Puheenaihe

Kuka voittaisi ja kuka häviäisi, jos Suomen rajat avataan työvoimalle? Kaksi professoria arvioi ­– "Myös häviäjiä tulisi"

Mistä saadaan työntekijät aloille, joilla jo nyt valitetaan työvoimapulaa? Matalapalkkaiset siivoojat ja hyvin tienaavat koodarit ovat esimerkkejä työmarkkinoiden ääripäistä.

ESM Arkisto

Suomen talous jyskyttää taantumavuosien jälkeen taas huimassa 2–3 prosentin kasvussa. Työllisyys on parantunut odotettuakin nopeammin, ja osa työnantajista valittelee työvoimapulaa.

Samalla elinkeinoelämän vaatimukset työvoiman palkkaamisesta ulkomailta voimistuvat. Onko ratkaisu työperäisen maahanmuuton vapauttaminen?

Kysyimme asiaa kahdelta alan asiantuntijalta.

– Työperäinen maahanmuutto on hyvä asia niille ihmisille, joille tarjoutuu näin mahdollisuus tehdä työtä ja vaurastua Suomessa. Se on hyvä Suomelle, koska se lisää työn tarjontaa ja tätä kautta talouskasvua, katsoo tutkimusjohtaja, professori Mika Maliranta Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta.

– Kohtuullista olisi, että Suomi ratkaisisi ongelmansa itse eikä yrittäisi ulkoistaa ratkaisua muiden maiden kansalaisille, sanoo puolestaan finanssipolitiikan tutkimiseen erikoistunut professori Matti Virén Turun yliopistosta.

Rajoitusten poistaminen merkitsisi Virénin mukaan yksinkertaisesti työvoiman tarjonnan kasvamista ja palkkojen alenemista.

– Rajoitusten poistaminen lisää tietysti työn tarjontaa niissä tehtävissä, joissa rajoituksia on käytössä. Lyhyellä aikavälillä rajoitusten poistaminen voi hidastaa palkkojen kasvua näissä tehtävissä, arvioi Maliranta.

Voittajia maahanmuuton vapauttamisessa olisivat Malirannan mielestä Suomeen muuttavat ihmiset.

– Koska työn tarjonnan lisäys hidastaa nimellispalkkojen kasvua, se myös hillitsisi inflaatiota niiden tavaroiden ja palvelujen tuotannossa, jota työn tarjonnan lisäys koskisi. Tällä on positiivinen vaikutus reaalipalkkojen ja ostovoiman kehitykseen kansantaloudessa, hän sanoo.

– Kilpailun kireys tuotemarkkinoilla vaikuttaa siihen, kuinka paljon työn tarjonnan lisäys hyödyttää työnantajia alentuneiden työvoimakustannusten muodossa ja kuinka paljon yritysten asiakkaita alentuneiden hintojen muodossa.

Muutoksesta hyötyisivät Virénin mukaan lähinnä "pääomapiirit".

– Maahanmuuton kustannukset jäisivät yhteiskunnan kustannettaviksi, Virén huomauttaa.

Hän näkee, että kokonaistuotanto ja verotulot kasvaisivat.

– Mutta kukaan ei oikein kykene ennustamaan, mitä tapahtuisi julkisen sektorin menoille. Maahanmuuttajat tarvitsevat yhteiskunnan palveluita samalla tavalla, tai jopa enemmän, kuin kantaväestö.

Virénin mielestä on naiivia ajatella, että työperäinen maahanmuutto olisi vain yksisuuntainen katu.

– On monenlaista työperäistä maahanmuuttoa: sellaista, joka luo uusia tuotantomahdollisuuksia, ja sellaista, joka vain kannibalisoi olemassa olevia työpaikkoja.

Häviäjiä maahanmuuton vapauttamisessa voisivat Malirannan mielestä olla heikosti koulutetut. Virén on samaa mieltä.

– Jos ja kun palkat laskisivat, olisi se tietenkin joltain pois, Virén toteaa.

Millaisia vaikutuksia työperäisen maahanmuuton vapauttamisella olisi valtiontalouteen eli veronmaksajille yleensä?

– Yleisesti ottaen maahanmuutto helpottaa hyvinvointivaltion palvelulupausten täyttämistä, arvioi Maliranta.

Matti Virén muistuttaa, ett hyvinvointipalveluiden kustannukset eivät ole mikään ulkopuolelta annettu summa.

– Itse me siitä päätämme, esimerkiksi siitä, mikä on eläkeikä.

Sipilä väläytti tarveharkinnan poistoa

Työperäisen maahanmuuton tarveharkinnasta tulisi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä hiljalleen luopua väestön ikääntymisen ja työvoimapulan myötä.

Asia nousi esille pääministerin haastattelutunnilla Ylellä toissa sunnuntaina.

– Lähden siitä, että tarveharkinnasta pitäisi asteittain luopua kokonaan. Juuri siitä syystä, että tarvitsemme Suomeen lisää työntekijöitä, jotta pystymme pitämään hyvinvointiyhteiskunnasta huolen, Sipilä sanoi.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan Suomi ei tulevaisuudessa pärjää ilman maahanmuuttoa.

Tarveharkinnasta luopuminen olisi Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan väärä lääke aitoon ongelmaan.

Rakennusliitto vastustaa tarveharkinnasta luopumista.

Ulkomaalaisen hakiessa oleskelulupaa työn perusteella, tietyillä aloilla lupa edellyttää, että työhön ei kohtuudella ole saatavissa suomalaista (tai EU-alueelta tulevaa) työvoimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (23)

Kommentit

Kuinka kauan pitää helvetti

Kuinka kauan pitää helvetti lyödä sitä päätä seinään? Rajat meillä on vuotanut jo pitkään aivan valtoimenaan ja nytkö pitäisi saada vasta sitä työperäistä maahanmuuttoa?!? Työnteko loppuu ahkeriltakin,kun pääsevät sosiaaliturvan joukkoon. Ei pks seudulle voi saada enään halvempaa työvoimaa,kun ei täällä ole varaa parempituloisenkaan asua. Koittakaa nyt saada nämä edelliset loiset tekemään jotain muuta,kun rapsuttelemaan kiveksiään itiksessä.

Kivesten rapsuttelijat

Kivesten rapsuttelijat Itiksestä keräämään roskia tienvarsilta jotta Pääkaupunkiseutu ei näytä slummilta Rio de Janeirossa. T ärkeää työtä roskien keruu..Ympäristö joka näyttää kaatopaikalta ei sovi sivistysvaltion eikä kulttuurikaupungin kuvaan. Muualla , esim. Pohjanmaalla ihmiset keräävät ilman palkkaa tienvarsilta roskia . Kun ihminen arvostaa ympäristöään on ihminen valmis myös ylläpitämään ympäristöä siistinä ja tekemään ruumiillista työtä. Pohjanmaalla ei laiskuus ole hyve.

Täällä ne heittää roskat

Täällä ne heittää roskat maahan,koirat saa kerätä paskat(eli suomalaiset työläiset) Näin sanoi yksi arabiankielinen tuttu,joka ymmärtää heidän kieltään. Sanoi,että todella sikamaisesti puhuu suomalaisista itiksessä.

Ja sinäkö olet valmis

Ja sinäkö olet valmis maksamaan lisää veroa, jotta näille voisi maksaa roskien keräämisestä? Vai meinatko että työtä pitäisi tehdä ilmaiseksi, toimeentulotukea vastaan? Kuka sitten maksaisi palkkaa siivojille? Kun voisi antaa suomalaiselle siivojalle potkut ja ottaa tilalle pari pakolaista tekemän siivojan työt ilmaiseksi?

Saanen huomauttaa pienestä

Saanen huomauttaa pienestä epäloogisuudesta: Roskia ei tällähetkellä kerää alkuperäisen kertojanmukaan kukaan, joten siivoojat saisivat olla rauhassa omissa töissään vaikka turvapaikanhakijat velvoitettaisiin työhön! Kantaväestönkin työttömyysturva on nykyään enenevässä määrin vastikkeellisempaa, miksi turvapaikanhakijoiden pitäisi olla poikkeus?

Laittomasti maassaoleville

Laittomasti maassaoleville työvelvoite lääkkeitään ja hoitoaan vastaan , pakolaisille vastikkeellinen turva jossa nämä laitetaan jätesäkkien kanssa keräämään tienvarsilta roskia. Kun tämä vastikkeellisuus Suomalaisille kaikkeen tukimuotoon ja jopa leipäjonoihin on nyt kärkihankkeena, tulee vastikkeellisuutta jakaa myös ulkomailta tuleville lorvimisen ja bilettämisen , pelailun ja hengaiilun sijaan.

Matti Viren ON oikeassa ja

Matti Viren ON oikeassa ja puhuu viisaita!!! Samaa EI voi sanoa j. sipilästä (keskusta). Ottaisiko sipilä nyt järjen käteen, ja lähtisi Helsinkiin kierrokselle, ja tutustuisi niihin loiniviin ja notkuviin matuihin, ja laittaisi ne töihin.... (mutta MIKSI matu lähtisi töihin, jos/kun yhteiskunta maksaa heidän loinimisensa täällä Suomessa??) Niin, ja matujen omat bisnekset (you know) kärsisivät, jos pitäisi lähteä töihin joka arkipäivä, klo 7-16. Eihän se sovi "kunniakansalaisille...." Kantaväestöä kurmootetaan aktiivimallilla, samaan aikaan joutoporukkaa loinii kaduilla... Suomen Hallitus tulee saamaan sen, mitä on tilannut.... (pahimpia ministereitä tätä nykyä: orpo, sipilä, mykkänen, soini = *********!!!!)

Muutaman viimeisen vuoden

Muutaman viimeisen vuoden aikana Suomeen on tullut paljon turvapaikanhakijoita jotka ovat haastatteluissa ilmoittaneet omaavansa paljon eri alojen koulutusta. Poikkeuksetta nämä ilmoitukset ja esitetyt tutkintotodistukset ovat osoittautuneet merkityksettömiksi. Henkilöiden työharjoittelutilanteissa on tullut tilanteita joista ilmoitetun koulutuksen omaava olisi suoriutunut vaivatta. Niinpä useimmat harjoittelujaksot jopa kiinteistötyöntekijänä, laitoshuoltajana tai marjanpoimijana ovat päättyneet kesken henkilöiden osaamattomuuden tai työhaluttomuuden vuoksi. Väittämä perustuu moniin maakuntalehdistä lukemiini artikkeleihin tilanteista joissa mahdollisuuksia tarjonneet yrittäjät ovat valittaneet epäonnistumisistaan työllistämisyrityksissään. Toinen asiantuntijoista varoittaa mahdollisuudesta, että artikkelissa mainittu muutos johtaisi yhteiskunnan kustannusten kasvamiseen. Erikoisen huomionarvoinen kommentti. Jo nykyisellään eri alojen harmaa talous on täyttänyt markkinoiden väitetyn työvoimapulan eikä tilannetta hallita viranomaisten puolesta nykyisellä lainsäädännölläkään. Miksi yhteiskunnan kurimusta pitäisi lainsäädännöllä edelleen lisätä päästämällä maahan rajattomasti lisää työnhakijoita joista valtaosa todellakin siirtyisi suoraan työttömyyskortistoon 400.000 työttömän jatkoksi? Varsinkin kun samaan aikaan Sipilän hallitus kaavailee yhteistä sosiaaliturvakokonaisuutta jossa yksi etuisuus korvaisi niin työttömyysturvan kuin kaikki sosiaalietuudet. Päättäjien pitää ennemmin etsiä ratkaisua siihen, miten 400.000 henkilöä kortistosta ja ulkoisesti sangen työhaluttomat työikäiset maahanmuuttajat saadaan kauppakeskusten lepotuoleilta tuottavaan työhön ja veroja maksamaan. Juha Sipilästä avustajineen ei siihen ollut. Päinvastoin yhteiskunnalle kalliita ajatelmia heitellään ilmaan milloin mistäkin aiheesta. Yhteistä niille on ollut se vaikutus, että tavallisen kansalaisen olot ovat vaan kurjistuneet Sipilän aikakaudella. Ensin pitää ratkaista vanhat ongelmat ennen uusien luomista. Sipilän hallituksen ajatusmalleissa valitettavasti määrä on korvannut laadun.

Muttakun ne on vielä muutaman

Muttakun ne on vielä muutaman vuoden alaikäisiä...

Tulijoista suurin osa

Tulijoista suurin osa kuormittaisi sosiaaliturvaa, samoin suomalaisetkin häviäjät kuten nyt rakennusalalla. En löydä kyllä voittajaa suomen kannalta, kapitalisti toki vetää välistä ennen kuin muuttaa portugaliin.

Eikös tämä ole koko sipilän

Eikös tämä ole koko sipilän hallituksen tarkoitus, sammon ryöstö.

Laivanvarustamoalalla

Laivanvarustamoalalla suomalainenkin toimija voi valita maan minkä lipun alla kansainvälisillä vesillä liikkuu . Kun on kirjannut laivansa haluamansa lipun alle voi säästää palkka-asioissa , työsuhteet halpamarkkinatyövoimaa käyttäen vailla työntekijöiden lomia, lakisääteisiä taukoja, työsuhteen turvaa.Ei Suomalainen palkansaaja ole kilpailukykyinen halpatyövoiman ollessa tarjolla. Pimeää työvoimaa käytetään myös. Hyvässä lykyssä Suomalainen varustamo nostaa vielä yritystukia kun yritystukien myöntämiselle ei ole mitään vastikkeita Suomalaisten työllistämiseksi. Pelkkää poliittista rahanjakoa jolla poliitikot voivat pitää valta-asemaansa yrityksiin ha omistajiin, sijoittajiin.

Opettajan kommentointi

Opettajan kommentointi koulusta jossa maahanmuuttajia oppilaina: " eivät opi edes perusasioita ". Opettajat lujilla . Mutta Sipilä ja Orpo luulevat näistä tulevan työvoimaa. työvoimaa joka toimii kuin pässit laitumella eikä Suomen kieli suju, mutta hengailu kiinnostaa.

Työperäinen maahanmuutto...

Työperäinen maahanmuutto... yeah right. Eiköhän olisi jo aika puhua asiasta oikeilla termeillä? Katsotaan nyt ensin moniko niistä kolmestakymmenestätuhannesta 17-vuotiaasta koodari-insinööristä työllistyy ja harkitaan sitten otetaanko lisää tarpeen mukaan.

Duunia mamulle 2euroa tunti

Duunia mamulle 2euroa tunti aika tavallista.

Sekin on euro enemmän,kuin

Sekin on euro enemmän,kuin aktiivimallin juippelolle.eikös ne saaneet 9e päivä?

Suomessa on kuulemma

Suomessa on kuulemma työpaikkoja lähinnä hoiva-alalla. Ja tälle hoiva-alalle meidän päättäjiemme mielestä soveltuu kuka tahansa kadulta napattu narkkari. Paitsi tietenkin lastentarhoista puhuttaessa. Sinne halutaan entistä enemmän korkeakoulutettuja työntekijöitä. Tässä on aivan käsittämätön yhtälö. Että vanhusten koteihin ollaan valmiita päästämään ihan kuka tahansa ilman mitään tutkintoja ja selvityksiä aikaisemmasta toiminnasta ja mahdolisista rikostuomioista.

Nehän kuolee kumminkin kohta.

Nehän kuolee kumminkin kohta.

EU:n myötä EU kansalainen on

EU:n myötä EU kansalainen on voinut hakea töitä toisesta EU maasta 3 kk ajan oman maan työttömyysturvan perusteella. On se nyt kumma, ettei koko EU:n alueelta (ei edes Romania/Kreikka) löydy työhaluisia ihmisiä avoimiin työpaikkoihin. Ei niitä ole tarvetta tuotta tänne Euroopan ulkopuolelta.

Työskentelin 1980 luvulla

Työskentelin 1980 luvulla lähi-Idässä,enkä voi uskoa että heikälänen Ansh Allah (jos Jumala suo) asenne menesty kovin hyvinn länsimaissa.

Saksasta tutkimus: eniten

Saksasta tutkimus: eniten rikoksia Saksan maahanmuuttajista tekevät AFRIKASTA tulleet maahanmuuttajat. Suomi ottanut ja ottaa Afrikan tulijoita. Nämä eivät ole työvoimaa numero yksi. Jos Suomi hamuaa eläkeläisiä, terroristeja , Suomi ottakoon lisää Afrikan mantereelta ja Lähi- idästä maahanmuuttajia. Ahkerat maahanmuuttajat tulevat eri suunnalta.

hyvä se on yrittäjien

hyvä se on yrittäjien noususuhdanteen aikana raahata tänne orjatyövoimaa ympäri maailma ja kerätä suuret voitot taskuunsa entäs kun tulee laskusuhdanne,kansa sitten elättää nämä orjat verovaroilla ja yrittäjä myhäilee

Jos jokin on tuotannossa

Jos jokin on tuotannossa niukkuustekijä, niiin sen hinta yleensä nousee. Niin käy myös työvoimalle. Siksi on oltava työttömiä, että voidaan kiristää työntekijöitä että tulijoita on jonoksiasti mikäli et kiltisti tottele ja tee kuten määrätään. Muistakaa kaikki duunarit kun olette äänestyskopissa, että sekä vasemmistoliitto että kokoomus haluaisi, ja tietenkin vihreät, poistaa tarveharkinnan. Ruotsi on ainoa maa joka teki niin ja on vaikeuksissa sentakia! Samoin te tulette olemaan vaikeuksissa! Tosiasiassa työvoimapulaa ei ole, on vaan pulaa ilmaisista työntekijöistä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu