Puheenaihe

Kela katkaisi yksinhuoltajaäiti Tinna Pehkosen tuet – USU: Joutuu nyt harkitsemaan uudestaan

Kuvituskuva

Arkisto

Kela joutuu harkitsemaan uudelleen ohjeitaan työttömyysturvan katkaisemisesta TE-toimiston yrittäjyysselvityksen ajaksi ,kertoo Uutissuomalainen (USU).

Nykyisin työttömänä yrittäjyyttä kokeilevan tuki pääsääntöisesti katkeaa selvityksen ajaksi. Lain pitäisi kuitenkin nimenomaan turvata selusta ja toimeentulo yrittäjyyskokeilun ajan.

Työttömyystuen katkaisukäytäntö on Kelan etuusjohtajan Anne Neimalan mukaan ollut voimassa joitakin vuosia.

USU kertoi aiemmin, että aktiivimallin mukainen yrittäjyyskokeilu vei helsinkiläiseltä yksinhuoltaja Tinna Pehkoselta kahden kuukauden työttömyystuet. Pehkonen joutui tukien katkaisun vuoksi pahaan taloudelliseen jamaan ja hämmästeli, miten Kela voi toimia näin.

Anne Neimala sanoo USU:lle, että Kelassa on haluttu välttää tukien takaisinperintää. Se on Neimalan mukaan sekä asiakkaan että Kelan etu silloin, kun asiakkaalla on selvityksen aikana tuloja.

– Neljän kuukauden jakson aikana työmarkkinatukea ei pitäisi katkaista, Neimala linjaa.

Neimalan mukaan tukien katkaisukäytäntöä mietitään nyt uusiksi tilanteissa, joissa on kyse lyhyestä jaksosta. Työ- ja elinkeinoministeriön näkemys on, että Kelan toiminta on vastoin lakia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

USU: Kela katkaisi yrittäjyyttä kokeilleen yksinhuoltajaäidin tuet vastoin lakia – "Antaisin arvosanaksi nollan"31.5.2018 08.32
Tämä tilasto näyttää karun kuvan työttömien Suomesta – keskimäärin 800 päivää palkatta27.5.2018 20.30
Työttömien aktiivimallille tyrmäys pk-yrittäjiltä – "Ennenaikaista arvioida miten hyvin malli toimii"7.5.2018 20.48
Talousgurut: Palkat karkaavat käsistä, kun työttömyys laskee alle 6 prosentin – "Tarkoittaa ylikuumentumista"2.5.2018 10.42

Kommentit (4)

Kommentit

Tämäkin on sitä

Tämäkin on sitä aktiivimallia, joka on työttömyyspolitiikkaa. Toimeentuloleikkauksilla saadaan yrityksille ammattitaitoista erinomaista työvoimaa, sillä yrityksille kelpaa vain paras työntekijä.Se paras löytyy pitkäaikaistyöttömien joukosta.Kun työttömyysturva leikataan , yritys ottaa innolla tämän pitkäaikaistyöttömän töihin .

Yritysten

Yritysten työllistämishalukkuudesta aktiivimallin vaatimalla tavalla; Yrittäjä valitti ettei saa ketään työntekijää palkattua. Työhaastattelussa on käynyt työttömiä.Nämä työttömät olisivat tulleet innolla töihin, mutta yrittäjä haluaa erinomaisen työntekijän osa-aikatöihin 10 euron tuntipalkalla.Vain erinomainen kelpaa.Mutta sehän on työttömän vika jos ei pääse töihin. LEikkaus työttömälle.

Onneksi tämä ihan ovella

Onneksi tämä ihan ovella oleva lama vie kelatuet aikalailla minimiin on muuten Suomen talouden kovin paikka Kreikka tai Amerikan tie on valintana.

On uskomatonta, että monen

On uskomatonta, että monen kymmenen vuoden "harjoittelunkaan" jälkeen (90-luvun laman) eivät työvoimatoimistot ole pystyneet parantamaan palveluaan, junnaavat samoissa ongelmissa. Jos palveluun onnistuu pääsemään, saa joka puhelussa (tai paikanpäällä) eri vastauksen ja neuvon. Kun ohjeet ja tiedot ovat epämääräisiä/ristiriitaisia/harhaanjohtavia/vääriä, aiheuttavat ne työnhakijalle ja/tai yrittäjälle silkkaa vahinkoa - taloudellista ja henkistä. Tämänkin vuoksi aktiivimallia on aihetta kritisoida rankasti. Jo pitkään on tehty poliittisia päätöksiä yritysten toiveiden mukaan työllisyyttä parantavin perusteluin ja työttömien työhön pääsyllä. Yrityksethän aloittivatkin oitis aktiivimallin suomin mahdollisuuksin ns. hyväksikäytön, jonka työministeri Lindströmkin joutui "tuomitsemaan". Olettaisi jo asiantuntijoidenkin näkevän työnantajien toimet ja vanhakantaiset asenteet; normaalipalkalla ja työehdoilla halutaan palkata ainoastaan jo työssä oleva!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu