Asuminen

Tarjouskilpailu tulossa – 90-vuotias kansakoulu halutaan pelastaa asuintaloksi

RAKENTAMINEN Haagan vanha kansakoulu yritetään pelastaa, porkkanana tarjotaan uudisrakennusoikeutta.

Haagan entisen kansakoulun tonttia koskeva asemakaavaehdotus on menossa kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn toukokuussa. Koulu on ollut jo muutamia vuosia tyhjillään, viimeisimpänä pitempiaikaisena toimijana rakennuksessa oli Helsingin pelastuskoulu.

Jussi Vehkasalo

Etelä-Haagan Steniuksentiellä sijaitseva, vuodelta 1928 peräisin oleva entinen Haagan kansakoulu yritetään pelastaa kaavoittamalla sen ympärille uutta rakennusoikeutta.

Kyllä ympäristö muuttuu."

Tekeillä on kaavaehdotus, jossa koulun tontille on sijoitettu uudisrakennuksia. Samalla kulttuurihistoriallisesti arvokas koulurakennus suojellaan.

– Tarkoitus on, että asemakaavamuutoksen saatua lainvoiman kaupunki järjestää tarjouskilpailun tontilla sijaitsevasta koulusta ja tontille kaavoitetusta uudesta rakennusoikeudesta. Itse tontti joko myydään tai vuokrataan, kertoo arkkitehti Nina Välkepinta-Lehtinen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Uudisrakennusoikeuden saamiseksi tarjouskilpailun voittajan edellytetään kunnostavan koulurakennuksen. Asemakaavaehdotus mahdollistaa koulun muuttamisen asumiskäyttöön. Asumiskäytön sijaan koulun voisi kunnostaa myös esimerkiksi palvelu-, liike- tai työtilakäyttöön.

– Eli se, mitä koulurakennukseen lopulta tulee, on vielä täysin auki.

Koulun juhlasali ja muutama muu tila on asemakaavassa suojeltu eikä niitä voi muuttaa osaksi asuntoja.

– Rakennuksessa on havaittu sisäilmaongelmia. Koulurakennuksen käyttöönotto uudelleen edellyttää mittavaa peruskorjausta, Välkepinta-Lehtinen jatkaa.

Kaavaehdotusta on kritisoitu liiasta ahtaudesta, uudisrakennusten on muun muassa sanottu haittaavan näkymiä jo olemassa olevista rakennuksista.

– Muistutuksia on perusteltu myös sillä, että Etelä-Haagassa ei ole ollut tapana rakentaa kadun varteen. Vastapäätä koulun tonttia rakennukset ovat kuitenkin kadun varressa. Rakentamistapa Haagassa vaihtelee.

Kaupunginmuseolta on saatu kaavamuutosta puoltava lausunto.

– Kyllä ympäristö muuttuu, kun uutta rakennetaan, ei sitä käy kieltäminen. Mutta uudisrakentaminen tontille on nyt se konsti jolla yritetään saada myös vanha koulu kunnostettua ja uudelleen käyttöön, Välkepinta-Lehtinen toteaa.

Steniuksentien muutokset

Etelä-Haagan asemakaavan muutos koskee entisen pelastuskoulun (alun perin Haagan kansakoulun) tonttia osoitteessa Steniuksentie 14 sekä Pääkaupungin turvakodin tonttia osoitteessa Steniuksentie 20.

Kaavamuutoksen tavoitteena on mahdollistaa tyhjillään olevan koulurakennuksen ottaminen asuinkäyttöön sekä täydentävien asuinrakennusten sijoittaminen tontille.

Lisäksi tavoitteena on suojella historiallisesti ja rakennustaiteellisesti merkittävä koulurakennus.

Turvakodin tontilla tavoitteena on tutkia tontin käyttötarkoituksen muuttamista asumiseen. Samalla selvitetään mahdollisuus liittää tonttiin pieni osa viereisestä Strömstadin puistosta toteuttamiskelpoisen kokonaisuuden aikaansaamiseksi.

Kaavaehdotuksesta on tehty 12 asukasmuistutusta, osa valituksista on taloyhtiöiden ja osa yksityishenkilöiden tekemiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Tässä jutussa on jälleen

Tässä jutussa on jälleen asiavirhe jossa ei mainita sitä faktaa alueesta että jos kadun varteen on rakennettu talo niin vastapuolella olevalla kaavoitusalueella rakennus, jos sellainen siinä on, on rakennettu noin 20-30mtr päähän vastapuolella olevan talon julkisivusta tai asuinhuoneiston ikkunoita omaavista seinistä. Tässä tapauksessa noin puolitoista kerrosta olemassa olevia taloja korkeammaksi suunnitellut talot aiotaan rakentaan 11mtr päähän kyseisistä seinistä, jolloin olemassa olevien talojen asuintilat pimentyy. Jutussa ei myöskään mainita alueen ympäristöarvoja mitenkään. Etelä-Haaga on kaavoitettu puistokaupunginosaksi ja sen on onnistunut pitää siihen kuuluva ilmava rakennussijoittelu myös uudisrakentamisen tiimoilta. Uudisrakennusten asettelu ei ole ollut alueelle epätyypillistä eikä silmiinpistävän korkeata. Kaupunginmuseon 24.3.2017 antamassa lausunnossa sanotaan sanasta sanaan seuraavasti: "Kaavamuutoksessa tulee huomioida tavoite katutilan väljyydestä, joka puutarhakaupungin perinteitä ylläpitävässä ympäristössä on tärkeää. Sen katukuvaan eivät kuulu kadun molemmin puolin tontinrajaan rakennetut vastakkaiset rakennukset." (Huomio sanassa VASTAKKAISET) Kaavaehdotuksessa kuvattu talojen määrä ja sijoittelu tulee peittämään suojeltavan koulun julkisivun sekä suurimman osan näkymistä siihen ja kannattaa muistaa että suojellun rakennuksen normaalia korkeammat ylläpitokustannukset tulevat loppupelistä jäämään niiden suuruuden takia kaupungin harteille. Jos suojellun rakennuksen ylläpitoon tarvitaan rahaa, ei sitä saa hankkia raiskaamalla ympäristöä ja syömällä olemassa olevien talojen asumismukavuutta. Haagasta löytyy parempiakin paikkoja moiselle määrälle uudisrakennusta jotka soveltuvat paremmin olemassa olevaan yleiskaavaan ja tukevat samalla Helsingin kaupungin linjauksia olemassa olevien asuinalueiden ominaspiirteiden säilyttämisestä ja tukemisesta. Pyytäisin julkaisemaan tämän kommentin myös teidän seuraavassa paperisessa versiossa jotta myös tätä sivustoa lukemattomat tahot saisivat hieman lisää perspektiiviä tästä "pelastusprojektista".

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu