Puheenaihe

USU: Kela katkaisi yrittäjyyttä kokeilleen yksinhuoltajaäidin tuet vastoin lakia – "Antaisin arvosanaksi nollan"

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Työttömyysturvaa ei saa katkaista automaattisesti siksi aikaa, kun TE-toimisto selvittää työnhakijan yrittäjyyttä, kertoo Uutissuomalainen USU.

USU:n mukaan tukien katkaisu on kuitenkin normaali käytäntö sekä Kelassa että osassa työttömyyskassoja. 

Vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos mahdollistaa työttömälle neljän kuukauden yrittäjyyskokeilun, jonka aikana päätoimisuutta ei selvitetä. 

Tämä tarkoittaa, että yrittäjä on oikeutettu työttömyysturvaan.

Käytännössä aktiivimallin mukainen yrittäjyyskokeilu vei kuitenkin helsinkiläiseltä yksinhuoltaja Tinna Pehkoselta kahden kuukauden työttömyystuet. 

– Antaisin (kokeilulle arvosanaksi) nollan, ellen sitten ihan miinuksen puolelle. Ennakko-oletukseni oli, ettei tämä varmaan hirveän hyvin toimi. Siihenkin verrattuna meni penkin alle, Pehkonen sanoo USU:lle.

Kela katkaisi Pehkosen työmarkkinatuen maksun heti, kun TE-toimisto oli tiedottanut selvittävänsä hänen yrittäjyyttään. Tämä on Kelan pääsääntöinen käytäntö, kertoo lakimies Antti Ristimäki.

Hallitussihteeri Timo Meling työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) sanoo, että Kelassa on toimittu väärin.

– Tukien automaattinen katkaisu on lainvastaista, sanoo Meling USU:lle.

Antti Ristimäen tukien katkaisun tarkoituksena on ollut, ettei ihmisille tulisi turhia takaisinperintöjä.

Yritystoimintaa on työttömyystuen turvin kokeillut tammi–huhtikuussa noin 1 100 ihmistä.

Työnvälitystilastosta saatuun lukuun liittyy kuitenkin epävarmuuksia, koska samasta henkilöstä on voitu antaa useita lausuntoja.

Tinna Pehkonen sanoo, että ystävien apu on auttanut häntä hädässä, mutta rahattomuus on tehnyt hänestä perintätoimien kohteen. Myös masennus on uusiutunut.

– Rahattomuus on niin iso stressi, että siinä lamautuu täysin. Ei pysty toimimaan normaalisti, kun tietää, että tili on tyhjä ja lapsellekin pitäisi saada ruokaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Tämä tilasto näyttää karun kuvan työttömien Suomesta – keskimäärin 800 päivää palkatta27.5.2018 20.30
Työttömien aktiivimallille tyrmäys pk-yrittäjiltä – "Ennenaikaista arvioida miten hyvin malli toimii"7.5.2018 20.48
Talousgurut: Palkat karkaavat käsistä, kun työttömyys laskee alle 6 prosentin – "Tarkoittaa ylikuumentumista"2.5.2018 10.42
SAK kimmastui: aktiivimalli kohtelee työttömiä eri tavoin – kuljetusala pahimmassa sumpussa27.4.2018 09.17
Työttömän kohtelusta nousi kohu, näin vastaa Kela – "Oikeudessa todistaminen lisättävä hyväksyttyjen poissaolojen listaan"24.4.2018 15.52

Kommentit (4)

Kommentit

Kelan ja eläkevakuutusyhtiön

Kelan ja eläkevakuutusyhtiön normaalit käytännöt ovatten usein vastoin lakia. Perkelettäkö voi yksityinen ihminen noita vastaan, vaikka tieto asiasta on? Virkailija sano molemmissa firmoissa, että tää om käytäntö ja voit manata raastupaan jos on mieli. Sosiaali neuvoja voi vaan niellä vastauksen.

Älkää ikinä ryhtykö

Älkää ikinä ryhtykö yrittäjiksi ei ole kuin velvoitteita mutta mitään ei saa vastineeksi Suomi on erittäin huono maa yrittäjien kohdalta.

"Antti Ristimäen tukien

"Antti Ristimäen tukien katkaisun tarkoituksena on ollut, ettei ihmisille tulisi turhia takaisinperintöjä." Hyvä että katkaistiin koska lakimieheltä törkeää aseman väärinkäyttöä nostaa tulkia samalla kun on kelassa töissä. Näitä suhmurointeja paljastuu kokoajan..

Ennen sanottiin että

Ennen sanottiin että sosiaalitoimistosta saa rahaa jos värjää naaman mustaksi, tai puoliso ryyppää kaikki rahat. Oikeisiin tarpeisiin ei rahaa herunut, kuten lasten vaatteisiin tai pesukoneeseen.Nyt pätee takaisinperinnän suhteen ; jos huijannut 44 000 euroa Kelan tukia väärin,takaisin ei tarvitse maksaa kun on pakolainen,siirtolainen.Saa huijaamisesta vielä kunniatittelin "vuoden pakolaisnainen".

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu