Helsingin leipäjonotus halutaan nyt minimoida – Mistä ruokaa vähäosaisille?

Kaupunki haluaa vähentää leipäjonoissa jonottamista. Kuva Myllypuron leipäjonosta.

Jani Jakonen / arkisto

Helsingin kaupunki haluaa selvittää, miten jonotusta vähäosaisille tarkoitetuissa leipäjonoissa voitaisiin vähentää. Asiaa pohtii ensi tiistaina kokoontuva sosiaali- ja terveyslautakunta.

Lautakunta antaa pyydetyn lausunnon kaupunginhallitukselle valtuutettu Maria Ohisalon leipäjonoja koskevasta toivomusponnesta. 

Lausuntoehdotuksessa esitetään, että helsinkiläisiä tulee ohjata leipäjonoista heille sopivan sosiaalisen ja taloudellisen tuen piiriin. Tämän vuoksi sosiaalialan ammattilaiset ovat jalkautuneet leipäjonoihin.

Sosiaali- ja terveystoimi on käynnistänyt jo joulukuussa selvityksen, jossa kartoitetaan yhdessä elintarvikkeita jakavien toimijoiden kanssa uusia ruoka-avun tarjoamisen mahdollisuuksia. Osana selvitystyötä on tutustuttu muun muassa Vantaan Yhteinen pöytä -hankkeeseen.

Myös lautakunta kiinnitti asiaan huomiota, kun se myönsi tälle vuodelle järjestöavustuksia elintarvikejakeluun. Lautakunta totesi, että järjestöjen tulee elintarvikejakelussa pyrkiä siihen, ettei asukkaiden tarvitse jonottaa ruoka-apua ulkona.

Helsingissä yhdistykset, säätiöt ja seurakunnat jakavat maksutta elintarvikkeita tai järjestävät maksuttomia tai edullisia yhteisruokailuja niitä tarvitseville. Ruoka-apua järjestävät toimijat voivat hakea toimintaansa avustusta sosiaali- ja terveyslautakunnalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Virkamiesten mielestä miljoona olisi ollut leipäjonoille "ekstrabonusta" – IL: Rahaa erittäin paljon käytössäEduskunta otti leipäjonoilta miljoona euroa – Heikki Hursti pettyi: "Ihmeellistä"Leipäjonossa nyt koirat ja kissat – "Avun tarpeen suuruus oli järkytys"Entinen huippu-urheilija Mika, 43, saa toimeentulon Kelasta ja ruuan leipäjonosta – näin koditon mies elää, kaipaa läheisyyttä ja lapsiaan"Kävijämäärät pistävät sydämen pompottamaan" – Hurstien leipäjonossa jonottaa jopa 3 000 ihmistä per kerta

Kommentit (26)

Kommentit

Mä voin sanoa,että mitä päätöksiä nämä ”virkamiehet” tekevätkään,niin menee 100% persiilleen.
Niin on mennyt tähänasti kaikki,mitä nyt on lukenut viimeaikaisia uutisia.
Pysäköintiliikennemerkin sijoitus jonnekkin on melkein onnistunut,mutta ei kuitenkaan.

Kräki

Kaikki jotka tukevat EU:ta tukevat myös sitä että suomessa on suomalainen B-luokan kansalainen. Miljardit jotka valuvat hukkaan voitaisiin laittaa köyhien elämän helpottamiseksi mutta ei, se ei kelpaa itsevihaa täynnä oleville suomalaisille.

Jussukka

Ja p-n marjat. EU on pariinkin otteeseen huomauttanut Suomea onnettoman kehnosta sosiaaliturvasta. Tämä kurjuus on täysin kotitekoista ja jos lähdettäisiin EU;sta ei tilanne ainakaan paranisi.

Heka

Ohjata heille sopivien taloudellisten ja sosiaalisten tukien piiriin, eivätköhän jo kuulukin ? Eu on todennut ne Suomessa liian alhaisiksi ja mitä tekee hallitus: leikkaa lisää.

Mimminiemi

Aha, eli Helsingin Kuningashuone (Vihreät ym. kollektiivisesti kuninkaaksi ryhtyneet) on päättänyt että leipäjonot vievät _heidän_ maineen. Ja mikäs siinä, tuo on heidän ratkaisuehdotus, voi olla että tekee minimaalisesti hyvää, voi olla että kuluttaa taas resursseja ja tämä vaan työllistää uuden virkamiestyökierroksen. Ei Helsingin Kuningashuonetta paljon paina mitä tekee muutenkaan kun itse ei siitä kuitenkaan maksa ja kahvittelu sekä kokoustaminen on kivaa joka tapauksessa (luksusolosuhteissa, hovihankkijat tuo rekkalasteittain tarjoiltavaa joka päivä ja hoviväkeä on hirveästi palvelemassa).

Untouchable

Jaa…

Maria Ohisalon = Puolue Vihreä liitto.

Sosiaali- ja terveyslautakunta =
Vihr. Sanna Vesikansa puheenjohtaja
Kok. Seija Muurinen
Kok. Daniel Sazonov
Kok. Sami Heistaro
Vihr. Tuomas Tuure
Vihr. Kati Juva
SDP Karita Toijonen varapuheenjohtaja
SDP Tapio Bergholm
Vas. Saku Etholén
PS Mari Rantanen
RKP Cecilia Ehrnrooth
FP Katju Aro
Pir. Leo Bergman.

Ei mulla mutta.

bellamoma

Kun on ilmaista ruokaa tarjolla,joillakin on oikeaa tarvetta, niin kyllä se kelpaa kun on lomamatkoilla törsännyt rahansa niin leipäjonosta saa jääkaappiin täytettä jossa ei ole muuta kun valot?Näin on minulle on kerrottu!

Isoisä

Mikään tässä yhteiskunnassa ei pysty tätä vapaaehtoistoimintaa mitenkään korvaamaan, paitsi riittävän vahva lääkitys, jolla aikoinaan saatiin myös Spurgut pois katukuvasta... :-) - julkisuudessa useiden eri Asiantuntijoiden Sosiaalisen verkoston parantamisesta leipäjonossa olevan ympäristöön on yksi suurimmista kapitalistien luomasta todellisesta harhakuvasta.

venäjän trolli

Onhan se totta että ruokajakeluja tulisi tehostaa ja vähän valvoakin.
Jos oikeasti vähävaraiset saisivat jonkun kortin tms jolla saisi ruokaa hakea, jäisi pois ne joilla ei siihen oikeasti ole tarvetta ( kyllä niitä on ) ja jaettavaa tarvitsijoille jäisi siis enemmän.
Tuo yhteisruokailu on myös hyvä idea, yksinäisille varsin kiva tapa tavata ihmisiä.

Viisari

Olet huolissasi siitä että joku saa 290Eur/kk ?

Suomi jakaa pelkästään yritystukia liki 4 miljardia euroa joka vuosi, ja siitä vain 11% on todettu hyödylliseksi. Tekemättä siis mitään, kunhan osaa hakea tuet.

Keijo Kunttu