Puheenaihe

Jokaiselle sähköpyörän ostajalle tulossa 400 euroa valtiolta – jopa kymmeniä prosentteja pyörän hinnasta

Ministeriö esittää anteliasta tukea sähköpyörien hankintaan.

Juha Perämäki

Sähköavusteisen polkupyörän ostajat ovat saamassa valtiolta 400 euron tuen.

Liikenne- ja viestintäministeriö kertoi maantaina, että tuki voi astua voimaan jo 1. heinäkuuta  tänä kesänä.

Tukea voisi saada kuitenkin jo keväällä 1.4. jälkeen ostetuista sähköpyöristä. Takautuvaa tukea haettaisiin Trafilta verkkohakemuksella.

Ehdotuksen mukaan tukeen olisivat oikeutettuja yksityishenkilöt, ja tukea voisi saada uuden sähköpyörän hankintaan kerran kalenterivuodessa.

Tuen myöntämisestä vastaisi Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Toteutuessaan 400 euron tuki olisi erittäin antelias.

Kalliimpien sähköpyörien hinnat nousevat Suomessa useisiin tuhansiin euroihin, mutta huokeitakin malleja on myynnissä.

Esimerkiksi XXL-ketju myy sähköpyöriä nyt 999 eurolla. Tällaisissa pyörissä valtio tuki voisi olla siis noin 40 prosenttia sähköpyörän hankintahinnasta.

Vieläkin halvempia malleja on Verkkokauppa.comissa, jossa huokeimmat sähköpyörät maksavat vain 529 euroa. Jos tukea sai näihin halpamalleihin, kattaisi se leijonanosan hankintakuluista.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylitarkastaja Eleonoora Eilittä sanoo, että 400 euron summa on laskettu muun muassan sen mukaan, minkä hintaisia sähköpolkupyöriä suomalaiset keskimäärin ostavat. 

– Ihmiset maksavat tällä hetkellä sähköpolkupyöristä 1500–2500 euroa. Tuen saisi kaikista malleista. Luonnoksessa ei ole sille rajoituksia.

Eilittä sanoo, että arvioiden mukaan sähköavusteisten polkupyörien hinnat eivät ole tulossa alaspäin.

Sähköpyörien hankintatuki rahoitettaisiin vuosille 2018–2021 sähkökäyttöisten henkilöautojen hankintatukeen ja muuntotukiin varatuista rahoista. 

Ehdotuksen toteutuminen edellyttää vielä lakimuutosta vähäpäästöisten autojen hankintatukea koskevaan lakiin. 

Lakimuutoksesta pyydetään lausuntoja pikavauhtia 3. huhtikuuta mennessä.

Sähköpyörien tukea perustellaan kansallisten ilmastotavoitteiden saavuttamisella. Suomi on linjannut tavoitteekseen lisätä kävelyn ja pyöräilyn kulkutapaosuutta 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sähköpyörien 400 euron tuesta pöyristynyt pääekonomisti – "Romahtaako tavallisten pyörien kauppa?"19.3.2018 15.06
Suomalaismies yrittää ajaa 4700 kilometriä sähköpyörätuolilla, koska hänellä on sanoma – "Meidän asemamme on perseestä"1.6.2017 06.37

Kommentit (22)

Kommentit

Tulonsiirto valtiolta

Tulonsiirto valtiolta sähköyhtiöille. Pitäskö katsoa päätöksen tehneiden omistukset.

Ei hyvää päivää. Kenen idea?

Ei hyvää päivää. Kenen idea? Ilmeisesti jonkun päättäjän sukulainen/kalakaveri tuo pyöriä maahan? Laittakaa tuki sähköttömiin pyöriin ja vaikka lääkärintodistuksella sähköavusteisiin. Sähkönkulutus lisääntyy, samoin latauksista johtuvat tulipalot. Ja tuo kertoo myös paljon akkutekniikan tämän hetkisestä tilasta "tukea voisi saada uuden sähköpyörän hankintaan kerran kalenterivuodessa." Eläköön kestävä kehitys! Nyt vähän lisämietintää mihin sitä (velka)rahaa laitetaan.

PätkäPekkarisen & Sipilän

PätkäPekkarisen & Sipilän sukulaisille jaellaan avokätisesti hyvät boonukset.

Jos olisi yksi 130W

Jos olisi yksi 130W aurinkopaneeli käytössä, niin pyörän lataisi ilmatteeksi parvekkeellaan. Ruokansa voi hakea ruokajonosta ja kämpän vuokran sossun luukulta tai elellä tukiaisilla mukavasti. Kulkemista myöden olisi kaikki siis ilmaista ja vastikkeetonta. Pyörän hankintakustannusta lukuunottamatta, jota nyt siis valtio aikoisi tukea. Uutinen kaikenlisäksi saa hätäilijät ostamaan sähköpyöränsä jo 1.4. jälkeen, ja näille käy klassikko. "Ei me sitten maksetakaan hankintatukea teille kun Jone Nikula kritisoi meitä kommunisteiksi Radio Rockilla" ...nauroin kippurassa. Kommunismiahan tuo rahanjakelu on. Ja hyvää vauhtia ollaan näköjään kansaa aivopesemässä kommareiksi.

Ei jumaliste… Siis mitä vit--

Ei jumaliste… Siis mitä vit--?? Täytyi lukea juttu kahteen kertaan. Onko tämä jokin aprillipila? Mielipuolista kuplautumista… Uskomatonta… Olen sanaton.

Helsingin Uutisten

Helsingin Uutisten aprillipila on tainnut lipsahtaa lehteen runsaan viikon etuajassa.

Auton muunto viinaksille tuki

Auton muunto viinaksille tuki 200 euroa, nyt fillarin ostajalle jaetaan 400 euroa. Funny shit.

Sähköä tähän pyörään saadaan

Sähköä tähän pyörään saadaan töpselistä. Mistä sähkö sitten saadaan töpseliin? Voi tätä järjen käyttöä....Kävely kyllä lisääntyy automaattisesti, siitä on HSL pitänyt huolen epäonnistumisillaan.

Onko veroja liikaa, kun

Onko veroja liikaa, kun niistä kertyviä varoja voidaan jakaa tällaiseen. Törkeä esitys. Mielummin lasketaan veroja.

Onhan tämä vitsi, onhan?

Onhan tämä vitsi, onhan? Sähköpyörää ei kukaan terve ihminen tarvitse. Pyöräily on ilman apujakin niin kevyttä ja nivelystävällistä liikuntaa, kuin olla& voi, joten mieleen tulee vain 1 sana: Laiskuus. No, ehkä toinenkin sana: Mukavuudenhalu. Äkkisestään tulee vain 2 ihmisryhmää mieleen, joille tuo värkki on oikeasti tarpeen- postinjakajat ja heikompikuntoiset ikäihmiset. Ja kaiken huipuksi tuon tuen syyksi mainitaan "kansalliset ilmastotavoitteet"...

Toivottavasti seuraavaksi

Toivottavasti seuraavaksi aletaan rakentamaan myös latauspisteitä sähköpyörille. Jokaisen pyörätelineen vieressä pitäisi olla latauspiste, jotta pyörän voisi ladata, kun käy asioilla, esim kaupassa.

Kaikki edellä mainitut

Kaikki edellä mainitut kommentit ovat oikein, paitsi Punavihreän.

Kaikki edellä mainitut

Kaikki edellä mainitut kommentit ovat oikein, paitsi Punavihreän.

Eikun Verkkokauppaan.com ja

Eikun Verkkokauppaan.com ja hakemaan joka vuosi tukea. No, mites vakuutusyhtiöt maksaa nämä halpis kiinalaisten latureiden aiheuttamat tulipalot??

Ostamme koko perheelle

Ostamme koko perheelle sähköpyörät. Isä, Äiti + 13 lasta. Seuraa ilmoittelua Rauhastus-seuran sivuilta Alennus 200,€/munamankeli. Special price only for yuo.

Hirveä poru Espanjan

Hirveä poru Espanjan eläkeläisten veroista mutta tällaiseen humpuukiin kylä löytyy rahaa.

Tämän voisi jotenkin ymmärtää

Tämän voisi jotenkin ymmärtää, jos sähköpyörätuen saajilta vastavuoroisesti evättäisiin työmatkakuluvähennys verotuksessa. Sähköavusteisen pyörän hankinta on harkinnassa, mutta eihän se hankinta mitenkään edistä terveyttä tai vähennä autoilua. Vasta pyörän käyttö ratkaisee hyödyn, mutta sitähän ehdotetussa mallissa ei vaadita.

Nyt on tarjolla kunnon sirkus

Nyt on tarjolla kunnon sirkus huveja maailman onnellisimman kansan tivoliin... :-)

Tämä luo uutta yrittäjyyttä.

Tämä luo uutta yrittäjyyttä. Voi ryhtyä keräämään pyörätilauksia muualta Euroopasta, ja joku sitten Suomessa ostaa halutun pyörän välitettäväksi avustuksen turvin. Lähetyskulujen jälkeen jää vielä mukava siivu kaikille osallisille.

höpsistä APRILLI-PILAHAN tämä

höpsistä APRILLI-PILAHAN tämä on.Tai tulkoon itse liikenneministeri kertomaan miten sukulaiset ja kumminkaimat hänet ovat lobanneet taas lisää bisneksiään kartuttamaan.Ellei joku terve ihminen jaksa polkea pyörää muutamaa km.niin ei hänen kannata tähänkään turhuuteen tukia hakea.Trafi kerää jo melkoisen kassan jajoneuvoveroillaan.ihan lukee-liikenteen turvallisuusvirasto-Miten tuo sitä lisää.Päinvastoin ja saasteet lisääntyvät entisestään kun sähköä jooudutaan vaikka ydinvoimalla ja kivihiilellä vieläkin tuottaman.Hirmusia hintoja energiaveroina pienkuluttajilta keräävät siirtojen yhteydesä.Ja taas kansan on pakko maksaa.Näin kylmänä kautena.Sähköyhtiöt kiemurtelevat,että pitää tuodakkin sitä kun ei riitä.Niin vielä leluille tukea hahaa.ulos koko päättäjä popula.Se on täysin vieraantunut tavallisen kansan arjesta.-APRILLIA_

Osta pyörä. Tuen saa haettua

Osta pyörä. Tuen saa haettua takautuvasti.. :-)

Suomi on Pursiaisen sanoin

Suomi on Pursiaisen sanoin paska maa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu