Etsitkö vuoden 1918 hautoja Helsingistä? – Täältä asia selviää torstaina

Helsinki oli sata vuotta sitten raaka ja verinen paikka. Kuvassa punavankien teloitus Santahaminassa vuonna 1918.

Wikipedia

Helsingin kaupunginarkistossa avautuu torstaina Helsinki vuonna 1917 -näyttely, joka tekee selkoa sadan vuoden takaisista tapahtumista pääkaupungissa.

Torstaina vietetään myös Pohjoismaista arkistojen päivää, jolloin kaupunginarkiston ovet ovat avoinna yleisölle kello 14–18. Näyttelyn lisäksi ohjelmassa on luentoja, tutustumista asiakirjakonservointiin ja sekä käyntejä arkistomakasiineihin.

Asiantuntijaluentojen aiheet ovat mielenkiintoisia: Sergei Pogreboff kertoo aiheesta Venäläisperheen tarina Helsingissä. Ensimmäinen luento alkaa kello 16.

Toinen luento alkaa tuntia myöhemmin, kello 17, kun tutkija Marja Pehkonen kertoo aiheesta Mistä löytyy vuosien 1917 ja 1918 hautoja Helsingissä.

Pohjoismaista arkistojen päivää on vietetty Ruotsin aloitteesta vuodesta 1998. Tarkoituksena on tuoda arkistojen työtä esille suurelle yleisölle. Ajankohdaksi valittiin marraskuun puoliväli. Helsingin kaupunginarkisto osallistui ensi kertaa arkistojen päivään vuonna 2004 esittelemällä arjen työtä kiinnostuneille kaupunkilaisille.

Venäjän maaliskuun vallankumous vuonna 1917 levisi nopeasti Pietarista Helsinkiin. Varuskunnan sotilaat ja laivaston matruusit nousivat kapinaan upseereitaan vastaan.

Alkoi anarkian aika ja upseerimurhat, jolloin Helsingin kadulla kaikui laukauksia kun vallankumoukselliset ampuivat päällystöönsä kuuluvia. Arviolta noin sata upseeria murhattiin Helsingissä. Värikäs ja dramaattinen vuosi päättyi Suomen itsenäisyysjulistukseen 6. joulukuuta 1917.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva
Jari Pietiläinen

Kommentit (1)

Kommentit

Helsingin vuoden 1918 haudat on niin nähty. Hey come on, eikö teillä toimituksessa seurata trendejä. Nyt etsitään maaliskuun 1887 hautoja Vantaalta.

toisaalta