Olut ja muut miedot juomat kallistuvat reippaasti – veronkorotus 1.1.2018

Viinien veroa korotettaisiin esityksen mukaan 13 prosenttia. Korotusesitys koskee kaikkia alkoholijuomaryhmiä, mutta se painottuu muihin kuin väkeviin alkoholijuomiin.

Jussi Vehkasalo

Valtiovarainvaliokunta puoltaa alkoholiveron korotuksia, tiedottaa eduskunta.

Korotusesitys koskee kaikkia alkoholijuomaryhmiä, mutta se painottuu lievästi muihin kuin väkeviin alkoholijuomiin. Keskimääräinen korotus on noin 10 prosenttia.

Valiokunnan ehdottaman muutoksen jälkeen kaikkien mietojen, käymisteitse valmistettujen juomien veroa korotettaisiin 10,7 prosenttia, viinien 13,0 ja oluen 10,9 prosenttia.

Niin sanottujen välituotteiden veronkorotus olisi keskimäärin 9,5 ja väkevien alkoholijuomien 5,0 prosenttia.

Korotusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta ja niiden arvioidaan nostavan vähittäismyyntihintoja keskimäärin viisi prosenttia nykyisestä.

Esityksellä tavoitellaan noin 100 miljoonan euron vuotuista lisäystä alkoholiverotuottoihin.

Valiokunta pitää esitystä perusteiltaan ja tasoltaan harkittuna kokonaisuutena. Se on linjassa myös pitkään noudatetun alkoholiveropolitiikan kanssa.

Veronkorotukset ovat vaikuttaneet keskeisesti siihen, että alkoholin kokonaiskulutus on laskenut tasaisesti tällä vuosikymmenellä. Tämä on johtunut ennen muuta tilastoidun kulutuksen alenemasta, koska matkustajatuonnin ja muun tilastoimattoman kulutuksen osuus on pysynyt samaan aikaan melko vakaana.

Panimoliitto julkaisi 7. joulukuuta Twitterissä kuvaajan, jonka mukaan väkevän viinan reaalihinnat ovat Suomessa reilusti alle vuoden 2000 tason.

"Suosiiko alkoholipolitiikka valtion omaa bisnestä", tviitissä kysytään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Jussi Vehkasalo

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Alkoholilaille lisää tukea – USU: Demareden varapomo kannattaa "hallituksen hyvää esitystä" Alkoholin hintaan 5 %:n korotus – Näin verokarhu nostaa suosikkijuomiesi hintojaAlkoholijuomat kallistuvat – veron korotus nostaa hintoja viidellä prosentilla

Kommentit (7)

Kommentit

Lähivuosina oli poikkeuksellinen uutinen lehdistössä. Poliisi sai kiinni kotitislaajan pontikan keitosta. Vanha traditionaalinen perinne kotipolttoisesta on jäänyt lähes historiaan. Nämä veronkorotukset antavat hyvää kannustetta palauttaa perinteinen kotipolttoisen valmistus taas käyttöön.
Verkkokaupoille alkaa olla tilausta ryhtyä taas markkinoimaan välineitä harrastuksen elvyttämiseksi. Mikä sen mukavampaa kun illanistujaisissa isäntä tarjoilee parasta kotitekoistaan juhlavieraille.
Eikä kotivalmistusta tehdä edullisuuden takia vaan ihan älyttömän verorahastuksen kiertämisen takia.
jk. On muuten nopeimpia lakeja joita tulee esityksestä voimaan. Eläkelaki päätökset tulevat voimaan yleensä vuosien päähän, jos ovat saajalleen eduksi.

Junthi

No eikös tämä tarkoita sitten sitä, että sitä rankempaa tavaraa on sitten ostettava, kun siihen on varaa? Ja jos ei ole siihenkään varaa, niin kyllähän sitä voi kokeilla jotain "ilmaista" kamaa suoraan ränniin.

Vai olisiko tässä kenties parin ison toimijan kalakavereidensa päättäjien kanssa masinoima pienpanimoiden kuolinisku? En itse juo mitään, mutta olen luotettavasta lähteestä kuullut, että yleensä tuo pienempien panimoiden tavara on laadukkaampaa kuin massatuotettu poronkusi ja sen serkut karhunkusi ja jääkiekonpelaajankusi. Olisihan se kurjaa, jos karhunkusen myynti pienenisi. Ei olisi osinkoja jaettavaksi.

minake

Eikö nämä poliitikot tajuu että veroa nostamalla, rahat valuvat lahden etelä puolelle. Juuri kun siellä veroa nostettiin joka olisi vähentänyt tuontia niin ei kun palataan entiseen, Lauttayhtiöt kiittää.

timppa64

Jopa länsinaapurin Systembolagetin hinnat alkavat olla järjestään halvempia kuin Alkossa. Kolmen litran viinipakkauksen saa nyt jo kympin halvemmalla sieltä. Saas nähdä saavutetaanko täällä vuodenvaihteessa seuraavaksi Norjan hintoja. Jokainen voi Norjan Vinmonopoletin sivuilla tutkia asiaa ja muuntaa valuuttalaskurilla kruunut euroiksi.

Artsi

Onneks on vanha vinkkuämpäri tallessa. Kattelinki Saiturin pörssissä viinipakkauksia, täytynee herättää vanha harrastus henkiin. Tulee mulla handelikäynnit salettii vähenemään. Ja sit jengi rupee vetää korvikkeita: saadaan luonnollistaa poistumaa lähivuosina. Hyvä Suomi.

franksta