Puheenaihe

Yle: Aku Louhimiehestä kovia syytteitä – Pihla Viitala ja Matleena Kuusniemi kertovat alistamisesta ja nöyryytyksestä

Ohjaaja Aku Louhimies.

Samuli Karvala

Ohjaaja Aku Louhimies on joutunut maanantaiaamuna myrskyn silmään, kun Yle uutisoi hänen nöyryyttäneen elokuvien kuvausten aikana suomalaisia huippunäyttelijöitä.

Pihla Viitala kertoo Ylen haastattelussa, että hän joutui Käsky-elokuvassa (2008) syömään ruokaa, johon on oksennettu. Louhimiehen metodeihin kuului Viitalan mukaan myös näyttelijän poskien läpsiminen punaisiksi, tukkaan sylkeminen ja torakoiden laittaminen paidan alle. Näillä menetelmillä oli tarkoitus saada näyttelijä eläytymään sisällissodan punavangin nahkoihin.

Traumaattiset muistot Viitalalle jäi myös lapsinäyttelijöistä, jotka juoksivat hysteerisenä hänen luokseen. Ylen uutisesta käy ilmi, että ohjaaja olisi kuiskannut lapsille heidän vanhempiensa kuolleen. Valheella oli tarkoitus saada lapsinäyttelijät itkemään kameran edessä.

Louhimies kieltää toimineensa ja sanoneensa näin.

 – Lapsille ei saa missään oloissa valehdella. Heille kurjienkin kohtausten pitää olla vain leikkiä, hän sanoi Ylelle.

Näyttelijä Matleena Kuusniemi kertoo, että Paha maa -elokuvan kuvauksissa työryhmän turvallisuutta laiminlyötiin ohjaaja Louhimiehen silmien alla. Myös Ylen haastattelema työryhmän jäsen kertoo, että hän näki, kuinka yksi ihminen oli vähällä jäädä säiliöauton alle. 

Näyttelijä kertoo myös liukastuneena vaarallisesti liikkuvan junan vieressä. Kun ohjaaja tuli paikalle, hän ei kysynyt näyttelijän kuntoa.

–Sen sijaan hän kuiskasi, "sano että teit sen tahallasi, muuten kuvaukset loppuvat, Kuusniemi kertoi Ylelle.

Jussi-palkittu Louhimies kiistää syytökset Ylelle. Hän ei  usko puhuneensa Kuusniemen kuvailemalla tavalla.

Myös Pihla Viitala muistaa tilanteita, jossa häntä uitettiin 4-asteisessa meressä pelkkä köysi ympärillään. Stunt-valvoja ei ollut läsnä. Louhimiehen mukaan turvallisuuskoordinaattorin olisi pitänyt paikalla, mutta se olisi ollut tuottajan tehtävä.

– Työturvallisuudesta, työaikojen pituudesta ja väsymyksestä vastaa tuottaja, Louhimies korostai.

Tarpeekseen Louhimiehen metodeista ovat saaneet Ylen haastattelun mukaan myös Pamela Tola ja Jessica Grabowsky. Nöyryyttäviä kokemuksia koekuvauksista ja roolituksista jakavat myös Lotta Lehtikari, Saija Lentonen, Rebecca Viitala ja Manuela Bosco.  He ovat kieltäytyneet tekemästä jatkossa töitä Louhimiehen kanssa.

Väitteitä kiistävä Aku Louhimies on luvannut kommentoida aihetta lisää TV1:n A-Studiossa kello 21. Louhimiehen lisäksi lähetykseen osallistuu myös Matleena Kuusniemi. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Aku Louhimies jakaa mielipiteet somessa – tämän takia Yle julkaisi kohujutun19.3.2018 09.06
Mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Kohun keskellä oleva Aku Louhimies on ehdolla kolmen Jussin saajaksi19.3.2018 08.59

Kommentit (8)

Kommentit

Ehkä noiden pitäisi mennä

Ehkä noiden pitäisi mennä yleen tekemään pikkukakkosta.

Louhimiehen ja kamunsa Mikko

Louhimiehen ja kamunsa Mikko Koukin pitäisi mennä poliisilaitokselle kuulusteluihin. Jos tavallinen tavismies kävelee naisen, vaikka kirjaston sohvalla istuvan naisen luo ja suutelee tätä suulle niin mikä on rikosnimike ? Aivan, juuri niin. Ei paljoa auta jos sanoo vaikka kirjastonhoitajan antaneen siihen luvan. Sama koekuvauksissa, jos ei ole kysytty koekuvaukseen osallistujalta lupaa avoimeen kielisuudelmaan tuntemattoman vastanäyttelijän kanssa niin rikosyyte on ihan sama, Mikko Kouki tekijä ja Louhimies rikokseen yllyttäjä eli rikoskumppani.

Täähän on tätä samaa skeidaa

Täähän on tätä samaa skeidaa kuin aina. Miehet toteuttavat väkivaltiaisia naisten raiskaamis- ja kiduttamisunelmiaan ja perverssioitaan, tässä tapauksessa taiteen varjolla. Sitä naisten tappamisviihdettä ovat mediatalomme suoltaneet vuosikymmenet, taiteen varjolla. Ja sitä lapsemme, kasvava nuorisomme on katsonut aivojen kehitykselle tärkeimmät vuodet. Louhimiehen katuminen on pelkkää teeskentelyä, on tietysti himokkaasti tumputtanut luottokavereidensa kanssa näitä raiskaus- ja pakkosuutelukohtaiksia, joissa esim tää Akin kaveri Kouhi saa koekuvauksissa suudella naisnäyttelijää suoraan suulle, kysymättä lupaa, ilmoittamatta etukäteen koekuvaukseen tulevalle mitään. Entäs jos tällä suutelijalla on herpes tai vaikka hepatit sairaus ? Kukas vastaa siitä jos koekuvauksiin tullut pahaa aavistamaton nuori nainen saa tällaisen seksuaalisen päällekäynnin eli vieraan ihmisen suulle suutelemisen yhteydessä kroonisen ja tarttuvan taudin ? Nuori äiti tartuttaa sen sitten lapseensa? Vain siksi että joku sika Louhimies ohjaajan viittaan pukeutuneena antaa jollekin näyttelijäkamulleen luvan testailla pitkän liudan koenäytökseen tulleita nuoria naisia suutelemalla näitä avoimesti suoraan suulle ???!!! Haloo. Mitä seuraavaksi. Kamera tungetaan koekuvauksessa nuoren naisen vaginaan noin niin kuin ylläripyllärinä kun Louhimies muka tahtoo nähdä että kestääkö sen psyyke ja alapää fyysisesti rankkoja raiskauskohtauksia ?

Teille miehet, jotka

Teille miehet, jotka halveksitte näiden naisnäyttelijäiden kertomia tapahtumia, haluasitteko jättää oman tyttörenne tämän nero-ohjaajan ja hänen kaveriporukkansa käsiin ja ohjattavaksi ? Etenkin kun juuri raiskauskohtaukset ja naisten alastonkohtaukset ovat niitä kummaliisen usein toistuvia ja paljon uusintaotoksia vaativia kohtauksia ?

Vielä uudelleen; lue IL;n

Vielä uudelleen; lue IL;n haastattelu, jossa Jasper Pääkkönen kertoo Pamela Tolan valehtelevan kohtauksista? Vielä pitäisi uskoa tämän naisen puheisiin?

Kummallisen usein? Jos nyt

Kummallisen usein? Jos nyt puhutaan kyseisen herran tuotannosta, kyllä se on Mikko Kouki, joka hyppii kummallisen usein munasillaan.

Jos parikymmentä vuotta

Jos parikymmentä vuotta sitten ollut työilmapiiri edelleen oikeasti ahdistaa, oikea paikka on terapia, eikä mediassa purkautuminen. Nimim: Hirvee kesäduuni -88

Melko sairaalta mieheltä

Melko sairaalta mieheltä vaikuttaa, Aku Louhimies. Onko,mielenhäiriöinen tai epävakaa persoona? Vai pelkästään päästään realiteetit hävittänyt? Liikaa omissamaailmoissaan? Narsistinen persoona?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu