Puheenaihe

Onko kotisi riskialueella? – Yle: Nämä tekijät selittävät avioerojen määrää Suomessa

Kuvituskuva.

Riitta Ketola

Vantaan Leinelä on pääkaupunkiseudun kärjessä, kun avioeroja listataan postinumeroalueittain.

Heti Leinelän jälkeen toisena on paikallinen keskussairaala-alue Meilahdessa, ilmenee Ylen selvityksestä.

Ylen mukaan avioliitot päättyvät eroon useimmiten sairaaloiden lähellä, eivätkä uudet asuinalueetkaan ole välttämättä onneloita.

Erotilaston kahdenkymmenen kärkeen mahtuu peräti neljä keskussairaala-aluetta.

Esimerkiksi Oulun Kontinkankaalla liitoista on viime vuosina päättynyt joka kahdeskymmenes. Alueella on yliopistollisen keskussairaalan lisäksi runsaasti hoitohenkilökunnan työsuhdeasuntoja.

Vuorotyöllä voi hyvinkin olla jotakin tekemistä eroasian kanssa, myöntää Ylen haastattelema Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka.

Kukan mukaan sairaaloissa henkilökunnan odotetaan joustavan, kun vuorot vaihtuvat ja venyvät. Jalkoihin jäävät siinä sivussa perhe ja muu elämä.

– Vuorotyö vaikuttaa varsinkin silloin, jos muu perhe kulkee toisenlaisessa rytmissä arjen kanssa.

Hän ei silti vetäisi tästä suoraa yhteyttä avioerojen yleisyyteen. Väestöliiton parisuhdetiimin esimies ja psykoterapeutti Heli Vaaranen kuitenkin toteaa, että puolisoiden erirytmisyys vaikeuttaa parisuhdetta rakentavien ja vahvistavien rutiinien syntymistä.

Erotilaston kärjessä olevat Leinelä ja Tampereen Vuores ovat verrattain uusi asuinalueita.

Niille on viime vuosina rakennettu paljon sekä valmista että perheiden omin voimin. Omakotitalon rakennustyömaa yhdistettynä pieniin lapsiin lienee avioeron syynä jo klassikko.

– Yksi vanhemmista on yksin kotona lasten kanssa ja toinen rakentaa. Sitten heille tulee kysymys, että koska me oikein olemme yhdessä. Toisen mielestä ehkä sitten, kun talo on valmis, ja toisen mielestä pitäisi elää nyt, Vaaranen kuvailee.

Eikä valmiiseen muuttaminenkaan välttämättä pelasta tilannetta, jos ympäriltä puuttuvat tukiverkot. Suurissa kaupungeissa avioliitot loppuvatkin keskimäärin useammin kuin pienillä paikkakunnilla.

Keskimääräistä enemmän eroja astuu voimaan myös Helsingin Sörnäisissä, Etu-Vallillan ja Alppilan alueella sekä Vantaan Jokiniemessä.

Kaikilla näillä alueilla on paljon pieniä vuokra-asuntoja. Suuria erolukuja saattaakin selittää se, että avioeroprosessin käynnistäneet ihmiset muuttavat niille yhteisen kodin jätettyään.

Kaksi varuskunta-aluettakin nousee korkealle valtakunnallisella erolistalla. Toinen niistä on Kirkkonummen Upinniemi. Puolustusvoimien viestinnän mukaan vanhoja henkilökunnan työsuhdeasuntoja vuokrataan nyt enimmäkseen ulkopuolisille.

Koko maassa erotaan määrällisesti eniten pääkaupunkiseudulla, missä väkeä ja liittojakin on eniten.

Vähiten puolestaan erotaan Sipoon Talmassa. Postinumeroalueella 04240 ei edellisten kolmen vuoden aikana ole astunut voimaan yhtään avioeroa, vaikka pareja on yli 270.

Yle käytti selvityksen pohjana Tilastokeskuksen tietoja naisten avioliittojen ja avioerojen määristä postinumeroalueittain vuosina 2014-2016.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Mitenköhän samoissa

Mitenköhän samoissa koordinaateissa näkyy kouluissa oppilaiden runsasta vanhemmista johtuvaa vaihtuvuutta? Jos nainen muodollisesti eroaa city-yksiöön valmistelevasti juuri muutettuaan, hän lienee varsin aktiivinen eroajaosapuoli. Toisaalta, jos työskennellään luetelluissa ammateissa ja pysytään asumassa luetelluilla alueilla, ehkä elämänarvot kehittyvät keskimääräistä kömpelömmiksi perheen pitävään perustamiseen. Vertailu Sipooseen (Keravankin vieressä) sisältänee vertailua maaseutumaisempaan suomenruotsalaisuuteen - joko itsessä tai lähiympäristössä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu