Puheenaihe

"Pimeästi tienaa jopa 200 euroa yössä" – kokenut taksinkuljettaja seurasi öistä kyytipalvelua ja järkyttyi

Kuvituskuva

Toni Forssell / arkisto

Pimeät taksit ovat tulleet pysyväksi osaksi suuren kaupunkien yöelämää, mutta ilmiön laajuudesta kiistellään.

Turussa paikallinen taksinkuljettaja on nyt arvioinut, että kaupungin keskustassa saattaa toimia tavallisena perjantai- ja lauantaiyönä jopa 15–20 pimeää taksia.

Kaupunkilehti Turkulainen kertoo, että kokenut turkulainen taksinkuljettaja alkoi tarkkailla pimeitä takseja pikkujoulukaudella nelisen kuukautta sitten. Nyt seurannan tulokset ovat valmiit, ja ne ovat kuljettajan mukaan järykyttäviä.

Tarkkailuun kuljettajan innoitti Turkulaisen tekemä testi, jossa paljastui, että pimeän taksin sai kaupungin keskustasta aamuyöllä erittäin helposti. Pimeää taksia ajoi oli ulkomaalaistaustainen mies, joka kertoi toimittajalle muuttaneensa kahdeksan vuotta sitten Suomeen ja tekevänsä vuorotyötä teollisuusalalla.

Kyytejä tuntemattomille mies sanoi tekevänsä satunnaisesti tilanteen salliessa. Testissä toimittajan matka kotiovelle sujui ilman hankaluuksia.

Turun poliisi ja kaupungin taksiyrittäjien yhdistyksen puheenjohtaja Kai Koivula tiedostavat Turkulaisen mukaan luvattoman taksiliikenteen haitat mutta eivät pidä sitä alan suurimpana ongelmana. Koivulan mukaan poliisin resurssit eivät tahdo riittää pimeiden taksien valvontaan.

Kokeneen taksinkuljettajan mielestä myöskään poliisin tiedot pimeiden taksien yleisyydestä eivät ole ajantasalla.

– Poliisi ajaa yöllä maijan keskellä Kauppatoria. Se on aika huvittavaa, että poliisit eivät edes tule ulos autosta, vaikka ihmisiä menee melkein samaan tahtiin pimeisiin takseihin kuin luvallisiin takseihin, kuljettaja sanoo Turkulaiselle.

Sekä poliisi että kuljettaja varoittavat asiakkaita pimeisiin takseihiin liittyvistä turvallisuusriskeistä. Vaarana on, että kyyti suuntautuu jonnekin aivan muualle kuin kotiin ja asiakas päätyy rikoksen uhriksi.

Kuljettajan mukaan kärsijoinä ovat myös veronsa maksavat taksinkuljettajat sekä valtio.

– Pimeä taksi voi ottaa Varissuon kyydistä 20 euroa. Kun yhdessä yössä ajaa helposti kymmenen kyytiä, se tekee 200 euroa puhtaana käteen. Kun taksinkuljettaja ajaa viidestä aamuviiteen, hän saa 12 tunnin työstä verojen jälkeen käteen noin 125 euroa, kuljettaja sanoo Turkulaiselle.

Kuka pimeitä takseja ajaa? Lue lisää Turkulaisesta!

Oletko törmännyt pimeisiin takseihin pk-seudulla?

Kyllä
53% (546 ääntä)
En
47% (484 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1030

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Turussa pimeitä takseja oli

Turussa pimeitä takseja oli jo 80 luvulla.

Jotka raiskasi ja ryösti

Jotka raiskasi ja ryösti kaikista humalaisimmat?

Ja poliisinko pitäisi joka

Ja poliisinko pitäisi joka taksi ja sinne menijät ratsata? Älä viitsi...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu