Puheenaihe

Hoas pisti robotin tarkistamaan asunnonhakijoiden luottotiedot – näin siinä sitten kävi

Hoasin toimistolla jonotettiin avaimia vuonna 2008.

Sirpa Repo / Arkisto

Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoas otti tänä syksynä tiettävästi ensimmäisenä asuntojentarjoajana robotiikan asiakaspalvelunsa tueksi. Ruuhka-avuksi "palkattu" robotti puolitti opiskelija-asuntojen hakemusten käsittelyajat.

Valtaosa asuntohakemuksista saapuu käsiteltäväksi heinä–syyskuussa, ja kiireisimpinä päivinä Hoas vastaanottaa jopa tuhat hakemusta. Ruuhka pidentää hakemusten käsittelyaikoja ja viivyttää opiskelijalle tärkeää tietoa asunnon saamisesta.

– Robotti on käsitellyt tänä syksynä jo yli 8 400 hakemusta. Aikaa tähän on kulunut noin 400 tuntia, kun ihmisiltä samaan työmäärään olisi mennyt lähes kaksi kertaa enemmän, noin 700 tuntia, sanoo Hoasin asiakkuusjohtaja Riitta Pulkka.

Robotin tehtävänä on hoitaa hakemusten esikäsittely. Se tarkistaa hakijoiden luottotiedot ja sen, onko heillä muita hakemuksia voimassa tai asuvatko he jo ennestään Hoasilla.

Robotti käy saapuneiden hakemusten listan läpi neljä kertaa vuorokaudessa: kahdesti yöllä, kerran aamulla ja kerran päivän aikana. Kun esikäsittely suoritetaan yöllä, pääsevät asiakaspalvelijat jatkamaan hakemusten parissa heti aamusta.

Hoas aikoo vielä laajentaa robotin vastuualueita. Lokakuusta lähtien se on esikäsitellyt myös vaihto-opiskelijoiden hakemuksia. Seuraava kehitysaskel on asukasviestinnän sujuvoittaminen.

– Kaikki uudet asukkaamme saavat muuttaessaan sähköpostitse tervetulokirjeen. Tähän mennessä kirjeen saajat on pitänyt hakea asukasrekisteristä käsityönä. Robotin avulla näiden ja muiden asukasviestien lähetysprosessi saadaan automatisoitua, Pulkka kertoo.

Hoasin asuntojen hakemusmäärät ovat kasvaneet joka syksy vuodesta 2014. Tänä syksynä säätiö sai noin 10 600 hakemusta. Vuoteen 2014 verrattuna hakemusmäärä on kaksinkertaistunut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Toihan on hyvä homma.pitäis

Toihan on hyvä homma.pitäis laajentaa tota robottitoimintaa. Seuraaviin paikkoihin robotit hommiin ja nykyinen henkilökunta ulostetaan. Eduskuntatalo. Trafi. Kela. Työttömyystoimistot ELY keskukset.

Keinoäly päästetään

Keinoäly päästetään käsittelemään ihmisten tiedostoja ihan itsestään selvyytenä... :-)

jep täysin samaa mieltä mutta

jep täysin samaa mieltä mutta tästä puuttuu myös lastensuojelu ja muu sosiaaliala

Corleone, just näin.

Corleone, just näin. Robotiikasta tulee huomattavat säästöt veronmaksajille. Etenkin eduskunnan osalta, kun jokin siellä huseeraava robotti ei enää selviydy tehtävästään ja se poistetaan käytöstä. Sen jälkeen sille ei tarvitse maksaa vuosikausia tuhansien eurojen kuukausittaista sopeutumiseläkettä ja verovaroja säästyy käytettäväksi tärkeämpiin tarkoituksiin. Lisäksi robotit olisivat aina paikalla. Muiden luettelemiesi neljän byrokratian linnakkeiden tehokkuus todennäköisesti kasvaisi uusiin ulottuvuuksiin robottien myötä.

Esimiestyössä voisi hyödyntää

Esimiestyössä voisi hyödyntää. Yksinkertainen laatikko, päällä kääntyilevä kamera joka liikkuu käytävillä tai avokonttorissa ja kuvaa työntekijöitä. Kuva vartiointiliikkeeseen, hyvinkin vähän koulututtu erottaa mikä on sallittua tekemistä ja mikä ei. Robottiin puheyhteys. Säästyy monet isot johtajan- esimiehen ja tiiminvetäjän palkat.

Oma kokemus on se että ei ole

Oma kokemus on se että ei ole tarvinnut maksaa laskuja kuin koneet unohtaa ja menee sekaisin.

Kiva kun robotit korvaavat

Kiva kun robotit korvaavat yhtä useammalla alalla työntekijät. Seuraavaksi ne vapauttavat sinutkin työn orjuudesta ja pääset toteuttamaan itseäsi täyspäiväisenä nettikommentoijana peruspäivärahalla. No mutta hups, eihän sentään MINUA vaan ne muut loiset ja elätit... Minähän olen tietenkin tärkeä, erikoistapaus paperinpyörittelijöiden ja pätevien ammattilaisten joukossa.

Japanissa robotit maksavat

Japanissa robotit maksavat veroa, miksei Suomessakin mahdollista?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu