ja tarjoilu sekä suunnittelu ja raaka-aineiden hallinta aiheuttivat noin 70 % lisäkustannuksista. Raaka-aineen korvaaminen vegaaniruokavalioon sopivalla raaka-aineella lisäsi kustannuksia noin 15 %.

Hävikkikustannus oli noin 6 prosenttia. Useimmissa päiväkodeissa ainoastaan yksi lapsi noudatti vegaaniruokavaliota, mikä vaikutti kustannuksiin.

Kokeilusta saatujen kokemusten perusteella arvioidaan, että muuttamalla vegaaniruokalistan ruokalajien määrää ja erityistuotteita, palveluntuottaja saa lisäkustannukset laskettua 2,10 euroon per vegaaniruokailija päivässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Päiväkotien vegaanikokeilu oli susi – "Sadan lapsen joukosta kasvisruokaa syö kaksi"6.10.2017 07.15
Ensin karsittiin jugurtit, nyt lähtee jäätelö päiväkotilapsilta – Helsinki uusii ruokalistoja18.8.2017 15.35
Alba, 1, saattaa sittenkin saada vegaaniruokaa päiväkodissa – kaupunki aloittaa selvityksen27.10.2017 14.06
Alba, 1, ei saa ruokaa päiväkodissa – edes lääkärintodistus ei kääntänyt kunnan päätä24.9.2017 19.05
Päiväkotien toiminnoissa saa ollakin eroja – Varhaiskasvatusjohtaja: "Ei meillä mitään reseptikirjoja voi olla" 23.10.2017 19.50
Pärjääkö lapsi pelkällä vegaaniruoalla? – "Ei tämä ole vain ruokaa koskeva valinta"23.9.2017 18.02
Helsinkiin rakennetaan Suomen suurin päiväkoti – satoja lapsia, lähes 60 hoitajaa14.8.2017 13.15
Kasvisruoalle kohtuuhyvä aloitus – Näin vegaanilapset syövät Helsingin päiväkodeissa31.10.2016 18.32
Koulun kasvisruoka jättää osan nälkäiseksi – "Suurin osa kavereistani jättää ruuan väliin"19.3.2017 08.10

Kommentit (2)

Kommentit

Miksi tätä vastustetaan?

Miksi tätä vastustetaan? Halvaksi tulee kun ei osta alla mainittuja valmiita eineksiä. Ruoka on myös terveellistä. Mitä vegaanit syövät: Kaikkia kasviksia eli vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä, pähkinöitä, sieniä, ja viljatuotteita. Maailmassa on yli 20 000 syötävää kasvilajia. (Useita sekasyöjällekin tuttuja ruoka-aineita on olemassa vegaanisena, kuten erilaisia pihvejä ja pyöryköitä, makkaroita, leikkeitä ja muita "lihankaltaisia" aineksia.) Ruoka-aineita löytää kaupasta valmiina tuotteina tai niitä voi valmistaa itse. Vegaanille sopivat myös eri kasvimaitopohjaiset tuotteet kuten esimerkiksi soija-, kaura-, riisi- tai pähkinäpohjaiset maidot, kermat, jäätelöt ja jogurtit sekä erilaiset kasviperäisistä aineista valmistetut juustot (esim. soijajuusto). Lisää tietoa erilaisista ruoka-aineista ja mm. esimerkin vegaanin ruokakaapin sisällöstä löydät artikkelista Vinkkejä ruoanlaittoon. Vegaanin ruokavalioon ei kuulu: Vegaanit eivät syö lihaa missään muodossa (ei myöskään jauhelihaa, makkaroita tms.), kanaa tai muita lintuja, kalaa, rapuja tai simpukoita. Vegaanit eivät syö muitakaan eläinkunnan tuotteita, kuten kananmunia, hunajaa, maitoa, voita, juustoa tai muita maitotuotteita. Vegaanit eivät myöskään syö ruokia, joissa on liha-, kala-, tai kanalientä, liivatetta tai eläinrasvoja.

>Tällä hetkellä päiväkodin

>Tällä hetkellä päiväkodin ateriat lasta kohden maksavat 7,26 euroa päivässä. Vegaaniruuan tarjoaminen lisäsi kokeilun aikana kustannuksia 5,49 euroa päivässä. Jos vegaani saa 12,75€ aterian, kun muiden on tyydyttävä 7,26€ aterioihin, niin miksei minä voi saada karppaajana myös 12,75€ aterian, johon sisältyy pihvi joka päivä? Miksi toinen saa kalliimpaa ruokaa kuin toinen?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu