Puheenaihe

Paperittomien määrä voi tuplaantua kevääseen mennessä – USU: "Potentiaalia on"

Paperittomien määrä voi lisääntyä Suomessa.

Arkisto / Johanna Erjonsalo

Laittomasti Suomessa oleskelevien paperittomien henkilöiden määrä voi jopa tuplaantua kevääseen mennessä, kertoo Uutissuomalainen.

– Potentiaalia laittoman maassaolon lisääntymiseen on. On mahdollista, että turvapaikkaprosessin kautta tulee vielä useita tuhansia uusia laittomasti maassa olevia, sanoo Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön johtaja Pekka Nuutinen.

Myös Pakolaisneuvonta ry:n vs. toiminnanjohtaja Pia Lindfors uskoo, että paperittomien määrä kasvaa.

– Tämä on puhtaasti laskennallista, mutta hallinto-oikeuksissa olevien valitusten perusteella paperittomien määrä voi kasvaa tuhansilla. On hyvinkin mahdollista, että niin käy, koska mikään ei viittaa siihen, että nämä ihmiset olisivat lähdössä omaehtoisesti.

Paperittomien odotetaan jäävän Helsinkiin, joka on laajentamassa heille annettavia sosiaali- ja terveydenhoitopalveluita.

Migrin Nuutinen arvioi, että keväällä voi olla käsillä "jonkinlainen yhteiskunnallinen ongelma".

– Kyllä siitä jonkinasteinen yhteiskunnallinen asia voi tulla, myöntää Nuutinen USU:lle.

Hän on huolissaan etenkin irakilaisista, jotka ovat suurin päätöksistä valittanut ryhmä. Paperittomia uhkaavat harmaan talouden pimeät työmarkkinat, rikollisuus sekä hyväksikäyttö.

Paperittomien määrästä on Suomessa esitetty suuresti poikkeavia arvioita. Paperittomia auttanut aktivisti-tutkija Mervi Leppäkorpi arvioi Ylen mukaan jo vuonna 2011, että paperittomia voisi olla Suomessa jopa 10 000.

Vuonna 2012 STT:n uutisessa asiantuntija-arvioksi annettiin enimmillään noin 4000–5000.

Kun Helsingin kaupunki päätti paperittomien palveluiden laajentamisesta tänä syksynä, käytettiin pohjana sisäministeriön uusinta arviota, jonka mukaan paperittomia on Suomessa 1000–2000.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita turvapaikanhakijoita on kadonnut Suomen viranomaisilta yli 6 000. Heistä suurimman osan uskotaan lähteneen Suomesta, ja satoja ollaan palauttamassa takaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (12)

Kommentit

"Media" vouhottaa jostain

"Media" vouhottaa jostain pikkujoulupossuilusta, mutta tästä, joka on oikeasti iso asia, ollaan suu supussa.

Meitä suomalaisia on siunattu

Meitä suomalaisia on siunattu kollektiivisella lottovoitolla, jonka ilosanoma vain kertaantuu vuosi vuodelta. Olkaamme kiitollisia. Miksi muuten Nuutinen saa puhua "yhteiskunnallisesta ongelmasta", kun se on kerran kielletty tavalliselta kansalta? Vai tarkoittaako hän kantaväestössä mahdollisesti ilmenevää levotonta liikehdintää ja jupinaa?

Paperiton = laittomasti

Paperiton = laittomasti maassaoleva = rikollinen. Olemme kusessa tämän invaasion kanssa, miksei asialle tehty heti kättelyssä mitään? Ai niin, Suomen julkisuuskuva saattaisi rapistua. Nythän sitä saakin kiillottaa sitten niin, että luu näkyy.

Totta! En voi ymmärtää miksi

Totta! En voi ymmärtää miksi ihmeessä tämän annetaan tapahtua? Jos turvapaikkaan ei oikeus täyty viranomaisten tutkittua asia, niin henkilö säilöön ja kotimatkalle. Nämä laittomasti maassa olevat ovat vaaraksi kun heillä ei ole mitään menetettävää, ja liekö edes tiedossa keitä he oikeasti ovat. No mitä tekee suomi, antaa etuuksia jotta oikein kannustetaan jäämään.

Hei,

Hei, Vantaa kaavailee paperittomien = maastapoistettavien henkilöiden sijoittamista Simonkotiin vanhusten ja lasten keskelle. Onko asiasta tehty riskiarviota? Nämä henkilöt on niitä joille kaavailtiin aikaisemmin palautuskeskuksia mutta nyt niille annetaan kaikki palvelu ilmaiseksi ja kaupan päälle heidän sijoitetaan yhteiskunnan heikko-osaisimpien sekaan. Voiko enää hullummaksi touhu mennä ja voiko virkamiehet ja päättäjät enää kauemmaksi irtaantua reaalimaailmasta? Vastatkaa vaikka supo, vantaan virkamiehet, poliisi ja rajavartiolaitos. Vihapoliisitkin saa ottaa kantaa. Taitaa olla kaiken lisäksi hyvä bisnes. https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/589635-vantaa-suunnittelee-hatamajoitusta-paperittomille-simonkotiin-tulossa-maksimissaan Vantaan kaupunki suunnittelee Tikkurilassa sijaitsevaa Simonkotia uudeksi hätämajoituskohteeksi ensisijaisesti paperittomille. Vantaan perhepalvelujen johtaja Anna Cantell-Forsbom kertoo, että osa Simonkodista voitaisiin ottaa tähän käyttöön aikaisintaan vuodenvaihteen jälkeen. – Parhaillaan työryhmämme selvittää, millä volyymillä lähdemme liikkeelle. Näillä näkymin Simonkotiin on tulossa maksimissaan 20 paikkaa, Cantell-Forsbom arvioi. Hätämajoitus sijoittuisi rakennuksen niin sanottuun vanhaan osaan, kerroksiin 2, 3 tai 4. Samassa rakennuksessa toimii myös Simonkylän vanhustenkeskus. Lisäksi vanhustenkeskuksessa asuu nuoria. Perhepalvelujen johtaja kertoo, että Simonkotiin suunnitellaan nimenomaan hätämajoitusta eli lyhytaikaista yöpymistä. – Pari kolme yötä kerrallaan voisi yöpyä. Koisorannan paikkoja ei ole mahdollista lisätä turvallisuusmääräysten vuoksi. Koisorannan toiminnan lisäksi Vantaan perhepalveluilla on omaa kriisimajoitusta akuutteja hätätilanteita varten. Lyhytaikaista kriisimajoitusta kaupungille tuottavat myös Luona Oy ja Katto-kodit Oy. Tänä vuonna kaupunki on ostanut kriisimajoitusta 92 asiakkaalle. Osalle asiakkaista on ostettu kriisimajoitusta myös muilta palvelua tuottavilta yrityksiltä.

Kaupunginhallituksen

Kaupunginhallituksen laskelman mukaan 2000 paperittoman hoito maksaisi siis 200 euroa per nenä. Jos nyt olevien lisäksi tulee vaikka 5000 kulkijaa ja hoidon hinta onkin 1500 euroa per nenä niin ollaankin jo 20 miljoonan kustannuksissa.

Ei parikytmiljoonaa ole

Ei parikytmiljoonaa ole mikään ongelma, kiristetään vähän suomalaisten vanhusten asiakasmaksuja ja lääke-etuja niin siinä se on.

Sipilän hallitus poisti juuri

Sipilän hallitus poisti juuri tuen suomalaisten leipäjonoilta. Näin hallitus välittää suomalaisista köyhistä.

YKn pakolaissopimukset

YKn pakolaissopimukset kieltävät turvapaikka_hakijan_ laittamisen esim. vankilaan. Sen jälkeen kun on olemassa lainvoimainen päätös siitä, ettei hän täytä YKn pakolaissopimuksen vaatimuksia, hän ei enää ole turvapaikanhakija, vaan laittomasti maassa oleskeleva ulkomainen henkilö. Tällainen henkilö pitäisi _välittömästi_ viedä oikeusistuimen ovelta internointileiriin, josta ei pääse pois kuin siirtymälle maan rajojen ulkopuolelle, vaikka Ruotsiin (sitä kautta suurin osa kuitenkin tulee), ellei palautus kotimaahan muka onnistu. Kiinniottaminen pitää tehdä oikeusistumen ovelta,eikä vasta seuraavana päivänä, jotta vältyttäisiin Ruotsin IKEAn kaltaisilta puukotuksilta.

Tuo viimeinen kirjottamasi

Tuo viimeinen kirjottamasi rivi taitaa olla valitettavasti se suunta, jota kohden olemme menossa. Tälle asialle ei kukaan voi enää mitään ja nämä kulkijat tietää sen.

Barona-Luona Oy.Pihlajalinna

Barona-Luona Oy.Pihlajalinna.Oy Kotouma Oy.Diakonissasäätiö. ym omistajat hierovat jo käsiään. Tervetuloa pakolaiset.Kohta taas avataan uusia pakolaiskeskuksia.

Sitä saa, ketä äänestää.

Sitä saa, ketä äänestää. Äänestämättä jättämällä annat pienen äänestävien piirien valita nuo omaa asiaansa parhaiten edustavat "konkarit" ja saat juuri sitä mitä tilasit, eli et mitään. Kannattaisi miettiä. Onneksi kaikki "se oli niin mukava siellä torilla" -mentaliteetilla äänestävät mummot kuolevat pian pois ja jotain on mahdollista muuttaa, elleivät nuo nykyiset valinnat ole polkeneet valtiota suohon.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu