Karu tulos Suomesta: Eturauhassyöpä tappaa matalasti koulutettuja – "Tasa-arvo ei toteudu edes syöpähoidossa"

Heikki Seikkula

Turun yliopisto

Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa tutkittiin eturauhassyöpäkuolleisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä Suomessa ennen ja jälkeen PSA-testauksen yleistymistä. Tutkimuksen mukaan korkeammin koulutetuilla miehillä on huomattavasti pienempi riski kuolla eturauhassyöpään, mikä kertoo siitä, että terveydenhuollon tasa-arvoisuus ei tällä hetkellä toteudu syövän hoitotulosten osalta.

Prostata spesifisen antigeenin (PSA) testaus yleistyi Suomessa 1990-luvun puolivälin jälkeen. Testin käyttöä ovat lisänneet myös maassamme tehdyt laajat PSA-seulontatutkimukset. PSA-testauksen käyttöönotto on mullistanut eturauhassyöpädiagnostiikan. Valtaosa paikallisista eturauhassyövistä todetaan nykyään PSA-testauksen avulla

Paikallisessa eturauhassyövässä korkeammin koulutetuilla miehillä tutkimuksen mukaan 24 prosenttia pienempi riski kuolla eturauhassyöpään kuin matalammin koulutetuilla pre-PSA-aikakaudella 1985–1994. Post-PSA-aikakaudella 1995–2004 riski kuolla eturauhassyöpään oli 39 prosenttia pienempi.

– Matalammin koulutettujen suurempi kuolleisuus johtuu todennäköisesti eroavaisuuksista eturauhassyöpädiagnostiikassa ja -hoidossa. Näyttö tästä tosin on epäsuoraa, mutta yhteys näihin tekijöihin on hyvin oletettavaa. Selkeä ero on havaittavissa jo ennen PSA-testauksen alkua, mutta varsinkin PSA-testauksen alkuvuosina. Lisäksi matalammin koulutettujen kuolleisuus muihin sairauksiin oli selkeästi korkeampaa kuin korkeammin koulutetuilla, Turun yliopistossa väittelevä Heikki Seikkula toteaa. 

Myös levinneessä eturauhassyövässä ero korkeammin koulutettujen ja matalammin koulutettujen välillä oli selkeä, ja tuo ero oli nähtävissä myös viimeaikaisissa tuloksissa.

– Tällainen trendi on huolestuttava. Vaikuttaa siltä, että terveydenhuollon tasa-arvoisuus ei toteudu Suomessa syövän hoitotuloksissakaan. Toki eturauhassyöpä on tautina sellainen, että tutkimuksessa on virhelähteitä, Seikkula toteaa.

LL Heikki Seikkulan väitös tarkastetaan perjantaina 15. joulukuuta. Väitös kuuluu kirurgian alaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä

Kommentit (6)

Kommentit

Kaiken aikaa keski -ja pienituloisen mutta silti kaikesta itse maksavan kansanosan olosuhteen huononee .

Samaan aikaa laittomasti Suomessa olevien ja paperittomien sekä kerjäävien romanialaisten ja bulgarialaiset, turvapaikan saaneiden ja hakijoiden elämää kohennetaan .
Lapset kouluun , asunto pitää tietenkin olla , muuten ei koulunkäynti suju , sairaudet hoidetaan , synnytykset ja kaikki kuntoon. Heille on ihan kaikki ilmaista .

Kuolkoot Suomen ikänsä työtä tehneet vanhemmat köyhemmät miehet syöpiinsä ja kaikki muutkin vanhemmat ihmiset heitteille jätetään sukupuoleen katsomatta .

Tärkeintä on ulkomaalaisten huomioiminen , heidän ihmisoikeuksien pilkulleen toteutuminen . Ettekö jo sitä tajua ?

CALWX9

Vantaan kaupunki meni SDP Matti Aittakallio osalta vielä pidemmälle
Vantaan sosteri järjestää sosiaalisin perustein vielä lisä yllätyksen....Verenpaine lääkkeet lopetettiin.. Jolle ei löydy perusteita..
Onneksi Vantaan sosteri on vielä askeleen edellä sosiaalisen oikeuksien osalta ,Kenellä on oikeus elää ja kuinka kauan.. Mutta Valvira ja Eduskunnan oikeusasiamies Jääskeläinen siirsi asian AVILLE..Onko hoito asiallista..Kun Aittakalliota ei nostettu yläs tai pääsetetty wc hänen ja omaisten pyytäessä. Pakoitettiin ulostamaan vaippaan rauhoittavien voimalla..Mutta kuten Jukka T Salminen on budjetti keskustelujen alla aina todennut Valtuutetuille Vantaa tuottaa Suomen halvimallla. Saa nähnä Valtiiran ja AVIN tutkinnan jälkeen tuottettaanko Vantaalla jotakin muutakin syytelappuja..

Vantaan tauti demareissa